Орязват болнични, майчински и пари за безработица

СНИМКА: Архив

Болничните, майчинските и обезщетенията за безработица ще бъдат орязани догодина чрез увеличаване на базата, от която се изчисляват и включване на по-стари и по-ниски доходи. Това показват новите регламенти, предвидени в Закона за бюджета за държавно обществено осигуряване. Днес проектът се гледа от надзора на НОИ.

В изчисляванетона обезщетението за болест ще влиза доходът не от последните 12, а от последните 18 месеца. Идеята е да се избегнат злоупотреби, обясняват вносителите. Иначе право на болничен ще се получава, както и досега - при 6 месеца осигурителен стаж.

И догодина първите 3 дни за болест ще се плащат от работодателя в размер на 70% от надницата. От 4-ия ден нататък НОИ ще плаща по 80%. Синдикатите са против, защото тази антикризисна схема намалява обезщетението. До 2010 г. работодателят плащаше 100% за първия ден, а НОИ - всички останали по 80%.

Още по-сериозно се затяга редът за парите за майчинство и безработица. Догодина за тях ще се гледа доходът от последните 24 месеца вместо от 18. Така бременната по-трудно ще се договаря с шефа си за драстично увеличение на заплатата точно в периода преди раждането, твърдят експертите. Години наред това бе основен начин за източване на НОИ. Имаше цели фирми, където "работеха" само бременни. Самоосигуряващите се също по-трудно вече щели да играят с дохода си. За достъп до майчински ще се искат пак 12 месеца стаж.

При събиране на нужните за пенсия стаж и възраст човек вече няма да има право на обезщетение за безработица.

За отпускане на пенсия догодина няма да се иска уволнение и съответно прекратяване на осигуряването. Сумата за старост ще се отпуска от датата на придобиване на правото, ако заявлението и документите са подадени до 6 месеца. Ако човек отиде в НОИ по-късно, пенсията ще се отпуска от деня на представяне на документите.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 40

Сортирай по:

1
На циганята това няма да им попречи да се размножават. Днешните велики умове управници в скоро време ще имат основно мургав електорат. Но нали имат полза от това - по лесно манипулируем електорат по-голям успех....В един момент само ще се надцакват кой колко ще даде на мургашите, дори няма да има нужда от платформи -кой ще им ги разбира....а ония мургавите доволно ще потриват предизборно ръце.....ше има и за тринайстото чаве. Белите мамчета и татчета ше заработват за дечицата си в белите страни.....И там ще си плащат данъците... Красиво А?

0
Това е АМОРАЛНО. Не може да се пестят средства за сметка на най- уязвимите хора в държавата-болни, безработни и майки. Защо не се вземат пари от тези, които наистина имат и укриват данъци за милиони левове???? Това е положенеито- всеки се спасява по единично , както може, а държавата прави всичко възможо да си хванеш самолета и повече да не се върнеш ! Жалко....

0
Как може в такава нестабилна работна среда да се изчисляват за последните 24 месеца? И по този начин как стимулират раждаемоста ,как може едно 20 годишно момиче да има дете та то може да няма и толкова стаж дори.ГОСПОДА ОТ ГЕРБ АКО ЧЕТЕТЕ ТОВА ЗНАЙТЕ ,ЧЕ ОБРИЧАТЕ СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКИЯ БЪЛГАРИН И ТОВА ДА ИМА ДЕЦА. ЖАЛКО УПРАВЛЕНИЕ ОТ ЖАЛКИ И АРОГАНТНИ ХОРА ТОВА Е ГЕРБ,ПОЕН ЗА МЕН

0
Мили хора, не се карайте, не се обиждайте, това до нищо не води. В поста си по долу исках да кажа, че искам да остана в България, но често се замислям как ще си гледам бъдещите деца. Трудно е и Вие го знаете дори по- добре от мен. Аз не съм от жените, на които не им се работи и гледат като забременеят да излязат почти веднага в болнични и да си стоят две години вкъщи по майчинство. Ако живот и здраве реша да имам дете, ще работя докато мога, а като родя ще гледам да се върна по-скоро на работа, не защото не искам да съм с детето си, а защото искам да се градя и професионално, но не може когато изляза по майчинство да получавам толкова малко пари. Не го приемам и не смятам, че в другите държави (нормални) е така. Това е смешно. Не съм ли права?

0
А иначе тримата глупаци, начело с Дянков, ни убеждават, че за нас кризата е свършила.

0
МАМА ВИ ЧИНОВНИЧЕСКА!!!!!!!!!!!!! ЗАЩО ВСЕ ПОСЯГАТЕ НА МАЙКИТЕ И ДЕЦАТА БЕ ИДИОТИ!!!!!!!!! КУРШУМ ЗА ВАС!!!!!!!! ПУБЛИКУВАЙТЕ ИМЕНАТА НА ТЕЗИ ТЪПАНАРИ КОИТО СИ ПЪЛНЯТ ГУШАТА ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ И СЕ ПРАВЯТ НА РАБОТНИ КАТО ИЗМИСЛЯТ НАЛУДНИЧАВИ ЗАКОНИ И НАРЕДБИ!!!!!!!!!!!! АЗ СЪМ ПРОСТ ЧОВЕК НО ПИТАМ----- КАК ЕДНА МАЙКА НА 19ГОДИНИ ЩЕ НАПРАВИ СТАЖ НЕОБХОДИМИЯ СТАЖ ОТ 2ГОДИНИ КАТО САМО ПРЕДИ ЕДНА ГОДИНА Е БИЛА АБИТУРИЕНТКА!?!?!?!?!?!?

0
Щом пестим от майките, от децата, от възрастните, ясно е, че държавата се закрива

0
Все още не съм майка - минах 30тте и от учене и работа не ми остана време. Работата на друг не си оставям, работех по 10 понякога по 12 часа - имам две висши - не се оплаквам от обезщетението си, но ме е жал з-а другите. Ще си гледам детето, дано не ти се случи това, което на мен - освен да се грижа сама за здравето, да се погрижа да мога едно едничко дете да износя.. За болничните - пресен случай - наша служителка, трудова злополука, блъска я кола - фирмата плаща и застраховки и осигуровки, Алианц и даде 230 лв, остана без зъби, и един пръст на крака, след 6м болничните сършиха, но тя не се оправи - ТЕЛК отсъди, че може да работи, а тя не може да стои права !!! и остана без работа и без болнични .. не съм от тези дето постоянно се оплакват, но все някога на човек му писва!

0
Abe tui tree, da se orejat parite na bolni i maiki no da ne se orejat parite koito kradem neplashtaiki danaci, DDS i sekvi tam dalaverki. Nie mutracite /ot Bankya, Shuma etc sela/ trea da jiveem dobre s imoti /pone 6/ i pare /celi banki/, a pa bolnite da mrat i maikite sushto - ama ha pari nemat deca sha rajdat.

0
Абе отде се извъдихте толкова прости люде! Нали писах по-долу, че съм майка на две деца, тъй че клетвите да няма кой да ми роди дете са излишни - аз моята работа на друг не я оставям. И като си мислиш, че навън ще те носят на ръце, пробвай. Най-много ти да си и бавачка, и чистачка, и миячка на кенефи на някой друг, а и своето дете ще гледаш. Честно, ако съм ви един работодател тука половината няма да ви взема на работа даже кенефите да миете. Свърши тя по цял ден да лежиш и да се оплакваш. Никой не го интересуват твоите деца - те затова са си твои, за да си ги гледаш и да му търсиш начина. На който не му изнася, да не създава поколение. Това поне не е задължително.

0
Аз, пак, искам да питам: защо не бъдат орязани огромната администрация, огромният, но ненужен за такава малка държава, като България, брой депутати в НС, премии, които се раздават в някои министрества, на фона на тежката ситуация в България...има още толкова много за изреждане! Всичко е толкова мръсно и цинично, че да, май най-правилната посока е аерогара София и вън. С еднопосочен билет!

0
Другите страни, дето ги цитираш -- със заплатите си могат да си позволят и бавачка и чистачка, и жена да спи с мъжа им ... а ние тук със заплатите си - плащаме тока - нашия и на братята роми. За друго няма - така, че не ми ги сравнявай.

0
ОЗМ внасям толкова, колкото са ми поискали ... и съдбата ме е нагласила - сама си плащам за всичко, за да съм жива и да си доизнося детето, щото здр.каса покрива точно да ти излекува грипа. Да ми качат - пък да видим кои ще им ражда деца, БГ ще се напълни с цигани и такива като тебе - дървени философи, пардон - на тебе няма кой да ти роди дете, калъф!

0
И да добавя, тия пари дето ви ги удържат са "общо заболяване и майчинство", сиреч и болничните от там идват. НЕ дърпайте дявола за опашката, защото не знаете какво ви гласи съдбата. Майчинството е до време, ама човек винаги може да се разболее (като мен сега, мръсен грип). Ако трябва да смятате, ще се окаже, че удръжките ви трябва двойно да се качат.

0
Простако, аз съм жена, майка на 2 деца, които съм създала след като съм работила, абсолютно с ясната мисъл какво ме чака. И съм ги гледала с минималната заплата, защото за една бройка не хванах дългото високоплатено майчинство. Понеже положението не ме устройваше, върнах се на работа. И слава богу децата ми са живи и здрави и добре гледани, а не захвърлени на улицата. А да питам аз мухльовците-мамини синченца като толкова много искат деца и се налага жена им да спре кариерата си, защо не запретнат ръкави и да работят повече - на две, на три места ако трябва. Ама по-лесно е в кръчмата и да псувате властта. И да ви кажа, там удръжките са страшни и сивата икономика не е 80%. Не може хем да лъжете държавата, а после много да искате.

0
Ти сигурно си някъв тъп идиот, който не е виждал жена на живо, камо ли да си има такава, камо ли да й направи дете и да й се наложи да спре кариерата си, за да ти го гледа ... онанист прост! Бичи си сам като си толкова умен, иди гласувай пак ромките да са ОК.

0
шшшшшш, ало, човекът без име и псевдоним, писал до Ина .. а там където си гледат децата до 3месеца, какви са им удръжките, какви са им заплатите, какви са им цените на основните стоки, колко всъщност е майчонството (приравни го на 240, пардон на 270) ..! Ти с 270 лв - месечно, можеш ли да гледаш дете една година - на практика и нашето майчинство не е 2г., а за тези 410 дни - по 90% оп среднодневното нетно възнаграждение за последните 18 (пардон 24м), знаеш ли колко пари са ми удържали ??

0
Как не ги е срам, въобще как заспиват спокойно през нощта, това е изродщина!!!Все се гледа как да се ощетят майките, пенсионерите, най-онеправданите хора.От бедните ще пестите пари!!Какво още може да ни вземете?? Накрая изчислете майчинството от последните 10 години, ТЪПАЦИ !!!!!!!!Виждам как мислете за бъдещите граждани на държавата!!

0
МИло Инче, заповядай, емигрирай, лошо няма. Но ако мислиш, че където и да отидеш, ще имаш 2 години платено майчинство, от които една година на почти пълната заплата, много се заблуждаваш. 3-4 месеца и на работа. Иначе оставаш в къщи да си гледаш бебчето, а любимият, дано намери хубава работа, за да ви издържа. МАйчинството е едно от най-добре уредените неща в БЪлгария. Стига сте ревали.

0
Това значи нов пристъп на обезлюдяване на България от ГЕРБ за да й продадат земите на безценица на Турция, Албания и Израел. Геноцидът в България е без аналог по света.

0
и още нещо за тези, които дори един псевдоним измислен не си слагат, а пишат до този и онзи - правете разлика между социалното майчинство и обезщетението за браменност и раждане. За източването на ДДС няма да пиша нищо в този пост, но ако поне малко се интересувахте от счетоводство, щеше да ви е ясно, че само с декларирането на договор, без внасянето на осигуровки по този договор - няма да отпуснат такова обезщетение и за 1лв, ОК ? Така,че фиктивни договори за по 1500лв, без внесени по тях осигуровки, не могат да източат държавата. А ромките, които раждат - не са внесли и един лев осигуровки... само, че ВЛАДКО е прав - нашите майки - образовани, се оставят да ги наричат социални паразити, работят за тоя дето духа, а циганките им харчат парите, а гърците - с хиляди привилегии над нас, ходят да стачкуват за всичко. НЕКА НИ като сме такова стадо овце.

0
Илия, Вие вероятно нямате деца .. не ви се налага да съберете две цифри и да разделите на трета, нали ... сега циг.. пардон Ромките, които раждат, за да им се плаща са в по-изгодна позиция от всяка нормална млада жена, която работи и решава да роди едно дете - първо внася осигуровки, данъци, после си плаща за почти всички прегледи и раждането, накрая взима минимално обезщетение, което е ОБЕЗЩЕТЕНИЕ за бременност и раждане - не е милостиня, не е помощи като при ромките - ние сме си изкарали тези пари ... кретен!

0
Така ще е! Да продължаваме да се хвалим колко сме стабилни, докато на гърците им опрощават 100 милиарда евро, пак си апват и пийват, пак ще им бъде опростено (некой съмнява ли се:). Имам чувството, че сме си най-големите будали, някога съществували на този свят!

0
Без да искаш се насочваш в десятката ! Ами представи си -почти всички ромки от женски пол започват да раждат от 11 годишни всяка година и то още в детството получават социално майчинство 12 месеца +детски+еднократни помощи ,като става дума за стотици хиляди такива майки -ромки с много деца, само в една област ,а такива има във всички области - ВСЯКА ГОДИНА ПОЧТИ ВСЯКА РОМКА РАЖДА ОЩЕ ЕДНО ДЕТЕ -ОТ ТОВА СИ ДОКАРВАТ ВИСОКИ ДОХОДИ -ПО-ВИСОКИ ОТ ЗАПЛАТИТЕ ЗА КВАЛИФИЦИРАН ТРУД ,И ЖИВЕЯТ В ПО-ШИРОКИ КЪЩИ ОТ БЪЛГАРИТЕ...,А НЕ ВНАСЯТ ОБРАТНО ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ,ИЛИ ПРОДУКТ ОТ КВАЛИФИЦИРАН ИНТЕЛЕКТУАЛНО-ФИЗИЧЕСКИ ТРУД ,КАКТО СА ДЛЪЖНИ И ЖЕНИТЕ ОТ ТОЗИ СВЯТ,ПО ПРАВАТА .И в САЩ през 1996 г помощите за самотни майки са допринесли за банкрут на държавата САЩ, и след това ги орязват и карат да работят

0
Хей народе усетисе .Ами какво ще стане с братята роми ааааа.Те като чакат пред банкомата и неим пусне какво?Не мой така.Едни трябва да бачкат други да лапачкат.Скъпа ИНА не едно бебче направете си 10и живейте на помощи.Я ги виж.Те са около нас.Тяхна е БЪЛГАРИЯ.

0
циганка която роди преди да има 18г да НЯМА пари за маймичнство ! циганка коятое оставила цигането на държавна издръжка - никакви пари, даже после и 100 циганета да роди. Скъпи майки, парите вместо при Вас отиват за циганките / деца които раждат деца/ . Но като дойдат избори те гласуват за който им плати, не като нас нормалните хора -по убеждение или по съвест.

0
Крадене чрез майчинство -става дума за описаните РОМСКИ ФИРМИ ,КОИТО НЕ СА РАБОТЕЛИ,А САМО ФИКТИВНО СА РЕГИСТРИРАЛИ ФИРМИ С БРЕМЕННИ РАБОТЕЩИ НА 1500 ЛВ ЗАПЛАТА,И СА ИЗТОЧВАЛИ МАЙЧИНСТВО ОТ НОИ,КАТО ОСНОВНА ДЕЙНОСТ /<ПРЕСТЪПНА ДЕЙНОСТ/ -ПИСАХА ДОРИ В ИНТЕРНЕТ ПРЕДИ 1-4 ГОДИНИ <Ромски фирми и през 2010 са източили 9 млрда лв от нашия държавен бюджет чрез ДДС източване .Колко майчинство са източили не пише ,май..

0
Скъпи управляващи, не че Ви пука, но аз съм на 26 години и със съпруга ми искаме да си имаме бебче, искам да ми отговорите как точно ще го гледам и ще се грижа за него като работя точно от две години и са ме осигурявали на минималната работна заплата. Кажете ми Вие господа, които живеете с по хиляди доход на месец как мислите, че аз ще гледам детето си със 250 лв? Аз ще Ви кажа как, като се махна от тая смешна държава, която не се грижи за най-важното, за децата си

0
А, аз се чудех кой окраде държавата, а те били майките. Време е да спрете да раждате, да не би да не останат пари за министри и депутати. Тве пък и тия пенсионери само пари искат ,те пък кво толкова само искат да ядат. Ми да вземат пример от депутатите, те гладни си одат. ЕЕЕ, то да нямаше народ най добре, ама на пръкнали сме се за белята, само харчим , лъжем , крадем, ццццц !!!!

0
Да бе ,страшна работа ! Голямо крадене е паднало ! За какво крадене и източване говорите.Нали е законно ???? Нали вие сте го измислили господа умници! Защо да е измама ???Нали трябва да се живее,да се хранят хората ,бебето ,сметки да се плащат и Кредити-най-вече, а за лечение-да не говорим ??? Е ,и ! Кой е виновен ?

0
Не е въпросът само в майчинските, но и в болничните. Въвежда се не контрол върху злоупотребите, а се прецакват майки с деца с малка разлика, майки с 1 дете, ползващите болнични, дали за себе си или за болно дете и т.н. До сега се осигурявах на пълна заплата и критикувах тези, които не го правеха, но вече не виждам смисъл - плащам си данъци и осигуровки, плащам си в болниците, плащам си за градина, че няма места... Ами до тук бях.

0
Хора, ма вие какво искате сега немога да разбера? Все се оплаквате няма пари, все мрънкате, като цигани! Ми та нали толко ви пука за държавата и я оставяте да ви я крадат, почивате си у вас докато ви маниполират с телевизия и накрая сте като страхливи маймуни! Погледнете се! Има държави, които нямат болници, защото нямат единен народ, и защото цари безхаберие. Бог да ви пази

0
За какво източване на пари говорите? Ако обезщетението за майчиство се изчислява въз основа на доходите за 2 години назад, сметнете на колко години най-рано ще си позволи да роди една жена, за да получава семейството що-годе нормален доход, с който да осигурява всичко необходимо за детето си. А после защо сме най-застаряващата нация, защо жените раждат първото си дете на възраст над 30 години, защо децата не са здрави, защо много малко от нас се осмеляват да имат и второ дете? Кои са вашите приоритети, господа управляващи?

0
Имам 2 дъщери - на 3 месеца и на 3 г и 6 м. Длъжността ми не позволява втора работа, съответно не съм излъгала нито лев държавата с допълнително осигуряване на по-висока сума. За първото си дете получавах между 500 и 600 лв майчински. Сега за второто, заради увеличеното време за изчисление от 12 на 18 м, и застъпването на периода когато съм получавала 240 лв, получавам 310 лв. Разбирам, че от Нова година и още по-малко ще получавам, защото евентуално съм излъгала държавата. Аз предлагам да спрат майчинските на всички майки и децата да плащат данък че са се родили. Така майките и бебетата ще измъкнем горката ну държавичка от кризата!

0
Не може да лъжеш държавата ,независимо дали си майка,баща,баба или дядо - крайно време е да се затворят подобни кранчета за източване на пари.Това никъде не е позволено

0
Геноцида продължава.

0
Ей това е и ще продължава да е управлението на некадърници, нямащи ни най-малка представа за действителността в държавата и изобщо незаинтересовани от това. И се чудя все повече на този народ, който ги подкрепя и точи лиги по тях!

0
еййй малоумници спрете нацяло парите за майките та да се оправи тази държава за винаги .това никъде по никое време не е било сега първо при нас после в цяла европа. как може въобще да се мисли от тук да се намаляват пари . никой не казва да се намали разхода на министри и други институции а и да сработи най вече електронното осигуряване и така да се спре корупцията ами мислят неща които лесно стават и никой неможе нищо да им направи . майките са беззащитни и за това .коя майка ще си остави детето и ще отива да стачкува .

0
те майките са особено опасен враг за нашта корумпирана държава....колко жалки министри и продажни политици ще се оядат отново

0
Явно майките са иточили парите на тази държава...

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Училище раздава сгрешени дипломи за средно образование

11 зрелостници от Рибново получиха дипломите си за средно образование с невярно съдържание, съобщи bTV. В тапията имената на децата са объркани - някои букви са заменени с други, което ...

Експерт: По всяка вероятност бомбата е сглобена у нас

По всяка вероятност бомбата, която уби петима израелци на летището в Сарафово е сглобена у нас. Това заяви пред БНР председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания Алекс Алексиев ...

Ученици събират средства за 19-годишната Ади

Десетки ученици от софийския квартал "Люлин" организираха акция по набирането на средства в помощ на 19-годишната Аделина Коджабашева, която страда от тежко заболяване и се нуждае от спешна

Нито една пълна шестица на изпита по литература в Софийския университет

Близо половината от кандидат-студентите, явили се на изпита по български език и литература в Софийския университет, са получили двойки. От общо 1552 кандидат-студенти нито един не е изкарал пълна ...

Оцелял от атентат в Израел, оживя и след взрива в Сарафово

Десет години, след като е бил тежко ранен при атентат в родния си град Бейт Шеан в Израел през 2002 г., Гади Шивони отново се размина на косъм от смъртта – този път при нападението срещу израелски ..

На 20 юли без вода в София остават

На 20 юли 2012 г. (петък)ще бъде спряно водоподаването от 9.00 до 16.00 ч. в кв. „Слатина", съобщиха от Софийске вода. При продължителност на ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще...

Български математици трети сред европейците в Аржентина

Младите български математици са трети сред европейските участници на международната олимпиада в град Мар дел Плата, Аржентина. Тя се проведе от 4 до 7 юли. България зае 19, 20 и 21 място, заедно