Откриха нова орхидея, цъфти само нощем

НОЩНАТА ОРХИДЕЯ

Учени откриха първата в света орхидея, която цъфти само нощем, предаде Би Би Си. Защо новото цвете е избрало такава тактика, за момента е пълна мистерия.

Странната нощна орхидея бе намерена от Ед Фогел от холандския Център за природно биомногообразие по време на експедиция на остров Нова Британия, близо до Папуа-Нова Гвинея.

Растящата в тропическите гори орхидея е единствената сред 25 000 известни вида, която цъфти само през нощта. Цветчетата й се отварят след смрачаване и се затварят след слънчевия изгрев.

Откритата орхидея се отнася към вида Bulbophyllum. Заради основната си особеност - нощното цъфтене, тя е нареченя Bulbophyllum nocturnum.

Цветчетата се отварят само за 1 нощ. През деня пъпката се подготвя, а на следващия ден орхидеята увяхва.

Как се опрашва тя, все още не е известно. Има предположение, че подобна роля играят малки мушички, които се хранят с някои видове гъби, разкрива съавторът на откритието Андре Шуитман от Кралските ботанически градини.

За подобно взаимодействие косвено говорели тънките израстъци от цвета на орхидеята, които наподобяват онези видове гъби, с които мушичките се хранят.

“Орхидеята вероятно има миризма, която не се усеща от хората, но привлича насекомите от разстояние. Когато те са близо, начинът, по който цветето изглежда, също вероятно играе своята роля”, обяснява ученият пред Би Би Си.

Тайните на нощното цвете могат да бъдат разгадани само с нови проучвания. За жалост мястото, където е открита, е разрешено за сеч и скоро уникалната орхидея може да бъде унищожена.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Още няма следа от изчезналия в Непал Александър

Бащата на обявения за издирване в Непал Александър все още няма връзка с него. Последят им контакт е бил два дни преди унищожителното земетресение, което по последни данни взе над 3200 жертви,

Янис Варуфакис е бил изолиран по време на срещата на еврозоната в Рига

По време на срещата на финансовите министри на еврозоната в латвийската столица Рига Янис Варуфакис е попаднал в позицията на аутсайдер, който не само е прекъсван,

Жертвите на труса в Непал може да достигнат 8 хил., отчаяни жители спят на открито

Броят на жертвите на опустошителното земетресение, което удари Непал в събота със сила от 7,9 по скалата на Рихтер, може да достигне до 8 хил. души, пише местният вестник The Himalayan Times,

Българин с трите си деца оцеля по чудо под Еверест след чудовищния трус в Непал

„Планината се отърси! В регион, където сеизмичната активност е необичайна и където животът на хората и без това е достатъчно крехък, днес преди обяд се случи силно земетресение.

Последният германски император - Пих, напусна “Фолксваген”

Това бе последната революция на XIX век, макар че се състоя едва в събота. Шефът на атомобилния концерн “Фолксваген” Фердинанд Пих подаде оставка и се оттегли от поста си под натиска на надзорния

Бактерия в болницата, където ражда Кейт

Супербактерия затвори отделение от болницата, където трябва да се роди второто дете на принц Уилям и Кейт, съобщи в. “Дейли мейл”. Отделението по хирургия в болница “Света Мери” в Лондон спряло да

Гърция все пак излиза от еврозоната?

Финансовите министри от ЕС обсъждат и план за действие, ако Гърция излезе от еврозоната, стана ясно след срещата им в Рига през уикенда. Преговорите с Гърция не се развиват положително и финансовите