По морето гледат най-дълго лунното затъмнение днес

На графиката се вижда компютърна симулация на явлението, която показва как ще изглежда за наблюдател от България частично затъмнената Луна малко след изгрева й над източния хоризонт. Завършващите частични фази на затъмнението ще можем да проследим ниско над хоризонта по време на вечерния здрач. По прогноза облачността ще е най-слаба в Югоизточна България. ИЛЮСТРАЦИЯ: ПЕНЧО МАРКИШКИ

Лунното затъмнение по същество е перфектният астрономически „равнис" - в една линия се подреждат Слънцето, Земята и Луната. При строяването нашата планета засенчва естествения си спътник. Днес шоуто ще е шесто поред за годината - второ поред пълно, отделно през 2011-а имаше 4 частични.

Комбинацията е рядка - 6 пъти за век

Най-често за година има до 3 лунни затъмнения. Те са резултат от преминаването на Луната през сянката на Земята. От днешното шоу България ще хване финала. Причината е, че то започва, когато Луната е още под хоризонта за България, предупреждава физикът Пенчо Маркишки от Националната астрономическа обсерватория на Рожен. У нас тя изгрява най-рано в източните райони - около 16,30 часа, но в София - в 16,51 ч. В 16,57 часа е краят на пълната фаза, а излизането на Луната от земната сянка, т.е. частичните видими фази на затъмнението, продължава до 18,18 часа.

Така че ще видим "опашката" му - частичните завършващи моменти, ако не е облачно. Добра позиция за наблюдение е място с открит нисък хоризонт в посока изток, съветва ученият. По-голям шанс за наблюдение ще даде небето над Югоизточна България. Често астрономите разясняват на деца и загрижени родители, забравили уроците в училище, че явлението е напълно безопасно за очите. Сянката по спътника на планетата ни се вижда ясно и с невъоръжено око, но използването на бинокъл разкрива повече подробности.

Въпреки названието му дори по време на пълно затъмнение Луната не е напълно черна, а като съзерцавана през филтър - с различна плътност и нюанси.

Най-драматична е “кървавата луна”

За нуждите на различни религии и владетели в миналатото на явлението е приписвана роля на поличба. Днес обаче затъмнената част ще изглежда по-скоро сива, защото действието няма да се състои на фона на плътна нощна тъмнина, обяснява ученият. Най-атрактивното за последните години пълно затъмнение наблюдавахме от наша територия преди половин година - на 15 юни, когато в небето дефилира забележителна тъмночервена Луна. Всъщност цветът и яркостта зависят много от праха в атмосферата на Земята по време на затъмнението.

През 2012 г. ще има 4 затъмнения, но няма да се виждат от България

На 20-21 май ще има пръстеновидно слънчево, на 4 юни частично лунно, после пълно слънчево в средата на ноември, но също няма да можем да го наблюдаваме тук. Така ще е и при четвъртото - лунно, шоу на 28 ноември, обясни физикът от обсерваторията. "Насрочено" е за 17,30 ч наше време и само леко ще понижи яркостта на спътника ни.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Да направим музей на Опълчението

У нас има всякакви музеи, дори на социалистическото изкуство. Няма обаче музей на Опълчението. Документите и експонатите за този героичен епизод от българското минало са пръснати по регионални сбирки

Ботеви четници в опълченските дружини

Освен Петър Левски в Българското опълчение се включват и други юнаци от четата на Христо Ботев. Христо Иванов Хаджикирков от Сопот е заловен и осъден на “вечни окови”.

Ето как вадят тялото на Вероника от реката (Шокиращо съдържание - снимки 18+)

Тялото на 23-годишната Вероника Здравкова бе извадено от река Янтра и бе откарано за аутопсия. От МВР потвърдиха, че трупът е на студентката.Родителите на Вероника Здравкова - Надя и Трайчо Трайкови

МВР потвърди: Намереното тяло в Янтра е на Вероника Здравкова

Тялото, намерено по-рано днес във водите на р. Янтра в района край жп гара Велико Търново, е на обявената за общодържавно издирване студентка Вероника Здравкова.

Първо в 24 часа: Родителите на Вероника дойдоха край реката, изключват самоубийство

Родителите на Вероника Здравкова - Надя и Трайчо Трайкови пристигнаха край реката, където бе намерено тялото на дъщеря им. Линейката с тялото й обаче вече беше отпътувала.

Шефът на бюджетната комисия в ЕП подкрепи промените в закона за Сметната палата

С приетите промени в закона за Сметната палата България се върна към европейския модел на работа в одитната институция. Това заяви председателят на Комисията по бюджетен контрол в Европейския

Първо в 24 часа: Извадиха от реката тялото на Вероника и го откараха за аутопсия

Току-що линейка натовари тялото на 23-годишната Вероника Здравкова и го откара за аутопсия. Автомобилът първо затъна в калта и затова извозването на трупа се забави.