Продукти с палмово масло няма да могат да се наричат млечни. Това е втората стъпка, която правим, след като вече забранихме палмата в сиренето, кашкавала и киселото мляко, съобщи вчера министърът на земеделието Мирослав Найденов. Производителите ще трябва да измислят нови имена на продуктите си, ако в тях има дори и минимално количество растителни мазнини.
Според доклад до министъра вносът на палмово масло и сухо мляко през последните 3-4 години се увеличава значително. Например през 2007 г. са вкарани 19 930 тона палма, а през 2011 г. - 39 428 т.
Около 3 пъти пък е скочил вносът на сухо мляко. През 2007 г. количеството е 9614 т, докато през миналата година вече е 27 305 т. Най-много сухо мляко у нас влиза от Полша, Румъния и Холандия.
Причината за масовото заместване на суровото със сухо мляко е по-ниската цена. Според експертите на земеделското министерство това на прах излиза от 23 до 49 ст. на литър, докато изкупната цена на прясното стига до 64 ст.
Докладът препоръчва наминистър Найденов да се засилят проверките на млечни продукти за съдържание на растителни мазнини. Досега палма, необявена на етикета, била намерена само в 1 проба от настърган кашкавал.
От началото на 2012 г. цените на пшеницата, металите и горивата по борсите започнаха да се вдигат, след като през миналата трендът беше надолу, коментира пък Васил Симов, шеф на Софийската стокова борса. Например при олиото на годишна база е имало поевтиняване с 16%. У нас бутилката от 1 л струва на едро 1,98 лв. без ДДС при 2,36 лв. през февруари 2011 г. При захарта обаче въпреки спада на световните борси с 19% в България има поскъпване от 18 на сто. Според експертите причината е, че все още се продават пакетите от купена скъпа суровина през миналото лято.