Полица “бедствие” за имота, не за телевизора

Снимка: Архив

Ако се въведе задължителна застраховка на имота срещу природни бедствия, тя ще покрива основните щети по него. Няма да се плаща обезщетение за скъпия телевизор или луксозната холна гарнитура.

Това каза вчера зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Борислав Богоев на семинар за катастрофичния пул. Богоев се обяви "за" такъв пул, който да покрива щети от земетресения, наводнения и свлачища.

Освен за обзавеждане полицата "бедствие" не трябвало да важи за градини, за земеделска земя или за кръчмата в гаража.

Пулът трябва да е на солидарен принцип, което ще се постигне само ако има елемент на задължителност, смята Богоев. Според него така ще се постигне висок обхват и ниска цена. Той не се ангажира каква би трябвало да е тя, но уточни, че база за изчислението може да е данъчната оценка.

От асоциацията на застрахователните брокери обясниха, че тя трябва да е достъпна. Голямо проникване може да се очаква при цена от 10 лв. например, смята Кольо Делев от асоциацията. Той даде пример с доброволните имуществени застраховки. Последните месеци дружества пуснали пакетни полици по 10-15 лв. и бил отчетен ръст от 3 пъти в сключването.

Ясен Христов от SDI препоръча въвеждането на задължителната застраховка да не е от 1 януари на съответната година, когато хората са се охарчили по Коледа и за "Гражданска отговорност".

Депутатите от ГЕРБ Лили Боянова и Диан Червенкондев също се обявиха в подкрепа на катастрофичния пул, защото ще е полезен и за държавата, и за хората. Експерти от БАН пък разказаха за големия риск от земетресения и наводнения у нас.

Раду Попески, главен консултант на румънския катастрофичен пул, обясни, че при тях той не е много успешен. Едва 8% от жилищните сгради били включени. Санкции за незастрахованите не се налагали.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 3

Сортирай по:

0
Този Богоев е пълен профан. Хал хабер си няма от икономика а са му подарили добре платено местенце да си дрема на топла сянка до старини. Абе аланкоолу-направи си сметка колко милиарда трябва да доплаща държавата на застрохователите за всеки един от милионите недвижими имоти. От къде? На този хал. Прост, глупав и нахаленама на държавна службица....поредния глупак, захапал кокала...

0
Малко е.Дайте да въведем и задължителна застраховка на бъдещите ни памерсит,тъй като едва ли ще можем да си ги позволим като остарем.

0
Айде пак хиените поведоха хорото. Стига бе ,стига ограбвахте хората със закони. Аман от тези хищници. Ще ни изгоните всички от България.

Добави коментар

Добави коментар

2015 г.: Приватизация за последно - имоти за 120 млн. лв.

След година затишие в приватизацията, тази година се очаква държавата да наблегне на продажбата на имоти. Най-скъпото дружество, което е включено в програмата за приватизация, е “Аудио-видео Орфей”.

Имотите със свое ЕГН, не на собственика

Преминаване от персонална към “поимотна” система за недвижимата собственост планира кабинетът. Това е записано в концепция, която предстои да бъде одобрена. Данните за всеки имот и за всички

Енерго иска нов срок за отчет на тока: 31 дни плюс половината от празниците

Няма да допуснем да се повтори ситуацията от 2012 г. Това заяви пред шефовете на трите енергодружества председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев,

Брюксел удължи разследването на българските сметки за парно (обзор)

Комисията по петиции на Европейския парламент реши да не приключва разследването по 6 петиции от български граждани, които се оплакват от нарушени права и непрозрачност в сметките за парно.

Софтуерен е проблемът, довел до издаване на две фактури с един и същ падеж

Софтуерен е проблемът, довел до издаване на две фактури с един и същ падеж, посочи на изслушване в парламентарната комисия по енергетика Стефан Абаджиев, управител на Енерго-Про, предаде Дарик.

Газпром самостоятелно ще строи новата тръба до Турция

Морската част от проекта „Турски поток” ще бъде изцяло изградена от „Газпром”, а инфраструктурата на територията на южната ни съседка ще се изгражда съвместно с „Боташ”.

КЗП глоби Енерго Про с 25 000 лева

С разпореждане на Варненския окръжен съд на „Енерго-Про Мрежи”АД и „Енерго-Про Продажби”АД е наложена глоба в размер на 25 000 лв. Това стана след като от Комисията за защита правата на потребителя