До 200 лева глоба за куче без чип

Снимка: Архив

Глоба от 50 до 200 лева заплашва стопаните на домашни кучета в столицата, ако не поставят чип на любимците си от началото на 2012 г. Това съобщи председателят на Комисията по околна среда в Столичния общински съвет - Лорита Радева пред агенция „Фокус".

Промените в Наредбата за домашните любимци, свързани с поставянето на чипове, влизат в сила от днес, 4 януари.

При първо нарушение глобата ще бъде до 50 лева. На собственика ще бъде направено и предписание да се извърши регистрацията на кучето и да се постави чип. При повторно неспазване на изискването, ако то не бъде изпълнено в едноседмичния срок, се налага глоба до 200 лева, уточни Лорита Радева.

Самият чип, плюс манипулацията, струва между 30 и 50 лева. „Столичният инспекторат имат функцията да извършва проверката по Наредбата за домашните любимци. Закупени са т. нар. четци - на екрана на този уред излиза идентификационният номер на кучето, когато бъде доближен зад ухото на кучето, където се поставя чипът. Номерът се нанася и във ветеринарномедицинския паспорт и здравната книжка на кучето. Когато се извършва тази проверка, трябва да може да се удостовери чрез идентификационния код, че в паспорта на кучето се намира същия номер, какъвто е и на четеца при доближаването до кучето. Така се извършва проверката", обясни Радева.

Наредбата беше приета през лятото на 2011 г. и даде шестмесечен гратисен период, през който стопаните да могат да поставят чипове на домашните си любимци.

„За да не започнем директно с глобите, наредбата създаде такава възможност за всички собственици на домашни кучета, които не са изпълнили това свое задължение за шестмесечен период, да направят това", допълни общинският съветник от ГЕРБ.
Манипулацията е свързана с посещение при домашния ветеринар. Той поставя чипа на кучето, изписва идентификационен код или залепя стик с неговия номер върху паспорта или здравната книжка на кучето.

Това задължение се отнася само за навършилите 4-месечна възраст кученца.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 7

Сортирай по:

0
Само в концентрационните лагери номерацията с татуировки и чипове е задължителна. Ако се намираме в концлагер нека ни кажат. Свободните граждани никога не трябва да допускат чипирането. БПЦ се обяви против и затова властите я захапаха.

0
Даааааааааа!!! Днес на кучетата! УТРЕ НА ХОРАТА..... Четете "Откровение на свети Иоан Богослов" - известен още като "Апокалипсис" - последната книга от Новия Завет!!!! ....иде иде антихриста.... НАРОДЕЕЕЕЕ

0
Днес,държавата налага заповед да се поставя чипове на кучета и на животни,а утре? замислете се добре дами и господа,под натиска на антихристовите слуги,явно ще дойде ред да се слага чипове и на хората.Чипът е опасен за живота,както за животното ,така и за човека! По-добре е кучето да бъде убито,отколкото да му се служи чип! Не причинявайте такава мъка на самите животни! Не слагайте на животните чипове! Много е опасно!!!!

0
Съгласен съм за чипа, това е и в наша полза. Ако случайно изгубим кучето ДА, ОБАЧЕ ! ! ! НЯМА НАЦИОНАЛНА СИСТЕМА ЗА ТЕЗИ ЧИПОВЕ, КОЯТО ПОМАГА НА НАМЕРИЛИЯ ЧУЖДО КУЧЕ, ДА НАМЕРИ И СОБСТВЕНИКА МУ ! ! ! Цитат: " когато бъде доближен зад ухото на кучето, където се поставя чипът" , обикновено чипът се поставя от лявата/дясната стана на врата, само на бездомните кучета се поставя маркер на УХОТО. Понеже ги мързи, сега и Ние трябва и паспорта да му носим.., кучето има чип, Вие имате четец. След разчитане на номера си го търсите в списъците, ама нали трябва да имате такива. С 2 цъквания на мишката може да се сдобиете с тях, ама Не да му носим паспорта, мозъци. Този паспорт трябва да го мотаем по 730 пъти годишно, ако разбира се по 2 пъти дневно изкарвате кучето. Made in Bulgaria ONLY !

0
http://www.ivanstamenov.com/2010/03/1048/

0
Предлагам глоба от 5000лв за всеки общинар без свидетелство за вменяемост.

0
Защо е задължително поставянето на потенциално опасни за здравето на кучетата чипове? Да си представим, че кучето се загуби и бъде намерено и прибрано в общински изолатор и там са им закупили "четци" и те разпознаят вашето куче и ви се обадят и то ще бъде спасено....хора коледните приказки им мина времето. Този път чии търговски интереси са накърнени, че трябва задължително да си пласирате чиповете? За София са предвидени 400 инспектори, които да предположим, че 3 месеца ще инспектират - 400 души x 400 лева мин.заплата x 3 месеца = 480 000 лв!!?? - защо просто общината не ги преведе на фирмата вносител на потенциално опасните за кучетата чипове? Защо ме задължавате да дам 50 лева, за нещо което не помага с нищо никому, но някой отчита дейност, администрира и създава заетост на общинските служители?

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Училище раздава сгрешени дипломи за средно образование

11 зрелостници от Рибново получиха дипломите си за средно образование с невярно съдържание, съобщи bTV. В тапията имената на децата са объркани - някои букви са заменени с други, което ...

Експерт: По всяка вероятност бомбата е сглобена у нас

По всяка вероятност бомбата, която уби петима израелци на летището в Сарафово е сглобена у нас. Това заяви пред БНР председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания Алекс Алексиев ...

Ученици събират средства за 19-годишната Ади

Десетки ученици от софийския квартал "Люлин" организираха акция по набирането на средства в помощ на 19-годишната Аделина Коджабашева, която страда от тежко заболяване и се нуждае от спешна

Нито една пълна шестица на изпита по литература в Софийския университет

Близо половината от кандидат-студентите, явили се на изпита по български език и литература в Софийския университет, са получили двойки. От общо 1552 кандидат-студенти нито един не е изкарал пълна ...

Оцелял от атентат в Израел, оживя и след взрива в Сарафово

Десет години, след като е бил тежко ранен при атентат в родния си град Бейт Шеан в Израел през 2002 г., Гади Шивони отново се размина на косъм от смъртта – този път при нападението срещу израелски ..

На 20 юли без вода в София остават

На 20 юли 2012 г. (петък)ще бъде спряно водоподаването от 9.00 до 16.00 ч. в кв. „Слатина", съобщиха от Софийске вода. При продължителност на ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще...

Български математици трети сред европейците в Аржентина

Младите български математици са трети сред европейските участници на международната олимпиада в град Мар дел Плата, Аржентина. Тя се проведе от 4 до 7 юли. България зае 19, 20 и 21 място, заедно