Шефът на НИМХ : Няма пари-няма прогноза за времето

Снимка: Архив

„Ако не получим допълнително финансиране има риск да спрем да работим", това заяви шефът на НИМХ Георги Корчев пред Дарик. Сега както и миналата година, не можем да платим три месечни заплати на служителите си, добави той. По думите годишният бюджет е 800 000 лева.

„Това са по 60-70 000 лева месечно. Ние веднага трябва да получим, за да можем с тази 1/12 от бюджета, да си изплащаме заплатите. Това е първото нещо, което ние трябва да осигурим на нашите хора. Също поставихте въпроса за намаление на този щат. Преди 15 години, когато аз бях научен секретар на този институт, бяхме 1440 човека, т.е. двойно, сега сме 732-ма. При тази организация на работа и при поддържане на тази наблюдателна система, ние не можем да го правим. Само нашите върхове, четири на брой, които са високопланинските ни станции на Мусала, на Мургаш, на Черни връх, на Ботев, тяхната годишна издръжка е 25 000 лева.

Издръжката на нашата станция за аерологично сондиране на атмосферата - за широката публика това са балоните, които ние пускаме и с които измерваме параметрите на атмосферата до 15 километра, ние имахме три такива станции. По изискване сведохме станциите до една-единствена в София. Поддържането на тази станция, годишните разходи по нея са 150 000 лева", допълни Георги Корчев.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 6

Сортирай по:

0
Тези дни от БАН дадоха интервю, че парите за метеоролозите били намалени спрямо миналогодишните. Бюджетът им обаче бил миналогодишния. Тази година го разпределяли по нов начин - на важните институти повече! Веднага става ясно, че от БАН са отмъкнали парите на метеоролозите и са ги раздали на измислените си институти и на секретарките си. А на метеоролозите - ще искаме и Държавата пак ще даде. Много хитро! Браво феодални старчета!

0
Защо Бойко да издържа метеорологията? Удря й два шамара и тя сама си признава всичко.

0
Колко е 111 х 4 = ?? Ако мислиш че отговорът е лесен - тествай се на: test.zalata.net и провери колко е IQ то ти!

0
За съжаление ни управляват лумпени и цървули.. не може Дянконът да раздава бонуси във фиансовото минисрерство, а да няма средства за поддържане на метостанциите в БГ.

0
Когато стане въпрос за малкото отпускани пари за БАН, започват да говорят, че няма да има пари за метеорологията. Когато пък отпусканите от БАН пари за НИМХ са малко, тогава шефовете на този институт тикат напред наблюдателите-метеоролози, за които няма да има пари за заплати. Работата е там, че точно метеоролозите са с най-ниските заплати в този институт. Този институт трябва да се раздели на НИМХ, където да си правят научните разработки и самостоятелно обслужващо метеорологично звено, което да извършва наблюденията и да прави прогнозите за времето. Тогава няма да се оплакват нито от БАН, нито от НИМХ, ЧЕ НЕ ДОСТИГАТ ПАРИТЕ ЗА ПРОГНОЗИТЕ. Колкото и съкращения да се правят в НИМХ, то те започват винаги от метеоролозите, от закриване на станции, а в София си запазват научните работници, които държат ножа и хляба в ръцете си.

0
С Вас и без Вас все тая. Добре , че в нета има няколко много точни сайта които досега никога не са грешали за разлика от Вас.

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Илиян Томчев се закле като депутат на мястото на Червеняков

Лекарят от Берковица Илиян Тимчев положи клетва като народен представител от "Коалиция за България" днес. Тимчев влезе в парламента на мястото на дългогодишния депутат и вътрешен министър в кабинета

Д-р Тодор Кантарджиев: Едва ли бебето в Стара Загора е починало заради ваксина

След все още неизяснената смърт на бебе в Стара Загора се появи теорията, че тя е свързана с ваксина. По случая все още тече разследване. Директорът на Националния център по заразни и паразитни

Жени Живкова: Левицата може да се разцепи

Аз съм бивш депутат от Коалиция за България и смятам, че това което се случва в левицата не е добре за самата партия. Твърде възможно е да се стигне до разцепление, което няма да е добро,

Политолог: ГЕРБ и БСП водят тиха война

“Резултатите от последното ни изследване показват паритет между БСП и ГЕРБ – разликата е 0,7-0,8%”. Това каза пред БНТ д-р Иво Инджов от Института за модерна политика.

Кметът на Перник: Нямам намерение да напускам БСП

„Нямам намерение да напускам БСП. Дали хората, които са се ангажирали с учредяването на АБВ ще останат в БСП или не, това ще реши Националният съвет на БСП.

Първанов: Днес е ден за размисъл за "Позитано"

Днес е ден за размисъл – да оставим на "Позитано" да размишляват, ние си вършим работата, заяви Георги Първанов, президент 2002 - 2012 година, на пресконференция на Национална гражданска инициатива

Цветанов се срещна във Виена с Вернер Амон

Заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов проведе работна среща късно снощи във Виена със заместник-председателя на парламентарната група на Австрийската народна партия,