Октопода пуснал пипала в МВР и прокуратурата

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Бившият съветник в ДАНС Алексей Петров и хората му са имали силни връзки в МВР и прокуратурата на регионално и национално ниво преди арестите през февруари 2010 г.

Търсили са възможности за влияние върху изпълнителната власт и понякога са успявали, разкри Светлозар Костов, обвинител по делото за Октопода и шеф на специализираната прокуратура у нас.

Връзките лъснали след разпити на бивши министри, политици и депутати. Те са сред 273-мата свидетели по делото. 12 души станали жертви на Октопода, който ползвал "услугите" на 10-ина мутри. Пострадали 2 фирми и Министерството на финансите.

"Искам да кажа на всички - мутрите не са по-умни, нито по-силни от нас. Тяхната сила идва от нашия страх", каза прокурорът.

- Прокурор Костов, съдебният процес срещу Октопода бе насрочен за по-малко от 20 дни. Делото започва в понеделник. Изненада ли ви тази бързина на съда?

- Да си призная, не очаквах толкова бързо насрочване заради големия обем материали по делото - точно 200 тома, от тях 176 явни, а останалите секретни. Но не съм изненадан. Надявам се в съдебната зала всичко да бъде наред.

- По какви обвинения Алексей Петров ще отговаря пред закона?

- Обвиненията срещу Петров са седем. Пет от тях са за изнудване. Първото е спрямо Георги Цветанов и свързани с него 4 лица. Извършено е през 1998 г. с резултат обща вреда над 1 330 000 лв. Второто е спрямо Пламен Георгиев. Извършено е същата година в съучастие с Кирил Топалов. Вредата от него е за 133 869 лв. Третото е спрямо Велизар Велизаров през 1998 г. с нанесена вреда за 70 000 лв. От останалите изнудвания - на Валентин Шотев и Николай Динков, няма материални щети. Престъплението срещу Динков е извършено в съучастие с Марчело Джотолов и Янко Попов.

Петров е обвинен още за разгласяване на информация (държавна тайна), съдържаща се в секретна справка на НСС-МВР. Копие от нея той е предал на в. "Галерия" и тя е била отпечатана във вестника.

Водещото обвинение е за образуване през май 2004 г. и ръководство до деня на арестите през 2010 г. на въоръжена организирана престъпна група, създадена с користна цел и за изнудване.

- Каква е структурата на групата, по какво се различава тя от други подобни организации?

- Лидерът е Алексей Петров, членове са Антон Петров (бел. ред. - известен с прякора Хамстера), Янко Попов и Марчело Джотолов. Най-често Попов и Джотолов са били хората, събирали дългове чрез внушаване на страх или чрез директни заплахи. Разбира се, не са действали сами - в много от случаите са водили със себе си 5-10 мъже, които са изглеждали и са се държали като мутри. Целта е била да внушат страх и подчинение.

За определен период от време са използвани с тази цел 5-ма руски граждани от чеченски произход, които през май 2008 г. са екстрадирани от България със заповед на председателя на ДАНС.

Повече от 20 страници от обвинителния акт са посветени на възникването, дейността и методите на престъпната група. Особеност на тази група например е това, че поради наличието на юрист и финансист в нея на дейността й по криминално събиране на дългове е придадена привидна законност, като са оформяни договори за цесии и записи на заповеди. Тези договори обаче са симулативни и в много редки случаи наистина са били спазвани от страните. Често обвиняемите са прибирали парите, но са заблуждавали кредитора, че не са успели да съберат дълга.

- Колко са пострадалите от Октопода?

- В приложението към обвинителния акт са посочени 15 пострадали - 12 физически лица, 2 търговски дружества и Министерството на финансите. Макар и да не се пишат в съдебните актове, всъщност истинските пострадали от дългогодишната скрита и криминална дейност на обвиняемите, начело с Алексей Петров, са българското общество и държава.

- Каква е ролята на Хамстера? Защитата му твърди, че в обвинителния акт не е посочено какво точно е извършил, с кого и кога.

- Антон Петров има по-особена роля. През 2006 г. той заменя Янко Попов като контактьора на организацията. Контактьорът е посредникът между лидера и чеченците, както и криминалния свят. Той предава волята на Алексей Петров и понякога играе сплашваща роля. Антон Петров е изпълнявал и особени задачи, които ръководителят е възлагал само на най-доверени хора.

- Има ли свидетели, които по време на разследването са се отказали от показанията си или са били на път да го сторят?

- Не, категорично. Напротив, с развитието на разследването се появяваха все повече свидетели. Тези, които бяха разпитани в началото и са били резервирани и сдържани в показанията си, накрая станаха по-убедителни и по-подробни.

Разпитани са много свидетели - 273. По моя преценка 179 от тях ще са необходими в съдебната зала. Знам, че се разпространява една легенда, че свидетелите са уплашени и се отказват от показанията си. Това е лъжа и тя се пуска в оборот, защото е изгодна за определени хора.

Целта е да продължи да действа рекетьорският метод на внушаване на страх, който е бил експлоатиран успешно много години. Тези години обаче са отминали. България вече преживя мутренските времена.

Искам да кажа на всички - мутрите не са по-умни, нито по-силни от нас. Тяхната сила идва от нашия страх и от това, че са глутница. Но когато разбием глутницата и им покажем, че не се боим от тях, те стават жалки.

- В началото се твърдеше, че рекетираните са повече. МВР сочеше 20-30 души. Защо накрая намаляха?

- Не всички от огромния брой свидетели са били обект на изнудване. Понякога умението да се внушава страх е било толкова добре използвано, че не се е налагало да се отправя директна заплаха за живота, здравето или имуществото на жертвата.

Например в един от разследваните казуси се оказа, че само думите: "Знаем къде живеят децата и внуците ти" са били достатъчни обектът на въздействие да се уплаши и да им предаде 130 000 долара.

Станало е, въпреки че преди това експерт-счетоводител е доказал, че въпросният човек не дължи тези пари.

Подобно поведение е на ръба на престъплението и не сме предявили обвинение, защото е трудно защитимо в съда. Има обаче случаи на брутални заплахи, че длъжникът и децата му ще бъдат продадени на чеченци за органи, че сестра му ще бъде отвлечена и принудена да проституира.

Всеки нормален човек би се уплашил от такава демонстрация на сила. Има случаи и на употребено насилие над жертвите.

- Преди ден един от свидетелите по делото - Пламен Устинов, се оплака, че е бил нападнат от 20 въоръжени пред къщата на тъста му. Той смята, че това има връзка с Октопода.

- Уведомиха ни за случая още същия ден. Доколкото знам, свидетелят е подал жалба. Надявам се това да е по-скоро битов инцидент и да няма връзка с неговата позиция като свидетел.

Устинов е под постоянна полицейска охрана от месеци. Не е включен в програмата за защита на свидетелите, но му е назначена охрана по друг ред.

- Достигнахте ли до покровителите на Октопода? Обгрижван ли е бил Алексей Петров от властта?

- Част от разпитаните свидетели по делото са бивши министри, политици и депутати.

От техните показания се вижда, че обвиняемите са търсили възможности за влияние върху изпълнителната власт и са успявали понякога.

Много силни са били връзките им в МВР и прокуратурата както на регионално, така и на централно ниво, и тези връзки са използвани за вземане на конкретни решения в тяхна полза. Смятам, че дължим откровеност на обществото и на гражданите и всичко това е описано подробно в обвинителния акт, нищо не е спестено.

- Какви престъпления се разследват по другото дело, по което бяха отделени материали?

- От първоначалното дело са отделени материали за извършени икономически престъпления и пране на пари, по които има обвиняеми, и Алексей Петров е един от тях.

Отделени са материали и в трето досъдебно производство за сводничество и трафик на хора. Има още три други дела за отделни престъпления, на които сме се натъкнали в хода на разследването. Така че производствата са общо пет.

- Преди насрочването на делото имаше разнопосочни мнения кой съд трябва да го гледа. Според една от хипотезите то не може да отиде в спецсъда, защото един от обвинените - Цеко Йорданов, е бил магистрат.

- Компетентният съд, който трябва да разгледа делото към настоящия момент е Софийският градски съд. Има различни мнения за неговото развитие, но аз ще се въздържа от прогноза. Магистратите от специализирания съд не са по-различни от колегите им в Софийския градски съд. Делото е обществено значимо, наблюдава се с голям интерес и от европейските ни партньори. Мисля, че дължим на всички максимална прозрачност и справедливост на процеса.

- Защо внасянето на обвинителния акт се забави?

- Изготвянето на обвинителния акт не се забави, върху него работих цяло лято и го довърших само за 10 работни дни, след като делото бе изпратено от следователите в Софийската градска прокуратура (СГП).

Ако въпросът е за досъдебното производство изобщо, то ще отбележа, че активната фаза на събиране на доказателства приключи за около 14 месеца - през април 2011 г. След това вървеше предявяване на разследването (страните четяха материалите) и други неизбежни процедури, които изобилстват в нашия НПК. След 30 юни, когато бях избран за ръководител на специализираната прокуратура, не съм извършвал ефективно наблюдение и контрол върху делото.

- Новото ви назначаване ще попречи ли да отстоявате лично обвинителния акт в съда?

- Нормално е да участвам в съдебната фаза, бях наблюдаващ прокурор и това е мое задължение по закон. Познавам почти всички свидетели, участвал съм в разпитите на мнозинството от тях. Написал съм обвинителния акт и е редно да имам възможността да защитя обвинителната теза, конструирана от мен. Това дело е твърде сложно и голямо за един прокурор, така че в съдебната зала ще се яви екип от прокурори.

- Повечето ви колеги очакваха, че още на старта ще се препънете и делото ще бъде върнато от съда?

- Радвам се, че тази прогноза не се сбъдна. Целият екип е работил така, че да бъде спазен законът и да няма основание за проблеми в бъдещето развитие на процеса. Очевидно е, че съдията също не е намерил съществено процесуално нарушение, допуснато от нас. Не се съмнявам, че адвокатите ще пледират за такива нарушения и ще искат връщане на делото още в първия ден на процеса.

- Били ли сте заплашван или притискан, някой да ви е намеквал да внимавате какво правите?

- Директни заплахи и послания не е имало. И слава богу. Имало е определени неща, които са ме карали да се замисля, но очевидно не са били достатъчно сериозни.

- Не ви ли е идвало на ум да се откажете, за да си нямате неприятности?

- Дотежавало ми е понякога да работя по такова тежко дело, а и то не ми е единственото. Изглежда, такава ми е орисията, делата сами избират мен, аз не ги търся. От друга страна, това е начин човек да се развива, да учи нови неща и да си свърши работата.

- Може ли на този етап да се направи сравнение кое от делата ви за организирана престъпност е по-трудно - срещу Митьо Очите, което завърши с осъдителни присъди, макар и след споразумение с прокуратурата, или това за Октопода?

- Безспорно по-трудно е разследването за Октопода, по много причини. И като времеви усложнения, тъй като се върнахме 13 г. назад във времето и е много трудно да доказваш нещо, случило се толкова отдавна.

Трудно бе и във фактологически план не само заради разпитите на 273-ма свидетели, а и с оглед ресурсите, които е използвала организираната престъпна група. Делото "Октопод" е едно огромно и тежко предизвикателство за мен и за моите колеги.

ВИЗИТКА

Роден на 14 март 1964 г. в Бургас.

Завършва английска гимназия, после служи като моряк във Военноморския флот, база Атия.

Завършва с отличен успех право във ВИ "Г. Димитров".

От 1990 г. до 1997 г. работи като следовател и прокурор в Бургас и Айтос.

От 2005 г. до 2010 г. е зам.-шеф на Окръжната прокуратура в Бургас.

През март миналата година е командирован в Софийската градска прокуратура.

На 30 юни т.г. бе избран за шеф на новата специализирана прокуратура.

Семеен, с 2 деца.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 17

Сортирай по:

0
Като ченем не четем там където трябва.Самият прокурор казва ,че медиите не помагат а само подклаждат огъня да се изтрепем взаимно.Шумни акции на хората на Цецо и после ги виждаме отново на свобода тия които са дилъри ,изнасилвачи и убийци.Тогава как да заинтересоваме другарите ни от ФБР?Как като им спретнем поредната показна операция.Тогава медиите отново ще дойдат на помощ.Така подкупния съд като този от София ще се поизнесе:Виновни до доказване на противното!

0
Kak можете да познаете мафиотите в науката: искат от вас да го пишете за съавтор, защото ви е началник, нищо, че не разбира за какво говорите в работата си или пък не е прочел и ред от нея, съзнателно пречи на развитието ви: забрана да ходите на конференции, спира ви работите без в тях да има грешки, не ви дава да защитите. Ако му се опънете малко може дори да нямате работно място и да ви хока, защо не ходите на работа. Много хора ще се познаят от тук, но това е положението....това е причина за гнилата система: липсата на морал. Тя принуждава способния или да бяга или да приеме този морал, защото физическото му оцеляване е застрашено от самата система, в най-лошия случай: не се развиваш. Taka че няма как да се насърчат с такава система достиженията, обслужва се обаче единствено некадрника с власт над спсособния.

0
Исках да напиша "оцелява", а не "уцелява" и "посредственността". От толкова взиране в публикации на английски не виждам вече какво пиша на бг. Извинявайте.

0
Maфията в образованието в такива препирни не може да участва, защото знае, че няма с какво: няма достижения, няма публикации....Та за това всеки един от малкото способни хора в бг. трябва да се замисли дали някога не подляха водичка на другарчето си, за да получат нещо от тази мафия в образованието. Най-важното в едно управление е морала, който то носи и отстоява: не може един човек да знае, че е слаб учен и да иска да управлява науката, такъв чоек няма морал и системата управлявана от него е гнила, защото позволява способния да уцелява в нея не с качествата и способностите си, а с ниския си морал. Та това е общо взето.

0
За всичко си прав, но само да добавя към това: образователната мафия се познава по това, че няма научни достижения (както посочи една публикациика), но иска да упрвлява под претекст, че били добри администратори. Това, колко са добри администратори е друга тема, но......те упраляват, защото посредственноста ги подържа. А посредственноста е силна, защото знаеш как е при нас: стигнат донякъде и почнат да се мерят кой по-велик, докато се мерят те и се карат мафията в образовнието не спи, тя плете мрежи и интриги, за да стигне до властта и умело използва техните препирни относно : "кой е по-по най",

0
Не е виновен обаче само този, който разпределя пари за несвършена работа , а и тези, които му ги дават - Дянков, МС и депутатите в НС . Преди две години мин.Дянков се опита да защити интересите на държавата и джоба на хората , които плащат заплатите на магистратите, но беше стреснат от другата „държава”, по-точно от властта, която стои над държавата - съдебната власт , претендираща за независим бюджет на още по-независими, несменяеми и понякога некадърни, но нагли съдии и прокурори. МС като колективен орган можеше да ореже бюджета на съдебната власт с минимум 20-25% и стъпвайки на базата на колективно решение, да не остави Дянков да стане плячка на ВСС. Същото се отнася за НС, където се гласува бюджета на магистратите. Но за тая цел трябва яко дупе и решителни министри и депутати. А нашите се хващат за палците пред тези с черните и червените тоги.

0
Цяла Европа сочи съдебната власт в България като най-корумпирана заради нейното безочие, наглост, странни присъди, нерегламентирани връзки м/у магистрати и престъпници и нежелание да се реформира. ЕК вече назова имената на тези, които не могат или не искат нещата да се оправят. Накрая на всяка година шефът на ВКС проф.Л.Груев се усмихва къде язвително, къде презрително, и тържествено обявява пред медиите, та всички хора да знаят, че тази опора на държавността има пари в излишък и ще си ги разпредели!

0
Циганско-турската мафия ни дебне за Коледа Хората на Цар Киро крадат и правят далавери Скандалните схеми - само в 7plus7. net Това е сайт, а не копи-пейст от Фокус и БТА, разследване му е майката вижте какво става в 7plus7. net

0
Да има да взема този лъжлю - жалък придворен прислужник в тога - октоподите са на власт и ни управляват, най-многото да си разчистват сметки помежду си...Никъде на Запад прокурор няма да си позволи преди делото да го преразказва по вестниците - моментално ще го загуби. И медийните изяви на този нещастник е част от платената пропаганда на управляващата ни мафия!

0
ta te zatova se oprilichavat na oktopod .... sas sobstvenite si pipala toi moje da bade navsiakade ...... a balgarskata darjavna administratsia sa bili i sa sbir6tina ot podkypni lakei i zatova takiva prestapnitsi sa navsiakade

0
Господин Костов,същото положение е и акцията по залавянето на "организираната група педофилии"от ГДБОП.Изявления на разследващ служител пред жълтите вестници,показване имена и фотоси на заподозряните,някои от тях имат деца и семейства в тинейджърска възраст.Също така натиск върху СЪДА и Прокуратурата от страниците на тези медии!Абсолютно нарушаване на Конституцията на България и остава впечатлението че магистратите у нас са силно корумпирани! Моля Ви вземете мерки докато не е станало най лошото,отнемане на нечии човешки живот като отмъщение!Няма невъзможни неща ,след като детската порнография е в пълен ход и след тази силно рекламирана акция!

0
kiro,много си заблуден, хората, които изгониха Хорозов са днешните мафиоти? По-голяма лъжа от това на поръчковия прокурор" България вече преживя мутренските времена" има ли? Та сега баш мафиот ни управлява! Къде е прокуратурата да повдигне обвинение срещу Бойко Борисов? А Хорозов беше принуден да напусне от минитър Игнатов, потулил заедно с чиновниците от неговото министерство далавери за милиони във ФНИ. хайде сега си напрaвете една справка с "lili" в Web of science -ще намерите ли нещо публикувано в чападно списание от новия шеф на Управителния съвет на фонда Гюров - геолог от НБУ. А кого назначи днешната мафия на мястото на уважавания математик Хорозов - един филолог на 69 години, същи преподавал и в НБУ... Ами какъв "учен" е самият министър на МОМН с една публикация?! Та затова сътвори закона ЗРАС - ад бълва себеподобни ментета- а вие се хващате на примитивната пропаганда на тези некадърници и негодници...

0
Има си WEB от Sciences, в него името на г-н Петров го няма, следователно този човек не е учен. Та питам дали Октопода е пусна пипала само в МВР и прокуратурата? Май пипалата му са стигнали и науката и образованието след като такъв криминален тип е станал и доцент. А? После нямало пари за наука, ами как ще има като хора като Алексей Петров стават доценти и после такива управляват, те ще изгонят всичко читаво от там.

0
по това ще ги познаете: "Не всички от огромния брой свидетели са били обект на изнудване. Понякога умението да се внушава страх е било толкова добре използвано, че не се е налагало да се отправя директна заплаха за живота, здравето или имуществото на жертвата." Типове.....достойни за произведенията на Гогол.

0
Вижте какво, това дело е някаква надежда за хората, които са всекиденевно рекитирани от типове подобни на Аексей Петров-пълно е с доценти като него, за които титлата е по-важна от знанието и научните постижения. Тези като Алексей Петров са насякъде: тези изгониха Хоризов от ФНИ, тези гонят специализантите ни в чужбина, тези рекетират мадите да работят за тях само срещу едно мизерно заплащане на държаван заплата, тези държат проектите и наука не правят, тези, лъжат обществото с псевдо-изобретения. Това са все хора ot testoto na Аексей Петров, не вярвах, че Бойко е толкова печен. Надеждата крепи човека, иначе отдавна да сме станали от тези бананови държави- натам вървим, ако няам поне глътка надежда, че все пак още не е загубено.

0
Забраих да кажа-доцент по минетите.И ма ибал в гъза.нали е пумак до го иба и аз.

0
Този Устинов го видяхме що за свидетел е - 100% поръчков! Останалите свидетели са криминално проявени, хора, които единствената им надежда да отърват решетките е да свидетелстват срещу Доц. Петров - т.е. отново поръчкови...Делото "Октопод" е най-големия абсурд и трябва да бъде прекратен

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Ген. о.з. Чавдар Червенков: В Сирия вече има школи за обучение на бежанци

Ситуацията изисква армията да помага на МВР срещу заплахите от тероризъм - Г-н генерал, как оценявате последното развитие на събитията в Сирия? Мирише ли ви на война?

Михаил Миков: Защо на президентския вот да сме с АБВ - за повече власт ли?

Когато подкрепяш ултрадесен бюджет и участваш в неговата реализация, трудно можеш да имаш претенция, че си част от левицата Фалшиво е да подавам оставка като жест.

Защо Турция свали руския бомбардировач?

Има опасност от “балтизация” на южния фланг на НАТО “ДОЙЧЕ ВЕЛЕ” Джан Касапоглу е експерт в Центъра за изследвания на икономиката и международната политика EDAM в Истанбул.

Десислава Николова: В Сливен и Пазарджик всеки трети е беден

Във Варна строителният балон беше най-силно надут, затова и там толкова бавно се възстановяват след кризата - Има ли изненади в регионалните профили на страната,

Проф. Божидар Димитров: “Хан Тервел” е добро име за военна операция срещу ИДИЛ

CV Роден на 3 декември 1945 г.През 1974 г. завършва специалност Българска история в СУ “Св. Климент Охридски” Бивш министър без портфейл на Държавната агенция за българите в чужбина Директор на

Мартин Димитров: Малкият бизнес няма уикенд, затова - без данък “уикенд”

С депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров разговаря Румяна Денчева И този данък, и облагането на хорските градинки няма да донесат особени приходи,

Антоан Николов: В България има две сериозни партии - ГЕРБ и ДПС

Още акценти от интервюто: У нас гражданското общество боледува от платените клакьори Питайте Костов къде набута духа на десницата Искам, като чуя президента,

  • И защо брулиха “гнилите ябълки” с вувузели - за да им се услади днес компотът от тях?

    Странна коалиция “Всички срещу Цацаров” се оформи тия дни. От една страна, е “гнилата ябълка” Румяна Ченалова, която бе махната от съда след демарш на група посланици, улични протести с надуване на вувузели и всеобща погнуса към продажната съдебна власт. Днес обаче към нея се присъединиха тези, които брулеха “гнилите ябълки” - министърът Христо
  • Образованието е граждански ангажимент

    То не може да бъде затворено в рамките на маниакални подозрения, користно нагнетявани страхове и колективни обсесии ДНЕШНОТО българско образование е оставено почти изцяло под опекунството на държавата. Тя формулира целите и задачите, тя се проверява сама, тя се хвали със свършеното. Трябва да сме пределно наясно,