Министър припява на “Бела съм, бела, юначе”

"Българската култура и дух имат нов дом в Москва и това ме прави особено щастлив”, каза министър Рашидов, откривайки центъра в библиотеката. Вляво е директорката на института Буряна Ангелакиева. СНИМКА: ХРИСТО ОБРЕШКОВ

"Бела съм, бела, юначе, цела съм света огрела", припяваше заедно с певицата Ралица Атанасова министърът на културата Вежди Рашидов. С нейно изпълнение на популярни народни песни в съпровод на гайда от Костадин Атанасов започна програмата за откриването на Българския културен институт в Москва завчера. Последваха изяви на ансамбъл "Дива река" и оперната прима Аделина Кънева, която блестящо се включи в програмата с арии от опери на Парашкев Хаджиев.

Нашият културен център - институция, която от години се ползва с голяма популярност, е на нов адрес - библиотеката за чуждестранна литература "М. И. Рудомино" на ул. "Николоямская" 1. Там се помещават още 14 чуждестранни института, но българският отваря "славянско пространство", изтъкна г-н Ив Аман - председател на Международния попечителски фонд на библиотеката. "Добре дошли", каза той на българите, които ще делят покрив с британските и френските си колеги и ще се борят с тях за атрактивност на проявите. "Това е уникално място за междукултурен диалог, започнат преди 20 години", подчерта той.

"В нов дом не се влиза с празни ръце", каза министър Рашидов и подари на Екатерина Гениевна - генерален директор на библиотеката, ценни български книги и албуми. Тя бе много трогната, когато получи и високото българско отличие за принос в културата "Златен век". "Не знам как да определя пребиваването на Българския информационен център под нашия покрив - каза г-жа Гениевна, - може би като досег с нематериалните ценности, които закриля ЮНЕСКО и на които България е богата." Другият подарък на България беше изложбата "Посоки" на най-новите членове на Съюза на българските художници - младите графици Васил Ангелов и Александър Тодоров.

Специализираният тв канал "Култура" излъчи голямо интервю за срещата с руския му колега Александър Авдеев и предстоящите Дни на българската култура в руската столица.

МИЛА ВАЧЕВА, Москва

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 2

Сортирай по:

0
Мантра от Индия която ще промени живота ви за винаги...ОПИТАИТЕ НЕЩО НЕВЕРОЯТНО Цялата мантра в pps формат може да изтеглите от адрес: www.spiralata.net/nakratko/mantra.zip

0
Директорът на библиотеката се казва Екатерина Юрьевна ГЕНИЕВА. ГениевНа може да бъде приетото в Русия "отчество", но не фамилия.

Добави коментар

Добави коментар

Арестуваха тригърда жена, шофирала пияна

Алиша Хеслер, която стана известна като жената с трите гърди, е арестувана. 21-годишната красавица е задържана във Флорида, защото карала колата си пияна.

Лекар и пиян роднина на пациент се хвърлиха в асансьорна шахта (Видео)

В Китай роднина на пациент се сби с лекар и се хвърли заедно с него в шахта на асансьор. Случаят е станал на 24 януари около полунощ в местна болница и се бил заснет от камери за наблюдение,

Бил Гейтс: Гответе се за нова ебола

“По-страшна заплаха от еболата може да се появи по всяко време. Това може да е нова форма на грип, атипична пневмония или пък съвсем нов вирус”, заяви милиардерът и основател на “Майкрософт” Бил

Италия прати на топло 163-ма мафиоти

Мащабна операция на силите на реда в Италия нанесе сериозен удар на калабрийската мафия Ндрангета. Задържани са 163-ма души. Операцията носи наименованието “Аемилия”,

Косово пак се разбуни

Hай-малкото 80 души пострадаха в резултат от сблъсъци на манифестанти с полицията в Прищина. Сред ранените 56 души са полицаи, двама от които са в тежко състояние.

ЕС удължава до 9 месеца санкциите срещу Москва

ЕС ще удължи до девет месеца санкциите, наложени на Русия през март 2014 г. след анексирането на Крим, и ще добави нови имена към забранителните списъци за руски граждани.

Ню Йорк изгубил $ 200 млн. от бурята, синоптиците сбъркали

Икономическите загуби за Ню Йорк заради снежната буря възлизат на около 200 млн. долара, съобщи ТАСС, позовавайки се на икономиста от “Мудис” Адам Къминс.