Деница Вълкова осъдила журналистката Касабова законно

Деница Вълкова
Новият зам.-министър на правосъдието Деница Вълкова-Петкова коментира скандала, който се разрази около името й.

В изявление до медиите тя заявява, че е приложила точно закона по делото за клевета срещу журналистката Катя Касабова през 2003 г.

Именно заради това дело България бе осъдена от Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург да плати обезщетение. Това доведе и до много критики към назначението на Вълкова-Петкова на поста зам.-министър.

Във връзка с разпространената информация, че е осъдила разследващите журналисти Божидар Божков и Катя Касабова за клевета и въз основа на постановената от нея присъда, Европейският съд в Страсбург е осъдил България да им плати обезщетения, Вълкова-Петкова пише: не съм участвала в разглеждане на наказателни дела от или срещу Божидар Божков и не съм запозната с фактите по казуса, поради което не бих могла да коментирам този случай.

Не съм постановявала присъда и срещу журналиста Катя Касабова. Такава е била постановена от председателя на Районен съд-Бургас".

Вълкова-Петкова обяснява, че присъдата е била обжалвана и потвърдена от Окръжен съд-Бургас, в чиито състав тя е участвала като съдия-докладчик, заедно с други съдии от същия съд.

Окръжният съд е приел по-лека форма на вина от решението на Районния съд.

"Изложените от мен мотиви към решението за осъждане на Катя Касабова и че тя не е действала като отговорен журналист, се възприемат и от Европейския съд в §68 от Решението му от 19.04.2011 г., пише още съдията.

"Категорично заявявам, че всички съдии, които сме участвали в разглеждането на делото срещу Катя Касабова, сме приложили точно действащия закон".

Вчера правосъдният министър Диана Ковачева защити Вълкова-Петкова, като я нарече "добър наказателен съдия".

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 24

Сортирай по:

0
Naistina li HJMA NEKOI shto Gode Po NORMALEN Tcovek v Balgarsko ta STIGNAHA do Taj GOSPOGA!! Sled kato Tj NE e MOGLA da NAMERI Natcin da se SPRAVI i OPRAVI po Tcoveshki i TUSHIRA SEMEINITE si PROBLEMI e TRAGITCNO da i se DAVA Takava Goljma Vlast za da OPRAVJLA pak PROBLEMITE na TCJLA Balgaria!!! Porednite IZTCEPKI i GLAMUTII Boikovi !!!

0
Bravo na Denica! Tya zasluzava da bude na tazi dluznost i se radmaz ze e ozenena ot xora ziyato duma ima sila, zastoto e prekrasen zovek i bezsporen profecionalist. A na vsizki ostanali koito publikuvat izmislizi po nein adres moga samo da kaza- kolko ste zalki, smesni i prosti.

0
Ти не си наивна, ти не можеш да понесеш мнение различно от твоето и когато се гоори с факти и предположения - блокираш и започваш да обиждаш. Е, не винаги ще успяваш. Хората гоорят с факти, а на теб разсъжденията ти не са силната страна, а интригите- вижда се от изразния ти фонд. Бъди спокойна, повечето хора са като теб- от тълпата.

0
Ти пък си гения Айнщайн! Да ти кажа не съм забелязала да си много умна- умният човек работи с факти, а не с емоции, а твоя речник е пълен с емоционални и.з.в.р.а.щ.е.н.и.я! И да ти кажа оценките на човек като теб за мен не ме интересуват, защото те не са критерии за нищо. Освен да си свеките- не мога по друг начин да обясня тази нечовешка упоритост в твърденията ти, че който не ти споделя мнението е глупак и разни други емоционални украшения. По-добре наивник, вместо замъглен от недоволство и невиждащ фактите умник, задоволен от собсвения си начин на изразяване. Докато такива като теб са мнозинство българинът ще ходи все болен и беден!

0
Ленче,Ленче,много си глупавичка и наивничка.Ама много,чадо!

0
Не мога и друго да разбера защо обвиняват момичето, че е поръчало убийството на бившия си съпруг. Хем бившия й съпруг бил с криминално минало, хем единствения заподозрян е бившата му жена, според съпруга и свекървата де. Нещо никак не се връзва, защото по принцип бившите са много склонни към подобни обвинения и то неоснователно в повечето случай. Сега пак ще се появи някой да ми каже, че имам лимит за коментарите, защото не споделям общото мнение, но да обвиняваш някого в такива неща трябва наистина да си много добре запознат, иначе тренираш интриганта и злобника в теб. Нездравословно е.

0
Беги в Африка тогава, щом ти е противна Родината! И това, което ти казвам е вярно, Митьо Очите никога не е лежал в затвора, освен по документи! Лесно може да се провери, стига да се намерят куражлии-журналисти. Пък пачавричката на снимката можеш да си я защитаваш , колкото си искаш. Жалко за барута, баце, толкова мъка заради една проста сервитьорка без диплома, издигнала се благодарение на своята бивша свекърва.

0
До 681: Ти си точно типажа заради който ми е противно всичко в тая моя родина!

0
Що сте луди? Митьо Очите не е седял и един ден в затвора. Никога не са го виждали в Беленския затвор, въпреки , че по документи трябва да е там.А вестниците са пълни с : Митьо на море,Митьо с нова манекенка,Митьо на яхта....Тая пачавричка кого е осъдила и на какво? Цирк, да замазват очите на хората е това.

0
Те такива работи не помнят. Te обичат жълтурките и свободните съчинения от типа пикантни истории. Както се знае: българският народ е малък, но п.р.ос.т.

0
Това е съдията ,който тикна Митьо очите в панделата, никога не забравяйте това !

0
С такива устни вероятно може да прави неща, които да дадат известен тласък на кариерата й, особено когато е била все още момиче в една доминирано от чичковци поприще.

0
И на мен твоето мнение не ми харесва, но не говоря за нормата ти от коментари. Свиквай.

0
Брей, изпълнила съм си нормата за коментари. Нали си за свободата на словото, а? Ще ти кажа нещо, може да си го запишеш: като не ти харесват коментарите ми, не ги чети. И втоРо: твоето мнение не ме интересува И ЗАТОВА НЕ ГО й ЧЕТА и не може даме спре да казвам това, което мисля, дори и да не ти харесва.

0
Лена, а какво прави тази млада жена на 25 години в Окръжния съд-Варна и защо тя е била докладващ на тричленния състав по присъдата на К.Касабова? Предполагам, че се усещаш - за това е помогнала свекървата, ако не се лъжа заместник или ексзаместник шеф на ОС-Бургас. Това е първата грешка. Второ : Ти чела ли си текста на решението на ЕСПЧ относно осъждането на двамата журналисти или смяташ, че е такъв? Защото аз никъде не видях това решение и само съдия Петкова цитира алинея от него. Извинявай , ама това Решение е заради НАРУШЕНО ПРАВО ЗА ИЗРАЗЯВАНЕ на мнение от двамата журналисти. Това са ЕДИНСТВЕНИТЕ (поне засега) СЛУЧАИ, ПО КОИТО БЪЛГАРИЯ Е ОСЪДЕНА ЗА НАРУШАВАНЕ НА ТОВА ОСНОВНО ЧОВЕШКО ПРАВО, гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека и неговите основни свободи. Така че, както се казва, сваляме картите на масата.

0
Лена, препоръчвам ти да си пиеш хапчето и да легнеш да спиш. Ако то не помогне, вземи 2 хапчата, може и цялата туба да използваш, ама млъкни, моля ти се , изпълни си нормата за коментари за днес!

0
Друг факт: Деница сега е на 35 години, това дело се води 10 години. Следователно тогава тя е била на 25 години. Ти мислиш ли, че едно дете на 25 години има толкова зряла преценка? А новините относно предишното и семейство: да се докажат. Една свекърва винаги може да обввини снаха си за какво й скимне (особено българските), тя няма скрупули. Мислиш ли, че има реални доказателства за това? Ако има - да ги намери, ако няма- да се извини. Не може току-така да твърдиш, че някой си е престъпник.

0
Ок, но защо не казват истината, а тя е, че журналистката не е оневинена от Европейския съд, а глобата е трябвало да бъде по-малка. Не я защитавам, но защо не се говори с факти, ако има някака вина да си я понесе. Но да ти кажа едно: да не ти се случва да попадаш в жълтите страници: на тях само датата им е вярна. Всички се оказвате много компетентни, ако трябва да очерните някого, особено ако е човек с переспектива. Не ми говори з аразни поръчкови убийства, защото и ти не си 100% сигурна в това. Абе не обичам интригите на л.а.й.н.о.х.в.ъ.р.л.я.ч.и. т.е. Докажи, че не е за това, но не съсипвай човека.

0
В първото си официално изявление до медиите след избухването на скандала съдия Петкова заявява, че не е постановявала такава присъда. Тя заявява, че присъдата всъщност вече е била постановена от председателя на РС в Бургас и само "потвърдена" от Окръжния съд в Бургас. Да се разберем : съдът 2-а инстанция потвърждава или отменя присъдата на съда 1-а инстанция . Съдията докладчик е водеща фигура при тричленен състав, а такава е била съдия Петкова, другите двама като правило са младши съдии. Така че докладващият съдия да не се измъква. Впрочем, очакваме да кажат имената на съдиите от двата състава 2-а инстанция и 1-а инстанция и кой каква длъжност заема понастоящем.

0
Медиапул, статия "Деница Петкова не се смята виновна за присъдата на Страсбург": Катя Касабова (тогава репортер в регионалния в. "Компас") и Б. Божков (кореспондент на в. "Сега") са съдени от инспекторите заради тяхно разследване. Двамата публикуват разкритията си как се заобикалят изпитите за приемане в елитните училища в града, като 74 напълно здрави деца се пишат за болни от експертна комисия, за да бъдат включени в специалните приемни квоти. Божков е осъден от друг състав на същото съдилище за 6300 лева. Заради тези присъди двамата журналисти завеждат дело срещу България за НАРУШЕНО ПРАВО ЗА ИЗРАЗЯВАНЕ и го печелят през пролетта на тази година. Съдът в Страсбург присъжда държавата да плати 11 800 лева на Касабова и 25 000 лева на Божков. Досега това са и ЕДИНСТВЕНИТЕ СЛУЧАИ, ПО КОИТО БЪЛГАРИЯ Е ОСЪДЕНА ЗА НАРУШАВАНЕ НА ТОВА ОСНОВНО ЧОВЕШКО ПРАВО, гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

0
Лена, престани до пишеш глупости! Прочети в "България днес" .на стр.7-8 статията "Скандалната зам-министърка праща мутри на мъжа си".и на стр.8 "Знаковото дело срещу Катя Касабова" и тогава говори. Впрочем, Блиц.бг и Медиапул достатъчно подробно изложиха фактите по това дело. Не виждаш ли,че и съдиите от варненския окр.съд мълчат като попикано мушкато. Защо медиите не публикуваха мотивите, с които ЕСПЧ осъди БГ заради присъдата на РС и ОкрС спрямо двамата журналисти? Ако съдийката смята, че е правата страна, да обжалва решението на 7-членния състав на съда в Страсбург,съставено т съдии от различни страни! Сега стар заместник-министър ,младо момиче! Има кадърен и справедлив, честен човек, вкл. съдия и слагач! Този минидстър и замовете му трябва да имат авторитет пред магистратите, а не зад техния гръб да се шушука "Тази ли дето... ще ни дава акъл". И друго: авторитет се създава и поддържа с безпристрастни, справедливи пирсъди и безупречено служебно и лично достойнство. Насила авторитет не се гради!

0
E, посредствеността е голяма сила, особено колективната. И на мен ми се е случвало да нося чужда отговорност като своя, защото някой злонамерен човек не може да ми прости, че имам качества, a той не. Какви ли не истории чувах за себе си и се чудех тези дали си вярват или злобата им е движещата сила. Както се казва на неспособния всеки трябва да помага, особено интриганта. Оставете момичето на мира. Назначете някой злобен и стар зам.-министър, та да ви е трудно да плюете по него от страх. Иначе срещу беззащитното момиче сте като лешояди.

0
Току що прочетох днешния брой на "България днес" . На стр.7-8 попаднах на статия "Скандалната зам-министърка праща мутри на мъжа си". Откровено казано това ,което прочетох във втората половина на статията ме накара да настръхна. И накрая като стигнах до "Знаковото дело срещу Катя Касабова" направо изкрейзих. Г-н премиер, бихте ли прочели и Вие тази статия и бихте ли ангажирали мин.Цветанов да проверят какво в нея е вярно. Защото ако дори 30% от написаното е вярно, то се оказва, че съдийката хич не е за зам.министър! Ако не е вярно , всеки да си носи последствията!

0
Ама бихте ли ми обяснили за какво трябва да плащам аз сумата, която ЕСПЧ е наказал да заплати България заради присъдата, наложена от РС-Варна и утвърдена от въпросната много добра и "принципна",действаща "точно по закона" съдийка?! Да си я плащат шефът на състава от РС, произнесъл присъдата и тази мадама, която я е потвърдила! Няма какво да го увърта и българската Темида няма какво да се прави на светата вода ненапита - като си произнесъл несправедлива присъда - плащаш като поп! Откъде накъде ние ще ви плащаме тепегьозлъците и недомислията?! Вие плащате ли ми ако аз неправилно проектирам съоръжение или допусна грешки в пресмятанията? Не само че не ми плащате, ама ме и съдите за пропуски в знанията! А вие защо не си плащате за вашите пропуски? Ега ти Темида-та в българско изпълнение , ега ти стълбовете на държавността!

Добави коментар

Добави коментар

аватар

3 пъти по-малък мигрантски поток към страната ни от средния за ЕС

2,5 пъти се е увеличил мигрантският поток при средно 6-7 пъти увеличение за Европа, отчете вицепремиерът Румяна Бъчварова по време на парламентарният контрол.

Председателят на КПИ Микола Гнатовский: Впечатлени сме от предприетото за решаване на проблемите в затворите

„Посоката, в която се движите е правилна. Впечатлени сме от усилията и действията, които сте предприели за дългосрочно наслоилите се проблеми в системата на местата за лишаване от свобода”.

Владимир Чуков: Дезертьор от египетската армия е взривил руския самолет над Синай

Офицер, дезертирал от египетските въоръжени сили, е извършителят на атентата срещу руския граждански самолет, пътуващ по линията Шарм ел шeйх – Санкт Петербург.

19-годишно момче с рядка форма на рак се нуждае от помощ (видео)

19-годишно момче от Шумен се бори за живота си повече от две години. Атанас Златев страда от рядка форма на рак и единственият му шанс е скъпа операция във Виена, където лекарите гарантират успех.

Войводи изгориха Ньойския договор

Активисти и симпатизанти на ВМРО със запалени факли и знамена се събраха пред паметника на Тодор Александров в Благоевград за да отбележат тъжната дата на подписването на Ньойския договор.

Депутатите решиха МиГ-овете да се ремонтират в Полша

Парламентът ратифицира споразумението между Полша и България за ремонта на самолетите МиГ-29. На първо четене народните представители гласуваха със 133 гласа „за”, 42 „против” и 0 „въздържали се”,

Парламентът удължи работното си време до приемане на ратификацията за ремонт на МиГ-овете

НС удължи времето си до окончателното приемане на ратификацията на Споразумението между правителството на Република България и правителството на Република Полша относно осигуряване на логистична