Археолози: Не сме забавили нито една магистрала

Според министър Лиляна Павлова магистрала "Струма" се бавела заради археолози. Те обаче отричат причината да е в тях, те дори искали да работят в съкратени срокове. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Нито един инфраструктурен проект не е забавен по вина на археолози. Чиновници подвеждат правителството за неспазване на сроковете.

Така археолозите отговориха на обвиненията на министри от последното заседание на кабинета. От стенограмата става ясно, че според министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова археолози саботират строителството на лот 1 на магистрала "Струма" и "извиват ръце", като искат още и още пари за разкопки.

На археолозите се извиват ръце, като се иска да завършат проучванията от днес за вчера, каза Людмил Вагалински - директор на археологическия институт към БАН. "Не ни превеждат навреме средства за проучванията и сме принудени да заделяме пари от и без това недостатъчния си бюджет, а после с години чакаме да ни ги възстановят", каза Вагалински. Според него трасетата на магистралите постоянно се променят. Той даде пример с обект по "Струма", за който били преведени пари, но не се работи, понеже се оказва, че не е по лот 4, а по лот 3. Обаче и парите не били върнати. Вагалински разказа случай от 2004 г., при който за магистрала "Марица" времето за проучвания е било съкратено двойно. "На хората от моя екип им течеше кръв от носа от напрежение, защото работеха по 18 часа на ден."

Вагалински уточни, че в момента се работи в Сандански и Перник. По ларгото, от чието забавяне се оплаква Вежди Рашидов, работело общинско предприятие "Стара София".

Според председателя на асоциацията на археолозите Тотко Стоянов не приляга на държавници да правят обидни квалификации по адрес на археолозите.

"В някои страни за такова уронване на престижа на професията може да се търси съд, но дела не бихме завели, защото не сме убедени, че ще има смисъл от усилията. При определени обстоятелства това отношение към нас се повтаря - да послужим за необходимите грешници", каза Стоянов.

Директорът на историческия музей в Кюстендил Валентин Дебочишки обясни, че извършват наблюдение по лот 1 на "Струма" по покана на пътната агенция. Констатирани са 2 нови обекта - могилен некропол и многослойно селище с крепост от късната античност - ранното Средновековие.

Един музей няма как да саботира строителството на магистрала, заяви директорът на пернишкия исторически музей Емилия Велинова.

А разкопките щели да продължат най-рано през пролетта на 2012 г., защото при минусовите температури през зимата няма как да се копае. (24часа)

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

КЕВР реши: Новите цени на тока се отлагат с месец (обзор)

Отсрочиха и с ден решението за парното. Във вторник казват колко ще струва Комисията за енергийно и водно регулиране реши да отложи новите цени на електроенергията за август.

Спират влака за Гърция за 4 дни, местят жп линията заради “Струма”

Гръцката фирма “Актор” се забърза, работи по 24 часа в денонощие по Сандански – Кулата От 6 до 10 юли влакът за Гърция ще бъде спрян, съобщиха от пътната агенция.

Българите приготвили още 248,6 млн. лева за гръцкото море

Българите са готови с още 248,6 млн. лв., които ще похарчат на гръцките плажове от 1 юли до края на октомври. За четирите месеца се очаква 440 хиляди българи да изберат за лятна почивка Гърция,

Най-сетне морето ни с пречиствателни станции

Близо 300 млн. лв. се инвестират за по-чисто море само през този летен сезон. Вече бяха открити две пречиствателни станции във Варна и Поморие, които правят по-безопасна водата за къпане на почти

Износът ни за Гърция: ток и пшеница. Вносът ни: масла

133,4% е ръстът на търговията със съседката от януари до март Освен в банковия сектор гръцките инвестиции имат влияние и в производството на метали у нас,

Налбантов: 100 млн. евро влизат в хазната, ако се премахне такса "шезлонг и чадър"

Ако такса шезлонг и чадър бъде премахната, 100 млн. евро влизат в хазната на държавата. Това заяви за Фокус Веселин Налбантов, член на Управителния съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска

Министерството на икономиката прави анализ на ефекта от Трансатлантическото партньорство

Съветът по европейските въпроси (СЕВ) започва серия от обсъждания на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП), което представлява споразумението за свободна търговия между ЕС