Археолози: Не сме забавили нито една магистрала

Според министър Лиляна Павлова магистрала "Струма" се бавела заради археолози. Те обаче отричат причината да е в тях, те дори искали да работят в съкратени срокове. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Нито един инфраструктурен проект не е забавен по вина на археолози. Чиновници подвеждат правителството за неспазване на сроковете.

Така археолозите отговориха на обвиненията на министри от последното заседание на кабинета. От стенограмата става ясно, че според министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова археолози саботират строителството на лот 1 на магистрала "Струма" и "извиват ръце", като искат още и още пари за разкопки.

На археолозите се извиват ръце, като се иска да завършат проучванията от днес за вчера, каза Людмил Вагалински - директор на археологическия институт към БАН. "Не ни превеждат навреме средства за проучванията и сме принудени да заделяме пари от и без това недостатъчния си бюджет, а после с години чакаме да ни ги възстановят", каза Вагалински. Според него трасетата на магистралите постоянно се променят. Той даде пример с обект по "Струма", за който били преведени пари, но не се работи, понеже се оказва, че не е по лот 4, а по лот 3. Обаче и парите не били върнати. Вагалински разказа случай от 2004 г., при който за магистрала "Марица" времето за проучвания е било съкратено двойно. "На хората от моя екип им течеше кръв от носа от напрежение, защото работеха по 18 часа на ден."

Вагалински уточни, че в момента се работи в Сандански и Перник. По ларгото, от чието забавяне се оплаква Вежди Рашидов, работело общинско предприятие "Стара София".

Според председателя на асоциацията на археолозите Тотко Стоянов не приляга на държавници да правят обидни квалификации по адрес на археолозите.

"В някои страни за такова уронване на престижа на професията може да се търси съд, но дела не бихме завели, защото не сме убедени, че ще има смисъл от усилията. При определени обстоятелства това отношение към нас се повтаря - да послужим за необходимите грешници", каза Стоянов.

Директорът на историческия музей в Кюстендил Валентин Дебочишки обясни, че извършват наблюдение по лот 1 на "Струма" по покана на пътната агенция. Констатирани са 2 нови обекта - могилен некропол и многослойно селище с крепост от късната античност - ранното Средновековие.

Един музей няма как да саботира строителството на магистрала, заяви директорът на пернишкия исторически музей Емилия Велинова.

А разкопките щели да продължат най-рано през пролетта на 2012 г., защото при минусовите температури през зимата няма как да се копае. (24часа)

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Русия: Без неустойки за Южен поток

усия не очаква към нея да бъдат предявени неустойки за спирането на “Южен поток”, както и Москва няма да има такива. Това става ясно от интервю на руския енергиен министър Александър Новак пред в.

Продадоха двойно повече живи елхи за Коледа

Двойно повече живи елхички са продадени досега, показват данните на държавните горски и ловни стопанства. Над 20 000 броя коледни дръвчета в саксии са купени от крайни потребители при едва 9000 през

Брюксел ни отказа пари за Хемус

Брюксел не отпуска пари за магистрала “Хемус”, стана ясно вчера от съобщение на ЕК. Наскоро транспортният министър Ивайло Московски обяви, че ще се иска европейско финансиране поне за участъка о

Държавата договаря отчуждения извън съда

Пътната агенция да преговаря за споразумения извън съда със собственици на имоти, предвидени за отчуждаване заради изграждането на северната тангента на София. Това реши вчера кабинетът. Преговори

Санират блока, ако има поне 36 апартамента

О т 2015 г. започва санирането на сгради. За да влязе в програмата, в сградата трябва да има поне 36 жилища и всички да искат, а не само един вход. Това съобщи вчера след заседанието на МС минис

Депозитите намаляха с 5,3 млрд. лв. заради КТБ

Депозитите в банките са намалели с 5,381 млрд. лв. през ноември в сравнение с октомври до общо 53,567 млрд., показват данните на БНБ. От Централната банка уточняват,

Евродепутатът Емил Радев: Европейска фирма ще може да се прави с 1 евро за 3 дни

Регламент за нова форма на ЕООД трябва да стане факт към края на 2015 г. Това стана ясно на пресконференция на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев във Варна.