Огнян Минчев, политолог: Олигархичен кръг от 1000 семейства управлява България

Огнян Минчев

С Огнян Минчев, политолог, шеф на Института за регионални и международни изследвания разговаря Сима Владимирова

- Г-н Минчев, задават ли се предсрочни избори? Толкова много политически скандали се случват около избори.

- На този етап не може да се направи извод, че се задават предсрочни избори. Поради простата причина, че за да се организират, трябва да се осъществи сложна процедура - навлизане на парламентарна криза и практическо нежелание на мнозинството от представени в парламента партии да съставят ново правителство. Целият процес отнема минимум месец-два и приключва със служебно правителство, което да организира предсрочни избори. Затова хипотезата предсрочни избори може да се разгърне минимално за 3-4 месеца. Но най-важното е, че липсва основната предпоставка, а именно обстоятелства, които да доведат до политическа криза.

- Тогава всички тези скандали какво говорят за подкрепата към правителството?

- В България се наблюдава нещо като "управление на парче". Създава се впечатление за хаотичност. Всички проблеми се нанизват върху общия баланс на управлението на всяко правителство, докато натежат непреодолимо. В случая с ГЕРБ значението на отделните случаи се намалява чрез умението на премиера да убеди значителна част от гражданите, че тези проблеми са причинени от сили, които са някак независими от него и от управлението.

Хем е управление ден за ден, хем комуникационният талант на Бойко Борисов води до по-бавно амортизиране на това правителство. Особено ако се сравни с тройната коалиция, където подобни проблеми рефлектираха директно върху "тройния връх".

- Може ли да се зароди опозиция вътре в ГЕРБ? Обикновено в края на мандата се появяват такива групи навсякъде.

- Недоволството съществува във всяка управляваща партия. При ГЕРБ трудно може да се стигне до политическа фаза на вътрешна опозиция. Причината е проста - ако ГЕРБ съществува и е на власт, заслугата за това е на двама души - на харизмата на Бойко Борисов и на организационната работа на Цветан Цветанов. Никой от останалите членове на ГЕРБ по йерархията няма заслуга. Затова те са рекрутирани като помощни колелца в дейността на партията. Те са политически анонимни и не могат да създадат пълноценна опозиционна група в ГЕРБ.

- Има ли ниша за нов силен политически играч на следващите избори?

- Българската политика е конструирана по такъв начин, че ниша за нов играч винаги има, но се появява контролирано, не от само себе си. Минаха времената на 90-те години, когато можеше с личностен или групов потенциал да се появи политическа сила със собствено влияние, какъвто беше случаят с Българския бизнес блок на Жорж Ганчев. От 2001 г. насам съществува система на управляема олигархична квази демокрация, при която се сменят два полуцикъла - и двата в полза на тези олигархични 1000 семейства, които теглят конците зад сцената. Първият полуцикъл е концентрирано и ясно като политическа физиономия и отговорност управление от типа на НДСВ или ГЕРБ. То обикновено има популистки характер - с пряка връзка между лидера и гражданите над институциите. Когато се изхаби подобно управление, следващият полуцикъл е обратният ход на махалото - следва разочарованието на избирателите от управлението. Много малко хора гласуват, никой не е убедителен победител. Създава се пъстър парламент с различни фракции. Политическите инженери и тарикати от типа на Георги Първанов конструират коалиции. Имахме подобна тройна, сега може петорна или седморна да се появи. Това е цикъл на открития грабеж от страна на олигархията, защото никой не носи ясна отговорност в управлението - всеки се оправдава с коалиционните партньори. Това вбесява и уморява избирателите и на следващите избори възниква нова популистка алтернатива, нова надежда, идентифицирана с конкретно личностно послание. Надявам се през 2013 г. да избегнем цикъла на коалиционен хаос. ГЕРБ е в добра форма засега, но това не е гаранция - следващите месеци ситуацията може да се промени. Тогава политическите технолози ще ускорят създаването на алтернативи.

- Кои са тези 1000 олигархични семейства, за които казахте?

- Това е олигархията, която притежава реалната политическа и икономическа власт в България. Ядрото й наброява 200 семейства, а около тях има поне още две нива - второ ниво от 300 семейства на високопоставени мениджъри и професионалисти и 500 семейства от мутренската фасада на олигархията. Ядрото на олигархията си раздаде ресурсите след 1989 г. В мнозинството си олигарсите имат отчетлив произход от ДС и структурите на бившия режим. През последните 20 г. те леко маскират властта и богатството си по новия начин - чрез моделиране на българската политическа сцена. По-голямата част от олигархичните кръгове са милиционери, затова и средствата им са милиционерски. В качеството си на президент Георги Първанов беше най-високопоставеният политически представител на българската олигархия. Като видите съветниците и действията му, няма как да сбъркате кого е обслужвал 2 мандата.

- Каква ще е съдбата на проектите на Меглена Кунева и на Слави Бинев?

- Меглена Кунева има всички шансове да създаде средна по размер политическа сила, защото получи на изборите близо 500 хиляди гласа, което за българските условия е сериозно постижение. Не е истина, че опитът й е чисто граждански - това е несполучлива идеологема. Проектът й е чисто политически. Проблемът е в това доколко ще успее да намери подкрепа не само сред българските граждани, но и сред части от политическия и икономически елит, които да позволят влизането в политическите структури на значима по размер политическа сила, каквато подготвя.

Що се отнася до Слави Бинев, не го познавам като политическо лице. Не за първи път се издигат хора от бившето и настоящето подземие. Наследството на "Атака" стои и трябва да бъде получено от някого. Дали нацяло или на парчета, бъдещето ще покаже. Има тенденция за изострена чувствителност към националните интереси и национализма и тази ниша ще бъде попълнена от някого. Друг е въпросът, че може да бъде целенасочено разпокъсана между няколко маломощни фракции или да бъде наследена от проект, който по нов начин да динамизира националистическата идея.

- Битката между Станишев и Първанов ще доведе ли до разцепление в БСП?

- Не мисля, че ще доведе до разцепление на партията. По-скоро ще доведе до сериозен сблъсък вътре в партийния елит. На организационно равнище битката по-скоро ще бъде спечелена от Станишев. Но познавайки Първанов, не може да не прогнозираме, че ще заложи многобройни капани, за да уязвява Станишев, да го компрометира и в крайна сметка - да го отстрани. Рано е да се отговори кой ще спечели окончателно битката. Георги Първанов ще се бори до последно за оставането си в коридорите на властта. Неговата амбиция за голяма коалиция не е отминала. Той е политическа фигура, свързана със сенчестата власт и може да бъде премиер, начело на коалиция, конструирана от олигархичното задкулисие, съшита от 5-6 разноцветни политически парчета. Такава възможност ще чака за себе си Георги Първанов. Ще работи както против БСП, така и срещу ГЕРБ, за да минимизира техния брой гласове на изборите. Тогава ще е възможно в някакъв широк формат на коалиция той да бъде инсталиран като премиер на олигархията. Текат пазарлъци по този повод.

- Има ли лидерски качества новият президент? Ще бъде ли сянка на премиера?

- Президентът няма да бъде сянка на премиера. Той е много отскоро в тази си роля и поради това все още не е създал специфичното свое място като президента Плевнелиев. Извън всяко съмнение е, че ще го създаде. Амбициозен човек е, макар да няма политически опит, което забавя в известен смисъл утвърждаването му. Но има достатъчно интелект, за да си дава сметка, че трябва да прояви своята физиономия и своята роля като президент максимално бързо. Мисля, че ще го направи.

- Ще се противопостави ли на ГЕРБ и на правителството?

- Няма сюжет в близко бъдеще на противопоставяне на президента и ГЕРБ, защото сме в предизборен период. Мисля, че Плевнелиев ще се утвърди не чрез фронтален сблъсък, а чрез отваряне на нови пространства в правенето на политика.

Четете още новини, интервюта и анализи в 168 часа

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 34

Сортирай по:

6
Нормално е да командва парада олигархията от 200-300 семейства на високопоставени мениджъри и професионалисти.Няма да е чичо от село ,без образование я.То и на Запад / нашият любим пример за подражание и стремеж/ и там управлява олигархия.Парите движат света и живота ,а не митинги, партии и подобни глупости.Икономиката прави парите , а не политиците.Те не дават пари на хората, а вземат.На Запад тяхната олигархия прави икономическа експанзия и се бори за външни пазари и пари, а нашите крадат собствения си народ и националния бюджет.Те за глобалния свят са аутсайдери.Вода не могат да си сварят.Това е разликата.

-1
честито---минчев шопара откри топлата вода--- щом имаме бандит за премиер,защо и да немаме 500 олигарха,които бокотиквата ще намали на 300??????

0
DO:аман от лицемерие(25-ти Февруари): BRAVO !

0
do Stoian Прилича на пирамида!

-1
перефразирайки Симеон Радев бих казал, че Огнян Минчев е един от "Уродите на съвременна България", тоя що грехове има да плаща.....

-3
Минчев, като си заговорил за олигархията, да беше казал имената на баш олигарсите - като се почне от банкерката Бориславова, чиято бивша банка беше настанена да прибира държавните такси още от бившия главен секретар на МВР при НДСВ, а днес премиер. Най-странното, че Минчев и сие не виждат своята вина - ами Минчев, точно вие идеологически изградихте тази олигархия, стига сте се крили зад митичната ДС! Не беше ли тъкмо по Костово време раздадена (приватизирано за жълти стотинки) огромната част от народното богатство, действие бурно акламирано от вас, всевъзможните платени отвън НПО-та? А сега - хоп, каква стана тя, "неправилните" хора овладяха парите и властта... Глобална България с парите на банкерката докара мутрата на власт, но десни "интелектуалци" политолози им изработиха лустросаната опаковка за чужбина...

0
Може би вече сте чули за новата интернет сензациа - Wazzub. За по-малко от два месеца сайта събра над половин милион потребителя и бройката им се увиличава заплашително бързо. Чудите се защо? Отговорът е много прост. Този вид изкарване на пари е нов, въвежда се за пръв път на интернет пазара.WAZZUB - новият конкурент на Google ще ви плаща всеки месец докато сте живи толкова пари, колкото приятели, познати или непознати убедите да се регистрират в WAZZUB, с номера, който ще получите когато се регистрирате вие и потвърдите регистрацията си, която е безплатна за всички. Никога няма да ви бъде поискан нито един долар. WAZZUB ще изплаща 50% от печалбата си на тези, които намерят поне трима да се присъединят към WAZZUB.Ето и линка чрез който трябва да се регистрирате http://signup.wazzub.info/?lrRef=eaa71b70

0
Ne e li vreme da se spomene i za "priqtelskiq krag" okolo ex.generala Liuben Gozev.4ast ot oligarxiqta,ako ne i zqlata e "na ot4et" pri nego-i nis6iq i vis6iq e6alon,ta dori i bankerkata Borislavova.Tazi mlada savremenna "ekolojka"varti mnogo vajni igri okolo li4nata si ekologiq.... nego.Generale,Generale!Kolko li sadbi-dosieta darjite v razete si

9
Тези 1000 семейства ще да са елитът на България. Елитът никога не е анонимен. Имената на този елит трябва да бъде ясно обозначен - да видим дали наистина е елит. Със сигурност голям част от него няма да издържат дори на разхвърляните републикански постсоц-критерии за елит. Нека да ги видим тези хора и да преценим елит ли са или не са.

0
Никаква новина не е, че България се управлява от олигархичен кръг. Нито е някакво дълбоко прозрение. Минчев открива топлата вода.

28
Един от олигарсите на България е вашият работодател Огнян Донев,вече цяла България знае това,и благодаря че ще ми изтриете коментара

14
Макар, че не е от най стройните политолози, г-н Минчев много пъти е уцелвал десятката. И сега е много близо до истината, като допълним, че ядрото, посочено от него, също не е хомогено, а има пирамидална структура. С много висока степен на достоверност може да се посочи, че това са не повече от 10-20 добре облечени бизнесмени като Ганчев, Черепов, Батков, Шматков и др.,, на върха на които стои В. Златев (поне за момента). Коя партия и коя личност формално ще бъдат на власт е без значение - това са мутроидите, които командват парада.

4
И Огнян Дойнов е един от тях. КОлкото и коментари да триете в жълтия си парцал, все тая

-1
Този автор е един от тези, които мълчат дълго време скрити или са в някакво латентно състояние и в един момент изригват и започват да атакуват нещастния читател едно след друго. Такива са още няколко и любезният четящ ги познава. Отделен въпрос е, че темата, която подхващат е скучна, досадна и подсказва за моментните им политически увлечения. Защото те се менят. Не искам да бъда груб, но бих посъветвал този човек да закачи в къщи табела " Наясно ли си, колко ти е умът " и винаги да я чете, преди да започне да пише. Защото не го ли практикува, скоро ще започне да си говори сам.

-1
От думите ти излиза, че щом Първанов е представител на олигархичен кръг от 1000 семейства управляващи България, то следващия премиер е той.

1
taka e bilo vinagi dori i v ysloviata na sotsializma

-3
Мазен,дебел,гнусен шопар с живо тегло 600 кила.Стават много пържолки от него.Що е то?

1
Минчев, поради напредваща склероза забрави да споменеш чия заслуга е назначаването на мошеника Донев за лекарствен монополист в България. Май сините пъпки Иван Костов и Стефан Софиянски още са на ясла на Софарма, а!?!? Ама нали все ДС ти е в устата - пий скъпи лекарства тогава!

-1
И тоз шопар захлебва покрай Тиквата и е в придворния му отбор на обсулжващи политолози и социолози.

-2
Този нечистоплътен политически гадател не го чета. Негови са думите: "Бойко е рационалният избор на България". Защо сега говориш за популизъм, бе, за партия от двама души, тогава не го ли разбра? Или чакаше подаяния от господарите на народния любимец.

-1
На г-н Огнян Донев и цялото му семейство пожелавам по един злокачествен тумор . . ... да може да си пие на спокойствие собствените лекарства - и когато не му помогнат да си закопае мръсните пари с него в гроба, заедно с Гергана Павлова и приятелските им семейства, и с червейите и глистите да си играят на Монопол :)))

1
Ами то и при нас е по модела на Русия. Вижте тук: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%8F

2
няма да го публикуват. Манипулират хората. Пишат поръчкови статии, нямам впредвид тази статия, а много други. как само се манипулира общественото мнение- не е истина! те винаги ви обещават: как всички ще сме богати, колко хубаво нещо е демокрацията.....само че обещанията са, за да си прокарат техните закони, които узаконяват грабежите, бонусите, наливането на държавните пари в частните предприятия.....и ние сме все по-бедни и децата ни бягат. паплач! Не слушайте чалга, не купувайте продукти на измамници. Пък да видим!

-1
ДО АМБРАЗУРЧИЦИТЕ:::::БЪЛГАРИНА Е ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН ЗАЩОТО ЗА РАЗЛИКА ОТ ВАС И ШОПАРА МИНЧЕВ СЕ ОСМЕЛИ ДА КАЖЕ ИМЕ НА ЕДНА ОЛИГАРХИЧНА ФАМИЛИЯ.ИМЕТО НА МАФИОТА БОКО ТИКВОВ.ДОКАТО ИМА МИЖАТУРКИ КАТО ВАС.БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е В КАЛТА-ПО ВСИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ.ЖИВЕЕТЕ В ТИНЯ И ВИ ХАРЕСВА.

-2
http://bivol.bg/transparencyeu.html - ето ви тук малко за Минчев и банда.

0
От скромност, те не желаят да публикуват имената им. Народа също не желае, защото като разбере колко умни, работливи, талантливи, пожертвали себе си в името на успеха, колко много са допринесли да е добре народа ни, ще му стане мъчно заради тях. Просто всичко се прави в името на народа.

1
Прав сте г-н Минчев.За какъв Първанов говорим?България си го заслужи.Чувствах срам,че е президент,това хитро и подло комунистче.Какво направи за народа си?Нищо! Може ли агент"Гоце" да сътвори нещо,освен измами и лъжи? Отговорен е пред българският народ.Ще ни даде обяснение пулично, как са ставали помилванията.Заедно с Марин постъпват арогантно и подло.След като с указ Марин не е назначен,че "Гоце"го закичи с орден за освобождаване на убийци.Хвала на такъв ,вече бивш президент!Най-после да не гледам тази мазна физиономия.

-1
.............ей с такива трябва да се пълнят стадионите............ ............гарантирам че е ефикасно,бързо...... ...................и в ползу роду.......

0
Българино, ти не си никакъв българин, ти си турчин с тъмночервена калимявка, тъп апологет на червените разбойници.

0
" ... Познавайки Първанов, не може да не прогнозираме, че ще заложи многобройни капани, за да уязвява Станишев, да го компрометира и в крайна сметка - да го отстрани. Рано е да се отговори кой ще спечели окончателно битката. Георги Първанов ще се бори до последно за оставането си в коридорите на властта. Неговата амбиция за голяма коалиция не е отминала. Той е политическа фигура, свързана със сенчестата власт и може да бъде премиер, начело на коалиция, конструирана от олигархичното задкулисие, съшита от 5-6 разноцветни политически парчета". Пепел ви на езика, г-н Минчев, ама не рискувате ли срещу вас да бъде заведено дело за клевета?! Те, магистратите, хич не си поплюват в такива случаи, а проф.Груев, доц.Б.Велчев, ген.Пенгезов , Марковска, Солакова може да се смятат или за дългите ръце на президента като бивши негови съветници и любимци, или за такива от кохортата на др.Първанов; роднини или добри познати на бивши величия отпреди 10-и ноември...

0
" ... Познавайки Първанов, не може да не прогнозираме, че ще заложи многобройни капани, за да уязвява Станишев, да го компрометира и в крайна сметка - да го отстрани. Рано е да се отговори кой ще спечели окончателно битката. Георги Първанов ще се бори до последно за оставането си в коридорите на властта. Неговата амбиция за голяма коалиция не е отминала. Той е политическа фигура, свързана със сенчестата власт и може да бъде премиер, начело на коалиция, конструирана от олигархичното задкулисие, съшита от 5-6 разноцветни политически парчета". пепл ви на езика, г-н Минчев, ама не рискувате ли срещу вас да бъде заведено дело за клевета?! Те, магистратите хич не си поплюват в такива случаи, а проф.Груев, доц.Б.Велчев, ген.Пенгезов , Марковска, Солаковаможе да се смятат или за дългите ръце на президента като бивши негови съветници и любимци, или за такива от кохортата на др.Първанов; роднини или добри познати на бивши величия отпреди 10-и ноември...

-1
МИНчЕВ--БЪРКАш,МНОГО ПО-МАЛКО СА ОЛИГАРХИчНИТЕ СЕМЕЙСТВА И ТОВА НА БОКОТИКВАТА Е ЕДНО ОТ ТЯХ,АМА ТЕБЕ ТЕ Е СТРАХ ДА ГО КАЖЕш ВЪВ ЕФИР!!!

1
"В качеството си на президент Георги Първанов беше най-високопоставеният политически представител на българската олигархия. Като видите съветниците и действията му, няма как да сбъркате кого е обслужвал 2 мандата"- казва О.Минчев. Г-н Минчев, казахте ли това на г-н експрезидента или той си го знае? А на неговите пирятелчета от съдебната власт? Или и те си го знаят. Защото само малко накърниха интересите на социалистите и чалмите , т.е. на олигарсите, с това кой владее и не поддържа язовирите и те веднага скочиха! Не те, разбира се, дългите им ръце в съдебната власт!

1
Bihte li, samo gi publikuvali pred bulgarskiqt narod?!!! Please!

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Георги Мишев: Необузданият егоизъм, изтърваната каруца на чувствата ни смъква в пропастта на алчността и ламтежа за власт

Писах за неща видени, преживени и надживени донякъде. Съжалявам, че някои от персонажите са още между нас и може да им стане криво, но това е правото на мемоариста, казва писателят - Г-н Мишев,

Соломон Паси: Неизбежен е съюзът на Русия със Запада срещу “Ислямска държава”

Още акценти: Европейският съюз е големият отсъстващ в геополитическия хаос в Близкия изток Брюксел заедно с НАТО трябва да катализира борбата срещу общия враг - “Ислямска държава” Спешно да

Ген. о.з. Чавдар Червенков: В Сирия вече има школи за обучение на бежанци

Ситуацията изисква армията да помага на МВР срещу заплахите от тероризъм - Г-н генерал, как оценявате последното развитие на събитията в Сирия? Мирише ли ви на война?

Михаил Миков: Защо на президентския вот да сме с АБВ - за повече власт ли?

Когато подкрепяш ултрадесен бюджет и участваш в неговата реализация, трудно можеш да имаш претенция, че си част от левицата Фалшиво е да подавам оставка като жест.

Защо Турция свали руския бомбардировач?

Има опасност от “балтизация” на южния фланг на НАТО “ДОЙЧЕ ВЕЛЕ” Джан Касапоглу е експерт в Центъра за изследвания на икономиката и международната политика EDAM в Истанбул.

Десислава Николова: В Сливен и Пазарджик всеки трети е беден

Във Варна строителният балон беше най-силно надут, затова и там толкова бавно се възстановяват след кризата - Има ли изненади в регионалните профили на страната,

Проф. Божидар Димитров: “Хан Тервел” е добро име за военна операция срещу ИДИЛ

CV Роден на 3 декември 1945 г.През 1974 г. завършва специалност Българска история в СУ “Св. Климент Охридски” Бивш министър без портфейл на Държавната агенция за българите в чужбина Директор на

  • Дядо Коледа да работи

    Каква ще е тази Коледа, ако Дядо Коледа не работи или работи на 50%? Децата му пишат писма и имейли от месеци, очакват от него подаръци, дори учат песни и стихчета, за да го поздравят пред елхата и изведнъж, по някаква идиотска идея, той ще трябва да отиде при тях с празни ръце, защото в чувала му можело да има бомба.
  • Образованието е граждански ангажимент

    То не може да бъде затворено в рамките на маниакални подозрения, користно нагнетявани страхове и колективни обсесии ДНЕШНОТО българско образование е оставено почти изцяло под опекунството на държавата. Тя формулира целите и задачите, тя се проверява сама, тя се хвали със свършеното. Трябва да сме пределно наясно,