Куката на свобода след мелето в кафене

Камен Балбузанов-Куката е любител на луксозните коли. СНИМКИ: АВТОРЪТ

"Камен Балбузанов-Куката е на свобода. Той не е бил задържан, а е привикан за обяснения в полицейската дирекция в Плевен. Осигурен е като свидетел, защото е видял какво се е случило в кафе "Канапе". Срещу него няма обвинение." Това заяви вчера за "24 часа" прокурор Николай Пачевски, който води разследването за стрелбата.

"Балбузанов е разпитван за изясняване на ситуацията. Пуснат е още в неделя", потвърди и шефът на полицията комисар Светозар Илиев.

Както "24 часа" писа, в събота Куката се оказа в епицентъра на люта схватка. Около 9 ч вечерта 30-ина роми от близкото село Буковлък нахлуват с бухалки, щанги и метални пръти в кафенето. Налитат свирепо срещу Явор Маринчев, на 28 г. Не прощават и на приятеля му Куката.

Ромите, които не въртят железа и дървета, грабват чаши и бутилки от масите и ги мятат по клиентите. За да спре настървения щурм, пострадалият Явор натиска спусъка на незаконен пистолет. Куршум се забива в главата на Ицо Панов, на 43 г., и той се свлича в кръв на пода. Друг дупчи и ръката на 25-годишния Илия Бечков.

С тежка черепно-мозъчна травма Ицо Панов е в реанимацията. Със сложна операция неврохирурзите са извадили проектила от главата му. Пациентът обаче е в кома с риск за живота.

Стрелецът също не е обвинен. Той е отнесъл масивен побой и сега лежи под полицейска охрана в ортопедията. Няма опасност за живота му, но е нарязан и контузен по цялото тяло. Състоянието му не позволява да бъде задържан, казаха от прокуратурата.

Явор гръмнал 3 пъти срещу връхлитащите роми. При разпита от болничното легло казал, че нямал пистолет, взел го от нападателите. Стрелял, за да не го изпреварят те. Оръжието не е намерено. Или Явор го е хвърлил, или ромите са си го взели, допускат криминалисти.

Кървавата битка в кафето продължила само няколко минути. След стрелбата ромите прибират ранените и на бегом изчезват. Когато полицаите идват, заведението е празно и със страхотни следи от погрома.

Според разследването искрата прехвърчала между хората на Куката и ромите още в петък. Тогава Балбузанов, приятелят му Явор и боксьори били в дискотека. При тях неочаквано се появили роми от Буковлък. Били развеселени, идвали от сватба. По едно време тяхно момче взело да задиря съпругата на Явор. Закачката го ядосала и той шамаросал "ухажора". Разминало му се със синина на окото, казаха информирани.

Оказало се обаче, че пердашеното циганче е от фамилията на Методи Петков, който се води ромски тартор в Буковлък. Още същата вечер Методи наложил 50 хил. лева глоба за потърпевшия си роднина. Той организирал четата и пратил 30-ината да получат санкцията, смятат запознати.

Петков обаче не е задържан и дори не е разпитван като свидетел. "Засега проверяваме дали въобще е бил в кафето и има ли участие в организацията на бандата", каза наблюдаващият прокурор Пачевски.

"Петков е викан за разпит, но засега няма данни да е бил в заведението в събота вечерта. Някои твърдят, че са го видели в мелето, други отричат. Нито една камера в заведението обаче не го е засякла. Проверяваме и другите записващи устройства по маршрута на ромите, за да установим присъствал ли е или не", поясни шефът на полицията Светозар Илиев.

Според прокуратурата вече са събрани доказателства, че седмина от Буковлък са водили боя в кафенето. В килията за 72 часа са тримата синове на най-тежко пострадалия Ицо Панов - Филип, Асен и Христо, на възраст 28, 26 и 24 г. В ареста са още 4-ма от Буковлък - Радослав Атанасов, Мариян Тодоров, Георги Пиров и Бисер Илиев. За последния белезниците щракнаха още в неделя.

Въпреки че Куката излезе чист от баталията, ако не се броят белегът по главата му и разбитото стъкло на луксозния мерцедес, в Плевен отново се разнесе славата му на лошо момче. От ъндърграунда напомниха как той по чудо оцеля в пианобар "Латино" на 20 ноември 2009 г.

Тогава изстрелите от упор изненадват Куката, както седи на масата до стъклената витрина. Той успява да се наведе и да опази сърцето и главата си. Четири куршума се забиват в тялото му. Пронизан е в дясното рамо, дясната ръка и десния крак, раздробена е и костта на лявото му бедро. След гърмежите забуленият стрелец хуква по тесен каменен коридор и светкавично потъва в навалицата на булевард "Русе".

10 месеца по-късно криминалистите разкриха тайната на покушението. За стрелбата срещу Балбузанов бе закопчан Георги Петков-Дачи от групата на Килърите. Той бе разпознат по фоторобот и след очниставки с петима свидетели на стрелбата.

Според обвинението Дачи е опънал спусъка и 20-ина куршума са излетели в пространството, застрашавайки живота на мнозина. Почти същата ситуация се е разиграла и сега. "Истинско чудо е, че двете заведения не се превърнаха в масов гроб", смятат МВР началници.

Опитът на Дачи да убие Куката бе поредното покушение срещу Балбузанов. През ноември 2009 г. маскиран го взе за мишена в тунела на бул. "Русе" на път към кооперацията, в която живее. Куката обаче успял да блъсне нападателя и дори го подгонил по стръмния булевард, но не можал да го настигне. После Балбузанов скочил в автомобил на свой авер и пристигнал в полицията, където подал жалба.

Издирването на стрелеца остана без резултат, но в подлеза бе намерена гилза от автомат "Калашников". "Нападението тогава е било по-скоро за сплашване, тъй като анализите показаха, че е гърмяно с халосни патрони", казаха запознати.

Преди време мощна бомба разби луксозното БМВ кабриолет пред жилището на Балбузанов. Тротил, заложен под белия му "Фолксваген", пък по чудо не избухна - бдителен съсед забелязал непознат да пъха експлозива под колата.

Въпреки че от години е спряган за бос в пазара на дрога, Куката бе обвиняем за хулиганство и по дело за отвличане и побой на дребен наркопласьор. През 2003 г. районният съд в Плевен му даде година и половина затвор, но висшите магистрати го оневиниха. Сега в криминалното му досие има 11 присъди за кражби, измами и хулиганство.

През 2008 г. хванаха негов дилър с кокаинова бучка с 85% чистота. Съдът вкара пласьора в затвора. Известно е, че по свое неписано правило Куката отстранява всеки в йерархията, спипан от ченгетата.

Балбузанов фигурираше сред 300-те опасни бандити от списъка на МВР и заради него преди година и нещо изгоря зам.-шефът на плевенската полицейска дирекция Марио Тодоров. Говореше се, че докато го внасяли в реанимацията след стрелбата в пианобара, Куката произнесъл името на полицейския шеф.

Адвокатите му тълкуваха с недомлъвки, че наркотарторът и ченгето са свързани с бизнесинтереси. Куката се оправи и сам опроверга думите си - казал ги от болка и яд.

Според отлично информирани днес Балбузанов вече се е оттеглил от бизнеса с дрога. Занимава се с изкупуване на апетитни терени в Плевен. Върти и търговия с недвижими имоти. Балбузанов е засичан с Ауди R8 с шестцифрен номер. Из улиците на Плевен препускал и с черно-зеленикаво Порше 911 със софийска регистрация. Сяда зад волана на луксозен мерцедес - същия, чието стъкло бе смляно при наказателната ромска акция в събота вечерта.

Методи от Буковлък забъркан и в бой в дискотека преди 2 г.

Методи Петков, който разпали боя в кафенето, бе и сред инициаторите на голямото меле в дискотека "Бижу" в центъра на Плевен преди 2 г. Тогава полицаите бяха нападнати от 30-ина роми.

Размириците започнали след сигнал за заложена бомба в "Бижу". Автопатрулите незабавно разпоредили клиентите да напуснат заведението заради риска от взрив. Трийсетина роми от Буковлък обаче отказали да си тръгнат. Стегнали обръча си около МВР служителите, замеряли ги с бутилки, чаши и пепелници.

Ромите сипели закани "Ще ви изколим, ще изнасилим жените ви и ще ги залеем с киселина, ще отвлечем децата ви!" Здрав циганин сграбчил двама полицаи и 10-ина минути ги разнасял из заведението.

Схватката даде 2 жертви - полицай бе със счупен пръст на ръката, а ромът Одисей оживя със спукан череп. Само двама среднощни агресори получиха по 3 месеца затвор. Методи Петков отнесе 7 месеца пробация и година забрана да влиза в "Бижу".

Той е бивш общински съветник от "Солидарност". Напусна местния парламент в Плевен през януари 2009 г., след като го обвиниха в пране на пари и източване на ДДС. Призна вината си и получи условна присъда.

"Ромите от "Бижу" дадоха на съд полицейската дирекция в Плевен, защото сме нарушили правата им. Преди 2 месеца спечелихме делото", каза вчера за "24 часа" полицейският шеф комисар Светозар Илиев. (24часа)

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 6

Сортирай по:

1
До кога ще траем золумите на мангалите? Мързеливи, нахални, нагли, крадци, нямат образование, нямат никаква професия или умение, не могат и нищо да работят. Напаст, която българите хрантутим. Кога ще бъдат поставени при равни условия с българите? Плаща вода - има вода, не плаща вода няма вода. Плаща ток - има ток, не плаща ток - няма ток. Хрантутим ги, издържаме ги, на всичкото отгоре посягат на нас и имуществото ни. За тях такова нещо като закони няма. В скоро време тази безочлива сган ще ни претопи като население. България ще стане Цигания. Аз така виждам нещата. Освен ако не се вземат стриктни мерки за поставяне при равни условия. Стига сме им давали толеранси на наш гръб. На всеки 3 вечери банда непълнолетни мангали около 16 годишни минават по улицата на която живея и ритат, блъскат и чупят външните врати на хората. Прибирам се от работа - вратата счупена, огъната, не мога да си вляза в къщи. Няма законен начин да ги спреш. Омръзна ми да плащам подир гъзовете им.

0
Mangovcite na sapun.

0
Стрелба по организирана - нахъсана и агресивна тълпа от цигани, тръгнала да руши, бие и убива е абсолютно оправдана и естествена като единствена и адекватна защитна реакция в такава инфарктна ситуация. Циганите са озверели примати, които нямат задръжки и човешко поведение, опасни и вредни са за обществото. За да бъдат озаптени и контролирани надеждно са оправдани и най-крайните мерки срещу тях, включително изолирането им в строго охранявани гета, пълната забрана да се придвижват свободно и групово извън местата, където са въдворени и дори физическото им ликвидиране, когато заплашват с насилие и метеж. Няма никакъв друг ефективен начин за справяне с тази напаст. Цивилизованите методи не дават никакъв резултат, доказано е многократно.

0
И какъв е извода в крайна сметка - законите се спазват само от баламите. Никой не пита откъде са парите и колите на Куката (а уж има специална държавна комисия за такива случи), мангалите от Буковлък правят каквото си искат,полицаите все са виновни и не смеят да се намесят - никой не ги защитава реално,права имат само на книга. С тези изборни машинации все повече ще се извращава държавата,не си заслужава да се живее в нея.

0
Ромите сипели закани "Ще ви изколим, ще изнасилим жените ви и ще ги залеем с киселина, ще отвлечем децата ви!" Здрав циганин сграбчил двама полицаи и 10-ина минути ги разнасял из заведението. Ето какво ни чака, ако не се разреши отстрела на агресивни роми!!!

0
pravolno re6enie

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Счетоводителката, източила 620 000 лв., вкарала в схемата и касиерка

Счетоводителката Мария Денева, която е арестувана с още трима пловдивчани за източването на 612 097 лв. ДДС от завод "Мони МГ", е вкарала в престъпната схема и касиерката на фирмата Събка Добревска.

Министерски съвет разреши на фирма да добива пясък в защитена зона

Правителството даде на частна фирма 160 дка в защитена зона за изграждане на пясъчна кариера. С концесия, гласувана от Министерския съвет на 23 май т.г. в полза на “Рок трейдинг” ООД...

Доган разтривал клитора на девствена туркиня, за да разбере дали ще бяга в Турция

Лидерът на ДПС Ахмед Доган е носил ценна информация на Държавна сигурност за съселяни, войници, с които е служил, и свои състуденти. Общото между обектите на доносите му е, че са турци и мюсюлмани, к

Банкер и съсед на Филчев осъдиха посмъртно прокуратурата, опозорила ги

Банкери, пенсионери, полицаи, офицери и дори роднина на висш магистрат са сред незаконно обвинените българи у нас, които от началото на 2012 г. са осъдили държавата за стотици хиляди левове...

Манекенки на Мистър България изкарвали по 600 лв. на час от платен секс

600 лева на час у нас и 50 евро за 20 минути в чужбина - това е била тарифата на проституиращите манекенки от агенцията на Мистър България 2003 Мирослав Йончев "MY Agency", твърдят разследващите...

Свидетел: Алексей Петров ми заповяда да записвам тайно прокурорка

Действащи агенти на ДАНС принудили защитен свидетел да прави незаконни записи на разговори с прокурор, за да провалят дело срещу най-голямата банда сводници, арестувана край морето...

"Дунарит" монополист в обезвреждането на боеприпаси

Шумотевицата около взривените складове край Петолъчката заглуши някои доста разумни идеи за оптимизиране на и без това сложния процес на утилизация. Като идеята държавата отново да се заеме с нея.