Фермерите с по-големи субсидии за крави

Мирослав Найденов

По-високи субсидии за отглеждане на млечни крави ще получат фермерите догодина. Вчера министърът на земеделието Мирослав Найденов определи нивата за подпомагане за 2011 г. по схемите за т.нар. специфично подпомагане в животновъдството. Парите обаче се плащат година по-късно, вероятно през декември 2012 г.

Така фермери в икономически уязвими райони, които отглеждат от 10 до 49 крави, ще получат по 225 лв. на животно. Субсидията досега беше 200 лв. В т.нар. необлагодетелствани райони пък сумата е по-голяма - по 247 лв. на крава. За ферми в нитратно уязвими зони, в които се отглеждат над 49 млечни крави, парите са по 205 лв. на животно при 180 лв. за 2010 г.

За първи път ще се прилагат и 2 нови схеми. Първата е за икономически уязвими общини в Южна България.

Там фермите, в които има от 10 до 49 овце и кози, ще получат по 40 лв. на глава. Подобна схема има и за стопанства в необлагодетелствани райони. Там сумата е по 35 лв. на овца или коза.

Общо 37 млн. лв. има за специфично подпомагане на млечното животновъдство за 2011 г. при 21 млн. лв. за 2010 г. Догодина ще бъдат субсидирани 153 268 крави и над 40 000 овце и кози.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Големи немски фирми с клъстер за дуално обучение

Клъстер “Дуално професионално обучение” е създаден към Германо-българската индустриално-търговска камара, съобщи шефът и? д-р Митко Василев. Идеята е немските фирми у нас да се включат в

Пловдив - домакин на световен винен шампионат догодина

Министър Николина Ангелкова пред "24 часа": Другия месец у нас идва президентът му Правим туристически маршрути между избите 2000 експерти пристигат у нас, за да дегустират 8000 вина от цял свят,

Бисер Чилингиров: Българските агнета са почти изчерпани за Гергьовден

Цената на агнешкото месо не се е променила и варира от 11,99 - 15,00 лева в търговската мрежа. Като агнетата са почти изчерпани, това означава, че до 6-ти май, те няма да бъдат налични,

Борисов: България спечели домакинството на престижен конкурс за вино

България е спечелила домакинството на Concours Mondial de Bruxelles за 2016 г. Това съобщи премиерът Бойко Борисов във фейсбук. Ето какво написа той: Току що министърът на туризма Николина Ангелкова

Цената на агнешкото се покачи леко преди Гергьовден

Дефицитът на агнешко у нас не успя да вдигне цената му рязко в навечерието на Гергьовден. Слабо поскъпване отчитат в големите търговски вериги, съобщава bTV.

Разполагаме с близо 6700 ракети против градушки

Към момента разполагаме с около 6700 ракети против градушки. територията, която ще защитава през тази година Изпълнителната агенцията за „Борба с градушките”е 17 000 кв. км., заяви пред Фокус инж.

Министерството на туризма поиска санкция за фалирал туроператор

Министерството на туризма подготвя промени в законодателството за по-добра защита на потребителите при неосъществяване на платена организирана екскурзия.