Защо Холандия ни реже за Шенген

ХАГА е непреклонна. Ако ще да й върнем всичките лалета и колелета, тя няма да гласува "за" влизането на България и Румъния в Шенген през тази година. Изненадващо в последния момент и тихомълком до нея се нареди Финландия.

Защо холандците решиха да ни отрежат? В разговори с "24 часа" хората на министъра на интеграцията в Хага Герд Леерс признаха, че ситуацията вътре в страната в момента е много трудна. Гледа се новият бюджет, който заради спасителните мерки за фалиралите банки и загазилата Гърция ще бъде орязан от доста социални пера. "Не можем хем да спасяваме Гърция, хем да ви тикаме и вас", обясняват и журналисти от страната на лалетата. Холандските избиратели отдавна са спрели да разбират защо техните данъци трябва да отиват за други страни. И правителството реагира по най-лесния начин: зрелищно се противопоставя на приобщаването на България и Румъния към Шенген. Стига толкова Европа, да се погрижим за Холандия, гласи мотото им. А в Брюксел те се оправдават с неизпълнение на критерии като борба с корупцията. Нямали доказателства, които да ги убедят, че тя се води.

Какви са параметрите на тези доказателства обаче, остава една голяма въпросителна. Работеща съдебна система (критерий на Еврокомисията и мониторинговите доклади, а не на Шенген) е чудесно изискване, но то не може да е работа на МВР - нали все пак сме правова държава, в която властите са разделени? А Шенген е работа на МВР. Борба с корупцията? Трима осъдени за подкуп ли да представим, петима ли, всички, които дават и вземат, да идат в затвора ли... неясна работа. Неясна, защото според експертите, проверяващи ни за Шенген, критериите са изпълнени. Според всички останали членки на Шенген - също. Според Холандия и Финландия обаче - не.

Всъщност точно проблемите на Холандия и Финландия или дори на цялата европейска общност показват, че ЕС не е последната фаза на някакво кармично съществуване, в което е постигната пълната съвършеност. Проблеми и неизпълнени критерии има навсякъде и те се решават в крачка, съвместно. От този процес иска да ни изключи сега Холандия, за да обслужи популистките си интереси. Правителството в Холандия управлява и взема решения в парламента (като това за бюджета, което съвпадна със заседанието в Брюксел) благодарение на подкрепата на крайнодясната партия на Герд Вилдерс. Националистът е гарантирал подкрепата си за кабинета с коалиционно споразумение, в което изрично е записано, че България и Румъния не бива да влизат в Шенген! Вилдерс всъщност изгря на политическия небосклон преди години с призивите си румънците и българите въобще да бъдат изгонени от ЕС.

Хага обаче не е сама в ината си в Брюксел, макар и да изглежда така. Проблеми със своите избиратели, които плащат милиарди за банки и Гърция, имат също Франция и Германия. Френските и германските власти нямат нищо против Холандия да свърши черната работа и да блокира членството. Берлин и Париж обачеофициално няма да са виновни за неизпълнението на даденото обещание и внезапната промяна на критерии в крачка.

С каквото и да заплашваме холандците или ЕС, честно казано, едва ли ще им накривим капата. По-лошото е, че режейкинас, те отварят кутията на Пандора. В която популистки партии като тази на Герд Вилдерс имат думата за целия ЕС. Днес жертва са България и Румъния, утре може да е еврото, а накрая и самият ЕС. Логично развитие на нещата, щом един антиевропеец се превръща в основната фигура на общността.

Вижте предизборния сайт на "24 часа"

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 38

Сортирай по:

0
Абе докога ще я плюете тази Холандия??!!И като я плюете,защо всички се натискате да ходите там??!! Колкото до авторката...ПЪЛНО БЕЗДАРИЕ - Европа си е доста права в рестрикциите за БГ.Къде е вината на холандците,че ОСНОВНО българи им крадат колите и велосипедите и основно БЪЛГАРИ им шарят по домовете??!!Ние и за Азия не сме...

0
на едното ЕС му изпаднало другото...На тоя прословут Шенген ще благодарите за 4-ти Райх.Времената не са за експерименти.

0
"И всички, които твърдят, че живеят по-зле - или са забравили как се живя при социалзма, или си въобразяват, че членството в ЕС дава автоматично холандски стандарт. България се развива в положителна посока, макар и много бавно" Абсолютно голословно твърдение. Всяка обективна статистика го опровергава -незавиосмо дали става дума за производство, за консумация на основни продукти за образованост и неграмотност и т.н. и т.н България се срина по всички показатели в световните статистики. Но повърхностната пропагандна журналистика не се вълнува от обективните факти... И сравнението с Абания даже е глупаво - тази страна в сравнение с мизерното си ниво преди 22 години върви нагоре.

0
Има нещо гнило в ..........Холандия! Не може държава легализирала наркотиците да ни дава акъл за това и онова-освен ако политиците и не са друсани което е много вероятно!

0
Много правилно решение са взели Холандия и Финландия.Крайно време е някой да стане и каже в очите на Българите,че Бандитска България още им е много рано за Шенген.Даже се чудя как все още ни държът в границите на евросъюза.Отвън хората го виждат по-добре отколкото заспалия Български народ може да го види отвътре в самата държава.Едни и същи политици жадни за власт и пари 20 и повече години лъжат и ограбват тотално народа който продължава да търпи и си трае.Единствено в България само слабите помагат на силните и бедните на богатите.Никъде по света това нещо не съществува.Това е България!!!!

0
Корупцията съществува от преди правителството на ББ, по негово време я има и след негово още ще я има. Въросът е нивото й да се намалява. Никой не я е изтребил - някой по-долу правилно посочи Сименс. Те изгърмяха преди година-две с данни за огромна корупция. Така че холандците наистина трябва или да кажат нещо по-конкретно като повод, или да си признаят, че ЕС приключва до Австрия и всичко останало е недоразумение. Без ЕС обаче Бъгария днес щеше да е там, където е Албания - това е най-хубавото нещо което се е случило в новата история на България. И всички, които твърдят, че живеят по-зле - или са забравили как се живя при социалзма, или си въобразяват, че членството в ЕС дава автоматично холандски стандарт. България се развива в положителна посока, макар и много бавно. Може да е въпреки разни правителства, но е благодарение на ЕС. Така че колкото по-бързо станем пълноправни членове (защото явно сега сме само псевдо), толкова по-добре

0
Г-жо Тодорова, Вие казвате : "Работеща съдебна система (критерий на Еврокомисията и мониторинговите доклади, а не на Шенген) е чудесно изискване, но то не може да е работа на МВР - нали все пак сме правова държава, в която властите са разделени? А Шенген е работа на МВР. " Извинявайте, но съдебната система, съответно съдебната власт, е основа на държавността. Линията МВР-следствие-прокуратура-съд е основата на правовия ред, а включвайки и НС - и на законността. Бихте ли казали кое от посочените звена на тази ос работи нормално? Казахте, че сме правова държава, само че държавността и правото липсват в странати ни ? !И да припомним: доверие в НС - 5%, доверие в съдебната власт - 9%. Какво искате да коментираме?

0
Rustico, хайде да се разберем: Холандия не е от великите държави и нейното мнение при добро желание от водещите в ЕС 3-4 държави бързо може да се неутрализира. Лошото е, че определени страни в Европа започнаха да се вживяват в ролята на господари, за което пък са необходими страни-слуги - такива като БГ. Това вече е опасно и ако ние си мълчим , то страни като Полша,Чехия, Словакия и прибалтийските държави не биха се съгласили с ролята на второ качество страни. Това пък означава началото на края на ЕС. Мисля,че "Гражданин" правилно отбелязва, че контрадействията са неминуеми. А ти си пиши за неграмотни българи, колкото си искаш - очевидно се смяташ за грамотен ! Дай Боже!

0
много точно го е казал поляка че европеиците няма да спазват законите които са за ЕС. Излиза че те са само за нас! Виждате ли какво излиза от потомци на пирати и колонизатори изпрали откраднатите пари и сега няма като тях.Може и да е за добро дотогава ЕС може и да го няма!

0
Не виждам защо двете страни изтъкват, че нашите граници са лейка с пробито дъно. Румънците вече показаха как се пазят граници и какво следва за страните, които се опитват да внасят некачествена стока, пък било то и холандски лалета. За България: смятам ,че неприемането ни в Ш. е оценка за некадърните ни политици, чиновници, депутати, магистрати – абе то остана ли нещо кадърно!

0
Обхваща ме печал, като чета толкова неграмотни слова от българите!Само едно искам да ви припомня: Че Нидерландия може наистина да е малко по голяма от един швейцарски шоколад на картата , но е основател на настоящия ЕС - известната формация БеНЕ Люкс , а това не може да не е важно, защото в този формат - те доказаха , че обединението на Европа само може да противопостави икономическите си ресурси на останалите мощни икономики! Иначе....в Европа...ще порастат ....палми, маймуните са на лице....

0
ТИЯ ДО КОГА ЩЕ СПАСЯВАТ ГЪРЦИТЕ ,ТОВА Е ДА НАЛИВАШ В КАЦА БЕЗ ДЪНО.ТО СЕ ВИЖДА ЧЕ ТЕ СА САМО КОНСУМАТОРИ И СЕГА КАТО СПРЕ ПОТОКА ОТ ТУРИСТИ СЪВСЕМ ЩЕ ГО ЗАКЪСАТ.БРАВО НА РУМЪНЦИТЕ ВЕДНАГА СА ВЗЕЛИ КОНТРА МЕРКИ-СПРЕЛИ СА ВНОСА НА ЦВЕТЯ В РУМЪНИЯ,А НИЕ КАК ЩЕ ОТГОВОРИМЕ?

0
Аз НЕ искам шенген ! Потока от нелегална стока от средиземноморието , ще Убие тотално малкия Български пазар, както ще доведе до фалити на повечето предприятия ! Да не говорим за наркотици и други нелегални емигранти!

0
Борисов има нещо общо с проблема дотолкова доколкото при неговото управление българската дипломация е импотентна-не само тук,ами и за Либия ,например.Иначе си прав-и за прецедента,и за това че проблемите са наследени.Даже се учудвам защо ГЕРБ направиха такава грешка да се опитват да извлекат дивиденти от евентуалното ни влизане в Шенген,а по-рано в Еврозоната.Защо просто не работеха мълчаливо и чак при успех да удрят барабана.Ама,нали така правят с вътрешни проблеми и после услужливите журналисти забравят обещанията им.Иначе България в чисто икономически смисъл има интерес да не влиза в Шенген,защото българите и сега пътуваме безпроблемно,а Шенген ще наложи много задължения.

0
Проблемът, който явно всички избягват да съзрат, е, че подобен прецедент може да се превърне в практика. Днес ни бастисват за Шенген, решавайки, че това, дето сме се споразумели не било точно и трябвало да е още по-точно, утре така ще ни бастисат за нещо по-важно. Щом веднъж минава, защо да не мине отново. Договореностите трябва да се спазват. Или да не се правят изобщо. Но така - когато ни е удобно казваме ок, когато не ни е удобно казваме, бе не е съвсем ок - така не може. На онези, които непременно свързват Борисов с проблема сега само ще кажа: ако сте недоволни от него като премиер, защо чакате холандците да ви решат проблема и доволно потривате ръце зад гърба им? Не влизането в Шенген е проблем за търговията, глътка въздух за границите, но най-вече - унижение на всички българи.

0
Добра обвинителна статия-нападаща несъгласните,защитаваща упрвляващите у нас и пропускаща фактите.А те са простички-екстрадиран от Кипър престъпник изчезва на летището в София,арестувана турска гемия изчезва изпод носа на гранична полиция,въпреки новите катери,контрабандните цигари заливат България,и транзитно останала Европа,горивото на Лукойл напуска България(без платен акциз) и се завръща обратно ощетявайки хазната със стотици милиони.И това въпреки изпълнените технически изисквания.А те не включват само измазването на "онази" стена!Пропуска се човешкия фактор,а той е негоден,корумпиран,страхлив,изпълняващ поръчки.Изисква се и 100% подмяна на личния състав в гранична полиция и митниците!

0
"От този момент нещо умря в Европа"- каза възмутен Поляка, -"Умря доверието, принципите и солидарността в Европа и вече не е тази Европа която познавахме , време е да си кажем истината в очите" !

0
БойБойБойБойБойко по несъгласните, в страната и чужбина! Холандия била изолирана, а не нашият учен премиер, дето е завършил най-широкото училище на Балканския полуостров (цели 15,000 квадратни метра, спроред директорката му), което е повече от квадратните метри на Тринити колидж, например, но дори това не е впечатлило чужденците.

0
Дреме ми за Шенген

0
ima razlika nali kogato se e kachilo ot 50 na 53(+3) i kogato e padnalo ot 101 na 100(-1) Absurd e da se stravnqva Bulgariq s Holandiq .... i drugo koeto e Holandiq e okolo 3 pati po malka na teritoriq ot Bulgariq - 41,848 km2 ! i drugo iskam da kaja che holandcite pochti ne pushat treva ... hora ot malcinstvata(surinamci,marokanci i dr.negri,bulgarski i rumanski cigani,indiici i pakistanci) q pushat :) Ycnex

0
Чети тук отвореното писмо на КуКу-нева: http://razuznavane.com/?p=681

0
В ХОЛАНДИЯ СЕ Е СЪБРАЛА МНОГО ТЪМНОКОЖА ИЗМЕТ---НЕГРИ --ИНДИЙЦИ--ПАКИСТАНЦИ--0СУРИНАМЦИ---КЮРДИ И НАШИТЕ ЦИГАНИ И ЯВНО ТОВА ИМЕ ДОШЛО МНОГО...

0
http://www.glasove.com/meglena-kuneva-shengen-e-nepreryazanata-lenta-na-premiera-16314

0
Абе Холандия е виновна за всичко, също и че сме си избрали един неук здравеняк за премиер!

0
Много си прав "мо" , сега след като Гърция загази , има много безработни от третия свят, които ще търсят работа , но в никакъв случай не мислят да се завръщат в домовете си ! По добре без Шенген !

0
Аз съм доволен,че не ни искат в Шенген, да си държат нелегалните емигранти гърците,по този начин поне няма да сме гара разпределителна за тях,каквито освен гърците са и италянците в Лампедуза.Ура,за сега се спасихме,не ми пука,че се редя на летищата на другата опашка,то там американци и целия останал свят се реди все пак.Единствено лошото е, че престижът ни куца,ама пък той ще се подобри само като вземе да работи икономиката на страната, а не с такива изхвърляници.

0
Статията е изчерпатела и точна. Днес и самият председател на европарламента се изказа негативно по отношение решението на Холандия и Финландия и защити България възмущавайки се, че в ЕС съюз някои работят с двоен аршин, а това не е правилно. А вчера в медиите се коментираше, че сега да отидеш в Холандия също ще попаднеш на стоки без бандерол / като цигари например / за което се пита : ..."как така са попаднали в Холандия, ако са безупречни в собстенния си контрол заради което се "опасяват" от тас.

0
"Защо Холандия ни реже за Шенген" - Защото от марихуаната затъпяват ! Индексът на човешкото развитие (ИЧР) на ООН е сравнително измерване на продължителността на живота, грамотността, образованието и стандарта на живот за страните от цял свят. ИЧР за Нидерландия показва, че грамотността, образованието и стандарта на живот са намалели с (-1) от 2009г. до 2010, а за България се е повишило с (+3) от 2009 година до 2010. Очаквам в края на 2011г. да видя статистики с понижено (ИЧР) за Нидерландия до (-5). Изчислението на жизнения стандарт представлява естествен логаритъм от брутния национален доход (до 2010 година е брутният вътрешен продукт) на глава от населението в съотношение с покупателната възможност. Информация от wikipedia.

0
do tozi mn razbirashtiq s marihuanite ... da ne bi coffee shopovete da sa dyrjavni che holandiq ot tova da e bogata we selqnin ?! v chehiq kato e pozvoleno po sushtiq na4in da ne zabogatqha i te ... germaniq,angliq i te imat po zakon pravo na lichni dozi ..da ne bi i te da zabogatqha we ?!? nie kato iznasqme tutun i slunchogled da ne bi da sme bogati ... aman ot selski razbirachi ... HOLANDIQ bila zabogatqla ot trevat ... a i da te svetna 1 gr marihuana vurvi ot 6 do 20 euro zavisi ot kachestvoto ! sushto ako ne znaesh tam e i nai-golqmoto pristanishte !!! Пристанището на Ротердам е движеща сила за холандската икономика, която е ориентирана към износ, и допринася за поддържане на потока от бира, млечни продукти и луковици на лалета, течащ към света. В същото време то е и основна врата за вноса в Европа на всякакви видове стоки за широко потребление и готови продукти. SELQNIN ...eto zaradi takiva kato tebe nqma da stignem evropa nikoga....

0
ако имахме правителство от геи -ове първо те щяха да ни поискат.

0
И нашата държава ако продаваше законно марихуана , и нашата страна щеше да е много напред. Нямаше да сеем ниви а щяхме да отглеждаме джойнт , 3грама,- 10$ яко се забогатява а ?! Страната щеше да се пълни с туристи които да дават по 10$ за цигарка. Какво ми говориш колко са напред ? Какво производство има Холандия, тази дупка в европа пълна с аромат на joint? Никой нищо не каза, нали са обединени Белгия, Недерланд, Люксенбург се командват от едно правителство , нали са БЕНЕЛЮКС , как само холандия се дърпа ? Понеже е една точица в евросъюза и знаеше че номера и нямаше да мине и се осети че е настъпила говното, навлече и финландия, понеже имат тънки политически игрички сега преди изборите им. Аре сега като минават тирове от Недерланд да им показват нашите как се разтоваря тир поради съмнения, нали искахте да сме извин шенген е така ще е за тях ! Може да возят марихуана никой не знае !

0
Ако имахме истински независими медии случката със скандалния запис на премиера за Мишо Бирата нямаше да бъде забравена след 1 месец - журналистите щяха да го "дъвчат", докато не си подаде оставката! И така - с всеки следващ премиер, с всеки министър! Ако бяха на мястото си медиите, нямаше да стигнем дотук ... И макар че през последните 22 години винаги е имало опити за контрол на медиите, такова хващане за гушите (или напазаруване) на медиите както при сегашното милиционерско управление не е имало!

0
do Petrov : kakvo skurcane sus zybi ,kakvi samozabravili se holandci ?! ti imash li si napredstava taq strana kolko e po napred ot nashata ...znaesh li che na teritoriq e okolo 3 pati po malka ot Bulgaria , a kato naselenie e okolo 3 pati poveche ...znaesh li che tam horata imat po evtina hrana ot nas ,a zaplatite im ne padat pod 1500 euro ...znaesh li kolko e krasivo i svobodno tam ...tam e Rai :) normalno che ne ni priemat ,zashtoto znaqt kakvo predstavlqvame :) Horata tam si znaqt rabotata , nqma podkupi ,nqma dalaveri ...:) malkoto strani koito ni razreshiha na Bulgari i rumanci da rabotqt v momenta sa pred falit ... (ispaniq,gyrciq) :) ycnex i dano Bai Ganio da stani i toi chovek :)

0
"След случая с Мишо Бирата, никого не можте да убедите, че наистина се борите с корупцията". Юрген Рот. Защо България и Румъния са отхвърлени за Шенген. Холанците уточниха: Заради проблеми с корупцията на правителството на БЪЛГАРИЯ . Плевнелиев обяви, че става дума за корупцията на предните правителства. Това принуди холандския посланик да излезе и ясно да каже, че става дума за проблемите на сегашното българско правителство. След като и този ход не успя, започнахме да изтъкваме, че става дума за проблеми на холандското и финландското правителство. Управляващите дори мобилизираха ресурса на европейски политици от ЕНП , за да изказват възмущение. А истината е една: До холандското правителство е бил изпратен записът на българския министър председател за Мишо Бирата. Преведен на английски. Какви са тези намеци, че България нямало да охранява добре границата и Борисов пак щял да звънне на Танов да вдигне бариерата пред някой танкер или десетина ТИР-а,

0
Що за безсмислени коментари за качеството на българските медии, по повод тази вярна и точна статия?!

0
Ако за това са виновни тези управляващи, то означава ли, че при предишните или следващите няма да се случват такива неща? Разбира се, че не. Това е принципно отношение към България като към парий и е време българите да скръцнат малко със зъби на разни самозабравили се холандци.

0
Аз затова от 1 година не купувам вестници,ако всички ги бойкотираме по тоя начин и вземат да фалират,това ще е в интерес на Бьлгария.

0
Българските медии работят против България с позорната си слугинска роля спрямо управляващите. Превърнаха се всички в официози - Раб дело - до Раб дело...

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Помните ли Брус Джаксън?

ОТ МРЕЖАТА За тайнствените чиновници, дето дори имената им не разбрахме, и атаката срещу Цацаров Брус Джаксън беше председател на американския комитет за разширяване на НАТО, един от хората,

Турция, Русия и световната газова война

Обтягането на отношенията между Москва и Анкара може да доведе до обрати в енергийните партньорства СВАЛЯНЕТО на руския бомбардировач от Турция би трябвало да даде малко сили на вялите цени на

Какви игри играят Турция и Русия

Свитедели сме на историческа криза в отношенията между двете страни СЛЕД свалянето на руския Су-24 Путин заплаши Турция с тежки последици. Москва обаче няма интерес от влошаване на отношенията си

Плевнелиев: Срещу атаките - повече Европа

Отговорът срещу тероризма трябва да бъде глобален, за което се налага обединението на Европа, Америка, Русия, Китай “Отговорът на атентатите трябва да бъде повече, а не по-малко Европа.

На кого му пука какво мислят Миков, Сидеров и Местан за конфликта Москва - Анкара?

Турските изтребители свалиха руския Су-24 в далечна Сирия, на над 1000 километра от България, но от политическите реакции в София имам усещането, че стратегическият бомбардировач е паднал директно на

Абсурдният парламент в 10 точки

Светът гори, нашите депутати се замерят с декларации Абсурд първи – конфликтът е между опозицията – БСП и ДПС. Управляващият Цветанов, като Помирителя, бащински ги успокоява.

Кои са туркмените и защо се превърнаха във фактор

Добре въоръжени от Турция и опасно близо до руската база в Латакия Туркмените в Сирия още от началото на кризата се включват във войната срещу правителството на Башар Асад, като получават финансова,

  • Дядо Коледа да работи

    Каква ще е тази Коледа, ако Дядо Коледа не работи или работи на 50%? Децата му пишат писма и имейли от месеци, очакват от него подаръци, дори учат песни и стихчета, за да го поздравят пред елхата и изведнъж, по някаква идиотска идея, той ще трябва да отиде при тях с празни ръце, защото в чувала му можело да има бомба.
  • Образованието е граждански ангажимент

    То не може да бъде затворено в рамките на маниакални подозрения, користно нагнетявани страхове и колективни обсесии ДНЕШНОТО българско образование е оставено почти изцяло под опекунството на държавата. Тя формулира целите и задачите, тя се проверява сама, тя се хвали със свършеното. Трябва да сме пределно наясно,