Министър припява на “Бела съм, бела, юначе”

"Българската култура и дух имат нов дом в Москва и това ме прави особено щастлив”, каза министър Рашидов, откривайки центъра в библиотеката. Вляво е директорката на института Буряна Ангелакиева. СНИМКА: ХРИСТО ОБРЕШКОВ

"Бела съм, бела, юначе, цела съм света огрела", припяваше заедно с певицата Ралица Атанасова министърът на културата Вежди Рашидов. С нейно изпълнение на популярни народни песни в съпровод на гайда от Костадин Атанасов започна програмата за откриването на Българския културен институт в Москва завчера. Последваха изяви на ансамбъл "Дива река" и оперната прима Аделина Кънева, която блестящо се включи в програмата с арии от опери на Парашкев Хаджиев.

Нашият културен център - институция, която от години се ползва с голяма популярност, е на нов адрес - библиотеката за чуждестранна литература "М. И. Рудомино" на ул. "Николоямская" 1. Там се помещават още 14 чуждестранни института, но българският отваря "славянско пространство", изтъкна г-н Ив Аман - председател на Международния попечителски фонд на библиотеката. "Добре дошли", каза той на българите, които ще делят покрив с британските и френските си колеги и ще се борят с тях за атрактивност на проявите. "Това е уникално място за междукултурен диалог, започнат преди 20 години", подчерта той.

"В нов дом не се влиза с празни ръце", каза министър Рашидов и подари на Екатерина Гениевна - генерален директор на библиотеката, ценни български книги и албуми. Тя бе много трогната, когато получи и високото българско отличие за принос в културата "Златен век". "Не знам как да определя пребиваването на Българския информационен център под нашия покрив - каза г-жа Гениевна, - може би като досег с нематериалните ценности, които закриля ЮНЕСКО и на които България е богата." Другият подарък на България беше изложбата "Посоки" на най-новите членове на Съюза на българските художници - младите графици Васил Ангелов и Александър Тодоров.

Специализираният тв канал "Култура" излъчи голямо интервю за срещата с руския му колега Александър Авдеев и предстоящите Дни на българската култура в руската столица.

МИЛА ВАЧЕВА, Москва

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 2

Сортирай по:

0
Мантра от Индия която ще промени живота ви за винаги...ОПИТАИТЕ НЕЩО НЕВЕРОЯТНО Цялата мантра в pps формат може да изтеглите от адрес: www.spiralata.net/nakratko/mantra.zip

0
Директорът на библиотеката се казва Екатерина Юрьевна ГЕНИЕВА. ГениевНа може да бъде приетото в Русия "отчество", но не фамилия.

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Ислямисти нападат хотел в Сомалия, десетки убити и ранени

Бойци от ислямистката групировка “Ал Шабаб” атакуваха хотел в сомалийската столица Могадишу, държаха го под обсада в продължение на 12 часа и убиха и раниха десетки хора.

Служители на ООН бягат от Йемен

Над 300 души, сред които служители на ООН, работещи в международни компании, и техни близки, напуснаха столицата на Йемен Сана, предаде Ройтерс. Джамар Беномар,

Руснак и американец остават в Космоса цяла година

Американецът Скот Кели и руснакът Михаил Корниенко пристигнаха днес на борда на Международната космическа станция. Те ще останат на нея цяла година, съобщи Би Би Си.

Глоба, ако забранят на бразилки да кърмят публично

Общинският съвет на бразилския град Сао Паулу прие разпореждане, според което ще бъдат налагани глоби на фирми и организации, които пречат на майки да кърмят децата си публично, съобщи в. “Гардиън”.

Пилотът убиец казал на гаджето: Всички ще научат името ми! (обзор)

Пилотът Андреас Лубиц, който разби самолета със 150 души във Френските Алпи, казвал на бившата си приятелка, че ще направи нещо, с което историята ще го запомни.

Германец осъден на 7 г. затвор - опитал да се самоубие със самолетче

Германец беше осъден на 7 г. затвор за опит за убийство, след като се опитал да се самоубие през 2013 г., разбивайки малък самолет, докато инструкторът му бил на борда, предаде ДПА.

Посякоха с брадва брат на президент

По-малкият брат на президента на Шри Ланка почина днес, след като в петък бе нападнат и посечен от мъж с брадва, предаде Ройтерс. 40-годишният Праянта Сирисена бил опериран спешно,