Кристалина Георгиева: Сега е лошо, но по-лошото предстои

Снимки: Ваньо Стоилов

Еврокомисарят Кристалина Георгиева пристигна в бедстващото село Бисер, съобщи Дарик. Тя донесе одеяла и неща от първа необходимост за пострадалите.

„В момента трябва да сме мобилизирани, тъй като предстоят две тежки седмици. Сега е лошо, но по-лошото предстои", заяви Кристалина Георгиева.

„По отношение на бедствията трябва да вземем пример от японците, които успяха да се мобилизират и да излязат от катастрофата по-силни", каза още тя.

Тежко е положението в цяла Европа. В 9 държави, сред които и България, е обявено бедствено положение, съобщи Кристалина Георгиева.

Еврокомисарят не се ангажира с какво могат да бъдат подпомогнати хората в Бисер на този етап, тъй като тепърва предстои оценяване на щетите. От село Бисер Кристалина Георгиева ще отпътува за Любимец.

Тя е разговаряла с министъра по управление на евросредствата Томислав Дончев за възможността да се пренасочат пари от структурни кохезионни фондове, с които да се помогне на бедстващите райони. Георгиева изтъкна, че България трябва да инвестира пари от еврофондовете за превантивни мерки и да направи повече за установяване на рисковете и подготовка на хората за действие в аварийна ситуация.

"Инвестиция в превенция - 1 лев пести 5 - 6 - 7 лева от щети. Не е само България, където изоставаме в създаването на такава култура за управление на риска, където институционално изоставаме, нямаме добра хоризонтална координация, нямаме добра връзка между центъра и местата", добави еврокомисарят.

Георгиева ще разговаря следобед и с премиера Бойко Борисов. По думите й, България може да разчита на средства от фонда за солидарност на ЕС, ако щетите от наводненията надхвърлят 0,6% от БВП на съответната държава.

"Това няма да го знаем следващите седмици, но когато са ясни щетите в България и ако отговаря на тези условия, страната да получи финансиране от този фонд", добави Георгиева.

По думите й, със снеготопенето ще има проблеми. "Аз дотогава много се притеснявам, тъй като голямо наводнение изисква много внимателно управление и насочване на водата да не залее населени места, да има по-малко щети и разбира се да избегнем човешки жертви, но то също така води след себе си обикновено много тежки последици", смята еврокомисарят.

Според нея, ако се загуби електроподаването, може да се наложат доставката на генератори.

Тя даде добра оценка на спасителните операции вчера в страната. „Спасителните ни отряди са добри, но за съжаление в България малко изоставаме с техниката. Не само за България, но и в другите страни в ЕС, аз апелирам да се използват структурните фондове, за да се оборудват и да могат да помогнат на хората, изпаднали в бедствие", посочи Георгиева.

Тя още е на мнение Гражданска защита да бъде на директно подчинение на премиера. Тази теза беше изразена от нея още преди две години.

Кристалина Георгиева призна, че за съжаление трябва да разкритикува държавата за начина, по който се поддържат и управляват язовирите в страната. „Действително трябва да имаме по-добра институционална база за управление на язовирите. Те са пръснати по много институции, не се знае кой за какво отговаря и това не може да продължава", съобщи тя.

Еврокомисарят се надява случващото се да доведе до кардинална промяна на оценката и управлението на рисковете. „Светът се измени. В Европа живеем с илюзията, че природата е най-страшна в Азия, а през последните 10 години в Европа при бедствия са загинали 100 000 души и това ни е струвало 150 млрд. евро".

Делян Добрев: Ситуацията е напълно овладяна

Ситуацията е напълно овладяна - централите AES и "Кунтур Глобал" се захранват с нужните количества въглища, които са им необходими за нормална експлоатация на централите. Това заяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев, предаде БГНЕС.

Зам.-министърът присъства в административната сграда на рудник "Трояново-север" на "Мини Марица-изток" ЕАД, където се проведе пресконференция на ръководството на дружеството, във връзка с възникналите усложнения в работата на въгледобивната компания.

Към ТЕЦ "Марица Изток 2" влаковете с въглища тръгват днес, увери зам.-министър Добрев. Той посочи, че най-вероятно днес извозваните количества въглища няма да са в 100% от необходимия обем, но утре се очаква ТЕЦ 2 да е захранван напълно, за да функционира на пълна мощност.

Ситуацията в "Мини Марица-изток" е усложнена. Вчера временно бе преустановен добивът и извозването на всички въглища заради обилните валежи и наводненията. Към момента загубите са само за мините, но не и за ТЕЦ-овете, уточни зам.-министър Добрев и припомни, че по бизнес план се подават по 100 000 тона всеки ден към четирите централи. Към момента основен проблем е залятата подстанция Изток и жп линията към Брикел. Пътят е подкопан от наводненията.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 18

Сортирай по:

0
"Еврокомисарят не се ангажира с какво могат да бъдат подпомогнати хората в Бисер на този етап" Е как може такова нещо- за какво им е цъфнала там, да им дрънка празни приказки?????Ще ги стопли това, наводнени посред люта зима и студ!!!!!!! Как не ги е срам да им дрънкат глупости и да не им помогнат на хорицата!!!!

0
Абе ni, ти в ред ли си ? Какви снимки от Космоса да разчита, бре? Я стига си лъгал хората! Космос! То станала беля със стената и за секунди станало бедствието. Японците да не би да не могат да четат от Космоса? Я не ме разсмивай! Играете си с мъката на хората, за да вземете някакви пари, мошеnници такива! Не ви е срам! Космосът ще използвате, хрантутници такива! Има и мислещи хора, а то е ясно че на такива като теб тикви дават парите да чете от КОСМОСА. Гордея се с тези хора от снимката, а ти дръскачо се засрами!

0
Дали лично ще донесеш одеалце или ще пратиш по самолет,няма никакво значение както виждаш.

0
Кристалина сега твойте прогнози както виждаш са след свършен Факт.Като наш Еврокомисар би трябвало да разчиташ снимки от Космоса за метереологичната обстановка поне в Европа и да предупреждавашза евентуални опасности ПРЕДВАРИТЕЛНО.Иска се и усет за това,а не колко щял да ни отпусне Еврофонда при свършен факт.

0
Стига сте политиканствали, язовирите ги раздадоха още преди 20-тина години, от 20 години тн могат да се пазберат кой ще ги експлоатира, и кой ще ги поддържа. И сигурно това щеше да продължи още много години, ако зимата не е най-тежката от десетилетия. В цяла Европа има проблеми/ Гърция наводнения, Румъния с пътищата, Сърбия с ток, вода и храна.../, и за тях ли обвинявате правителството?

0
Кристалина искаше да поясни : Братя българи, при бай Тошо беше лошо, сега при Бойко е още по-лошо, но когато ГЕРБ доограби хазната и изцоца всичко ценно от държавата, е тогава ще видите какво ви чака !

0
Дано ни помогне лелята като на хаитяните. Та да се оправим и ние като тях!

0
Здравейте , хора! Много пъти и по различен начин сме показвали във времето,че можем да сме разединени и това е нормално човешко поведение,но нека в такъв труден и сложен отрязък от време на природни бедствия съчетани с човешка немарливост да се опитаме да сме единни,да си помагаме в дребните проблеми и защо е нужно в такова време на бедствия,които очевидно ни чакат с топенето на снега да сме критични и злостни-има време и за това,но ми се иска всеки да си зададе въпроса какво добро мога да направя в тази ситуация,защото можеше и аз да съм в такава положение? Има виновни,но после ще ги нищим тези неща нека да се интересуваме какви мерки могат и се взимат и с какво можем да си помогнем сами. Сега няма да критикувам виновните,няма да кажа браво на отзовалите се управляващи ,а ще искам да зная какво се прави и ще се прави за да няма преливащи язовири,пукащи се стени на язовири ,преливащи раки,защото властта е временна,а България трябва да я има с след нея,.

0
Станишев каза ли ви че са на всеки километър/Е уверихте ли се ,че където е минал ботуш и фес трева не никне.Заложени са бомби навсякъде,накъдето и да се обърнеш изгнило.

0
Според мене коментарът на ime е точен. Само че-неосъществим. Ние не сме японци. Наскоро този вестник проведе допитване за най-хубава народна песен. Това ни дай на нас-песни,чалги, кючеци, но не труд. Друг трябва да оправя. Хубава ни е държавата, но дано Господ е българин /както възкликна навремето Мичмана /.

0
В Европа ако са загинали 100 000 души и това, ако ви е коствало 150 000 000 000 евро,това значи по един милион и петстотин хиляди разходи на Брюксел за един европеец. Пострадалите в България ще получат космическите 350 лв( 175 евро ),което напълно ще компенсира всичките им щети нещастия. Благодарим Ви ,госпожо Георгиева , за клишираните лафове,които ни носите от Брюксел,много ни помагат в този момент.

0
Другарката Кристалина Георгиева е главен специалист No.1 в света по бедствия,аварии,световни катаклизми,земетресения,атомни аварии и т.н.Била е ученичка на Алберт Айнщайн и е специализирала при Пиер и Мария Кюри.Има професорска степен по атомна и ядрена физика,математика,механика,квантова механика,космически науки и техника.Почетен преподавател и доктор онорис кауза в над 300 университета по света...

0
Вече тръгна акцията за подпомагане с sms-и на бедстващите. Ще пратя не един , а 10 sms-а, но ще се радвам да науча от медиите ,че В.Златев, В.Спасов-Черепа, двамата герговци - Красимир и Георги, Батков, Г.Ганчев и т.н. ; професорите Мингова и Груев, генерал от съдебната власт Пенгезов, висшите съдии Урумов, Пенгезов, Икономов и цялото съдебно войнство, политиците и депутатите са отделили първите по 10 хил.лв, а съдиите, политиците и онези от НС по 1000 лв за бедстващите. А иначе те за пореден път да се стискат, а аз да им измивам очите, хич не ми е приятно. Вие, медиите, защо не поканите посочените да отделят по някоя хилядарка за бедстващите? Или те и в благотворителността са недосегаеми?! А вие не смеете да се обърнете към тях, защото си ритате столчето, на което седите ?!

0
Нека да ви е.Ще ви видят сметката Шеврона §Хампарцутуняна.

0
>>По отношение на бедствията трябва да вземем пример от японците, които успяха да се мобилизират и да излязат от катастрофата по-силни. Да, но японските проблеми бяха причинени от природни бедствия, а българските проблеми се причинени от тупично български безхаберие и цинизъм. Срамота е институции да не могат да се разберат кой ще отговаря за язовири! Като се чуят тези факти в чужбина и чужденците ни смятат за идиоти (каквито всъщност сме). Бойко, стегни държавата, защото съвсем ще оредее откъм население: пращай виновните в пандиза и налагай глоби на висшия ешалон, защото рибата се вмирисва откъм главата.

0
Колко си куха само Кристалино. Ти някога сама пет лева изкарала ли си? Май не и то ти личи. Защо ли ти плащаме тая голяма заплата?

0
Кристалина Георгиева: Сега е лошо, но по-лошото предстои. Tova, leljo Kristalino, trjabvashe da go kajesh predi izborite, koito spechelihte. Sega e kasno.

0
Как не ви срам!Да хвърлите един народ в зимната Хала,ей така като че ли слизаме от самолетна стълбичка.С две три умрели бабички,дошло им времето,да замазвате милиционерските грешки на Цветанов и Калин.Нито един от тях не си подаде ОСТАВКА относно милиционерският ПРОИЗВОЛ в страната.Маскарад за сметка на една достатъчно изстрадала нация!

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Илиян Томчев се закле като депутат на мястото на Червеняков

Лекарят от Берковица Илиян Тимчев положи клетва като народен представител от "Коалиция за България" днес. Тимчев влезе в парламента на мястото на дългогодишния депутат и вътрешен министър в кабинета

Д-р Тодор Кантарджиев: Едва ли бебето в Стара Загора е починало заради ваксина

След все още неизяснената смърт на бебе в Стара Загора се появи теорията, че тя е свързана с ваксина. По случая все още тече разследване. Директорът на Националния център по заразни и паразитни

Жени Живкова: Левицата може да се разцепи

Аз съм бивш депутат от Коалиция за България и смятам, че това което се случва в левицата не е добре за самата партия. Твърде възможно е да се стигне до разцепление, което няма да е добро,

Политолог: ГЕРБ и БСП водят тиха война

“Резултатите от последното ни изследване показват паритет между БСП и ГЕРБ – разликата е 0,7-0,8%”. Това каза пред БНТ д-р Иво Инджов от Института за модерна политика.

Кметът на Перник: Нямам намерение да напускам БСП

„Нямам намерение да напускам БСП. Дали хората, които са се ангажирали с учредяването на АБВ ще останат в БСП или не, това ще реши Националният съвет на БСП.

Първанов: Днес е ден за размисъл за "Позитано"

Днес е ден за размисъл – да оставим на "Позитано" да размишляват, ние си вършим работата, заяви Георги Първанов, президент 2002 - 2012 година, на пресконференция на Национална гражданска инициатива

Цветанов се срещна във Виена с Вернер Амон

Заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов проведе работна среща късно снощи във Виена със заместник-председателя на парламентарната група на Австрийската народна партия,