По морето гледат най-дълго лунното затъмнение днес

На графиката се вижда компютърна симулация на явлението, която показва как ще изглежда за наблюдател от България частично затъмнената Луна малко след изгрева й над източния хоризонт. Завършващите частични фази на затъмнението ще можем да проследим ниско над хоризонта по време на вечерния здрач. По прогноза облачността ще е най-слаба в Югоизточна България. ИЛЮСТРАЦИЯ: ПЕНЧО МАРКИШКИ

Лунното затъмнение по същество е перфектният астрономически „равнис" - в една линия се подреждат Слънцето, Земята и Луната. При строяването нашата планета засенчва естествения си спътник. Днес шоуто ще е шесто поред за годината - второ поред пълно, отделно през 2011-а имаше 4 частични.

Комбинацията е рядка - 6 пъти за век

Най-често за година има до 3 лунни затъмнения. Те са резултат от преминаването на Луната през сянката на Земята. От днешното шоу България ще хване финала. Причината е, че то започва, когато Луната е още под хоризонта за България, предупреждава физикът Пенчо Маркишки от Националната астрономическа обсерватория на Рожен. У нас тя изгрява най-рано в източните райони - около 16,30 часа, но в София - в 16,51 ч. В 16,57 часа е краят на пълната фаза, а излизането на Луната от земната сянка, т.е. частичните видими фази на затъмнението, продължава до 18,18 часа.

Така че ще видим "опашката" му - частичните завършващи моменти, ако не е облачно. Добра позиция за наблюдение е място с открит нисък хоризонт в посока изток, съветва ученият. По-голям шанс за наблюдение ще даде небето над Югоизточна България. Често астрономите разясняват на деца и загрижени родители, забравили уроците в училище, че явлението е напълно безопасно за очите. Сянката по спътника на планетата ни се вижда ясно и с невъоръжено око, но използването на бинокъл разкрива повече подробности.

Въпреки названието му дори по време на пълно затъмнение Луната не е напълно черна, а като съзерцавана през филтър - с различна плътност и нюанси.

Най-драматична е “кървавата луна”

За нуждите на различни религии и владетели в миналатото на явлението е приписвана роля на поличба. Днес обаче затъмнената част ще изглежда по-скоро сива, защото действието няма да се състои на фона на плътна нощна тъмнина, обяснява ученият. Най-атрактивното за последните години пълно затъмнение наблюдавахме от наша територия преди половин година - на 15 юни, когато в небето дефилира забележителна тъмночервена Луна. Всъщност цветът и яркостта зависят много от праха в атмосферата на Земята по време на затъмнението.

През 2012 г. ще има 4 затъмнения, но няма да се виждат от България

На 20-21 май ще има пръстеновидно слънчево, на 4 юни частично лунно, после пълно слънчево в средата на ноември, но също няма да можем да го наблюдаваме тук. Така ще е и при четвъртото - лунно, шоу на 28 ноември, обясни физикът от обсерваторията. "Насрочено" е за 17,30 ч наше време и само леко ще понижи яркостта на спътника ни.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Последен шанс за смяна на личния лекар

Последен шанс за смяна на личния лекар. До днес всяко здравноосигурено лице има право да смени джипито си с друго, което е сключило договор със Здравната каса, информира Нова тв.

Засекретиха делото за горите на Симеон

Делото, което земеделското министерство води срещу бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза, за да си върне 16 500 дка рилски гори, бе засекретено в Софийския окръжен съд.

До Гърция с повече кеш и пълен резервоар - всичко за кризата

Съседите дават до 30% отстъпка за плащане в брой и без касов бон Българите, които пътуват в Гърция, трябва да носят достатъчно пари в брой, а шофьорите - да се запасят с бензин,

Обмислят 10% по-ниски цени за болниците

Всяко лечебно заведение може да се продава цяло или на части Надзорният съвет на здравната каса отново обсъди намаление на цените на клиничните пътеки,

Без наказание за доктора, публикувал скандални снимки и пост във фейсбук

Доцент Иван Трифонов, завеждащ родилното отделение в Акушеро-гинекологичната клиника на УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович” в Стара Загора, няма да бъде уволнен”, съобщи доц.

Радослав Янкулов: Не може да се говори за принуда, програмният директор на БНР напусна по собствено желание

"Иво Тодоров напусна с молба лично подписана от него. Така че не мога и не искам да говоря нито за сценарий, нито за принуда. Все пак става дума за неща, които се случват между зрели хора.

Автобус се блъсна в бариерата на летище Варна, пострада жена

Автобус от варненския градски транспорт се е блъснал в бариерата за достъп до зоната на Летище Варна, съобщи „Петел“. Причината за сблъсъка все още не е ясна.