Министър припява на “Бела съм, бела, юначе”

"Българската култура и дух имат нов дом в Москва и това ме прави особено щастлив”, каза министър Рашидов, откривайки центъра в библиотеката. Вляво е директорката на института Буряна Ангелакиева. СНИМКА: ХРИСТО ОБРЕШКОВ

"Бела съм, бела, юначе, цела съм света огрела", припяваше заедно с певицата Ралица Атанасова министърът на културата Вежди Рашидов. С нейно изпълнение на популярни народни песни в съпровод на гайда от Костадин Атанасов започна програмата за откриването на Българския културен институт в Москва завчера. Последваха изяви на ансамбъл "Дива река" и оперната прима Аделина Кънева, която блестящо се включи в програмата с арии от опери на Парашкев Хаджиев.

Нашият културен център - институция, която от години се ползва с голяма популярност, е на нов адрес - библиотеката за чуждестранна литература "М. И. Рудомино" на ул. "Николоямская" 1. Там се помещават още 14 чуждестранни института, но българският отваря "славянско пространство", изтъкна г-н Ив Аман - председател на Международния попечителски фонд на библиотеката. "Добре дошли", каза той на българите, които ще делят покрив с британските и френските си колеги и ще се борят с тях за атрактивност на проявите. "Това е уникално място за междукултурен диалог, започнат преди 20 години", подчерта той.

"В нов дом не се влиза с празни ръце", каза министър Рашидов и подари на Екатерина Гениевна - генерален директор на библиотеката, ценни български книги и албуми. Тя бе много трогната, когато получи и високото българско отличие за принос в културата "Златен век". "Не знам как да определя пребиваването на Българския информационен център под нашия покрив - каза г-жа Гениевна, - може би като досег с нематериалните ценности, които закриля ЮНЕСКО и на които България е богата." Другият подарък на България беше изложбата "Посоки" на най-новите членове на Съюза на българските художници - младите графици Васил Ангелов и Александър Тодоров.

Специализираният тв канал "Култура" излъчи голямо интервю за срещата с руския му колега Александър Авдеев и предстоящите Дни на българската култура в руската столица.

МИЛА ВАЧЕВА, Москва

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 2

Сортирай по:

0
Мантра от Индия която ще промени живота ви за винаги...ОПИТАИТЕ НЕЩО НЕВЕРОЯТНО Цялата мантра в pps формат може да изтеглите от адрес: www.spiralata.net/nakratko/mantra.zip

0
Директорът на библиотеката се казва Екатерина Юрьевна ГЕНИЕВА. ГениевНа може да бъде приетото в Русия "отчество", но не фамилия.

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Разследват незаконно осиновяване на българче в Спарта (Видео)

Гръцката полиция разпространи снимките на две ромски двойки от Спарта, които са обвинени в отвличане на непълнолетни деца на възраст под 14 години. Става дума за Йоанис Караянис и София Карагуни,

Заловиха имигранти на БГ яхта

Заловиха имигранти на БГ яхта край Италия, пише в. “Република”. На борда на яхтата, плаваща под български флаг, имало 75 души - 58 мъже, 7 жени и 10 деца.

3-метров паметник на Левски и в Чикаго

Триметров паметник на Васил Левски бе открит в Чикаго вчера. Той е пред сградата на българския православен храм “Св. Иван Рилски Чудотворец”, съобщава българското издание Еurochicago.com.

НАТО: Путин е хазартен, може да използва ядрено оръжие

Главнокомандващият Обединените сили на НАТО в Брюнсюм, Холандия, генерал Ханс-Лотар Домрьозе заяви, че алиансът е притеснен, че Русия може да използва ядрени оръжия.

Камерън отново замрази заплатите на министрите си

Заплатите на министрите от британското правителство ще бъдат замразени и през следващите пет години, за да се намали бюджетния дефицит. Това заяви британският премиер Дейвид Камерън,

Митинг в Истанбул: “Св. София” да стане джамия

Черквата е музей от времето на Ататюрк Стотици хора взеха участие в митинг в Истанбул с искането храмът “Света София” да бъде превърнат в джамия, съобщават в. “Сабах” и “Хюриет”.

Жегата в Индия отне живота на 500 души

Повече от 500 човека се предполага, че са загинали вследствие на необичайно горещо време в Индия, при което температурите в някои части на страната достигнаха почти 50 градуса, съобщава британския в.