Фейсбук знае всичко за теб!

Студентът Макс Шремс има досие от 1222 страници във фейсбук. СНИМКА: АРХИВ

Това не е по силите нито на КГБ, нито на ЦРУ. Фейсбук знае всичко за членовете си. Дори и онова, което те отдавна са изтрили. Или поне са вярвали, че са го направили.

Оказа се, че социалната мрежа събира абсолютно всички данни на потребителите си, дори и онези, които те отдавна са изтрили, за да ги събере в досие. Концернът е работлив - за всеки потребител се събира средно по една страница информация на ден.

Макс Шремс е на 24 години и следва право във Виена. Той е един от 800-те милиона членове на фейсбук. Регистрирал се е в мрежата преди 3 години.

Преди известно време полюбопитствал да види какви данни събира фейсбук за него, след като некоректното им отношение към личната информация на потребителите все по-често е тема в медиите. През юни попълнил формуляр с искане да види досието си и го праща по мейла. Настоял всички съхранени за него данни да му бъдат пратени на хартия. Такива са правата на всеки потребител в интернет.

Многократно администраторите отказвали да изпълнят молбата му под най-различен претекст. Казват му, че не е в мрежата с истинските си данни и не могат да дават информация на фалшиви профили. Когато е в техен интерес, хората зад фейсбук могат да бъдат и пределно коректни, смее се студентът. Всъщност в мрежата той е бил регистриран с името Макс Шремс вместо с цялото си първо име Максимилиан Шремс. Освен това го изписвал на кирилица. Наложило се да мине на латиница."Бях упорит, а и имах време. Пращах молбата си отново и отново. Същото правеха още 15 приятели от факултета. Един хубав ден получих диск от Калифорния с досието си във фейсбук. Сложих го в компютъра и пуснах информацията от него да се разпечатва. Щях да припадна. 496 MB данни, или 1222 страници! Всичко за мен в най-дребните детайли бе съхранено и обработено от някого в концерна. Досието ми е разделено на 57 глави с различни теми", разказа Шремс пред германската телевизия.

"1222 страници - такова досие един обикновен гражданин няма нито в КГБ, нито в ЦРУ", казва още студентът. В информацията за себе си той открива и глава "Съобщения". В нея са запазени абсолютно всички получени и пратени някога новини, независимо че Шремс е изтрил голяма част от тях. Оказва се, че фейсбук никога не трие! Освен архивирания чат в диска се съдържа подробна информация за всички места, от които Шремс се е логвал в мрежата, информация за браузъра, който е ползвал, статусите му."Това, което тази мрежа прави, е напълно забранено! Затова реших да ги съдя", разказва студентът по право.

Това е възможно едва отскоро, тъй като фейсбук до преди година няма юридическо представителство в Европа. Сега то се намира в Ирландия и мрежата трябва съответно да спазва ирландските закони за защита на информацията. А те са съобразени с нормите на ЕС. Макс Шремс и състудентите му основават организацията “Европа срещу фейсбук” (www.europe-v-facebook.org). Целта им е да накарат възможно най-много потребители на фейсбук да поискат повече прозрачност и спазване на законите. В сайта подробно е обяснено как всеки може да поиска досието си.

След като Шремс разгледал подробно диска, видял, че в него няма информация за качваните видеоклипове, за бутона лайк, който е натискал, нито за снимките, на които е бил разпознаван от приятели. Настоял да получи и тази информация, но му отказали с мотива, че това е "фирмена тайна".

"Моето лице не е ничия фирмена тайна, така че продължих да се боря с тях", разказва виенчанинът. Междувременно фейсбук е залят от искания на потребители да си видят досието Шремс и последователите му са публикували подробни указания как може да стане това. По принцип менюто с бланката за заявление е толкова скрито, че може да се намери само след упорито търсене. След като заявлението е подадено, фейсбук има право да се бави не повече от 40 дни с отговора си. През последните седмици обаче толковахора са последвали примера на Шремс, че концернът започна да праща писма с извинение, че не може да спази срока. "Това не е позволено. Срокът е срок. Фейсбук не може сам да го определя", обяснява обаче Шремс.

Той и състудентите му продължават борбата. "Истински интересно става при връзките - кой кого познава. Това е цял океан от информация. Дискът, който получих, е само върхът на айсберга", казва младежът.

Защо фейсбук не трие данните и какво възнамерява да прави със стари съобщения, не е ясно. Може би става дума за техническа грешка, предполага Шремс. Дори и да е така, тя показва изключителна немарливост към личните данни на потребителите.

Това се подкрепя и от необичайния начин, по който Шремс получил информацията за себе си. Дискът бил пратен с обикновена поща, без дори да е закодиран с парола. Всеки би могъл да го прочете.

Максимилиан и състудентите му подават жалбата си в ирландската агенция за защита на личните данни. В нея работят не повече от 20 души. Сега те са натоварени с борбата срещу световния концерн. Ако ирландците не бяха реагирали, то със защитата на студентите трябваше да се заемат институциите на ЕС.

Но ирландската служба си върши работата - преди седмица обяви, че ще има обиск в офисите на фейсбук, за да видят как и какви данни съхраняват. Паралелно с това тя разглежда и всяко оплакване, подадено срещу социалната мрежа. Шремс вече е формулирал общо 22 обвинения и според някои битката му с концерна изглежда предрешена - вероятно в крайна сметка фейсбук ще трябва да плати 100 000 евро глоба.

Шремс далеч не е такъв оптимист. "Офисът в Ирландия всъщност е само пощенска кутия. Чрез него спестяват данъци. Но истинското представителство е в САЩ. Там са и сървърите, които няма как да бъдат прегледани.

Според европейското законодателство проверката на фирмата тук трябва да е оповестена предварително.

Фейсбук знае от два месеца, че ще има посещение от комисията за защита на данните в офисите си, и вероятно вече е пратил всичко важно в САЩ. Така че кой знае какво няма да бъде намерено.

Но едно е ясно: според европейското право концернът незаконно е съхранявал данни, които потребителите са изтрили", казва студентът. И се готви да продължи битката докрай.

Как да си поискаме данните

Според европейските закони за защита на личните данни всеки човек има право на копие от данните, които всяка фирма съхранява за него. Това важи и за хора извън ЕС. Поради особеностите на фирмената структура на фейсбук право на достъп до досиетата си имат всички ползватели извън САЩ и Канада.

Хора, които нямат профил във фейсбук, също имат право да поискат досие с данни, ако такива все пак се съхраняват чрез информацията, поствана от трети лица.

1. Подготовка

Сканирай паспорта или личната си карта. Шофьорската книжка също върши работа. Фейсбук изисква доказателство, че вие лично искате достъп до данните си, за да е сигурен, че това не прави някой измамник.

2. Попълни формуляра с искане за копие от досието. За да имаш успех:

Коригирай профила си, ако е с псевдоним, напиши истинското си име и истинската си рождена дата.

Иди на страницата с формулярите, тя е много скрита, затова ето линка към нея: www.facebook.com/help/ contact.php?show_form=data_requests

Попълни формуляра с всички данни и прикачи копието от паспорта си.

Като законово основание (последната графа) напиши Section 4 DPA или Art. 12 Directive 95/46/EG.

Ако по някаква причина не можеш да пратиш формуляра онлайн, разпечатай го и го прати по пощата.

3. Бъди упорит!

Фейсбук се опитва да се измъкне по всякакъв начин. Обикновено първо се получава имейл с уверение, че можете да прочетете досието си и онлайн. Това, което се вижда онлайн обаче, е микроскопична част от наистина събраното за вас. Настоявайте за цялото си досие. При следващите си искания заплашвайте, че ако не ви отговорят, ще подадете сигнал до ирландската комисия за защита на данните (Irish Data Protection Comission).

Фейсбук може да бави отговора си 40 дни от пращането на първото заявление. Когато получиш най-накрая диск с PDF данни, се приготви за разпечатването на средно около 1000 страници! Ако видиш сред тях данни, които си изтрил отдавна, непременно се свържи с организацията на студентите на имейл areq_found@europe-v-facebook.org. Те смятат да защитават всички потребители групово.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 35

Сортирай по:

17
Освен това - никога, по никакъв повод, не изпращайте на никого онлайн свой документ за самоличност, без да предприемете някои задължителни стъпки, за да запазите данните си. Имате право да скриете (може дори и на Paint, с четката) всичко от снимания документ, което не искате да споделите. В случая с Фейсбук е достатъчно да оставите името на държавата, в която е издаден документът, името си на латиница (ако не сте написали презимето си в профила може и него да скриете), както и снимката. Всяко едно от тези трите - снимка, име и държава, Фейсбук вече го има, но просто доказвате самоличност. Пак казвам - НИКОГА не изпращайте целия си документ, без да скриете това, което не е задължително за споделяне.

13
Това не е сериозно... Как да бъдете отговорни към това, което споделяте в Интернет, с толкова ниска техническа грамотност... В публикувания линк има един излишен интервал, както знаете, в адресите не може да има интервал и той автоматично се променя от браузъра в %. Просто махате интервала преди contact.php и - воала! Надявам се съм бил полезен :) П.С. 24 часа, оправете си линка.

-206
Колко е 111 х 4 = ?? Ако мислиш че отговорът е лесен - тествай се на: test.zalata.net и провери колко е IQ то ти!

-35
Предсказания чрез руни, таро и много други. Разбери отговорите на най-вълнуващите те въпроси само с един клик на: gledane.tochica.com

9
Линка не работи "Страницата, която заявихте, не беше намерена." това значи , че няма как да си искаме досието ;х

2
Koko. записва се ако си с айфоун. :)

18
на телефона в джоба също се записва локацията - винаги могат да извадят разпечатка къде си бил на кой ден...

29
Това е една добра новина . Даже бих казал - отлична . По този начин вече има повод да се поиска от правителствата да намалят рязко разходите за шпионаж , подслушване и проследяване . ДОБРЕ Е ДА БЪДЕ ПОДСКАЗАНО НА ФИНАНСОВИТЕ МИНИСТРИ И НА МИНИСТРИТЕ ОТ СИЛОВИТЕ МИНИСТРЕСТВА .

20
Я се събудете бе хора! Не ви ли е ясно, че живеете в 21 век? Техниката и технологийте толкова много напреднаха, че за всеки всичко се знае. Да, за всеки и всичко. Над нас има стотици спътници, които ако някой поиска може да ви направи художествена снимка на чинята със салата и чашката с ракия ... така както си вечеряте. "Приказките" по встниците и телевизията, че някой търси къде се е скрил, например Бен Ладен или брат му... са за децата. Едно време ни разказваха за баба Яга и Торбалан... сега , не. Невярвате ли? Ами регистрирайте си нов имейл, например; след това влезте и се регистрирайте в някакъв сайт да четете книги,или да гледате филми, или в страницата на някой встник. Гарантирам ви , че след не по-малко от минута , на "новия" ви имейл ще "цъфне" пиъмце..., рекламно, да си поръчате нещо, да си купите нещо, или просто да си присъдите коса. Никой няма да ви припоръча да си присъдите още два чифта уши, или трето око!

12
Зачестилите обвинения на спецове в АЙПИ технологиите ме накараха да запитаме ФЕЙСБУК създателите,какво означава разпространители на лошите страници.Такива обвинения за порнография,разпространение и други отвратителни страници в интернет ,за тях носят отговорност само ако сте си направили такава страница и я представяте като рекламно гише за своята лоша дейност.Това ,че са ни включвали в нея по измамнически начин или в нарушение на правото ни на самоличност в интернет страницата ни е хакерство .Да се преписват вина ,както тук четем като организирана престъпност и създаване на групи от такива е може би начин да прикрием своето безсилие да се борим срещу това явление.Не е виновен този който си купува лоша стока и след това разбира ,че е измамен ,а този който му позволява да я продава.Фейсбук именно поради тази причина е въвел строг контрол като страница в интернет!

13
Да, линка не работи: Страницата, която заявихте, не беше намерена.

-3
Нека да знае,какво лошо има в това.А,за този, който има какво да крие,вероятно е лошо,но такива екземпляри въобще нямат място там.Свобода и демокрация,никой никого не принуждава.

7
Да ФС е социална мрежа и ние имаме нужда от нея.Това ,че всеки от нас е показал своето лице ,работното си място ,хората които обича говори че именно на тази страница човек се чуства горд от самия себе си.Но непочтени ,меркантилни и слугинажи журналисти се вмъкват вътре в нашите редове с една единствена цел ,да бъдете манипулирани на жълтите страници в нашето ежедневие.Лошото е когато и службите длъжни да ни опазят човешкото достойнство правят същото.Тогава става страшно и единственото което ни остава да се борим срещу това!Не може да твърдиш ,че 5000 твой приятели са такива каквито те решат да ги определят,разбира се срещу пари ,много пари!

3
ФБ вече се използва. Когато изчезнат деца в Щатите ги търсят най-активно чрез него. Проблема е, че когато някой реши да използва информацията за теб може да я промени както пожелае. (Ние си знаем - като се разчуе, че сестра ти е курва върви доказвай, че нямаш сестра.) А ако решат да търсят някой могат да разберат кои са всичките му контакти и кой го познава. Къде е ходил, какво е правил. В Щатите има специални застраховки които изкл пушенето например. Има и назначени хора, които ровят за да намерят цигари по снимките. Информацията е най-голямия ресурс и е много скъпо платена. Относно обработката на данните - тя се осъществява, когато някой я потърси. Затова и не е толкова трудно да се следят 800 000 човека.

-6
Хаха, ами какво правите във Файсбук ако не искате никой да го знае. Файсбоок е социална мрежа, целта е да свързва хората. И пък ако искате нещо да не се знае не го публикувайте или напуснете мрежата. Ако сте публикували нещо от което да ви е срам това не е проблем на Файсбук. Абе бинги са ми били странни хората които настояшат за запазване на личните информация на Файсбук. В момента в който изпишете тази "лична" информация и натинете публиковай тя престава да бъде вече лична. Вие сте я споделили със света. И Файсбук не ви създава досие, просто коммпютрите имат тази способност да помнят, подълго и много по-точно от хората и всяка глупост която някой е изцвъкал в публичното пространство на Интернет е записана и запазена, и това важи не само за Файсбук!

16
@Angel, FB знае много повече за теб от колкото мислиш! Проблема не е в това, че знаят това което споделяте, проблема е в това, че знаят това, което не желате да споделяте с никой. http://news.cnet.com/8301-27080_3-20114163-245/facebook-sued-over-tracking-users-after-logout/

7
Е да ама така със сигурност ще свържат твоето име и съхранените данни при тях. Никога не може да си сигурен, че тези данни ще бъдат изтрити или пък да разбереш на колко места по света са копирани. По-добре внимавайте какво пишете!

13
Фейсбук знае всичко за мен да така е но знае само онова което аз съм решил да споделя а то е нищо важно.Хора ако толкоз много ви е страх за личните си дани и кореспонденция ами не ги споделяйте там,аз лично нямам какво да крия и това какво знае фейсбук за мен въобще не ме притеснява

2
Аз лично проверих какво има запазено и е точно това, което съм сложил в мрежата и не съм изтрил. Айде сега сериозно, как се профилират 800 милиона човека? Изобщо много надценявате възможностите на тази система.

3
Информацията, която може да се дръпне от менюто Настройки представлява само една част от тази, която се съхранява във фейса. В сайта на организацията е записано, че това са около 25 критерия от общо 75.

-34
Информацията може да се дръпне от меню Настройки долу има линк без да се сканира и праща нищо. Или информацията ви е стара, или има нещо гнило в статията целящо phishing.

3
Ако все пак някой реши да го направи- може спокойно да заличи номер на лична карта, ЕГН и т.н. В самия формуляр си пише "Please upload a government-issued ID with signature to this report and ensure that your full name, date of birth, and photo are clear. You should also black out any personal information that is not needed to verify your identity (e.g., social security number)." Трябват само имената, рождена дата и снимка- неща, които те вече си имат и без това.

2
Че се събира информацията е ясно - и какво от това? Някой конкретно от Вас се интересува! А и в крайна сметка тази информация и за добро може да се използва. Някой ден, като се чалнете психолога директно ще Ви направи анализ например. Обикновенно се притесняват, че ги следят, тези които крият нещо. Аз дори ще се радвам и се надявам някой път, като бонус да ми дадат един безплатен личностен профил.

0
Браво Капке, рядко се обаждаш, но винаги по актуални проблеми и компетентно. Ех, защо нямаше повече журналисти, като теб

7
Чудя се на масовата глупост, но човек има овча психика. Каквото правят в Америка трябва да се изкопира. Американците са толкова заблудени от своята "култура" и мозъците им са така полирани от масмедиите, че можеш да им пробуташ произволна щуротия, която те ще вземат за истина. И най-интресноте е, че разумните европейци започнаха да копират от заблудена Америка. Не ми е чудно това, че някакви заблудени овце си правят профил във всяка мрежа. Но не мога да се съглася, че сериозни държавни институции хукнаха след стадото и те да си правят профил - радио и тв станции, вестници, министерства. А бе вие луди ли сте, високопоставени господи и госпожи? Какво ли се чудя - ако имаха мозъци нямаше да има 2 милиона емигранти!

1
Хора, тези 3 стъпки са самоубийствени! Единственото, което е правилно да направите, ако сте имали глупостта да се фейснете, то това е незабавното изтриване на профила. Компанията ще запази информацията за вас, но поне няма да ви разучават други хора с недобри намерения.

0
съгласна съм напълно с VESELIN !!!!!!!!!!!!!!!

15
Аз също съм съгласен за границите. Не е хубаво да се сканират лични документи, и да се изпращат на непознати, пък били те и служители на Марко Зукърбъргов, защото някой ден някой може да се окаже собственик, на фалирал концерн, и да плаща милиони и милиарди като неустойки, и накрая някой да свърше в някой техен федерален затвор, заради чужди финансови грехове.

4
не си позволявайте да ви маниполират след сканиране на документи могат да направят копие да се окаже някога че сте минали незаконно някоя граница опасно и вредно начинание

3
И подигравката е пълна. Статията е срещу гейсбоклук, и непосредствено над коментарите им бутон публикувай въве фейсбук. А бе то отдавна се знае че това си е чиста разузнавателна платформа, ама върви и го докажи на 800 милиона найвни будали че са шпионирани и записвани, но явно им харесва да ги преследват по този грозен начин.

-1
Веселине, прав си, майка, ама като така са го измислили... ФБ ще се самоизяде, да видим кога ще е.

5
Фейсбук - капан за наивници.

1
Linkyt raboti , prosto ima tam edno izlishno mqsto mejdu / i contact http://www.facebook.com/help/contact.php?show_form=data_requests

22
Не мога да повярвам колко наивни са авторите на тази статия, както и тези, които я намират за полезна??!! Всичко вървеше добре, до момента в който.. да си поискаш досието е нужно ДА СИ СКЕНИРАШ ПАСПОРТА ИЛИ ЛИЧНАТА КАРТА?????? Вие в ред ли сте?? По този начин и последните ( най-важни данни) с които ТЕ не разполагат, вие доброволно и наивно им предоставяте!! Опомнете се хора!

-9
линкът, който сте дали за изтегляне на формуляра не работи

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Лъвът - цар на шоуто

Лъвът е царски знак. Родените под него държат на честта и уважават себе си, вдъхновяват другите и имат силно присъствие. Весели са, но и изтънчени. Искат да играят звездата на сцената на живота.

Не разчитайте само на диети за красива фигура

Ако искате да свалите излишни килограми, направете го здравословно, ефективно и най-важното без нечовешки усилия. Повечето хора търсят най-популярните методи за отслабване, но те не са най-ефективни.

Само 3 от дъщерите на Хачо носят фамилията Бояджиева

Xачо Бояджиев и Евгений Станчев, тогава главен редактор на в. "Поглед", стоят с чаша в ръка на някакъв коктейл и си говорят. Край тях минава Камелия, щерката на Станчев, и Хачо му казва:

Казачка от Сибир убива с поглед

Жителка на сибирско село имала страховитата слава, че може да убие всеки с поглед, информира изданието "Паранормал". Никой в Ирса, малко селце край Иркутск, не смеел да излезе срещу Авдотя Ивановна.

Инженер прави жените ни пети в света на кънтър страйк

Когато преди 10 г. Петя Желева идва от Асеновград в София като първокурсничка по електроинженерство в Техническия университет, тя има бегла представа от компютри. Вече е запалена по култовата...

2 чаши вино дневно - добре, 3 - зле

Алкохолът може да има и здравословно действие върху организма. 1-2 чаши вино на ден пази от инфаркт и лош холестерол. Това беше доказано отново, този път от италиански учени.

В генерал Хаджи Христо Петров Българина се влюбват важни особи

В генерал Хаджи Христо Петров Българина се влюбват важни особи. Английската принцеса Джейн Дигби и гръцката кралица Амалия въпреки високото си обществено положение не оставят пълководеца и на мира.