Деница Вълкова осъдила журналистката Касабова законно

Деница Вълкова
Новият зам.-министър на правосъдието Деница Вълкова-Петкова коментира скандала, който се разрази около името й.

В изявление до медиите тя заявява, че е приложила точно закона по делото за клевета срещу журналистката Катя Касабова през 2003 г.

Именно заради това дело България бе осъдена от Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург да плати обезщетение. Това доведе и до много критики към назначението на Вълкова-Петкова на поста зам.-министър.

Във връзка с разпространената информация, че е осъдила разследващите журналисти Божидар Божков и Катя Касабова за клевета и въз основа на постановената от нея присъда, Европейският съд в Страсбург е осъдил България да им плати обезщетения, Вълкова-Петкова пише: не съм участвала в разглеждане на наказателни дела от или срещу Божидар Божков и не съм запозната с фактите по казуса, поради което не бих могла да коментирам този случай.

Не съм постановявала присъда и срещу журналиста Катя Касабова. Такава е била постановена от председателя на Районен съд-Бургас".

Вълкова-Петкова обяснява, че присъдата е била обжалвана и потвърдена от Окръжен съд-Бургас, в чиито състав тя е участвала като съдия-докладчик, заедно с други съдии от същия съд.

Окръжният съд е приел по-лека форма на вина от решението на Районния съд.

"Изложените от мен мотиви към решението за осъждане на Катя Касабова и че тя не е действала като отговорен журналист, се възприемат и от Европейския съд в §68 от Решението му от 19.04.2011 г., пише още съдията.

"Категорично заявявам, че всички съдии, които сме участвали в разглеждането на делото срещу Катя Касабова, сме приложили точно действащия закон".

Вчера правосъдният министър Диана Ковачева защити Вълкова-Петкова, като я нарече "добър наказателен съдия".

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 24

Сортирай по:

0
Naistina li HJMA NEKOI shto Gode Po NORMALEN Tcovek v Balgarsko ta STIGNAHA do Taj GOSPOGA!! Sled kato Tj NE e MOGLA da NAMERI Natcin da se SPRAVI i OPRAVI po Tcoveshki i TUSHIRA SEMEINITE si PROBLEMI e TRAGITCNO da i se DAVA Takava Goljma Vlast za da OPRAVJLA pak PROBLEMITE na TCJLA Balgaria!!! Porednite IZTCEPKI i GLAMUTII Boikovi !!!

0
Bravo na Denica! Tya zasluzava da bude na tazi dluznost i se radmaz ze e ozenena ot xora ziyato duma ima sila, zastoto e prekrasen zovek i bezsporen profecionalist. A na vsizki ostanali koito publikuvat izmislizi po nein adres moga samo da kaza- kolko ste zalki, smesni i prosti.

0
Ти не си наивна, ти не можеш да понесеш мнение различно от твоето и когато се гоори с факти и предположения - блокираш и започваш да обиждаш. Е, не винаги ще успяваш. Хората гоорят с факти, а на теб разсъжденията ти не са силната страна, а интригите- вижда се от изразния ти фонд. Бъди спокойна, повечето хора са като теб- от тълпата.

0
Ти пък си гения Айнщайн! Да ти кажа не съм забелязала да си много умна- умният човек работи с факти, а не с емоции, а твоя речник е пълен с емоционални и.з.в.р.а.щ.е.н.и.я! И да ти кажа оценките на човек като теб за мен не ме интересуват, защото те не са критерии за нищо. Освен да си свеките- не мога по друг начин да обясня тази нечовешка упоритост в твърденията ти, че който не ти споделя мнението е глупак и разни други емоционални украшения. По-добре наивник, вместо замъглен от недоволство и невиждащ фактите умник, задоволен от собсвения си начин на изразяване. Докато такива като теб са мнозинство българинът ще ходи все болен и беден!

0
Ленче,Ленче,много си глупавичка и наивничка.Ама много,чадо!

0
Не мога и друго да разбера защо обвиняват момичето, че е поръчало убийството на бившия си съпруг. Хем бившия й съпруг бил с криминално минало, хем единствения заподозрян е бившата му жена, според съпруга и свекървата де. Нещо никак не се връзва, защото по принцип бившите са много склонни към подобни обвинения и то неоснователно в повечето случай. Сега пак ще се появи някой да ми каже, че имам лимит за коментарите, защото не споделям общото мнение, но да обвиняваш някого в такива неща трябва наистина да си много добре запознат, иначе тренираш интриганта и злобника в теб. Нездравословно е.

0
Беги в Африка тогава, щом ти е противна Родината! И това, което ти казвам е вярно, Митьо Очите никога не е лежал в затвора, освен по документи! Лесно може да се провери, стига да се намерят куражлии-журналисти. Пък пачавричката на снимката можеш да си я защитаваш , колкото си искаш. Жалко за барута, баце, толкова мъка заради една проста сервитьорка без диплома, издигнала се благодарение на своята бивша свекърва.

0
До 681: Ти си точно типажа заради който ми е противно всичко в тая моя родина!

0
Що сте луди? Митьо Очите не е седял и един ден в затвора. Никога не са го виждали в Беленския затвор, въпреки , че по документи трябва да е там.А вестниците са пълни с : Митьо на море,Митьо с нова манекенка,Митьо на яхта....Тая пачавричка кого е осъдила и на какво? Цирк, да замазват очите на хората е това.

0
Те такива работи не помнят. Te обичат жълтурките и свободните съчинения от типа пикантни истории. Както се знае: българският народ е малък, но п.р.ос.т.

0
Това е съдията ,който тикна Митьо очите в панделата, никога не забравяйте това !

0
С такива устни вероятно може да прави неща, които да дадат известен тласък на кариерата й, особено когато е била все още момиче в една доминирано от чичковци поприще.

0
И на мен твоето мнение не ми харесва, но не говоря за нормата ти от коментари. Свиквай.

0
Брей, изпълнила съм си нормата за коментари. Нали си за свободата на словото, а? Ще ти кажа нещо, може да си го запишеш: като не ти харесват коментарите ми, не ги чети. И втоРо: твоето мнение не ме интересува И ЗАТОВА НЕ ГО й ЧЕТА и не може даме спре да казвам това, което мисля, дори и да не ти харесва.

0
Лена, а какво прави тази млада жена на 25 години в Окръжния съд-Варна и защо тя е била докладващ на тричленния състав по присъдата на К.Касабова? Предполагам, че се усещаш - за това е помогнала свекървата, ако не се лъжа заместник или ексзаместник шеф на ОС-Бургас. Това е първата грешка. Второ : Ти чела ли си текста на решението на ЕСПЧ относно осъждането на двамата журналисти или смяташ, че е такъв? Защото аз никъде не видях това решение и само съдия Петкова цитира алинея от него. Извинявай , ама това Решение е заради НАРУШЕНО ПРАВО ЗА ИЗРАЗЯВАНЕ на мнение от двамата журналисти. Това са ЕДИНСТВЕНИТЕ (поне засега) СЛУЧАИ, ПО КОИТО БЪЛГАРИЯ Е ОСЪДЕНА ЗА НАРУШАВАНЕ НА ТОВА ОСНОВНО ЧОВЕШКО ПРАВО, гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека и неговите основни свободи. Така че, както се казва, сваляме картите на масата.

0
Лена, препоръчвам ти да си пиеш хапчето и да легнеш да спиш. Ако то не помогне, вземи 2 хапчата, може и цялата туба да използваш, ама млъкни, моля ти се , изпълни си нормата за коментари за днес!

0
Друг факт: Деница сега е на 35 години, това дело се води 10 години. Следователно тогава тя е била на 25 години. Ти мислиш ли, че едно дете на 25 години има толкова зряла преценка? А новините относно предишното и семейство: да се докажат. Една свекърва винаги може да обввини снаха си за какво й скимне (особено българските), тя няма скрупули. Мислиш ли, че има реални доказателства за това? Ако има - да ги намери, ако няма- да се извини. Не може току-така да твърдиш, че някой си е престъпник.

0
Ок, но защо не казват истината, а тя е, че журналистката не е оневинена от Европейския съд, а глобата е трябвало да бъде по-малка. Не я защитавам, но защо не се говори с факти, ако има някака вина да си я понесе. Но да ти кажа едно: да не ти се случва да попадаш в жълтите страници: на тях само датата им е вярна. Всички се оказвате много компетентни, ако трябва да очерните някого, особено ако е човек с переспектива. Не ми говори з аразни поръчкови убийства, защото и ти не си 100% сигурна в това. Абе не обичам интригите на л.а.й.н.о.х.в.ъ.р.л.я.ч.и. т.е. Докажи, че не е за това, но не съсипвай човека.

0
В първото си официално изявление до медиите след избухването на скандала съдия Петкова заявява, че не е постановявала такава присъда. Тя заявява, че присъдата всъщност вече е била постановена от председателя на РС в Бургас и само "потвърдена" от Окръжния съд в Бургас. Да се разберем : съдът 2-а инстанция потвърждава или отменя присъдата на съда 1-а инстанция . Съдията докладчик е водеща фигура при тричленен състав, а такава е била съдия Петкова, другите двама като правило са младши съдии. Така че докладващият съдия да не се измъква. Впрочем, очакваме да кажат имената на съдиите от двата състава 2-а инстанция и 1-а инстанция и кой каква длъжност заема понастоящем.

0
Медиапул, статия "Деница Петкова не се смята виновна за присъдата на Страсбург": Катя Касабова (тогава репортер в регионалния в. "Компас") и Б. Божков (кореспондент на в. "Сега") са съдени от инспекторите заради тяхно разследване. Двамата публикуват разкритията си как се заобикалят изпитите за приемане в елитните училища в града, като 74 напълно здрави деца се пишат за болни от експертна комисия, за да бъдат включени в специалните приемни квоти. Божков е осъден от друг състав на същото съдилище за 6300 лева. Заради тези присъди двамата журналисти завеждат дело срещу България за НАРУШЕНО ПРАВО ЗА ИЗРАЗЯВАНЕ и го печелят през пролетта на тази година. Съдът в Страсбург присъжда държавата да плати 11 800 лева на Касабова и 25 000 лева на Божков. Досега това са и ЕДИНСТВЕНИТЕ СЛУЧАИ, ПО КОИТО БЪЛГАРИЯ Е ОСЪДЕНА ЗА НАРУШАВАНЕ НА ТОВА ОСНОВНО ЧОВЕШКО ПРАВО, гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

0
Лена, престани до пишеш глупости! Прочети в "България днес" .на стр.7-8 статията "Скандалната зам-министърка праща мутри на мъжа си".и на стр.8 "Знаковото дело срещу Катя Касабова" и тогава говори. Впрочем, Блиц.бг и Медиапул достатъчно подробно изложиха фактите по това дело. Не виждаш ли,че и съдиите от варненския окр.съд мълчат като попикано мушкато. Защо медиите не публикуваха мотивите, с които ЕСПЧ осъди БГ заради присъдата на РС и ОкрС спрямо двамата журналисти? Ако съдийката смята, че е правата страна, да обжалва решението на 7-членния състав на съда в Страсбург,съставено т съдии от различни страни! Сега стар заместник-министър ,младо момиче! Има кадърен и справедлив, честен човек, вкл. съдия и слагач! Този минидстър и замовете му трябва да имат авторитет пред магистратите, а не зад техния гръб да се шушука "Тази ли дето... ще ни дава акъл". И друго: авторитет се създава и поддържа с безпристрастни, справедливи пирсъди и безупречено служебно и лично достойнство. Насила авторитет не се гради!

0
E, посредствеността е голяма сила, особено колективната. И на мен ми се е случвало да нося чужда отговорност като своя, защото някой злонамерен човек не може да ми прости, че имам качества, a той не. Какви ли не истории чувах за себе си и се чудех тези дали си вярват или злобата им е движещата сила. Както се казва на неспособния всеки трябва да помага, особено интриганта. Оставете момичето на мира. Назначете някой злобен и стар зам.-министър, та да ви е трудно да плюете по него от страх. Иначе срещу беззащитното момиче сте като лешояди.

0
Току що прочетох днешния брой на "България днес" . На стр.7-8 попаднах на статия "Скандалната зам-министърка праща мутри на мъжа си". Откровено казано това ,което прочетох във втората половина на статията ме накара да настръхна. И накрая като стигнах до "Знаковото дело срещу Катя Касабова" направо изкрейзих. Г-н премиер, бихте ли прочели и Вие тази статия и бихте ли ангажирали мин.Цветанов да проверят какво в нея е вярно. Защото ако дори 30% от написаното е вярно, то се оказва, че съдийката хич не е за зам.министър! Ако не е вярно , всеки да си носи последствията!

0
Ама бихте ли ми обяснили за какво трябва да плащам аз сумата, която ЕСПЧ е наказал да заплати България заради присъдата, наложена от РС-Варна и утвърдена от въпросната много добра и "принципна",действаща "точно по закона" съдийка?! Да си я плащат шефът на състава от РС, произнесъл присъдата и тази мадама, която я е потвърдила! Няма какво да го увърта и българската Темида няма какво да се прави на светата вода ненапита - като си произнесъл несправедлива присъда - плащаш като поп! Откъде накъде ние ще ви плащаме тепегьозлъците и недомислията?! Вие плащате ли ми ако аз неправилно проектирам съоръжение или допусна грешки в пресмятанията? Не само че не ми плащате, ама ме и съдите за пропуски в знанията! А вие защо не си плащате за вашите пропуски? Ега ти Темида-та в българско изпълнение , ега ти стълбовете на държавността!

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Строят писта за автогонки край варненско село

Пет трасета ще има  модерна автомобилна писта край варненското село Долен чифлик. Тя ще бъде с обща дължина  1711 м, съобщава в. "Монитор". Тази писта ще позволи на любителите на високи скорости да

9-те най-опасни места на пътя в България

От Русе до Маказа има три инфарктни трасета, Кресненското дефиле все още взема най-много жертви 9 са най-опасните пътни участъци в България, където има концентрация на катастрофи с убити и ранени,

Радан Кънев: Сериозно обмислям идеята да се кандидатирам за президент

Лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев обмисля сериозно възможността да се кандидатира за президент на изборите за държавен глава догодина.

Жители на родопски села дариха 21 000 лeвa, за да спасят безплатната си баня

Минералната вода в близкия до с. Брезе извор лекувала болести по костите и нервите “Водата ми помага, идвам от 50 км на баня. По-рано се къпехме по реката,

Борисов обяви старта на разширението на Чирен (обзор)

Премиерът откри обновена компресорна станция до Ихтиман, пожела транзит на 20-30 млрд. куб. м газ “Другата седмица започваме разширяване на хранилището в Чирен, за което се говори от десетилетия.

Млад мъж се удави в язовир “Искър”, не откриват тялото

Баща издирва свидетели на инцидент, при който 30-годишният му син Валентин Джелепов пада в язовир “Искър” между Щъркелово гнездо и Камелот и потъва. На 4 октомври младият мъж отива със своя

Кандидат-кметът Чавдар Трифонов има присъда - карал пил. Той: Преди 8 г. сгреших

Кандидатът за кмет на Варна Чавдар Трифонов, който е подкрепен от Реформаторския блок, е бил осъден за шофиране в нетрезво състояние на 12 август 2007 г., съобщи агенция ПИК.