Северняшки чушки, пълнени с боб

СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Bашата любима рецепта може да спечели 50 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес gdelchev@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 33.

КОЙ ГОТВИ

Жана Стояноваработи като учителка в София. Родена е в Монтана, където често гостува. Една от любимите й гозби там е пълнени чушки с боб, която е много подходяща за коледните пости.

ПРОДУКТИ

сухи чушки

сварен боб

орехи

кромид лук

сол, червен пипер,чубрица, олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Сваряваменапълно боба и го отцеждаме. Нарязваме лука на дребно и го задушаваме в олио и към него добавяме сварения боб, счуканите орехи и подправките. Бъркаме 2-3 мин и ги оставяме да се охладят. Накисваме почистените сухи чушки 10 мин в гореща вода.

Пълнимчушките с подготвената смес, като накрая потапяме отвора на всяка в брашно.

Подреждамеги в тава за печене, поръсваме обилно с олио и напръскваме с 1 к.ч. вода.

Печемги в загрята фурна около 30 мин до лек загар. Чушките са по-вкусни да се консумират охладени, а най-добре на другия ден.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 10

Сортирай по:

0
Аз съм от Червен бряг, Плевенско, на 6 км съм от посоченото село Реселец, но наистина не знам как ги пълнят там. В Червен бряг и в селото, от което съм, не слагаме орехи, но с орехи или без- чушките са невероятно вкусни! :)

0
В Реселец,Плевенско пълнят чушките само с воден лук,нарязан на едро и намачкан със сол и подправки-чубрица,магданоз,копър и запечени след това на фурна с повече мазнина и малко вода

0
Тествайте се, страхотен онлайн IQ тест: iq.tochica.com

0
Обожавам ги! Баба ми е от северняшкия край и ги готвеше често. За щастие и мама ги умее :)

0
Вижте сега може да е вкусно ама друго си е да ги напълнеш чушките с пържоли

0
Чушкопекев,който не умее да готви може да превърне всяко ястие в "отврат".Добрият кулинар, каквото и да сготви все ще е вкусно!

0
Чушкопекев - поредният капут- консултант, който знае и разбира от приготвяне на храна от националната ни кухня!!!

0
И в Плевенския край се правят такива- но повече се пълнят с ориз.Но има един друг вариант ,който се прави от селата които се намират на юг ,към Ловеч- Брестовец, Бохот- пълнят се сухи чушки с много изпържен лук и също се добавят орехи- по желание.За тези с боба-яла съм ги-много са вкусни студени-но ги провят повече в Врачанския край.

0
И аз съм ги ял и съм на противоположното мнение.

0
Отврат-ял съм ги!!!

Добави коментар

Добави коментар

Шоколадови яйца с плодов мус

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кул

Ванилов козунак

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър к

Венец с ориз и още нещо

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър к

Пълнена агнешка плешка в майонезено-кисел сос

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър к