Професията вече остарява за 5 г.

Снимка: Архив

Професионалните знания днес остаряват за 5 г., докато преди наученото веднъж е стигало за цял живот. Това заяви Иван Нейков, шеф на Балканския институт по труда и социалната политика на VI национална конференция за корпоративна социална отговорност и професионално ориентиране на възрастни.

Динамичното развитие на икономиката направило десетки професии неактуални, а някои напълно изчезнали през последните 10-15 г. Пример за това били машинописките.

80% от работещите у нас смятат, че са направили грешен професионален избор, каза още Нейков. 50% пък били неудовлетворени от решението си и склонни на промяна. Това правело изключително актуално професионалното обучение за възрастни.

За работодателите също това ставало важно предизвикателство. Заради демографския срив през следващите 30-40 г. те все по-често ще трябва да разчитат на възрастни, затова имат интерес от модерната им квалификация, каза Нейков.

Всеки безработен още при регистрацията си на борсата да получава задължително професионална квалификация, предлагат от балканския институт. Нужна била целенасочена политика, която да регламентира широк достъп до консултации и професионално ориентиране.

"Професионалното ориентиране в България е голямо предизвикателство, много хора нямат професионална идентификация - работят малко като бармани, после като шофьори, след това като шивачи - нямат базова подготовка и насоченост",изтъкна Бертрам Ролман, шеф на най-голямото шивашко предпирятие "Пиринтекс пръдакшън" в Гоце Делчев. Това водело до ниска производителност. Ролман даде за пример Германия, Швейцария и Австрия, където бизнесмени се ангажирали с професионалното обучение на кадри за всеки бранш. У нас също вече се правели първи стъпки, като на гимназисти се дава възможност да учат занаят и да практикуват срещу заплащане.

Балканският институт награди за корпоративна социална отговорност "Пиринтекс пръдакшън", ваканционно селище "Дюни", хотел "Самоков"-Боровец, и мебелната фирма "Nikrom Veneer".

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 3

Сортирай по:

0
Сбъркали сме държавата, не професията.

0
А БЕ НЕЙКОВ !!! И ТИ ПОЧНА ДА ГИ ПЛЕЩИШ ЕДНИ...СТАВАШ СМЕШЕН!!! АМИ ТО ЩОМ ЗА ПЕТ ГОДИНИ ЗНАНИЯТА НИ СА ОСТАРЕЛИ ТО ТОГАВА ДА ПОЧВАМЕ ОТНАЧАЛО...ДА У ЧИМ!!!!!!! ТАКА ХЕМ ЩЕ СТАНЕМ МНОГО УЧЕНИ--ХЕМ НЯМА ДА СЕ ПЕНСИОНИРАМЕ

0
и той остаря но не се маха!!!

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Прогнозата на “Карат”: рекламата расте с 3% у нас

Рекламните инвестиции в света ще стигнат до 540 милиарда долара тази година, което е увеличение с 4,6% - това е прогнозата на глобалната медийна агенция “Карат”.

Шефът на “Ол ченълс” Александър Дурчев инвестира в идеите на екипа си

Много скоро ще дойде времето, в което границите между пиара и рекламата съвсем ще се заличат. Това предвижда Александър Дурчев - един от най-младите рекламни босове у нас.

Заплащането за час у нас е 3,8 евро, най-ниско в ЕС

Разходите за труд за 1 час са най-ниски в България и най-високи в Дания, съобщи вчера “Евростат”. У нас те са били 3,8 евро през 2014 г., а в скандинавската държава - 40,3 евро.

Победители: Георги Янакиев и Александър Антонов избрани за фестивала в Кан

Георги Янакиев и Александър Антонов от дигиталната рекламна агенция NEXT-DC ще представят страната ни на рекламния фестивал в Кан тази година в раздела му за млади таланти Cannes Young Lions 2015.

У нас телевизия се гледа средно по 4 часа и 15 минути

Американците са пред екрана по-дълго - по 4 ч и 53 минути, сърбите - над 5 часа Bторият екран вкъщи е този, който вече раздвижи динамиката на телевизията и ще продължи да я променя.

КЕВР: С 13% ще поевтинее природният газ от април

От април природният газ ще е по-евтин с 13%, реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране. Така през следващото тримесечие цената на синьото гориво ще е близо 524 лева без ДДС и акциз.

Европейската комисия: По-слаба зърнена реколта в България тази година

Добивите от основни зърнени култури вероятно ще са по-слаби от миналогодишните, показват последните прогнози на Европейската комисия, съобщават от фондация ИнтелиАгро.   Целия материал чети тук.