Вдигат нова стена в Европа

22 г. след рухването на Берлинската стена Европа се изправя пред ново разделение. Този път не на Изток и Запад, а на богати и бедни роднини. От доста години те хранеха илюзията, че могат да живеят под общ покрив и постепенно да изравняват икономическото си равнище и жизнения си стандарт, обладани от благородната кауза на солидарността.

65 г. след края на войната обаче чувството за солидарност и вярата в европейското единение очевидно са се изпарили. Германци и французи не искат да плащат дълговете на гърци и испанци. Англичаните роптаят срещу диктата от Брюксел и негодуват, когато дори и дребните им проблеми се решават там, а не в Лондон. Холандците не искат българи и румънци да щъкат свободно през границите им.

Глобалната финансова и икономическа криза, прераснала в дългова за еврозоната, извади на показ тези дълго потискани противоречия и фобии. Тя прави очевидно неадекватен и Европейския съюз в сегашния му вид. Мнозина се питат дали той ще може да преживее очертаващия се разпад на еврозоната и какво от големия европейски проект може да бъде спасено от нейните руини, от пепелта на избухналите с нова сила в Европа противоречия и дрязги.

Ако смятате, че тези предчувствия са твърде мрачни, чуйте какво заяви германският канцлер Ангела Меркел в Бундестага само преди няколко дни. Тя каза да не смятаме, че призракът на войната в Европа е безвъзвратно отминал. В сряда, изнервена от гръцко-италианския политически театър на абсурда, Меркел призова за промени, но вече не козметични, а фундаментални, в законите, които управляват Евросъюза. "Нужен е бърз пробив, защото светът не чака Европа и трябва да намерим отговор на възникналите предизвикателства", добави Меркел.

А бившият немски външен министър Йошка Фишер, известен някога като проевропеец, се върна към революционната словесност на своята младост: "За съжаление трябва просто да забравим за ЕС с 27 членове, защото той е неспособен да извърши необходимите реформи, за които те просто не могат да се договорят. Дошло е времето да се формира по-малка група от страни, които да продължат напред, преди да е твърде късно", заяви той с пределна яснота. Нужен еплан от 10 точки за политически съюз, казва Фишер, и обяснява защо: ЕС се очертава като един преходен съюз, в който по-богатите страни се превръщат в спомоществователи на по-бедните. Германците обаче не приемат тази роля, подчертава Фишер.

Че Европа въпреки всички заклинания в противното, вече от няколкогодини върви на две скорости, е очевидно и дори логично. При разширяването на ЕС с толкова много страни с различна степен на развитие и готовност просто нямаше как интеграционният процес да продължи в същия вид.

Изтокът внесе в този процес проблеми, с които общността не се беше сблъсквала - етнонационални, миграционни, криминални и пр. По ирония на съдбата обаче най-тежките удари за големия проект дойдоха от по-стари членки - Гърция, Испания, Португалия, и от най-стари - Италия.

Многомесечните препирни около дълговата криза всъщност бяха параван, зад който на най-високо ниво между големите в ЕС, особено между Германия и Франция, се обсъжда вариант Б - какви да бъдат новите правила в Европа, т.е. как да се променят договорите, да остане или не еврозоната, кого да включва и как това да бъде поднесено на публиката.

Според виждането на Никола Саркози едно по-малко ядро, главно от Северна Европа, но без Англия иска да продължи напред с по-бърза скорост към интеграция и координация на икономическата политика, както и в чувствителни области като хармонизиране на корпоративното и персоналното данъчно облагане, към политически и дори военен съюз. Меркел също говори за "повече Европа" като начин за изход от сегашната задънена улица, но само за по-малък брой страни, които не създават проблеми.

А какво правим ние, останалите, за които явно няма да има "повече Европа". Според Саркози те биха останали в една по-хлабава конфедерация, която дори да обхване от 27 до 35 страни, разширявайки се на Балканите и с някои бивши съветски републики.

Така, след като няколко години се успокоявахме, че сме хванали последния влак за Европа и че сме се наредили равноправно до останалите в ЕС, за да ги догоним постепенно, отново ще се окажем във втора класа с всички произтичащи от това несгоди. Ще има съвсем нови правила и условия за влизане в първа класа, при това този път спазвани безкомпромисно, защото "големите" вече се опариха. Те явно търсят формулата да се откачат от ненужния им баласт - разхайтения Юг и все още реформиращия се Изток. Явно в Париж и Берлин вече кроят формата и състава на новата еврозона.

Не е ясно кои от създадените механизми и структури в тази двуетажна Европа ще се запазят за втората категория държави. Ще останат ли например и в каква форма регионалните и кохезионните фондове, оперативните програми, земеделските субсидии, свободното шенгенско пространство и т.н.

Меркел и Саркози форсират своя план. Говори се за някои технически промени още в близките седмици, за да се предотврати рухването на еврозоната или поне за да стане това по-плавно. А фундаменталните промени се планират за близките месеци. Доколко те ще успеят да наложат своя модел, е рано да се каже. Англия със сигурност няма да приеме техния диктат, защото винаги е била против идеята за федерална Европа, за общи политически и икономически структури с наднационален и задължителен характер. Лондон не е свързан с еврото и дори може да излезе от ЕС, ако новите правилане го устройват. Дори държави отличнички в еврозоната, като Австрия и Холандия, имат резерви към членство в едно ново нейно ядро, защото е ясно кой ще командва в него.

Ако Германия и Франция действат грубо, тези противоречия крият риск от разпадане не само на еврозоната, но и на ЕС, на целия европейски проект във вида, замислен от създателите му. Жалко е, че днес липсват държавници с визия и идеи, които да продължат тяхното дело. Това ни изправя пред нова геополитическа ситуация.

Нашите политици следва да отчетат съвсем сериозно тези рискове. Държавата ни не може без свой план Б. Ние, разбира се, няма да се отказваме от европейската перспектива, докато тя е налице и докато имаме изгода от нея.

Но е илюзорно да мислим да се преместим в първа класа в обозримо бъдеще - колкото и стриктно да изпълним условията за това. Няма как да променим имиджа си, а и не можем да приемем някои от условията. Прав е Дянков, че не следва да плащаме същите високи данъци, както в еврозоната - това е механизмът ни да създаваме стимули за по-бърз растеж, за да догоним по-напредналите.

Но е време да погледнем и към други опции в своята най-вече икономическа ориентация. Светът не е само Европа, на арената излизат нови икономически сили и фактори - Близкият изток, Китай, Япония, Индия, ЮАР, Бразилия. Имаме и стари партньорства с Русия и САЩ, в които може умело да се балансира. Можем да вложим повече усилия и в регионалната интеграция. Намираме се на възлово място, възможностите ни са интересни за мнозина.

Ако сме умни, мобилизирани и предприемчиви, ако преодолеем вътрешните си конфликти и ежби, можем да се съвземем. И след време Европа сама ще ни покани в първата си класа. Без да й тропаме на вратата й без да й се молим.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 19

Сортирай по:

0
Az sum suglasen s mneniata che na Balkanite neshtata sa po osobeni. Zapadna Evropa beshe i si ostava nespravedliva kum Bulgaria v obshti linii, kato se pochne ot Berlinskia dogovor. Vliazohme v EC, dobre, a kolko ot polagashtite se na Bulgaria razlichni subsidii biaha otkazani pod edin ili drug predlog (mai pochti vsichkite)

0
До ХХХ кой стрвля по папата няма да влизам в полемика чети основното което казвам и не слагай България за спосител на Европа защото ще ти се смеят. А за Русия че ще се оправят много се съмнявам там има места където хора мислет че Ленин е жив та за там не ме и интерисува аз казах простичко че българина трябва да се вземе в ръце и да не чака на този и онзи да го вземе в Европа. Ние никога не сме ставал партньори на печеливши държави войни и т н но това е дълга тема . А за папата няма да споря но със сигурност използвахме чадър на Waterloo bridge та и стова сме известни...така че гледай сами да си уредим бъдещето а не да чакаме Саркози Меркел и в никакъв случай Путин нали ме разбираш.....:)

0
Абе, вие учите ли или си преразказвате и препредавте глупости? Като толкова познавате историята я ни разкажете кога на Балканите е имало истински партньорства и разбирателства, кога и от кого не са нарушавани мирни договори, кога не е имало предателства, войни, разгледайте историческите договори и ще се убедите, че винаги ние като власите накрая сме се давили в Дунава, а и комшиите са ни доудавяли с кражби от териториите, с репарации, с всякакви претенции и до днес! Каква благодарност към отоманците??? Вие луди ли сте? Защо подстрекавате невежите? Защо пак ли Балканите да бъдат барутен погреб? Пак ли франсетата, немците и енглизите ще разрешават проблемите си у нас? А да не забравя добавете и янките, защото никой не знае какво се върти в лудите им глави!

0
Христо случайно прочетох това и мисля че може да направим като скандинавия на Балканите но след 100-години прекалено много неща ни разделят пич- не обичам да отговарям на писанията но за тази идея определено си струва да се помисли макар и само във форума тук

0
pylni gluposti, nemcite sa cyfnali i vyrzali i mi govorqt za reformi v drugite dyrjavi te da si napravqt reformite u tqh togava da govorqt za drugite. nemskata ikonomika e nai-golemiq pe4elivsh ot EU i evroto ako se otdelqt 6te go qdat golemiq. nqkolko fakta za germaniq: za razlika ot stranite ot izto4na evropa nemcite imat sy6to mnogo golqm dylg; socialnata politika ne vodi kym ni6to a po-skoro priu4ava edin kup hora (papla4) da jiveqt na gyrba na rabote6tite; naselenieto e adski zastrqlo; istinkite nemci obrazovani i s profesii ne pravqt deca ili mnogo malko; za razlika ot turci i vsqkvi drugi takiva tuka deto rajdat nqkva papla4, koqto ostava neobrazovana i negramotna; s tiq visoki danyci bogatite se iznasqt kym schweiz v momenta politicite si zatvarqt o4ite za tiq problemi, minalata godina Tilo Sarasin napisa edna kniga i vsi4ki go opluha, no sled 20 30 godini nemcite 6te se radvat da sa v zlatnata sreda...

0
Ne, che sme spreli "turskata paplac" kam Zapada,naprotiv sme gi posreshtali kato osvoboditeli i daje tsar Shishman dal sestra si za jena na Sultana! Da sme blagodarni na velikite Osmanlii,che sa ni zapazili kato narod , ezik,traditsii i religiya,ako baha anglichani,frantsuzi ili germantsi shtaha da ni izbiyat kato indiantsite,evreite i negrite !Blagodarenie na Osmanliite sme imali Renesans i dori sa ni spasili ot garchene ! Izglejda si nakoy negramoten chlen na Ataka,koyto si nama haber ot istoriyata na Bulgariya,takava kakvato e , ne takava kakvato ni predstavaha chervenite boklutsi !Sabudi se glupako i vij istinata ,takava kakvato e ,za da se promeni nivoto i sastoyanieto na Bulgariya dnes i za v badeshte,namame nujda ot promiti mozatsi kato tebe ,koito izbivat kompleksite si za malotsennost po forumite !

0
VSICHO,KOETO E LOSHO,PRESTAPNO,MOSHENNICHESKO,MIZERNO I PARVOBITNO E SVARZANO S BULGARITE I BULGARIYA ! DA SI BULGARIN DNES NE ZVUCHI GORDO , A UTRE ZAVISI OT SAMITE BULGARI !

0
Абе Георже да те осведомя, че срещу папата стреляха турци, а не българи. Турците заедно а американците я бяха скалъпили тая провокация. Също папата сам призна, че знае кой е стрелял срещу него и че българите са невинни. Също така ако тези всичките трябваше да преминават през тези войни през които е минала България хич нямяше да им е лесно. Ние сме спирали потока от турската паплач към запада, а те им продаваха пушки накрая за да ни трепят. Лесно е да нареждаш като има кой да ти пази гърба. Те затова сега изпаднаха в затруднение, защото като видяха какво е някой да му се налага да се бори за нещо живота не е толкова лесен. А Германия не могат да я спрат с нищо пак ще доминират в Европа заедно с Русия и това е.

0
Автора на тази статия е много прав!!! След като се мислим за горд и героичен трудолюбив и т н народ защо отиваме и тропаме на вратата на някой да ни отвори и да ни "вземе в Европа! Та да ви кажа че там работа нама за народ който с нищо не показва себе си народ който никога с нищо не е направил добро за Европа и Света. Известни сме с това да стреляме по папата да откраднем ковчега на великя Чаплин в сегашно време да напълним Европа с проститутки крадци и т н и т н... Така че когато сами се амбицираме да си наредим нашия двор да си изградим име на нормални хора тогава няма да тропаме по вратите а тези с вратите ще поглеждат зависливо на безпределно красивата ни родина а на нас няма да ни пука за Меркел Саркози и т н!!! Така че каквото направиш за себе си никой неможе да го направи зарад теб!!! Не става господа по друг начин безплатен обяд няма!!! Така че всичко зависи от нас когато сам си подредиш нещата не е нужно да тропаш по вратите!!!!

0
Ето сега е моментът да откъснем Гърция от Европа и заедно с държавите от бивша Югославия да се организираме в Балканска Федераална Република.

0
Човеко за какво възлово място говориш бе м-у Румъния и Турция какво му е възловото, в наши търговията не става с кервани от Азия към Европа има си различни други тр. средства

0
EU e edin patnicheski vlak,samo che glupavite evropeytsi zabraviha,che predi po vlakovete/moje i sega v rodniyat Balkan/ imashe parva i vtora klasa ! Strani kato :Germaniya i Frantsiya - 1 klasa,Gartsiya i Portogaliya 2 klasa , a takiva kato Bulgariya i Rumaniya 3 klasa -direktno na pokriva na vlaka !

0
HRISTIYANSKIYAT KLUB OTIVA KAM BUNISHTETO NA ISTORIYATA,ZARADI TAKA NARECHENI "BEDNI, MARZELIVI I KORUMPIRANI PRAVOSLAVNI VILAETI/PROVINTSII,DARJAVI/ , A SASHTOTO VREME TURTSIYA - S ISLAMISTKO PRAVITELSTVO PRAVI 7% IKONOMICHESKI RAZSTESH I E NA PAT OT 16 IKONMICHESKA SILA V SVETA DA VLEZE V DESATKATA SLED NYAKOLKO GODINI ! BRAVO NA KOMSHIITE !

0
европейския съюз беше създаден след много метаморфози за да бъде спряна германия да доминира в европа е това не се случи а германеца като го набият се отърсва заяква и пак тръгва вижте историята нищо ново германия няма спиране да не забравяме че германия франция англия това са хилядолетни култури а не 1300 години българия от които не искам да смятам колко години сме били независими

0
Ткава е картинката за съжаление.Оказва се че най-изявените демократи са всъшност извратени във висша форма расисти...Неспособни да се справят нито със своите, нито с международните проблеми. Великият им замисъл беше обречен още в зародиш - поради липса на култура и далновидност. Само Турция им липсва в схемата - за да цъфнат и вържат окончателно .

0
Подобна, но много по-песимична и реалистична статия в Сега : Държавата изпадна в европарализа, докато я изритват от ЕС http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=10542§ionid=5&id=0000701

0
NE POSLUSHAHTE TURTSIYA ZA CHERNOMORSKATA IKONOMICHESKA ZONA I SEGA DUHAYTE PO GORESHTATA CHORBA , TAPI BALKANLII! ETO VI EVROPA NASLAJDAVAYTE I SE !

0
Интересни са думите на Андж. Меркел, че призракът на войната в Европа не е безвъзвратно отминал. Странно е, че го казва лидерът на държава, която започна световните войни. Това е много опасно, защото в света бушува незапомнена криза, а нека си припомним, че предната Световна криза от 1929-1933год. докара на света фашизма и Втората световна война.

0
Точен, ясен, верен коментар на дереджето на Б-я и Европа. Ще отбележа само, че новата стена...ние си я издигнахме, сещате се как, нали?!?

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Кому е изгодно свалянето на самолета?

Светът се тресе от кризи, България трябва да се съсредоточи върху националните си цели “Кому е изгоднo?” (на латински Quo prodest?) е въпросът, с който от Древния Рим досега са търсели извършителя

За една нощ компотът от гнилата ябълка се превърна в мафиотска отрова и героите станаха жалки

ПРЕДВЕСТНИК Министър и партиен лидер отказаха изненадващо пресконференция, след като изпиха компота на Ченалова Животът ни като в приказка ще продължи и през следващите 10 дни,

Коментар №1 на седмицата: Турция предупреди Русия?

Не е изключено Анкара да се опитва да предотврати двустранни военни операции между Русия и Франция C безпрецедентната стъпка за свалянето на руския военен самолет Турция вероятно предупреди Русия,

Коментар №2 на седмицата: 4 причини за конфликт между Русия и Турция

Самозабравянето на несменяемите авторитарни вождове и свързаните с него рискове за регионалната и глобалната сигурност* Студенти, които са слушали мои лекции по системно прогнозиране,

60-те страни, с които “Даеш” ще води война. Само да ни намерят на картата!

ФЕЙЛЕТОН Или защо ислямистите не включиха България в списъка си с държави мишени “Държавата, това съм аз.” Не го е казал Бойко. Но е факт – когато го няма него, няма я и държавата.

Завещание на седмицата: Как Ченалова облече “тогата на протестър”

В понеделник правосъдният министър Христо Иванов и председателят на ДСБ Радан Кънев ще дават пресконференция. Преди това обаче двамата поискаха обща позиция на реформаторите по темата “Ченалова”.

Нов Христос сред катаджиите

Пак ще се дават пари на пътните полицаи - по-рядко, но по повече Голяма новина беше – сниман бил катаджия как взема пари! Да се смее ли човек, да плаче ли.

  • Спасете медиците

    Здравните власти преди година се заканиха, че ако продължават нападенията над лекарски екипи, ще се наложи те да отиват на адреси само когато са придружени от полицаи. Продължават обаче и нападенията над здравни работници в болниците. Поредният случай е с пребита санитарка в спешното отделение на болницата в Благоевград. (Виж 7-а стр.
  • Кой печели и кой губи от “черните петъци”

    Глобалните дефлационни фактори няма да позволят увеличеното търсене да повиши цените ОТМИНАЛИЯТ “черен петък” отново отвори дискусия за ефекта от намаленията върху потреблението, и оттам – върху общата икономическа динамика. Доколкото в България все по-директно навлизат глобалните модели на търговия на дребно,