Меркози предложи тояга без морков

Валери Найденов

B юношеските романи за морски приключения често има епизод, в който корабът трябва да премине през опасна зона с рифове в условията на бушуваща буря. Тогава моряците изсипват в морето няколко бъчви с олио или масло. То временно укротява вълните и корабът бързо се измъква. Ако обаче се мотае и бави, вълните стават два пъти по-големи и на кораба му е спукана работата.

Точно такава бъчва с олио е и новият фискален съюз, за който лидерите на Европа се разбраха в петък. Засега той спасява положението май. А май не. За всеки случай борсите реагираха с боксьорско навеждане, а дълговете на Испания и Италия пак поскъпнаха.

Лидерите казаха “ура!”, борсите - “едва ли”

Германия можеше да разреши по-обилен дъжд от банкноти, но тя настоява за анекс към Лисабонския договор, чрез който държавите трябва да дадат на брюкселската бюрокрация пряк контрол върху собствените си бюджети. И да плащат дълговете си със собственост. За да улесни подобна капитулация, в сряда европейският президент Ван Ромпуй извади доклад, според който националните лидери могат да подпишат такъв анекс към договора, без да искат съгласието на своите парламенти.

Явно лидерите не са били убедени. Преди години те се отказаха от референдумите, сега да се откажат и от парламентарните ратификации? Къде отива демокрацията? Утре избирателите им ще ги овъргалят в катран и пера. В крайна сметка 23 от общо 27 държави обещаха да подпишат договор между правителствата, а не анекс към Лисабонския договор. Разликата е огромна. Анексът щеше да е “аки комюнитер”, т.е. да има задължителна сила над националните закони, като гаранцията е самото членство в ЕС. Правителствените договори са под контрола на националните парламенти и съдилища. Формално погледнато, новият фискален съюз няма да е институция на ЕС и всяко ново правителство спокойно може да си хване шапката и да си тръгне. А британският премиер Дейвид Камерън смята с основание, че може да го атакува юридически.

Затова и парите, които бяха обещани в петък, няма да стигнат за нищо. Според експертите, за да се изправи еврото на крака, са нужни няколко мощни инструмента. Вероятно общо около 3 трилиона в най-различни спасителни фондове в рамките на 2-3 години. Освен това ЕС трябва да започне да издава общи облигации подобно на националните държави. С това ще подбие абсурдните лихви на спекулантите. А Европейската централна банка би трябвало да се превърне в кредитор от последна инстанция, т.е. при нужда да може да печата неограничено пари. Всички национални валути си имат такава зор заман печатница, само еврото разчита на културното поведение на монетарните стихии.

От гореизброеното последната среща на върха не даде абсолютно нищо. Стана точно като във вица: “Пари нема, действай”

Засега се "обмисля" страните от еврозоната да налеят в МВФ още 200 милиарда евро, за да разширят кредитния потенциал. Освен това бюджетът на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) ще бъде ограничен до 500 милиарда евро, с 200 милиарда по-малко, отколкото се предвиждаше при създаването. ЕМС няма да получи постоянен банков лиценз, с който би могъл да сътвори деривати за поне 2 трилиона и накрая да загине скоропостижно от спекулативна атака. С две думи - няма ли анекс, няма и баница.

Баница няма, но наказания ще има. Предвиждат се автоматични санкции за страни, чийто номинален дефицит надхвърля 3% от БВП, освен ако еврозоната не им прости с мнозинство от три четвърти. Което ще рече, че прошката ще се постига 2 пъти по-лесно, отколкото се влиза в шенгенската зона.

Обещанието за балансиран бюджет означава, че годишният структурен дефицит не надхвърля 0,5 от номиналния БВП. Самото понятие “номинален БВП” е доста сложно, но когато има инфлация, което ще рече почти винаги, той е по-висок от реалния БВП.

Всичко това не се различава кой знае колко от досегашните ангажименти, които до момента редовно не се спазваха дори от Германия.

Разликата е, че най-сетне се предвиждат санкции. Но пък, както стана дума по-горе, санкциите формално са извън европейската юридическа рамка, която е задължителна за нациите. Всичко това ще създаде небивал юридически хаос още в близките месеци.

Но какъвто и да е договорът, лидерите са длъжни да бият тържествено тъпана и да развяват триумфални знамена. Като не дават пари, могат поне да създадат весело настроение. Защото вече видяхме, че и борсите, и спекулативните лихви върху дълговете ту се изхвърлят нагоре, ту потъват само защото са забелязали на лицето на Меркел усмивка или мрачни бръчки.

Изпълненията на Саркози правят с около 75% по-слабо впечатление.

“Този момент ще остане в историята!” - заяви Саркози пред журналистите в петък.

“Нося ви мир за нашето време!” - провиква се пред тълпата посрещачи Невил Чембърлейн, размахвайки текста на Мюнхенското споразумение с Хитлер от 1938 г. Само 5 месеца по-късно Хитлер използва тази хартия за задни цели, а на британския премиер му се налага да отстъпи поста си на Чърчил.

Какво означава това за България? Засега - нищо. България няма да плаща за спасението на давещите се, докато не ни пуснат в еврозоната. А когато най-сетне решат да ни пуснат, това ще е сигурен признак, че тя е пред разпадане.

Ако бях борсов спекулант, щях внимателно да следя дали канят България в чакалнята на еврото. И щом я поканят, както пееше Сашка Васева, веднага “доларите в марки”.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 21

Сортирай по:

0
Taia glopost deto Merkel ia pravi e nachaloto na kraia na ES tui narechenata bujetna disciplina e svivane na potreblenieto Germania moje da go izdurji no Italia i po bednite ot neia shte se radicalizirat politicheski chrez angliiski i amerikanski investizii.

0
И ако нещо е "отдавна сбъркан и вече явно провалил се модел", уважаеми Рангеле, то е именно еврото. Защото преди еврото тези икономики нямаха проблеми. Именно днешният "модел" им ги създаде. Много сте зле тъпите неолибералчета от ИПИ, винаги на черното бяло казвате.

0
Рангелов, ще ти обясня нещо много просто, запиши си го. Валутният съюз лиши държавите от възможност да контролират отрицателния търговски баланс. Затова те автоматически трупат дълг. И дългът им веднага става обект на спекула, от което поскъпва. И единственото спасение е да си върнат националната валута. Капиши?

0
Дедо Рангелов, не става дума "за прекалено разчитане на кредити", а за твоята икономическа неграмотност. Проблемът на Гърция и ЕС не е в кредитите, а в сбъркания изначално валутен съюз. Днес са кредитите, утре дефицита, в другиден енергийната криза, в подругиден лошата реколта, после сушата, следва вулкана в Исландия, а може и болестта на раците в Сверно море. Нали знаеш приказката за кривия х....й, дето все нещо му пречи? Обяснявам по-простичко с надеждата да ме разбереш, но надеждата ми не е голяма.

0
До "Румцайс" и "Архимандрит Младен": Вашата упоритост в отстояване на отдавна сбъркани и вече явно провалили се модели е просто жалка. Именно това прекомерно разчитане на кредити докара днешната криза (която няма да си отиде лесно именно поради инерцията, с която разни хора продължават да си мислят, че когато има някакъв проблем, той трябва да се "решава" непременно с взимане на нов кредит...).

0
О, гениалний Рангелов! Що не те назначат за финансов министър на Гърция, та да им направиш бюджета? После ще бутнат Акропола, да ти сложат паметник.

0
Примитивно, г-н Рангелов. Много примитивно изказване е Вашето. Даването, вземането и изплащането на заеми е интегрална част от съвременната иконмика. Не може да има бизнес без кредити. Няма нито една държава на света без заеми. Най-много заеми имат САЩ. В Европа с най-много задължения на глава от населението не е Гърция, както вероятно си мисли твоят "красив мозък", а Ирландия - ниво на задлъжнялост около 9 пъти по-високо от това на Гърция. Лично аз не ти препоръчвам да вземаш заеми, защото при твоя коефициент на интелигентност не би могъл да ги върнеш. Кютай с пенсийката и не раздавай акъл.

0
До елементарния "Архимандрит Младен": Младене, никакви "спекуланти" няма да има, ако Гърция си прави бюджета така, че да не й се налага да взима пари назаем. (Това впрочем важи не само за Гърция, но и за всяка страна, всяка фирма и всяко домакинство)

0
ОК, Воден знак, просто да адмирираш означава да се възхищаваш от нещо, демек да го имаш за пример. А адмирираш ли Унгария?

0
Юридическите аргументи в статията за разликата между анекс към Лисабонския договор и обикновен междуправителствен договор са основателни. И все пак, има известни основания да се смята, че дори и такъв вид договор ще бъде спазван. Най-малкото, защото той се явява като някакъв вид гаранция за бъдеща финансова солидарност - еврооблигации или дори поемане от ЕЦБ на ролята на кредитор от последна инстанция. Поне такива са очевидно френските очаквания. А Франция е необходима за Германия - ако не за друго, защото без нея ЕС ще се превърне очевидно и безспорно в нещо като германска общност, което германците надали искат. Всъщност от 1890 г. насам Франция няколко пъти е преминавала от сближение с Германия към сближение с Англия и обратно. Така че положението е наистина рисковано и вероятно в крайна сметка ще се стигне и до финансова солидарност.

0
@академика, явно не съм се изразил ясно. Адмирирам махането на британците от европа. Нямат място там. Целият зор на Камерън е да не позволи Европа да контролира ситито. Сиреч финансовият свят пак да си прави каквото си поиска. Сегашната криза е имено от това. Изобщо със свободните финанси англосаксонският свят искаше да управлява света. На изток Китай и на запад Европа трябва да се проитивопоставят. Докато не е късно.

0
Рангелов, явно нямаш понятие за какво иде реч. Спекулантите вземат назаем от Федералния резерв при 0 на сто и кредитират Гърция при 30 на сто. Как се формира тази разлика е доста сложно да се обяснява на елементарен ум.

0
Няма как да се доверяваме напълно на автор като Валери Найденов. Човек, който продължава да употребява фрази от типа "абсурдните лихви на спекулантите", очевидно не разбира за какво става въпрос. Ако държавните финанси на страните от еврозоната си бяха в ред (без натрупани дългове), никакви спекуланти нямаше да има и никакви лихви нямаше да ни вълнуват днес. Така че затягането на фискалната дисциплина си беше неизбежно - лошото е, че е много закъсняло и едва ли ще успее да спаси когото и да било. Вчерашните евро-мерки щяха да са успешни - ако бяха осъществени преди 6-7 години. Сега вече е късно.

0
Авторът е прав - вчера европейските некадърници направиха още една крачка към закономерния си финал. Вече и за слепите е ясно, че тези хора и стоящите зад тях финансови съветници са отчайващо некомпетентни и уверено водят европейските държави към катастрофа. Вчерашната седянка на т. нар. лидери в Брюксел не даде смислен отговор нито на дълговата криза, нито на проблемите с бюджетните дефицити. Пълна трагедия. На този фон като гротеска изглеждаха бай Ганьовските представители - "суверена" и стоящите зад гърба му Б. Коцев с големия мустак, както и получаващата странни лицеви конвулсии "дипломатка" Бисерка Бенишева.

0
Народът ни е прост,управниците още повече!Защо се хващат за удавници като Меркел и Саркози,Гърция,Португалия,Италия?!Нека се поучат от историята-в края на краищата печелившата карта винаги е била в Англия!Германците са трудолюбив и дисциплиниран народ,но вече столетие ги управляват олигофрени!Французите са парвенюта и хвалипръцковци!А останалите са се хванали на хорото защото иначе собствените им народи ще ги смачкат!Но ние защо?!Не разбрахме ли,че никой няма да ни помогне,а само ще се опитат да ни доизстискат?!

0
Воден знак, нещо си противоречиш. Хем си за федерация, хем адмирираш Британия. Връщането назад е не само възможно, но и неизбежно.

0
Не е доволен г-н Найденов от стореното. Но какво ни предлага в замяна? Печатене на пари в национални държави? Евопа има шанс в кризата да направи реформи към федерация.. Връщането на зад е невъзможно. Както и сегашното състояние. А що се отнася до бягството на Британия то това е за адмирации. Те са неолиберална държава със феофална структура на обществото с вкус към неясни капитали от арабски, индийиски и руски произход. Но да се върнем на бутилката. Та г-н Найденов, каква е оправията?

0
А бе, важното е да пишем и да се изхвърлим с нещо. Да станем интересни.Но че ЕС може да загине - може. С тия тъпи бюрократи, които са конструирали и се захванали да управляват една неуправляема тежка машина, която най-вероятно е обречена.Но не го казва само той.

0
"It says much about the dire state of the debate on Europe within Britain's Conservative party that, as Mr Cameron set out to Brussels, another Tory MP portentously invoked the memory of Neville Chamberlain, who infamously came back from Munich with empty assurances from Adolf Hitler. Mr Cameron may have made a grievous mistake with regard to Britain's long-term interest. But at least nobody can accuse him of returning from Brussels with a piece of paper in his hand." http://www.economist.com/blogs/charlemagne/2011/12/britain-and-eu-summit Е, г-н Найденов, кому продавате краставици? :):):)

0
Много ми е чудно това непрекъснато "олевяване" на г-н Валери Найденов от материал в материал. Това което излага всъщност, зад словесните фойерверки, които веднъж му се получават, веднъж не, са си чисто и просто тезите на европейската левица, която е меко казано, дискредитирана отвсякъде , но макар и фалирала, продължава с лаенето "всичко е лошо, всичко потъва". Евтини демагози. Уважаеми г-не, и други хора знаят чужди езици и четат чужда преса, така че не се взимайте много насериозно. И сравнението с Чембърлейн сте го взели "отвън". Жалко, мислех ви за умен и независим човек. Ама явно ви е страх от Любо пъпката и компания.

0
Чел си като дете, Валерка, Ж. Верн и Салгари, но не си запомнил, че никъде не изливат в океана олио. Защо ? Не знам. Може и да не са знаели как се приготвя. За сметка на това доста са писали за китова мас. Това за дребно уточнение. Колкото до същността на анализите ти- сам прецени. Много си писал, колко си познал.

Добави коментар

Добави коментар

аватар

На лов за вреден дивеч

Безименни герои дебнат в храстите, как пък едно “мерси” не им казаха Оживление цари в редовете на ловните дружинки, форумите гъмжат от коментари, стрелците са приповдигнати от трепетното очакване

Коментари на седмицата. №3: Защо Путин обвини толкова късно "Ислямска държава" за самолета?

Публикуваме от ново най-четените коментари през седмицата, защото явно това са темите, които ви вълнуват. Този е трети поред - почти 34 хиляди души са го прочели.

Идват онези с вилите

Едва ли е имало случай в историята на Европейския съюз толкова много хора да ругаят от все сърце политическия елит. Бежанската криза очерта двата лагера.

Звездите оплакват Париж

Десетки знаменити певци и актьори, като например Кейти Пери, Джъстин Бийбър, Ели Гулдинг, Джъстин Тимбърлейк, Крис Рок и много, много още насълзиха мрежата с по някое скромно изречение от рода на

"168 часа": Би Ти Ви и Нова се карат, печелят OFF news, сайтът 24 часа и БНТ

Коя медия в България първа съобщи за окървавения Париж в нощта на фаталния 13 ноември? Толкова важно ли е, питат се нормалните хора, потресени от атентатите и смъртта.

АБВ, незабавен импийчмънт, но за вашия лобист проф. Станков

Тия дни в АБВ се възбудиха силно от някакво си изявление на президента Плевнелиев, но си затвориха плътно очите за наглия антинароден лобизъм, който демонстрира депутатът им проф. Иван Станков.

Защо Путин обвини толкова късно "Ислямска държава" за самолета?

Две седмици трябваха на руските агенции за сигурност да открият това, което според тях е ясно доказателство за бомба на "Ислямска държава" (ИД) на борда на "Метроджет", пише руската журналистка,

  • Свалете малко напрежението

    След тежкия инцидент, при който турските военни свалиха руски боен самолет до границата със Сирия, ще има ескалация на напрежението между Москва и Анкара. Путин вече изригна и обвини Турция, че купува петрол от терористите на “Ислямска държава”. Последва логично и спешно заседание в НАТО. Засега не е ясно дали Кремъл ще се ограничи само с
  • Секс, кампании и комикси

    Родители, разговаряйте с децата си като приятели за заплахите, които ги дебнат ЗА ПРЪВ ПЪТ тази година се обяви Международен ден за закрила на детето срещу сексуална експлоатация и сексуално насилие. 18 ноември. Тази дата досега беше ден на възпоминание на жертвите при пътно-транспортни произшествия, вероятно някой е счел,