Конфискацията на необясними богатства спря

Премиерът Бойко Борисов представя през 2011 г. Тодор Коларов като шеф на комисията за установяване на престъпно имущество. В края на февруари обаче веднага прие оставката му. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Имотите, колите и банковите сметки на разследвани за незаконно богатство са недосегаеми от края на февруари. Съдии отказват да ги конфискуват и запорират, докато комисията за установяване на престъпно имущество е без шеф. Това разкриха пред “24 часа” юристи.

След оставката на Тодор Коларов, подадена на 24 февруари и приета от премиера Бойко Борисов, работата на комисията била блокирана.

За последните 20 дни три пъти съдилища са отказали да отнемат или блокират сметки, имоти и коли на обвиняеми, защото исканията са подадени от зам.-шефа на комисията Антоанета Цонкова, а тя не е упълномощена за това.

Процедурата, по която работи комисията, е описана в Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Когато прокуратурата започне разследване за определени престъпления, изброени в закона, информира комисията.

Нейни експерти проучват имането на разследвания, дали има разминаване между законните му доходи и притежаваните от него имоти, автомобили, авоари. След като обсъди доклада им, петчленната комисия решава дали да поиска запорирането им,а след това и конфискацията им.

Исканията до съда се правят от шефа на комисията, защото по закон той я представлява. Проучванията се извършват дискретно, съдиите разглеждат молбите на комисията в закрити заседания, за да не изтече информация.

Едва след като блокират имущество, разследваният му собственик заявява и започва да доказва, че то е от законни средства.

Ако шефът на комисията отсъства, исканията до съда се подават от упълномощен от него член на комисията. Но случаят не е такъв - подавайки оставка, Коларов не е упълномощавал никого да го замества, защото не може. И заради липсата на пълномощно съдии отказват да разглеждат искания за запори.

На практика комисията не може да работи без председател - съдилищата ще започнат да запорират имане на разследвани, след като премиерът назначи нов. Според осведомени засега нямало кандидати.

Една от причините е новият закон за конфискация на незаконно придобито имущество, гласуван от парламента на първо четене. Има вероятност той да бъде използван като повод за избор на нови членове на комисията.

Заради критикина Еврокомисията и САЩ, че държавата не удря достатъчно ефективно финансовите ресурси на организираната престъпност, конфискувайки незаконните й богатства, лично Борисов пое ангажимент новият закон, написан от депутати от ГЕРБ, да бъде приет възможно най-бързо.

Дори парламентът да го гласува преди или веднага след великденската си ваканция, самият закон предвижда новите правила да влязат в сила 6 месеца по-късно. Може гратисният период да бъде намален, но въпреки това комисията реално ще започне да действа най-рано през септември.

Тодор Коларов, който оглави комисията през април м.г., подаде оставка заради неразбирателство с останалите четирима членове на комисията, чийто 5-годишен мандат е до 2015 г. Трима от тях бяха избрани от сегашния, доминиран от ГЕРБ, парламент - зам.-шефката Антоанета Цонкова, Красимир Тодоров и Николай Желев. Бившият президент Георги Първанов назначи Стоянка Николакова.

Конфликтите започнаха малко след назначаването на Коларов, който преди това бе юридически съветник в посолството на САЩ. Заради липсата на финанси и нуждата от икономии той отряза част от привилегиите, които колегите му имаха при предишния началник на комисията - скандалния професор Стоян Кушлев.

Тодоров и Желев отказаха да намалят заплатите си, определени при предишното ръководство, и продължиха да получават по около 5000 лв. - с 1500 лв. повече от шефа си. Той спря служебните коли, представителните и командировъчните на колегите си. Запознати обаче казаха, че след напускането на Коларов те са възстановили средствата за облекло - по 2 средни брутни заплати.

Заради конфликта тримата членове на комисията, избрани от парламента, изпратиха жалба до депутатите за “стила и начина на управление” на Коларов. Той пък поиска народните представители да реагират на разследването срещу Тодоров - декларирал е, че не участва в управлението на фирми, което според прокуратурата не е истина. Те не го сториха.

Оставката на Коларов бе изненадваща, защото взетите от него мерки не останаха незабелязани от Брюксел и в последния евродоклад комисията, често критикувана дотогава, бе похвалена за ефективната си дейност.

Борисов прие оставката веднага с аргумента, че не приема човек, назначен от него и получил доверието му, “да предизвиква постоянни скандали в комисията и да оправдава невъзможността си да организира работата й с институциите, в това число с парламента и с президентството”. (24часа)

Връща се практиката от времето на Кушлев на приятелски назначения

Практиката от времето на Кушлев в комисията да се назначават познати и приятели, се завръща след оставката на Коларов, предупредиха редови служители.

Дадоха и пример - преди дни четиримата комисари са назначили Димитър Пешев за главен секретар на комисията. При управлението на Кушлев роденият през 1982 г. шеф на дирекцията в Благоевград е бил командирован за 6 месеца в София като началник на столичната структура. Заради това през този период е получавал близо 2000 лв. над заплатата си.

Коларов поставил въпроса защо е лансиран, след като ръководените от него звена не постигат кой знае какви резултати. Освен това при проверки в структурата в Благоевград са установени нарушения, включително и забавени случаи, и по времето на Коларов срещу Пешев е било образувано дисциплинарно производство.

Той е назначен за главен секретар, въпреки че не отговаря на условията за заемане на поста. Завишените изисквания били наложени през пролетта на миналата година от комисарите, които сега назначават Пешев, за да освободят тогавашния главен секретар Георги Илиев. Те не се съобразили с волята на Коларов да не се променят правила, за да се преследват конкретни служители.

Според новите изисквания главен секретар на комисията може да е юрист или икономист с 9 г. стаж по специалността. На Пешев не му достига една година и това е констатирано в докладна на отдел “Човешки ресурси”, казаха запознати.

Пешев е син на редовия окръжен прокурор от Благоевград Мария Зотева-Пешева. Един от комисарите - Стоянка Николакова, също е била обвинител в Пазарджик, преди Кушлев да я назначи за главен секретар на комисията. Твърди се, че е била “дясната му ръка”.

От Благоевград е и назначеният наскоро главен юрисконсулт на комисията Кирил Габеров, посочиха още осведомени.

Габеров работил в комисията от около една година. На последните местни избори в края на 2011-а е бил кандидат за общински съветник от ГЕРБ в Благоевград, но е бил на задно, неизбираемо място в листата.

Твърди се, че е близък на местния координатор на ГЕРБ Костадин Хаджигаев, който се очаква да бъде сменен.(24часа)

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 18

Сортирай по:

0
Обичам да управлявам служебния автомобил когато съм пиян. Редовно катастрофирам, но се измъквам с включена синя лампа. Е, стават и сакатлъци, чат пат ме вкарват и в ареста, защото отказвам дрегер - тестове.

0
Хм, нещо става наистина. Подкрепям сегашното правителство, но както е тръгнало, скоро от него нищо няма да остане! Не бива така с лека ръка да се махат кадърни хора. Б.Б. нещо много взе да се вслушва в този и онзи, а те му копаят гроба със сребърна лопата...

0
Ами такива като Трайков,Коларов.Такива.Тиквата е политическа мърша вече.

0
Кой прави закон срещу себе си!? Добре платени Правни кантори се чудят как да извъртят проекто-закона ,че да не се случи случка на хората на БГ мафията!

0
egati my kradlivata paplach ..... eto za6to v chyjbina niamat nikakvo doverie v nas ..... prosto cme se osrali do gy6a

0
хубаво викате " долу тиквата " , ама кой да дойде след него не казвате? Ако ще са пак Станишеф, Костов, Доган, Симеон - да я закриваме даържавата и да си отиваме.

0
В БГ журналистите май вече станаха повече от полицаите ? Учудвам се, че нито един журналист не пита щастливия премиер дали в българския футбол се перат пари от контрабанда и т.н. !? Може би ще получим отговор на този въпрос от секретните доклади на Х. Клинтън ?

0
Много достойна постъпка на Коларов. И не е случайна. Свестните хора като него и Трайков си отиват заради политиката на Дянков и неговите съветници. Интересно, колко време ще го изтрае Б.Б.? Или той вече няма думата?

0
Говори се, че на ел. табла по стадионите вече нямало да показват резултата домакин - гост , а щели да показват движенията в котировките на БФБ ... Така , докато си ритат топката на игрището, баш - футболистите в държавата Гоце и Боце ще гледат с колко са се сринали акциите им, ако са неформални мажоритарни акционери някъде . Ако аз имам някакви акции на БФБ , бих се радвал , ако те повишат цената си примерно с 15 лв, вместо да се радвам на някакъв резултат от футболен мач от 15 : 0 , например !

0
Бях за Бойко, но вече не. Махна най-свестния министър Тр. Трайков, а сега и това. Твърде много миниси се събраха.

0
СЕРИОЗНА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ДОХОДИ !!! Нов интернет портал - търсачка ще дели 50% от приходите си с регистрираните потребители. Регистрирайте се с поканата в края на този пост, поканете приятели и печелете от 7-ми април 2012! Уникална възможност, не се изискват никакви вложения или даунлоад. Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, увеличава факторът по който ще се изплащат парите ви! Всеки месец, като заплата! Лесно е, става за минута! Успех! Вашият линк: http://signup.wazzub.info/?lrRef=442669d5

0
И защо спря? Да не са посегнали на Цветановите имоти?

0
"Имотите, колите и банковите сметки на разследвани за незаконно богатство са недосегаеми от края на февруари. Съдии отказват да ги конфискуват и запорират, докато комисията за установяване на престъпно имущество е без шеф" . Те, съдиите, много неща отказват да вършат, вкл. и това, за което са назначени - в страната да има държавност и ниска престъпност. Единственото, което със желание правят, е да пълнят джоба. Последните примери са решенията на съдийките от ВАС за оневиняване на техните колеги Урумов, Икономов, Генков заради ОПС-далаверите в Приморско и връщането на работа на дъщерята на Урумов - Деница. Не се отказват и от бонусите, които БГ съдиите не би трябвало да имат - неприкосновеност, несменяемост, безнаказаност.

0
СТИГА С ТАЯ СЕРИОЗНА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ДОХОДИ БЕ КАПУТ СМАЧКАН. ДА ЕБА МАМКА ТИ АЛЧНА ДА ЕБА КАПУТ. КОЯ АЛЧНА ПУТКА ТЕ ИЗСРА БЕ МАЛОУМНИК.

0
Гръм се стовари по тиквоко. ЕК, Катар, оставки, скандали, беден народ, празни джобове, високи цени, алчни мутри...ГЕРБ тръгва към пропаста...

0
СЕРИОЗНА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ДОХОДИ !!! Нов интернет портал - търсачка ще дели 50% от приходите си с регистрираните потребители. Регистрирайте се с поканата в края на този пост, поканете приятели и печелете от 7-ми април 2012! Уникална възможност, не се изискват никакви вложения или даунлоад. Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, увеличава факторът по който ще се изплащат парите ви! Всеки месец, като заплата! Лесно е, става за минута! Успех! Вашият линк: потребители от цял свят, което чупи всички рекорди за бърза масовост. За регистрация влезте от тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=35e272b7 Бъдете активни сега, за да живеете добре после.

0
Скандали от началото съпътстват правителството на тиквата,защото той работи за мутрите /своите/,а нас будалка,чрез услужливите медии. Да не отнема на мутрите откраднатото от нас.Това те искат от него и го поставиха начело на държавата.Той не можа да изпълни задачата и трябва да отговаря за това, пред тях. ЕК прие директива антитиква и задължи българското НС да приеме закона за конфискация във вида наложен от ЕК.Сега тиквата няма полезен ход пред българите а и пред мутрите.Ако не е с мутрите,защо прие оставката на Коларов и комисията няма да може да работи/няма да отнема престъпно имане/ дом.септември.Не е ли нарочно заради мутрите?Ако работи в интерес на ограбените,защо не прие закона за конфискация,такъв,че да върне откраднатото на държавата?Не може и вълкът сит и агнето цялоцСега се видя,не защити нито тях,нито нас.Ние няма да го подкрепим за следващи избори,но те също няма да го пдкрепят и ....

0
бийте братя българи врага по рода.Тиквата е срещу нас работи в полза на престъпниците.

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Продължава да вали и през нощта, в северозападните райони се очаква сняг

Валежите ще продължат и през нощта, в северозападните райони ще превалява сняг, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН за "Фокус".

ДСБ: Реформаторите да излязат с обща позиция по казуса "Ченалова"

Днес се проведе заседание на Националното ръководство на ДСБ с участието на депутати от парламентарната група на РБ и представители на други партии от блока, съобщиха от пресцентъра на партията.

Вижте стълпотворението за Черния петък в мол в София (Снимки)

                                                                                                                                                      

ЕК не е призовавала главния прокурор на Република България да се оттегли

Публикациите в медиите, според които Комисията призовава за оттегляне на всички лица, за които се предполага, че са замесени в случая със записите, са грешни.

Дояч на риби - най-важната професия в люпилнята за пъстърви край Девин

Данчо Черноков първо взема хайвера от женските, после леко натиска мъжките по корема и събира бяла течност. След оплождането балканската пъстърва се излюпва за 26 дни,

Ненчев: За първи път от години имаме своя визия за Военновъздушните сили

За първи път от много години България има своя визия за развитието на Военновъздушните сили. Благодарен съм на парламентарните партии, защото без тях нямаше да бъде ратифицирано споразумението с

Отбелязаха 100 години от смъртта на създателя на българската стенография в НС

В Народното събрание беше отбелязана 100-годишнината от смъртта на създателя на българската стенография – словенеца проф. Антон Безеншек. Гости на събитието бяха внучката на проф.