Министър припява на “Бела съм, бела, юначе”

"Българската култура и дух имат нов дом в Москва и това ме прави особено щастлив”, каза министър Рашидов, откривайки центъра в библиотеката. Вляво е директорката на института Буряна Ангелакиева. СНИМКА: ХРИСТО ОБРЕШКОВ

"Бела съм, бела, юначе, цела съм света огрела", припяваше заедно с певицата Ралица Атанасова министърът на културата Вежди Рашидов. С нейно изпълнение на популярни народни песни в съпровод на гайда от Костадин Атанасов започна програмата за откриването на Българския културен институт в Москва завчера. Последваха изяви на ансамбъл "Дива река" и оперната прима Аделина Кънева, която блестящо се включи в програмата с арии от опери на Парашкев Хаджиев.

Нашият културен център - институция, която от години се ползва с голяма популярност, е на нов адрес - библиотеката за чуждестранна литература "М. И. Рудомино" на ул. "Николоямская" 1. Там се помещават още 14 чуждестранни института, но българският отваря "славянско пространство", изтъкна г-н Ив Аман - председател на Международния попечителски фонд на библиотеката. "Добре дошли", каза той на българите, които ще делят покрив с британските и френските си колеги и ще се борят с тях за атрактивност на проявите. "Това е уникално място за междукултурен диалог, започнат преди 20 години", подчерта той.

"В нов дом не се влиза с празни ръце", каза министър Рашидов и подари на Екатерина Гениевна - генерален директор на библиотеката, ценни български книги и албуми. Тя бе много трогната, когато получи и високото българско отличие за принос в културата "Златен век". "Не знам как да определя пребиваването на Българския информационен център под нашия покрив - каза г-жа Гениевна, - може би като досег с нематериалните ценности, които закриля ЮНЕСКО и на които България е богата." Другият подарък на България беше изложбата "Посоки" на най-новите членове на Съюза на българските художници - младите графици Васил Ангелов и Александър Тодоров.

Специализираният тв канал "Култура" излъчи голямо интервю за срещата с руския му колега Александър Авдеев и предстоящите Дни на българската култура в руската столица.

МИЛА ВАЧЕВА, Москва

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 2

Сортирай по:

0
Мантра от Индия която ще промени живота ви за винаги...ОПИТАИТЕ НЕЩО НЕВЕРОЯТНО Цялата мантра в pps формат може да изтеглите от адрес: www.spiralata.net/nakratko/mantra.zip

0
Директорът на библиотеката се казва Екатерина Юрьевна ГЕНИЕВА. ГениевНа може да бъде приетото в Русия "отчество", но не фамилия.

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Кръщават принцеса Шарлот с вода от река Йордан

Принцеса Шарлот - второто дете на принц Уилям и съпругата му Кейт, бе кръстена в неделя следобед в църквата “Света Мария Магдалена” в Сандрингам, Източна Англия, съобщи Ройтерс.

Еврозоната не планира спешно заседание за Гърция

Гръцкото правителство ще трябва да води тежка битка, за да убеди еврогрупата да се събере спешно. Ройтерс съобщи, че тя няма планове за спешно заседание на финансовите министри в отговор на "не" на

Гърците празнуват след "не" на вота

Гърци започнаха да се събират пред парламента снощи, за да празнуват резултата, който убедително каза "не" на кредиторите, предаде Би Би Си. Според анализотари в Гърция младите са участвали

При обработени 27,04% от вота: С „не“ са гласували 60,65%, с „да“ - 39,35%

След обработени 27,04 % от вота, публикуваните на сайта на Министерство на вътрешните работи на Гърция официални частични резултати показват, че с „не“ са гласували 60,65 %, а с „да“ 39,35 %.

Наш прокурор на катастрофиралия лайнер в Дарданелите: Не пуснаха спасителни лодки

Пътниците от круизния кораб ще искат компенсации от туроператора “Събудих се към 1,30 ч сред полунощ от нещо, което в първия момент не успях да определя.

Официални данни от референдума в Гърция: При 20% гласували - 59,98% "не", 40,02% "да"

Първите официални данни, публикувани на сайта на Министерство на вътрешните работи на Гърция, от провелия се референдум, на който гърците трябваше да одобрят или отхвърлят условията,

Никос Папас в туитър: До 20 юли ще има споразумение с кредиторите

Гръцкият държавен министър Никос Папас каза, че до 20 юли ще има споразумение с кредиторите на страната. Това той обяви в „Туитър“, предаде The Telegraph.