За 2 г. власт Борисов отчете 52 км магистрали

Премиерът не представи отчета за втората година от управлението си. Бойко Борисов остави медиите и гражданите да се запознаят с него от сайта на МС. СНИМКА: "24 ЧАСА"

52 км построени магистрали с акт 16 отчете правителството за първите 2 г. от мандата си.

Те се навършиха на 29 юли, но заради отпускарския сезон едва вчера кабинетът одобри документа за работата си. Върху 150 страници премиерът и министрите са описали в най-малки подробности свършеното от тях.

Построените магистрали са 19,2 км от "Люлин", 31 км от "Марица" и 1,8 км от южната дъга на софийския околовръстен път. В момента се строят още 116 км от "Тракия", 4 км от южната дъга до жк Младост и 12 км от "Марица". В отчета се посочва, че предишните правителства от 1990 до 2009 г. са изградили общо 177 км магистрали, или по 9 км на година. Плановете на кабинета "Борисов" са да завърши мандата си с 300 км нови магистрали.

В документа детайлно се описват и ремонтите на основните пътища, които били около 1500 км за година, или три пъти повече от предишни управления.

По основното обещание на Борисов - да има наказани бивши управляващи за финансовия колапс, в който са оставили страната, няма отчетени резултати.

Свършеното за гарантиране на правовия ред, борбата с престъпността и корупцията е описано едва в края на документа. В него не се посочват дори знакови имена на арестувани бандити. Изброяват се промени в закони, наредби и проведени семинари. Изтъква се предаването на 57 834 обвиняеми лица на съд през миналата година и 51 690 през 2009 г. Иззети са били 262 799 782 къса цигари и 162 261 л алкохол.

Кабинетът се хвали, че е променил имиджа на България пред европейските партньори и в момента средствата от ЕС са основният инвестиционен ресурс на държавата за инвестиции. Към момента са изплатени почти 13% от предвидените за страната ни суми, а са договорени почти половината от средствата. В резултат на ускорената работа по оперативните програми са направени плащания за 1 951 275 295 лв. при 185 млн. лв. към края на управлението на Станишев.

Според отчета средната работна заплата общо за икономиката е повишена с 6,3% в номинално изражение през миналата година спрямо 2009 г., туристите са се увеличили с 6,4%, а приходите от почиващите у нас чужденци - с 2,5 на сто. Обяснява се, че е водена благоразумна фискална политика и страната ни е един от добрите примери в ЕС по този показател. Благодарение на нея в условията на криза преките данъци не са били променени, увеличени са само някои акцизи и ДДС на организираните туристически услуги.

В документа се обещава през следващата година да се работи още за повишаване доходите на българските граждани, растеж и модернизиране на българската икономика, борба с престъпността и корупцията. Ще продължи и подготовката на България за членство в еврозоната и запазване на стабилността на валутния борд.

Може би заради смяната на трима министри, но в здравеопазването не се отчитат някакви значими резултати от обещаната реформа. В областта на образованието се предвижда най-после да бъде приет нов Закон за предучилищното и училищното образование. Ще се пише и закон за младежта.

Правителството отчита и няколко решения, подсказани от “24 часа”, като въвеждането на таван за таксиметровите услуги и забрана на тировете да пътуват в петък и неделя, когато трафикът по магистралите е натоварен.

Пропуснало е да се похвали с обявяването на Разпети петък за почивен ден, което беше и лично обещание на Борисов.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 5

Сортирай по:

0
Ха-ха цените в Германия били два пъти по-ниски. Изумително е докъде стигат лъжите на Позитано.Аман от оплакващи се и лъжи във форумите. Вече 60 години не разбрахте, че ако не работите здраво, няма кой да ви вдигне заплатите. Все чакате някой да ви ОПРАВИ! Кой би направил повече в тази криза, в която съседните страни се сринаха?

0
: Б.Б. е пропуснал да се похвали с това, че средната работна заплата се увеличи, защото администрацията си вдигна заплатите/най-вече тази в "Народното събрание"/, а доходите на народа намаляха. Данъците се вдигнаха двойно / с 85%-статистика/, цените също, особено на храните. Стигна се до абсурд, храните в Германия са ДВА ПЪТИ по-евтини от тези в Б-я, това не е пазарна икономика, а МОНОПОЛ!!! Безработицата се увеличава непрестанно и BG е на второ място по този показател. Здравеопазване???-не ме разсмивайте-пълна каша! ПРЕСТЪПНОСТТА- въпреки извесни НЕ МАЛКИ УСПЕХИ/поздравления за това, НЕ НАМАЛЯВА-напротив, УВЕЛИЧАВА СЕ. Магистралите се строят с "европейски" пари. Извода:-имаме си нов Т. Живков:-една работа може да се отчете, без да бъде свършена! Дори големи градове са "селища със затихващи функции". Остава само на 8.XII. Бойко да каже на студентите:-"Честит осми Март. Чудесен коментар негласуващ,съласен съм с теб напълно и нямам какво да добавя.........

0
С изключение на магистралите, пълен провал във всички сфери! Икономика, заетост, здравеопазване, правов ред, съдебна система, администрация, образование, транспорт - навсякъде проблемите се задълбочават и изход не се вижда! Когато ГЕРБ промени имиджа на страната тук, в България, тогава може да се хвали! Всичко, което беше направено за тези две години (с изключение на магистралите) е въздух под налягане! Даже по-лошо - народа обедня а шепа бандити надуха още повече гушите и шкембетата си! Народа не иска такава политика!

0
Б.Б. е пропуснал да се похвали с това, че средната работна заплата се увеличи, защото администрацията си вдигна заплатите/най-вече тази в "Народното събрание"/, а доходите на народа намаляха. Данъците се вдигнаха двойно / с 85%-статистика/, цените също, особено на храните. Стигна се до абсурд, храните в Германия са ДВА ПЪТИ по-евтини от тези в Б-я, това не е пазарна икономика, а МОНОПОЛ!!! Безработицата се увеличава непрестанно и BG е на второ място по този показател. Здравеопазване???-не ме разсмивайте-пълна каша! ПРЕСТЪПНОСТТА- въпреки извесни НЕ МАЛКИ УСПЕХИ/поздравления за това, НЕ НАМАЛЯВА-напротив, УВЕЛИЧАВА СЕ. Магистралите се строят с "европейски" пари. Извода:-имаме си нов Т. Живков:-една работа може да се отчете, без да бъде свършена! Дори големи градове са "селища със затихващи функции". Остава само на 8.XII. Бойко да каже на студентите:-"Честит осми Март.

0
Браво на Б.Б., 59 км. магистрали за две години! Ще ги стигнем американците , ама на върба! Преди около месец в Лос Анжелис, хората направиха основен ремонт на 10 мили магистрала, която в този участък има 10/десет платна за движение/ и тази работа я свършиха за един уйкенд и малко !

Добави коментар

Добави коментар

аватар

1982 г.: Бургас помни и убийството на турския консул Бора Сюелкан

Бургас още помни убийството на турския консул Бора Сюелкан през 1982 г. Това е само един от 4-те терористични акта, оставили следа в най-новата ни история. На 9 септември 1982 г. до дома му в бургас

Още 4 къщи събарят в Перник след труса

Броят на поразените къщи от вторичния трус от 4,5 по Рихтер в събота в Пернишко продължава да расте. До вчера сигналите за материални щети бяха 28. Пострадали са къщи най-вече в село Дивотино.

Израел ни прати 2 самолета да гасят пожара на Витоша. Ние ги отказахме

Израел ни предложи помощ в битката с огнената стихия на Витоша, но ние официално отказахме, съобщиха снощи от МВР. в следобедните часове вчера огнищата в района на Бистришко бранище са под контрол

Доброволец: Някой не поиска по-бързо да загасим огъня

На 2 юли към 6:00 вече доброволци нямаше (за записване) и започнахме да чакаме неясно какво кого и защо,а и никой не знаеше, писа вчера разочарован доброволецът КРУМ ФИЛЬОВСКИ.

Намериха колата на Георги Енев, май духнал в Родопите

Охранителят Георги Енев от Пловдив, който в петък духна с крупна сума от банки и частни фирми, е тръгнал със своя "Опел Кадет" към Родопите, научи "24 часа".

Първо отрязали ръцете на млад мъж, после ги горили

Отрязаните ръце, намерени в река Огоста край врачанското с. Гложене в понеделник, са на млад мъж на възраст между 20 и 30 години, категорични са съдебните медици от Враца.

Разследват и сервиз за кървавия ад на "Тракия"

Трима са засега обвиняемите по делото за зверската катастрофа на автомагистрала "Тракия" на 131-ия км край Пловдив на 15 юни миналата година. Тогава 6-има пътници загинаха на място.