По морето гледат най-дълго лунното затъмнение днес

На графиката се вижда компютърна симулация на явлението, която показва как ще изглежда за наблюдател от България частично затъмнената Луна малко след изгрева й над източния хоризонт. Завършващите частични фази на затъмнението ще можем да проследим ниско над хоризонта по време на вечерния здрач. По прогноза облачността ще е най-слаба в Югоизточна България. ИЛЮСТРАЦИЯ: ПЕНЧО МАРКИШКИ

Лунното затъмнение по същество е перфектният астрономически „равнис" - в една линия се подреждат Слънцето, Земята и Луната. При строяването нашата планета засенчва естествения си спътник. Днес шоуто ще е шесто поред за годината - второ поред пълно, отделно през 2011-а имаше 4 частични.

Комбинацията е рядка - 6 пъти за век

Най-често за година има до 3 лунни затъмнения. Те са резултат от преминаването на Луната през сянката на Земята. От днешното шоу България ще хване финала. Причината е, че то започва, когато Луната е още под хоризонта за България, предупреждава физикът Пенчо Маркишки от Националната астрономическа обсерватория на Рожен. У нас тя изгрява най-рано в източните райони - около 16,30 часа, но в София - в 16,51 ч. В 16,57 часа е краят на пълната фаза, а излизането на Луната от земната сянка, т.е. частичните видими фази на затъмнението, продължава до 18,18 часа.

Така че ще видим "опашката" му - частичните завършващи моменти, ако не е облачно. Добра позиция за наблюдение е място с открит нисък хоризонт в посока изток, съветва ученият. По-голям шанс за наблюдение ще даде небето над Югоизточна България. Често астрономите разясняват на деца и загрижени родители, забравили уроците в училище, че явлението е напълно безопасно за очите. Сянката по спътника на планетата ни се вижда ясно и с невъоръжено око, но използването на бинокъл разкрива повече подробности.

Въпреки названието му дори по време на пълно затъмнение Луната не е напълно черна, а като съзерцавана през филтър - с различна плътност и нюанси.

Най-драматична е “кървавата луна”

За нуждите на различни религии и владетели в миналатото на явлението е приписвана роля на поличба. Днес обаче затъмнената част ще изглежда по-скоро сива, защото действието няма да се състои на фона на плътна нощна тъмнина, обяснява ученият. Най-атрактивното за последните години пълно затъмнение наблюдавахме от наша територия преди половин година - на 15 юни, когато в небето дефилира забележителна тъмночервена Луна. Всъщност цветът и яркостта зависят много от праха в атмосферата на Земята по време на затъмнението.

През 2012 г. ще има 4 затъмнения, но няма да се виждат от България

На 20-21 май ще има пръстеновидно слънчево, на 4 юни частично лунно, после пълно слънчево в средата на ноември, но също няма да можем да го наблюдаваме тук. Така ще е и при четвъртото - лунно, шоу на 28 ноември, обясни физикът от обсерваторията. "Насрочено" е за 17,30 ч наше време и само леко ще понижи яркостта на спътника ни.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Цецка Цачева: Манолова да си даде имунитета, ще я съдя

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева поиска имунитета на депутата от БСП Мая Манолова от ефира на bTV. Така Цачева ще може да я съди за всички обвинения,

Остри спорове в ефира, реформатор и герберка се скараха за пенсиите

Остри реакции и разпалени спорове спретнаха тази сутрин Мартин Димитров от Реформаторския блок, Светлана Ангелова от ГЕРБ и Георги Гьоков от БСП.  Представителят на Реформаторския блок Мартин

Купете си вестник 24 часа - вече и със sms

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца

Цветанов: Интереси на чужди държави доведоха до свалянето на ГЕРБ през 2013 г.

Интереси на чужди държави, както и на българските политически среди, са довели до свалянето на правителството на ГЕРБ през януари-февруари 2013 г. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан

Д-р Ваньо Шарков: Българските деца умират повече отколкото тези в ЕС

„Макар и да имаме успехи в здравеопазването, далеч сме от това, което е в ЕС”, коментира пред Нова тв. зам.-министърът по здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Авторката на "млад меринджей" не се обиди от Валери Симеонов

Катя от „Съдебен спор”, автор на култовия термин „меринджей”, се съгласи напълно с изказването на Валери Симеонов, стана ясно от репортаж на Нова телевизия.

Шефът на Етичната комисия Ясен Тодоров: Съдия Ченалова е била предубедена

Етичната комисия се е сезирала по казуса със съдия Румяна Ченалова още преди пристигането на сигнала на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан по делото за френската компания „Белведере“.