Северняшки чушки, пълнени с боб

СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Bашата любима рецепта може да спечели 50 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес gdelchev@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 33.

КОЙ ГОТВИ

Жана Стояноваработи като учителка в София. Родена е в Монтана, където често гостува. Една от любимите й гозби там е пълнени чушки с боб, която е много подходяща за коледните пости.

ПРОДУКТИ

сухи чушки

сварен боб

орехи

кромид лук

сол, червен пипер,чубрица, олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Сваряваменапълно боба и го отцеждаме. Нарязваме лука на дребно и го задушаваме в олио и към него добавяме сварения боб, счуканите орехи и подправките. Бъркаме 2-3 мин и ги оставяме да се охладят. Накисваме почистените сухи чушки 10 мин в гореща вода.

Пълнимчушките с подготвената смес, като накрая потапяме отвора на всяка в брашно.

Подреждамеги в тава за печене, поръсваме обилно с олио и напръскваме с 1 к.ч. вода.

Печемги в загрята фурна около 30 мин до лек загар. Чушките са по-вкусни да се консумират охладени, а най-добре на другия ден.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 10

Сортирай по:

0
Аз съм от Червен бряг, Плевенско, на 6 км съм от посоченото село Реселец, но наистина не знам как ги пълнят там. В Червен бряг и в селото, от което съм, не слагаме орехи, но с орехи или без- чушките са невероятно вкусни! :)

0
В Реселец,Плевенско пълнят чушките само с воден лук,нарязан на едро и намачкан със сол и подправки-чубрица,магданоз,копър и запечени след това на фурна с повече мазнина и малко вода

0
Тествайте се, страхотен онлайн IQ тест: iq.tochica.com

0
Обожавам ги! Баба ми е от северняшкия край и ги готвеше често. За щастие и мама ги умее :)

0
Вижте сега може да е вкусно ама друго си е да ги напълнеш чушките с пържоли

0
Чушкопекев,който не умее да готви може да превърне всяко ястие в "отврат".Добрият кулинар, каквото и да сготви все ще е вкусно!

0
Чушкопекев - поредният капут- консултант, който знае и разбира от приготвяне на храна от националната ни кухня!!!

0
И в Плевенския край се правят такива- но повече се пълнят с ориз.Но има един друг вариант ,който се прави от селата които се намират на юг ,към Ловеч- Брестовец, Бохот- пълнят се сухи чушки с много изпържен лук и също се добавят орехи- по желание.За тези с боба-яла съм ги-много са вкусни студени-но ги провят повече в Врачанския край.

0
И аз съм ги ял и съм на противоположното мнение.

0
Отврат-ял съм ги!!!

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Маслен сладкиш с череши

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Пица с блат от тиквички

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Дидо Мачев чете само съдържанието на кулинарните книги

Дидо Мачев яде яйцата така, както са ги яли във Франция през XVIII век. Научил рецептата от мадам Гаскон, когато бил на екскурзия в град Дин, Южна Франция. Става дума за яйца по гасконски.

Лаврак на фурна

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Какаов сладкиш

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Уханни чалмички

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Пастички "Тирамису" с вишни и канела

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,