Признават стажа за пенсия след 1997 г. без документи

НОИ вече ще бъде по-благосклонен и няма да изизисква трудова книжка и УП 2 и 3 за осигурителния стаж след 1997 г. Това предвижда поправка в Наредбата за пенсиите, която правителството ще гледа днес. След тази дата ще са достатъчни само данните от персоналния регистър на НОИ.

Правителството ще обсъди и нови възможности за плащане на пенсиите. Предложението на НОИ е освен в пощите и чрез банките сумите на възрастните да се дават и от други платежни институции, лицензирани от БНБ по Закова за платежните услуги и системи. Те имат гишета в моловете и в хипермаркетите и това ще улесни гражданите, обясниха от НОИ. Това обаче са недообмислени неща, против са и някои от министрите, коментира Асия Гонева от КНСБ след заседанието на тристранката в понеделник.

НОИ поема ангажимент да ускори отпускането на пенсии. Срокът се намалява от 6 на 5 месеца.

Със задна дата от 1 януари командировъчните над двойния размер на дневните пари вече ще се облагат с осигуровки. Идеята е да се сложи край на плащането на заплати под формата на командировъчни, обясни министърът на труда Тотю Младенов.

Когато един човек е тютюнопроизводител и едновременно с това самоосигуряващ се, той ще трябва да се осигурява върху 420 лв., а не върху преференциалните за земеделци 240 лв.

Срокът за изчисляване на обезщетенията за безработица, майчинство и болнични се удължава с 6 месеца.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 9

Сортирай по:

0
Майка ми беше шивачка и се самоосигуряваше. Имаше си осигурителна книжка и си купуваше марки, които лепеше в книжката-елементарно. С тази книжка се пенсионира. Нямаше НОЙ, нямаше НАП, нямаше УП-та и тем подобни. Не се наложи да ползва и счетоводител. Така, че проблемът е че много прости работи са усложнение за да разграват хората.Фирмата ни е малко по-стара и има архив. Нямате си на представа колко УП-та сме издали, които пък и след това с писмо до НОЙ потвърждаваме,че са верни.

0
В масивите на НОИ непрекъснато се губят данни за осигурени лица . С такива калпави програми , нищо хубаво не ни очаква. От практиката ми , оставам с впечатлението , че това положение се подържа изкуственно, за да има толкова много чиновници, които да работят и получават заплати.

0
И пак стигаме до спора- колко умни и учени са биле предишните управляващи създали този хаос в държавата за да липсват данни и нищо да не може да се засече за достоверност и да няма проблем в пенсионирането за периода на управление на тези преди сегашното правителство. СЪЩО Е НА ЛИЦЕ И КАКВИ УСИЛИЯ ПОЛАГА СЕГАШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЗА ДА ПЕРЕ КИРЛИВИТЕ РИЗИ НА ПРЕДИШНИТЕ ЗНАЕЩИ, МОЖЕЩИ И ПЕРФЕКТНО УПРАВЛЯВАЩИ БЕЗ НИКАКВИ ГРЕШКИ. Фактите са налице, коментарите излишни ! Затова плювачите да четат по-вече и да не плюят на ляво и на дясно хей така като хоби.

0
И пак стигаме до спора- колко умни и учени са биле предишните управляващи създали този хаос в държавата за да липсват данни и нищо да не може да се засече за достоверност и да няма проблем в пенсионирането за периода на управление на тези преди сегашното правителство. СЪЩО Е НА ЛИЦЕ И КАКВИ УСИЛИЯ ПОЛАГА СЕГАШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЗА ДА ПЕРЕ КИРЛИВИТЕ РИЗИ НА ПРЕДИШНИТЕ ЗНАЕЩИ, МОЖЕЩИ И ПЕРФЕКТНО УПРАВЛЯВАЩИ БЕЗ НИКАКВИ ГРЕШКИ. Фактите са налице, коментарите излишни ! Затова плювачите да четат по-вече и да не плюят на ляво и на дясно хей така като хоби.

0
А как ще се процедира за периода преди 1997 г. Какво ще се изисква за този период-само трудова книжка или и други документи. Пълна мъгла е тази материя за хората.

0
АЗ КАТО СЧЕТОВОДИТЕЛ ИЗГОТВЯЩ УП-2 ЗА ПЕНСИЯ СЕ НАТЪКНАХ НА ДВЕ "ЧУДНИ" НЕЩА ОТ РЕГИСТЪРА НА НОЙ : ПЪРВО ЗА ЦЯЛАТА ФИРМА НЯМА ДАННИ ЗА м.10/1999 г И ВТОРО НА КОЛЕГА КОЙТО ИМА СТАЖ 18 г ВЪВ ФИРМАТА БЕЗ ДА Я НАПУСКАЛ МУ ЛИПСВАТ 3 м ОТ 1997 г . Е ПИТАМ АЗ, КАК ЩЕ МУ ВЗЕМАТ ДАННИ ОТ ВЪПРОСНИЯ РЕГИСТЪР КАТО ТАМ ЛИПСВАТ ,А ПРИ НАС СА МУ УДЪРЖАНИ И ВНЕСЕНИ ОСИГУРОВКИТЕ ????? А НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО Е , ЧЕ СМЕ ИМАЛИ РЕВИЗИИ НА ВСЕКИ 5 г И ВСИЧКО Е БИЛО НАРЕД, ТОЕСТ НЕ СА ОТКРИТИ НАЧИСЛЕНИ И НЕ ВНЕСЕНИ ОСИГУРОВКИ.......Е КЪДЕ СА ТЕ ТОГАВА ЩОМ ГИ НЯМА В РЕГИСТЪРА НА НОЙ ?????

0
Уважаеми журналя, не дезинформирайте хората! Това е само едно от работните предложения! В него има толкова много ЛО-ГИ-КА, колкото няма в цялото НОИ! Но да се върнем на същинския п роблем - регистърът на НОИ никога не е бил пълен! Не се предприемат стъпки това да стане. Например аз съм се самоосигурявал в периода 2000 - 2003г в качестветото си на управител и собственик. Сега искат банкови извлечения и копия от годишните ми декларации, за да ми заверят книжката. А може би трябва да подпиша и клетва с кръвта си?

0
Всъщност,крайно време е в регистъра да се вкарат и всички данни за трудовите договори и отпреди това,защото изпадам в ужас като си помисля как ще трябва след години да търся данни от отдавна несъществуващи предприятия... Сигурен съм, че не съм единствен.

0
АЛЕЛУЯ......ТОВА ОТКОГА ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ НАПРАВЕНО!!!! ТОЛКОВА Е БЕЗМИСЛЕНО ХЕМ ДА ИМА РЕГИСТЪР, ХЕМ ДА РАЗКАРВАТ ХОРАТА ДА СИ ТЪРСЯТ УП-ТА ОТ НЕКОРЕКТНИ РАБОТОДАТЕЛИ, КОИТО СА АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖЕНИ ДА ГИ ИЗГОТВЯТ ПРИ НАПУСКАНЕ.

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Илиян Томчев се закле като депутат на мястото на Червеняков

Лекарят от Берковица Илиян Тимчев положи клетва като народен представител от "Коалиция за България" днес. Тимчев влезе в парламента на мястото на дългогодишния депутат и вътрешен министър в кабинета

Д-р Тодор Кантарджиев: Едва ли бебето в Стара Загора е починало заради ваксина

След все още неизяснената смърт на бебе в Стара Загора се появи теорията, че тя е свързана с ваксина. По случая все още тече разследване. Директорът на Националния център по заразни и паразитни

Жени Живкова: Левицата може да се разцепи

Аз съм бивш депутат от Коалиция за България и смятам, че това което се случва в левицата не е добре за самата партия. Твърде възможно е да се стигне до разцепление, което няма да е добро,

Политолог: ГЕРБ и БСП водят тиха война

“Резултатите от последното ни изследване показват паритет между БСП и ГЕРБ – разликата е 0,7-0,8%”. Това каза пред БНТ д-р Иво Инджов от Института за модерна политика.

Кметът на Перник: Нямам намерение да напускам БСП

„Нямам намерение да напускам БСП. Дали хората, които са се ангажирали с учредяването на АБВ ще останат в БСП или не, това ще реши Националният съвет на БСП.

Първанов: Днес е ден за размисъл за "Позитано"

Днес е ден за размисъл – да оставим на "Позитано" да размишляват, ние си вършим работата, заяви Георги Първанов, президент 2002 - 2012 година, на пресконференция на Национална гражданска инициатива

Цветанов се срещна във Виена с Вернер Амон

Заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов проведе работна среща късно снощи във Виена със заместник-председателя на парламентарната група на Австрийската народна партия,