Влагаш труд и пари, а някой те краде

Гай Фокс е английски аристократ католик, участвал в Барутния заговор срещу краля на Англия Джеймс I през 1605 г. Той и съучастниците му са заловени, осъдени и екзекутирани. Маската на Гай Фокс обаче става известна от комикса антиутопия на Алън Мур “V - като вендета” и последвалата му екранизация. Там самотен отмъстител, скрит зад маската на Фокс, въздава справедливост в тоталитарна Англия. Хакерите от "Анонимните" приеха тази маска за свой символ, когато удариха по тоталитарните режими по време на Арабската пролет. Впоследствие тя бе припозната и от движението “Окупирай Уолстрийт”, а сега и от протестиращите срещу АСТА.

СТЕФАН ДИМИТРОВ, КОМПОЗИТОР

АСТА е добър начин да се регулира достъпът до авторски произведения в мрежата.

Мисля така, защото аз самият пострадах от пиратство. Направих концерт в НДК и го издадох на дивиди.

Моят издател каза, че първоначално дискът се е купувал, но изведнъж продажбите рязко спрели. Някой бил качил запис на концерта в интернет.

За да се качи в мрежата концерт, който коства много усилия на твореца и е негов авторски продукт, би трябвало поне да се вземе съгласието му. Но с мен никой не е говорил и такова съгласие не съм давал.

Все едно колко диска щях да продам - 2 или 2001, за мен качването му в мрежата е пиратство. Пиратство е и тегленето му безплатно, защото, без да се дават пари, се ползва авторски интелектуален продукт.

Това не засяга само мен, а и хиляди автори навсякъде по света. Тези дни върви полемиката за АСТА и по телевизията показаха анкета с хора от улицата. Младо момиче се възмути: "Че как така няма да мога да си тегля безплатно филми и музика?!"

Не знам какъв логичен отговор може да се даде на този абсурден въпрос.

Защо трябва някой да може безплатно да ползва нечий труд - филм или музика, след като тези продукти струват много труд и пари. Страшно е скъпо да се направи филм.

Но немалко пари струва и да се измисли песен и после да се създаде като завършен продукт - плаща се за текста, аранжимента, записа в студиото и т.н.

В мрежата вече има немалко места, където са качени продукти с уредени авторски права и където можеш да влезеш свободно, да си платиш и да си свалиш каквото ти харесва.

Плащайки си за свалянето на филма, концерта или песента, ти плащаш на автора за неговия труд. Но не можеш да сваляш произведения без уредени авторски права.

Но някой си Х у нас настоява да има правото да ползва този продукт безплатно само защото е потребител? Не разбирам защо се смесва правото на свободния достъп до информация с желанието авторските продукти да се ползват безплатно.

Говоря за това, което се отнася до достъпа до авторските продукти. Оттам нататък - дали ще има някаква намеса като подслушване, или някакви други забрани, не го коментирам.

Защото не съм наясно. Но съм наясно, че не е редно и не трябва да се допуска безнаказано и без знанието на авторите и без тяхното съгласие да се качват техни произведения и те да са достъпни безплатно за всички, които ползват интернет.

Трябва да е ясно, че това, което се намира в мрежата, не е произведено от "Ютюб", а от някой друг - телевизии, продуценти и пр. Някой трябва да изясни кой качва авторските продукти без знанието и съгласието на авторите. Че в мрежата се намират и цели книги - просто ги сканират и ги качват. А авторът разчита на продажбите на книгата, за да живее.

Тук става дума за интелектуален продукт и за труд, който нерядко е тежък, а не е просто хоби.

Авторите живеят от труда си, както всички останали работници.

Но кой да им отчислява авторски права - безличното интернет пространство ли?

Тук има още едно голямо неразбиране. Например написах книга и много хора започнаха да казват: "Защо не ми я подариш?". Защо да ти я подарявам?

Ако ти уважаваш твореца, иди и си купи неговия продукт. У нас един диск и една книга струват 5-6 лв. - колкото 1 кутия цигари. А не 150 евро.

Ако беше така, да си кажеш: "Хората са бедни, както и да е". Но ако толкова харесваш един творец, лиши се от кутия цигари и ще притежаваш това, което той е създал.

Защо трябва да го ограбваш? В "Ютюб" по няколко хиляди души влизат да гледат безплатно един концерт. Но ако го нямаше там, половината от тях или поне 1/10 щяха да си го купят на диск.

Представете си, че на премиера в Народния театър някой заснема спектакъла с телефона си или със скрита камера и го качи в мрежата. Така ще убие пиесата, защото кой ще отиде в театъра да я гледа.

Много по-малко хора. А за да се стигне до премиера, това са няколко месеца дълги репетиции, труд на актьори, режисьор, сценограф, музикален оформител, композитор и много други.

Изведнъж някой го краде и го качва за безплатно гледане в мрежата. Честно ли е?

Говори се за свобода в интернет. Тя обаче не трябва да се бърка с кражбата на труд и пиратството.

Мнението за ACTA на Вени Марковски четете тук

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 42

Сортирай по:

0
Сряда, 8-ми Февруари 2012 Maradona: никому неизвестната довчера Дивна има близо 1 милион посещения, а вашите динозаври 31000. кой е "ощетения" ?

0
Господин Димитров явно отдавна не си е купувал книга, щом смята, че струва 5-6 лева. :)))

0
Г-н Димитров, Добре дошли в света на технологиите! Не сте чел АСТА. Простено Ви е. Опитайте се да проумеете пазара не търпи посредници. Защо не обявите, че 95% от продажната Ви цена не влиза във Вашият джоб ? Не се дръжте като динозаври, а се опитайте да се приспособите. Интернет пазарът е много голям. Пробвайте !

0
А кой по дяволите е този и с какво е познат??? Спи спокойно скъпи ми "творецо", твоите права са желязно защитени против кражби на "интелектуална" собственост от момента в, който си почнал да "твориш" (май трябва да е ториш)... Като си помисля, че подобни дебили получават пари от отчисленията от продажби на ДВД и пр. ми се повдига

0
Велики автори като Паулу Куелю се обявиха срещу ACTA, а разни бездарници, дето никой не ги е чувал - почнаха да мрънкат. Що първо не се научат да правят музика и после да се чудят защо не им се продават дисковете ......... Жалка история.

0
Господин Стефан Димитров, едва ли ще прочетете коментара ми, но все пак има някаква надежда... Да вие сте били ограбен от пират. Но мисля че този пират е вашият издател, който ви е излъгал, ползвайки най-популярното клише. Но иначе можете да бъдете спокоен, TRIPS и ACTA защитават него, а не вас.

0
Съжалявам, че така директно, ама КОЙ СИ ТИ БЕ? Кой изобщо те е пиратствал тебе? Я недей да приказваш глупости... Пострадал бил от пиратството. Трънки. Българските музиканти - с много малко изключения - почти НИКОЙ не ги пиратства. Не познавам човек, чул цял албум на Мария Илиева, Графа, Стратия, Сантра и Кристо и прочие... Кой ги слуша тия? Кой ги пиратства? Никой, ето кой. Сори. Много сори.

0
Винаги ще има творци по света, които ще творят не за това, което ще им донесе тяхното творение а за самото такова. В крайна сметка не ме разбирайте погрешно, аз не казвам, че трябва да се сваля безплатно а и то не е. Според законите творците трябва да получават процент от всеки продаден диск и всеки един свален от някой някъде мегабайт. Това че не се прави в нашата държава или се прави, но пари до творците не стигат не е проблем на потребителите. И понеже егоистично гледате през вашата призма.... какво ще стане с всички онези хора, които не могат да си позволят други лекарства освен генерични (иначе казано аналози)? Който няма пари да отиде на концерт или да си купи едно ДВД той и иначе пак няма да ги има. За най-голямо съжаление първото което хората свиват при наличието на финансова криза е културата под всяка форма. И като завършек... да, наистина има нещо сбъркано, но това не е интернет, нито поколението, което го използва толкова активно

0
В описания от мен случай вие ще трябва да дадете някой лев на някой който разбира какво е интернет за да може да направи описаното от мен възможно и да ви поддържа сайта. Явно не сте наясно, че доста изпълнители от световна величина процедират по описаният от мен начин. Какво си мислите, че като се наложи забрана и вето върху интернет това ще спре хората да "пиратстват" ли? Ами винаги ще съществуват записващите касетофони, винаги ще ги има интернет радиа и телевизии, при добро желание всеки винаги ще може да направи копие на всичко. Тази ваша химера е кауза пердута от момента на изобретяването на факс апарата и копирната машина. Всъщност какво говоря... ами "пиратство" е имало още в най-дълбока древност със започване на монасите в манастирите да правят препис на книгите, че да бъдат достъпни за по-голям кръг от хора. Щом като интелектуалният труд за измисляне на песен или филм е толкова голям, то тогава запазете го за вас и не се хабете.

0
Господин Димитров, съжалявам но страшно много грешите с изказванията си. За това, че печалбите ви не са такива каквито очаквате проблема не е в сваления от нета ваш концерт. Проблема се корени доста по-дълбоко, но на всички ви не изнася да го погледнете в очите. Хайде да ви задам един простичък въпрос и ако можете ми отговорете на него. Защо ако харесвам вашите произведения трябва да плащам на още седем - осем човека по веригата, че да мога да се наслаждавам на тях? А и съм на сто процента сигурен, че вие от своя страна получавате по-малкия процент от крайната сума накрая. Не е ли по-лесно като създадете някакво произведение то да бъде качено в интернет пространството, където аз като потребител ако го харесам и пожелая да го имам в домашната си фонотека да мога директно на вас да платя известна сума. Това е значително по-евтино и вие ще печелите много повече отколкото когато вашия продукт мине през още седем ръце.

0
Колко точно са ограбени милиардерите Пол Маккартни, Елтън Джон, групи като Металика ..? Състоянието на Джеймс Хетфийлд се оценява на $1 400 000 000.

0
Не възрязавам за написаното от композитора тои е прав но и аз потребителя имам своето право, то е, че аз пла'щам на интер-доставчика и по натататак трябвали да плащhttp://www.24chasa.bg/Images/InputTextareaCanvasLeft.gifам за всичко

0
Атмосферата на един концерт не може да се сравни с записа му и гледането вкъщи. Истината е че ви мързи да работите направил 1 концерт ами ти даваш ли си сметка че сетовните звезди са такива защото правят турнета с години през 2-3 дена в друг град ето това е труд и няма плейбеци всичко е на живо за да ги харесват хората и след това да си купят диска като го гледат у дома да си кажат е какъв купон беше. А вие само искате пари даром от всичко ами изработете си ги бе. По този начин като отбивате номера вие ни крадете а не ние

0
Жалко е, че българите масово бъркате свободата в интернет със свалянето безплатно на каквото и да било с АВТОРСКИ ПРАВА ВЪРХУ ПРОДУКТИ ОТ СФЕРАТА НА КУЛТУРАТА И ИЗКУСТВАТА! СЪЩОТОТ Е И С ИЗОБРЕТЕНИЯТА, НАУЧНИТЕ И ДРУГИ ОТКРИТИЯ! ТРУД, КОЙТО НЕ ПРОИЗВЕЖДА ХЛЯБ, ЗАЩОТО Е ДРУГА ПРОФЕСИЯ! ОСВЕН ОТ ПОМОЩИ ИЛИ МИЛОСТИНЯ, НЯКОЙ ВЗЕЛ ЛИ Е ХЛЯБ ОТ МАГАЗИНА БЕЗПЛАТНО? Говорите за това, че всичко е реклама? Вие изобщо имате ли представа за какво говорите? Щом искате да сваляте реклама, тогава има 30 секундни рекламни клипове за филми, музика , книги и т.н. Приятно ползване на рекламата. А другото можете да си платите, както си купувате хляб. Когато автора реши може да подари това, което е ПРОИЗВЕЛ!

0
Ало, лепиларче! Първо - недей да се оплакваш с детински писаници, все едно се намираш в скайп. "Дивиди"? Второ: вие авторите сте много наивни да си мислите, че като прокарат някакъв смешен закон и някой сам ще ходи да ви дебне и сваля продуктите, качени в интернет. Че вие малоумни ли сте? Просто пишете на сайта, където ви е качен продукта и той ще бъде свален. Не очаквайте някога някой да почне да го прави вместо вас. Това е масова практика от години вече. Още повече, че надали някой ако не си е купил продукта ти досега, ще го направи след като спрат торентите. Трето: Според закона - качването, свалянето и разпространяването на авторски продукт е нарушение само ако е с комерсиална цел. Започнете да си събирате полагащите ви се пари от вносителите и производителите на информационни носители и от собствениците на хотели, ресторанти и клубове, които пускат вашите продукти. Айде спрете се с атаките срещу обикновените потребители!

0
Рестрикциите съзадват условия за мафия и пълнене на съдилищата (работа за адвокатите). Публикуването в интернет на продукти на интелектуалния труд трябва да се разглежда като реклама, а доходите да се формират по друг начин. Ако нямаше интернет и ютуб, едва ли някой щеше да си спомня за Юрая Хип, за групата Омега и никой нямаше да ходи на концертите им.

0
Теб пък кой те бръсне за слива бе цървул-какви претенции може да имаш с това творческо безсилие!

0
Пълни глупости са това. Няма нормалем човек, който да слуша българска музика! За какви права и продажби ми говори тоя човек, който между другото е световно неизвестен!

0
Боклук с червен оттенък.

0
Този пък колко е плагиатствал , и нагъл отгоре на всичко :(

0
И още нещо - интернет, филмите и МР-тройките са само повърхностната част от проблема. Истински сериозния проблем е, че под ударите на АКТА попадат лекарствата и сортовите семена. Да поставиш храната и здравето на хората в ръцете на няколко могъщи корпорации означава нов, по-страшен вид тоталитаризъм. Това ли иска Стефан Димитров. Иска ли пак камионетките н ДС (или нещо от сорта), които да прибират наред за дребни нарушения. Иска ли да види феновете на музиката си в затвора за споделен с приятели CD (защото АКТА е пълна с всякакви условности и под удара й може да попадне на практика всеки). Аз съм ЗА да има легални платформи, от които да си изтеглиш филм, албум, песен (тъй си изтеглих албума на Епизод срещу СМС от 2.40лв). Така че хубаво помисли Стефане. И ако продължаваш да мислиш, че издателите ви защитават правата, звънни на Данчо Караджов - той ще ти обясни каква е хавата.

0
Харесвам песните на Стефан Димитров, но явно и той, както преди година Стефан Цанев, се изявява като един наивник в напреднала възраст. Който си въобразява, че след приемането на АКТА към него ще потече златната река. Тц! Няма такъв филм. Даже напротив, авторите също попадат под ударите на това недоразумение, защото ай големите играчи са надушили някаква прилика на тяхно произведение с нещо, на което са правоносители, ай ги е сполетяла съдбата на "пиратите" (а тя е лоша според същата тая АКТА). А това е по-скоро правило, отколкото изключение и то в световен мащаб.

0
Проблемът не е музиката, а че АКТА ще закрепости всички права и ще ни върне в каменната ера. Лекарства, патенти и т.н. ще станат вечни и никой няма да има възможност да създава нови неща, защото ще трябва да влага милиони в държателите на правата. Ако се погледнат музикантите - те защ не плащат на наследниците на Гуидо Арецо който през 1- ве е създал първите ноти? А за БГ музикантите да не говорим - те с 1 изплагиатствана песен на година, която освен по нациоаналното радио никой не я пуска искат да станат милионери. Авторските права са отживелица - който е добър си печели от концерти и т.н. Интернет е свобода!

0
Каква е тая злоба вееееееееееееее?

0
TOJA LAINAR ISKA S EDIN DISK DA STANE BOGAT- LAINAN DEBIL.......

0
Специално за разпенения НИКОЛАЙ МИЛЧЕВ ще повторя (а ако трябва, ще потретя): копирайки CD или DVD за лична употреба (без да търся търговска изгода), аз не нарушавам никакъв закон. Купувайки си записвачка, флашка, харддиск и празен диск, аз ПЛАЩАМ за това право. Организации като Профон сключват договори с творците и имат задължение да събират и разпределят отчисленията от продажбите на записващи продукти. Дали го правят и как го правят, НЕ Е мой проблем. НАГЛОСТ е този въпрос да се премълчава от "ограбените", уважаеми г-н Милчев. По-полека с обидните квалификации, истеричните изблици не са аргумент в спора, а само симптом за интелектуална немощ.

0
Включвам се повторно, за да коментирам една лъжа в статията - че имало достатъчно места в нета за легално сваляне на бг-музика. Нищо подобно. Бг-творците и паразитите около тях не са си мръднали пръста да създадат дори бледо подобие на световните сайтове за легално сваляне. Призовавам г-н Димитров да даде линк за сайт, в който мога да сваля цялото му творчество в mp3 формат. Ако такъв сайт не съществува, г-н Димитров, ако обича, да се извини на читателите за лъжата.

0
Напълно подкрепям г-н Стефан Димитров! Така както човек си купува храна и дрехи, така е редно да си купува и произведения на изкуството! Но разбира се българите са толкова жалки, прости и елементарни,че предпочитат да откраднат! За половин век комунизъм се научиха да крадат и сега никой не може да ги отучи! Всеки има право на авторски права! Авторът създава продукт и го продава! Но върви им обясни на тези нещастници, които пък и имат нахалството да протестират! ВЪРХОВНА НАГЛОСТ!

0
Моите уважения, но мнението ми е, че на теб, Стефане няма какво да ти се "открадне". Доколкото знам се изявяваш като композитор, певец, или каквото и да е, но истината е, че цуцаш паричките на реституткаата БУБА. Що се отнася до твоето творчество - трябва на мен да ми се изплащат отчисления от телевизии радио, таксита, автобуси и т.н., че ми е налагано да слушам плодовете на труда и парите, които си вложил в тях.

0
Фактът, че АСТА у нас се подкрепя само от лобистките организации, МВР, неколцина политици и няколко неразбрали за какво става дума автори, е достатъчен, за да си направим извода дали това споразумение е добро за хората, или не.

0
Тебе па кой точно ще те краде - хайде холан! Не сме умрели за песните на баба Карадочкова, нито за твоята странна музика.

0
Ako si kupq edna kniga ako iskam moga da q dam na cqlata mahala da q pro4ete....sy6toto e s muzikata i filmite.....

0
И още нещо, Стефане - парите ти ги взимат точно ПРОФОН и другите подобни пиявици, а на вас ви подхвърлят трохи. Не съм фен на музиката, която си създал, но ти гарантирам, че ако я пуснеш свободно за сваляне бих си купил нещо чрез нета, само за да те поощря, а и защото считам за добра идея подобни инициативи да бъдат насърчавани. Тия кърлежи "правоносителите" трябва да бъдат изхвърлени от пазара, тъй като са един обикновен прекупвач, и единственото, което правят е че ненужно оскъпяват творчеството на авторите, Стефане.

0
@ до Иска и Акъл, ама явно нямаш: Стефане, не се крий зад никове, ами си излез с името - или след като си си прочел глупостите, който си написал те хвана срам? Искам да ми дадеш линк към "изпиратствана" премиера или театрална постановка качена в торент или някъде другаде достъпна за свободно сваляне! Ако не можеш вземи си посипи главата с пепел - как пък не разбрахте, че за пореден път вървите след събитията (бизнес модела вече е друг и ако все още не си го осъзнал, толкова по-зле за теб)...

0
НА мене също ми е неприятно да ми спрат удоволствието наречено безплатни филми и музика ,още повече ,че тези сайтове тотално изхвърлиха досадата наречена телевизия от къщи!Бих се изкефил всичко това да спре, само за да натрия носовете на нагли типове ,като Стефан и димитър Стефанов!! Ето нещо за двете говеда, които са позор ,че изобщо са се родили!! http://www.youtube.com/watch?v=5maq7bCIIk8 31000 гледания звучи ли ви като забравен от Бога композитор!!!И това само на една песен!

0
Как така "без да се дават пари, се ползва авторски интелектуален продукт"? Ами питайте Профон и Мюзикаутор как така. Ние като потребители си плащаме на авторите с всеки закупен от нас празен диск, записвачка или друго записващо устройство, при това даваме парите си авансово, даже и да не "пиратстваме". По закон до 5% от всеки закупен такъв продукт отива за обезщетение на авторите за нелицензирано копиране. И понеже си плащаме, няма как да сме крадци. Крадци са тези, които не спазват закона и не отчисляват дължимите проценти. Имаше предложение и процент от интернет таксите да се събират от паразитните организации, но те казаха НЕ. Като е НЕ, ще духат супата, без извинение.

0
Това беше най-върховната глупост която съм прочел по темата. " след време с натрупаната симпатия и уважение към качествените ви продукти,хората ще тръгнат към театрите сами без полицаи и ще гледат и слушат!!" Тая глупост сам ли я измисли или я преписа от някой? По-голяма глупост не бях чел. Кажи един пример на такова "обикване" и "натрупване на симпатия", където след качване в торентите се забелязва ръст на посещението в кината. Или изказването ти е колкото и ти да кажеш нещо!!

0
Ст. Димитров трябва да плаща на тия които му теглят албума от нета.Ама на да ли ще има такива потребители .

0
Най-големите пирати в света са композиторите! Ако за плагиатство се влизаше в затвора поне 95% от тях трябваше да са в затворите. Само че, това се брои за независимо творческо влияние... Колкото до Стефан Димитров - в началото на своята така наречената творческа дейност имаше няколко прилични песни, всичко останало е халтура!!! И ако някой любопитко изтетли от интернет негов албум - би трябвало само да се радва на това... Друг изключително съществен момент е, че не всичко което се тегли се слуша. Аз примерно съм музикант и тегля много неша само за информация, прослушвам по нещо - ако издържа и трия. Това пиратство ли е? И накрая - Стефан го познавам лично и смятам, че той самият е пират от регионална величина, но по друга линия. Който се сети - сети...

0
Стефчоооо,няма да се плашиш баце!Твоите "произведения" никой не ги слуша!Тъй че няма от кво да се плашиш!Ти си световно НЕИЗВЕСТЕН...

0
Господинчо,май вашите творчества(ако се приеме АСТА) ще си ги гледате само вие "авторите". Творчеството не е само искане на пари! Примерно ако определена пиеса или концерт се рекламира(пиратски или не) след време с натрупаната симпатия и уважение към качествените ви продукти,хората ще тръгнат към театрите сами без полицаи и ще гледат и слушат!!

0
Не стига ,че си правят безплатна реклама и промо чрез интернет , а сега и плачат ! Вие творци плащате ли за безплатната реклама ,която ви се прави ?

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Кому е изгодно свалянето на самолета?

Светът се тресе от кризи, България трябва да се съсредоточи върху националните си цели “Кому е изгоднo?” (на латински Quo prodest?) е въпросът, с който от Древния Рим досега са търсели извършителя

За една нощ компотът от гнилата ябълка се превърна в мафиотска отрова и героите станаха жалки

ПРЕДВЕСТНИК Министър и партиен лидер отказаха изненадващо пресконференция, след като изпиха компота на Ченалова Животът ни като в приказка ще продължи и през следващите 10 дни,

Коментар №1 на седмицата: Турция предупреди Русия?

Не е изключено Анкара да се опитва да предотврати двустранни военни операции между Русия и Франция C безпрецедентната стъпка за свалянето на руския военен самолет Турция вероятно предупреди Русия,

Коментар №2 на седмицата: 4 причини за конфликт между Русия и Турция

Самозабравянето на несменяемите авторитарни вождове и свързаните с него рискове за регионалната и глобалната сигурност* Студенти, които са слушали мои лекции по системно прогнозиране,

60-те страни, с които “Даеш” ще води война. Само да ни намерят на картата!

ФЕЙЛЕТОН Или защо ислямистите не включиха България в списъка си с държави мишени “Държавата, това съм аз.” Не го е казал Бойко. Но е факт – когато го няма него, няма я и държавата.

Завещание на седмицата: Как Ченалова облече “тогата на протестър”

В понеделник правосъдният министър Христо Иванов и председателят на ДСБ Радан Кънев ще дават пресконференция. Преди това обаче двамата поискаха обща позиция на реформаторите по темата “Ченалова”.

Нов Христос сред катаджиите

Пак ще се дават пари на пътните полицаи - по-рядко, но по повече Голяма новина беше – сниман бил катаджия как взема пари! Да се смее ли човек, да плаче ли.

  • Спасете медиците

    Здравните власти преди година се заканиха, че ако продължават нападенията над лекарски екипи, ще се наложи те да отиват на адреси само когато са придружени от полицаи. Продължават обаче и нападенията над здравни работници в болниците. Поредният случай е с пребита санитарка в спешното отделение на болницата в Благоевград. (Виж 7-а стр.
  • Кой печели и кой губи от “черните петъци”

    Глобалните дефлационни фактори няма да позволят увеличеното търсене да повиши цените ОТМИНАЛИЯТ “черен петък” отново отвори дискусия за ефекта от намаленията върху потреблението, и оттам – върху общата икономическа динамика. Доколкото в България все по-директно навлизат глобалните модели на търговия на дребно,