С метро за 5 мин. до летището през 2014 г.

През 2014 г. трябва да приключи строителството на отсечката на метрото "Младост" - летище София. Това каза Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен" ЕАД, който заедно с главния архитект на столицата Петър Диков присъства на пресконференция.

„Вече са в процес процедурите. Тази отсечка е от 5 километра и е продължението на първата линия от метрото. Тя ще е от „Младост" , ще преминава през „Дружба" и ще стига до летище София", уточни Братоев. Спирките са „Дружба", „Искърско шосе", след това има една в производствената зона, където се предвиждат и инкубатори и последната е летището. Вследствие на тази отсечка, се очаква трафикът в столицата да спадне с около 6 процента.

„С тази отсечка влиянието на трафика ще е сравнително по-малко с няколко процента, защото тя е крайна отсечка. Целта й е, че връзва летището, връзва железопътната линия. Със строителството на метрото, ще се направи жп гара на пресичането на „Искърско шосе" с жп линията, така че това е хубавото, че ще има и гара, която ще се построи по този проект. От „Младост" до летище София ще се стига за 5 минути, според Братоев.

На въпрос колко ще струва изграждането на тази отсечка, той каза: "Все още има тръжна процедура. Има я прогнозната цена, но тя е съвсем различна, тя е за анализите, които се правят, а иначе - около 110 милиона евро", допълни Стоян Братоев. В крайната цена влизат допълнителни неща, които не са елемент на тази прогнозна цена. Трябва да приключи август. Април ще бъде готова първата фаза от участъка „Младост" - летище София. „Младост 1" - „Младост 3" - „Цариградско шосе" ще бъде пуснат през май следващата година.

Днес стана ясно още, че български и британски архитекти си поделят първото място в конкурса за проект на метростанция 20 от Софийското метро. Това съобщи главният архитект на София Петър Диков, който отвори офертите на наградените трима участници в тайния конкурс.

Метростанция 20 до ж. к. „Дружба" 2 вероятно ще бъде изпълнена по един от двата спечелили проекта.

В първия такъв таен конкурс у нас са се включили 130 участници от над 20 страни, обясни още Диков. Международното жури, председателствано от него, е определило трите най-добри проекта, без да знае кои са авторите им. След двудневни заседания, журито е решило да бъдат дадени две първи награди с премия от 8000 лв. За второто място премията е 4000 лв. Това каза още Диков и отвори офертите с имената на победителите. Арх. Диков каза, че на второ място е поставен проект 7 с ръководител на екипа Ки Чу Ли - Южна Корея. Българският проект победител, който е с номер 88, е от Пловдив и е с ръководител на екипа Александър Шинолов. Британският проект е с номер 16 и е на британската компания „Ата".

Журито предлага доработване и конкретни препоръки за двата проекта. В този на българския архитект е пропуснато осигуряване на достъп на хора в неравностойно положение до вестибюла на метрото. За британския проект препоръките са да се опрости малко конструкцията с оглед на по-разумно изпълнение като цена, каза главният архитект на София. Сред предложенията за промени е да се премахне предвижданата пластика, която според Диков наподобява на паметника "1300 г. България" пред НДК.

На 31 декември срещу 1 януари ще има метро през цялата новогодишна нощ. Мотрисите ще се движат през 20 минути от 01:00 часа нататък, а дотогава ще бъдат по обичайния си график.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

0
Браво!Честито на новодошите столичани он село

Добави коментар

Добави коментар

аватар

ВАС не уважи искането на "Бромак" за отвод на съдиите по делото за лиценза на КТБ

Върховният административен съд (ВАС) не уважи искането на "Бромак" за отвод на Георги Колев и съдебния състав по делото за КТБ, предаде БГНЕС. Пропомняме,

Танева: Планирали сме най-голямото залесяване от много години насам

За тази година сме планирали най-голямото залесяване като обем в последните години - над 14 хил. дка, за което има подготвени 7 млн. фиданки. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и

Първанов: Нямаме правото да се наредим сред ястребите в Европа

Не може да допуснем България да бъде въвлечена във военен конфликт – пряко или косвено, каза във Видин лидерът в оставка на АБВ Георги Първанов, съобщи "Фокус".

Изплащат пенсиите с великденските добавки от 7 април

Изплащането на пенсиите чрез пощенските станции ще започне на 7-ми април (вторник) и ще приключи на 20-ти април (понеделник), съобщиха от НОИ. В изпълнение на Постановление № 49 от 06.03.2015 г.

Досие: Истинската история на Слави и "Ку-ку" бенд

“Ку-ку” не е нито обикновено предаване, нито просто шоу. Не толкова заради безспорния факт, че никоя друга програма, излъчена на територията на България,

Държавният глава ще връчи приза за най-добър град за живеене в България

На 31 март на церемония от 14.00 часа в зала 8 на НДК държавният глава Росен Плевнелиев ще връчи приза „Най-добър град за живеене в България“. Инициативата на „24 часа“ и Дарик радио се провежда за

Тодор Танев обяви, че вече няма нищо общо с Реформаторския блок

Образователният министър Тодор Танев се разграничи от партията, която го издигна на министерския пост. Той беше категоричен, че вече няма нищо общо с Реформаторския блок,