Забранява се продажбата на вино, върху етикетите на което пише с вкус или аромат на мавруд, мерло, каберне и пр. Виното или е от мавруд, или не е, заяви шефът на агенцията по лозата и виното Красимир Коев.
Борбата с ментетата е записана в нов проектозакон за виното и спиртните напитки. В него се дава възможност за проследяване от лозето до бутилката на т.нар. сортови вина. Целта е да се защити истинското българско вино. В момента масово се предлагат бутилки, на които пише с "аромат на мавруд".
Ракията и мастиката са традиционни наши продукти, пише още в проектозакона. В чл. 123 се посочва, че "предвид традиционните методи на производство за България" гроздовата ракия е винена дестилатна напитка с минимално алкохолно съдържание от 40 обемни процента. Тя трябва да е получена чрез единична или двойна дестилация до 65 обемни % на вино, получено от грозде. Има и условие, че виното от 100 кг грозде не може да надвишава 75 литра.
Пълни щуротии са интерпретации, че се отказваме от ракията и мастиката и те може да са произведени в чужбина, твърди Коев. В новия закон остава и досегашната забрана да се слага синтетичен спирт в ракията.