Полица “бедствие” за имота, не за телевизора

Снимка: Архив

Ако се въведе задължителна застраховка на имота срещу природни бедствия, тя ще покрива основните щети по него. Няма да се плаща обезщетение за скъпия телевизор или луксозната холна гарнитура.

Това каза вчера зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Борислав Богоев на семинар за катастрофичния пул. Богоев се обяви "за" такъв пул, който да покрива щети от земетресения, наводнения и свлачища.

Освен за обзавеждане полицата "бедствие" не трябвало да важи за градини, за земеделска земя или за кръчмата в гаража.

Пулът трябва да е на солидарен принцип, което ще се постигне само ако има елемент на задължителност, смята Богоев. Според него така ще се постигне висок обхват и ниска цена. Той не се ангажира каква би трябвало да е тя, но уточни, че база за изчислението може да е данъчната оценка.

От асоциацията на застрахователните брокери обясниха, че тя трябва да е достъпна. Голямо проникване може да се очаква при цена от 10 лв. например, смята Кольо Делев от асоциацията. Той даде пример с доброволните имуществени застраховки. Последните месеци дружества пуснали пакетни полици по 10-15 лв. и бил отчетен ръст от 3 пъти в сключването.

Ясен Христов от SDI препоръча въвеждането на задължителната застраховка да не е от 1 януари на съответната година, когато хората са се охарчили по Коледа и за "Гражданска отговорност".

Депутатите от ГЕРБ Лили Боянова и Диан Червенкондев също се обявиха в подкрепа на катастрофичния пул, защото ще е полезен и за държавата, и за хората. Експерти от БАН пък разказаха за големия риск от земетресения и наводнения у нас.

Раду Попески, главен консултант на румънския катастрофичен пул, обясни, че при тях той не е много успешен. Едва 8% от жилищните сгради били включени. Санкции за незастрахованите не се налагали.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 3

Сортирай по:

0
Този Богоев е пълен профан. Хал хабер си няма от икономика а са му подарили добре платено местенце да си дрема на топла сянка до старини. Абе аланкоолу-направи си сметка колко милиарда трябва да доплаща държавата на застрохователите за всеки един от милионите недвижими имоти. От къде? На този хал. Прост, глупав и нахаленама на държавна службица....поредния глупак, захапал кокала...

0
Малко е.Дайте да въведем и задължителна застраховка на бъдещите ни памерсит,тъй като едва ли ще можем да си ги позволим като остарем.

0
Айде пак хиените поведоха хорото. Стига бе ,стига ограбвахте хората със закони. Аман от тези хищници. Ще ни изгоните всички от България.

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Насков, бивш съдружник на Кирил Добрев, дошъл във ВМЗ след взрива в Иганово

Подалият оставка шеф бил надменен, казват синдикатите Надменно държание, неизгодни договори, атака на фирми, които са оставали на сухо, опити на бивше ръководство да си върне позициите.

Талони и билети с по-голяма защита

Поне две защити и трайно изписана номинална стойност върху хартията или печата трябва да имат билетите за плаж, театър, музеи. На същите изисквания трябва да отговарят и билетите за пътувания с

"Тева" купува "Актавис" за 40 млрд. долара (Обзор)

Нов собственик ще имат фармацевтичните заводи в Дупница и Троян, след като бе обявена огромна сделка в бранша. В понеделник бе съобщено, че израелската “Тева фармасютикъл” купува бизнеса с генерични

Предлагат заплатите в БНБ да са до 9000 лева

Реформаторският блок ще внесе промяна в Закона за БНБ, която ще намали заплатите на гуверньора и подуправителите, споделиха депутати. Идеята била трудовото възнаграждение на шефа на централната

Днес достигнахме рекорд в електропотреблението

През днешния ден достигнахме рекорд в електропотреблението, обяви Иван Йотов, изпълнителен директор на Електроенергиен системен оператор ЕАД (ЕСО) за "Фокус".

Печатайте повече за по-малко: Brother представя новата серия InkBenefit Plus със система за презареждане на резервоарите с мастило

Трите нови модела се отличават със стилен и компактен външен вид, и вградена система за бързо и чисто презареждане Специалистът в технологиите за печат Brother представи новата си серия от принтери

"Макс Телеком" подписа договор за национален роуминг с "Мобилтел"

"Макс Телеком" подписа договор за национален роуминг с "Мобилтел". Това на практика означава, че "Макс Телеком" ще използва по цени на едро мрежата на първия мобилен оператор в България и ще предлага