Откраднал 181 млн. лева, днес е съветник по банкова сигурност

Съжалявал съм страшно много за този банков обир, но преживяваното е несравнимо, а адреналинът - изключителен, казва Стефан Чолаков. 14 години след като е извършил един от най-мистериозните и елегантни банкови обири у нас, софиянецът за първи път разказва пред в. "168 часа" как е направил уникалния за времето си удар, без дори да прекрачва прага на изпразнения трезор.

На 30 май 1997 г. без традиционните кръв, оръжие и изстрели тихо и кротко трима изнасят в десет чувала 181 милиона стари лева. Замисълът за обира възниква у Стефан Чолаков през януари. Като посредник в международна сделка се озовава в централата на банката. Набитото му око веднага улавя любопитна подробност - когато клиентът внася пари, той първо оформя счетоводно сумата на гишето, а след това парите се отнасят в преброителната каса извън салона.

Забелязва още, че след счетоводното оформяне на сумата сметката на клиента се заверява, без да се чака обратният документ от преброителната каса за реално внесената сума. Решаваща се оказва и разликата във времето между документирането и депозирането на сумата в касата. Стефан открива, че може да изтегли парите, без те да са внесени предварително. Подготовката на удара отнема няколко месеца. Той намира фалшиви паспорти и в тях лепи снимките на Младен Карачанов и Лили Колева. Тримата регистрират и фирма "МК-Инвест" ЕООД на името на някой си Крачунов. Те откриват набирателна и разплащателна сметка в Пощенска банка.

Дни преди удара групата прави репетиция. Те внасят 2,5 млн. лв. и без проблеми ги изтеглят, още преди сумата да е предадена и преброена на друго гише. Денят на големия обир е 31 май. Малко преди обедната почивка на касиерката в клона на Пощенска банка до НДК обирджиите поискали да внесат две суми от 183 млн. лв. и 1,5 млн. лв. по сметка на "МК инвест" ЕООД от името на "ЦСКА" АД. За да избегне натрупването на опашки в салона, счетоводителката заверява сметката на фирмата със заявените суми и ги изпраща в преброителната. В следващите минути Лили Колева започва да бави преброяването, заявявайки, че вместо 1,5 млн. лв. по втората вносна бележка ще внесе 700 000 лв.

В същото време фалшиво нареченият Мирослав Крачунов пожелава да изтегли 183 млн. лв. Три дни преди това той е заявил сумата и тъй като в момента на тегленето тя е вече заверена, успява да отмъкне парите. Съучастничката му пък внася в крайна сметка 700 хиляди лева. Липсата е разкрита от служителите на клона едва вечерта, когато се опитват да изравнят касата. Докато ги хванат от полицията, обирджиите раздуват по плажовете и изхарчват около 3000 нови лева.

"Мозъкът" на престъпната група, 26-годишният Стефан Чолаков, получава 4 г. и 10 месеца затвор. Сервитьорката Лили Колева и Младен Карачанов - по 3 години. Лили Колева, шармантна софийска красавица, продължава да сервитьорства в заведение в "Лозенец", спомня си с умиление за обира и говори за него като героиня на Агата Кристи.

Днес Стефан твърди, че обирът за него е бил игра. През 1997 г. 22-годишният тогава младеж живее повече от добре - стопанисва няколко счетоводни къщи, от които си докарва стабилен месечен доход от 30 000 марки. Докато е в затвора осъденият столичанин два пъти организира конференции по банкова сигурност, на която присъстват представители на почти всички търговски банки. Стефан Чолаков пише до БНБ и посочва къде са пропуските в системата.

"Това страшно много помогна на делото, защото оттам изпратиха декларация з моя защита затова, че съм помогнал да се усъвършенства банковата система в България", казва днес бизнесменът, който след като излиза на свобода основава фирма за финансова сигурност и консултация. Тогава получава покана за работа от един от акционерите, закупили Пощенска банка, който го наема за директор на своя компания.

Бившият финансов факир живее в село на 59 км от София. Отглежда 59 кокошки, които кучето му изяжда. Стефан Чолаков произвежда орехови ядки, разработва иновативни проекти и помага за реставрацията на местната църква "Свети Георги", която е направена върху основите на друга от 11 век.

Цялата история четете само в новия брой на "168 часа".

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 12

Сортирай по:

-18
Това момченце си е повярвало много. Консултант по банкова сигурност - друг път. Счетоводни къщи - друг път. Обикновен мутрински бушон и квартален пържолник. 30 хил. марки - друг път. Обирът е да 181 млн. стари лева и го хванаха защото си купи грохнал мерцедес 200. Ха-ха-ха.

0
До 'луд с картечница' : ВЗЕМИ СЕ ЗАСТРЕЛЯЙ С КАРТЕЧНИЦАТА в лайняната си уста дето бълва само червеи, защото както виждам си комплексирано мамино детенце. Нямам думи от този форум!

0
ДО ivelin..........МНОГО СИ ТЪП ,И СЕ НАУЧИ ДА ПИШЕШ.МАЛОУМНИКО.

17
Тъжного е че повечето служители са тъпи и ограничени,а умните трябва да се доказват по този начин.

-1
Хора които са ограбили банки за мен не са герои. Те просто са се възползвали от ситуацията знаейки нещо повече от другите.Дали с ум или с автомата се тая. Накрая се брои успеха и най-важното да не те хванат. А него са го хванали. Значи не е умен. За мен герой мозе да бъде човек който не как да наруши социалната сигурност, а как да помогне на държавате и обществото. Например ако има човек който да излезе и да изтъргува външния дълг на държата по някакъв хитроумен начин и да се осводим от тези дългове ще е наистина голямо героиство. Аз мога да ви кажа че този дори ако работи сега за банки казвайки им как да се защитават, той все още може да изкарва много пари скрито като продава важна информация на други как да се обира, тъй като той е все още в занаята нали? нещо като двуличие.....

0
Единствения начин да стане това неправомерно изтегляне е ако първата касиерка не погледне изобщо какво има в чувалчетата когато и внасят парите !

1
Интересна история, но това не е цялата статия, която прочетох в 168 часа и заблуждава читателя тук. Човекът, извършил обира, не работи в държавна институция или банка. Върнал е парите и след това си е бил направил собствена фирма, която дава напътствия как да не се случи това, което той е извършил. А именно - надхитрил е системата. Колко хора досега са крали, но са надхитряли не системата, а нас - данъкоплатците и избирателите?! Малко са тези, които намират кураж да застанат с имената и лицата си пред останалите и да признаят, че са сгрешили.

0
В другите държави хора,провинили се ,не се допускат до възможност да се провиняват пак,на подобна или друга работа

0
НАЛИ ИМА УСЛОВИЕ -НА РАБОТА ,КОЯТО ИЗИСКВА ОТГОВОРНОСТ ОТНОСНО ПАРИТЕ ,НЕ СЕ НАЕМА ЧОВЕК ИЗВЪРШИЛ ИЗМАМА С ПАРИ ...НЕКА СЕ ПРЕКВАЛИФИЦИРА НАПР ТОЙ ДА Е ОБЕКТ НА ИГРИЧКИ НА ГАВРИ С ТРУДА,ЗДРАВЕТО И ЖИВОТА НА ДРУГИТЕ

0
Никога не съм чел по точна статия за ситуацията в България, тази статия да се занесе на Бойко Борисов да я прочете, непременно, ще му е много интересна !?! Благодаря на автора и на вестника, дано повече хора я прочетът и повече такива статии през новата година !!! Всяка държава си има мафия но в България, мафията си има държава !!!

0
tozi fakt govori mnogo lo6o za bankovite rakovoditeli,a moje bi tochno crez takiva tipove si osigyriavat spokoen san .....

0
Като съжалява - дали е върнал парите

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Счетоводителката, източила 620 000 лв., вкарала в схемата и касиерка

Счетоводителката Мария Денева, която е арестувана с още трима пловдивчани за източването на 612 097 лв. ДДС от завод "Мони МГ", е вкарала в престъпната схема и касиерката на фирмата Събка Добревска.

Министерски съвет разреши на фирма да добива пясък в защитена зона

Правителството даде на частна фирма 160 дка в защитена зона за изграждане на пясъчна кариера. С концесия, гласувана от Министерския съвет на 23 май т.г. в полза на “Рок трейдинг” ООД...

Доган разтривал клитора на девствена туркиня, за да разбере дали ще бяга в Турция

Лидерът на ДПС Ахмед Доган е носил ценна информация на Държавна сигурност за съселяни, войници, с които е служил, и свои състуденти. Общото между обектите на доносите му е, че са турци и мюсюлмани, к

Банкер и съсед на Филчев осъдиха посмъртно прокуратурата, опозорила ги

Банкери, пенсионери, полицаи, офицери и дори роднина на висш магистрат са сред незаконно обвинените българи у нас, които от началото на 2012 г. са осъдили държавата за стотици хиляди левове...

Манекенки на Мистър България изкарвали по 600 лв. на час от платен секс

600 лева на час у нас и 50 евро за 20 минути в чужбина - това е била тарифата на проституиращите манекенки от агенцията на Мистър България 2003 Мирослав Йончев "MY Agency", твърдят разследващите...

Свидетел: Алексей Петров ми заповяда да записвам тайно прокурорка

Действащи агенти на ДАНС принудили защитен свидетел да прави незаконни записи на разговори с прокурор, за да провалят дело срещу най-голямата банда сводници, арестувана край морето...

"Дунарит" монополист в обезвреждането на боеприпаси

Шумотевицата около взривените складове край Петолъчката заглуши някои доста разумни идеи за оптимизиране на и без това сложния процес на утилизация. Като идеята държавата отново да се заеме с нея.