Орешарски: Оставаме без резерв в 2013 г.

Пламен Орешарски Снимка Архив

През януари 2013 г., като си платим облигациите по външния дълг, няма да имаме фискален резерв. Това заяви вчера по БНР ексфинансовият министър Пламен Орешарски. Той смята, че тогава ще разполагаме с „някаква много скромна сума, която практически ще клони към нула”. Орешарски изпрази притеснения и от това, че кабинетът се гласи да използва пари за пенсии в Сребърния фонд за дълга.

"Г-н Орешарски е прав, че фискалният резерв е важен буфер. Но не бива да смятаме че цел на промяната в закона за Сребърния фонд е използването му за плащане на външния дълг", заяви пък шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова. Тя добави, че ще се търсят външни и вътрешни заеми и че във финансирането можело частично да участват пари от Сребърния фонд.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

0
Ето как ще потрошат Сребърния фонд за пенсии! Като направят белите/далаверките/ ще кажат ,че пари няма и ше ни се извинят… § 7. В чл. 13: 1. Алинея 1 се изменя така: „(1) Средствата на фонда могат да се инвестират във: 1. депозити и други сметки в Българската народна банка; 2. депозити в банки - не повече от 20 на сто от активите на фонда; 3. ценни книжа, издадени или гарантирани от Република България, задълженията, по които съставляват държавен или държавногарантиран дълг – не повече от 70 на сто от активите на фонда; 4. дългови ценни книжа – не повече от 30 на сто от активите на фонда, както следва: 5. общински ценни книжа – не повече от 15 на сто от активите на фонда, 6. облигации и други дългови ценни книжа, различни от тези по т. 3 - 5 – не повече от 30 на сто от активите на фонда, както следва: и т.н.

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Тристранката не стигна до единно решение за минималната работна заплата

НСТС не стигна до единно решение за минималната работна заплата. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин след заседанието на Националния съвет за тристранно

До месец може да има нов управител на БНБ

До един месец спрягания за фаворит за управител на БНБ Димитър Радев може да бъде избран за длъжността. Това обяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова след като представи

БЕХ обмисля заем от 1 млрд. лева, за да плати на US тецовете

Българският държавен енергиен холдинг (БЕХ) обмисля да вземе синдикиран заем (кредит с голям размер, отпускан съвместно от няколко банки) за около 1 млрд.

Менда Стоянова представи фаворита за шеф на БНБ Димитър Радев в парламента

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ организира неформални срещи на кандидата за управител на БНБ и фаворит на ГЕРБ Димитър Радев с всички парламентарни групи, научи "24 часа".

Калфин: Правителството може да обжалва решението на ВАС за минималната заплата

Има силно желание от Министерски съвет да обжалва решението на ВАС. Това каза министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин след началото на заседанието на Националния съвет за тристранно

Еврокомисията одобри 4,6 млрд лева за българското земеделие

Европейската комисия днес одобри 4,6 млрд лева за българското земеделие по Програмата за развитие на селските райони, съобщиха от пресцентъра на ЕК. Одобрени са 24 допълнителни програми за развитие

Третият по големина карго оператор в Китай с интерес за концесия на летище Пловдив

Третият по големина китайски карго оператор проявява интерес да вземе на концесия летището в Пловдив, съобщи по време на парламентарния контрол министърът на транспорта Ивайло Московски.