Полица “бедствие” за имота, не за телевизора

Снимка: Архив

Ако се въведе задължителна застраховка на имота срещу природни бедствия, тя ще покрива основните щети по него. Няма да се плаща обезщетение за скъпия телевизор или луксозната холна гарнитура.

Това каза вчера зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Борислав Богоев на семинар за катастрофичния пул. Богоев се обяви "за" такъв пул, който да покрива щети от земетресения, наводнения и свлачища.

Освен за обзавеждане полицата "бедствие" не трябвало да важи за градини, за земеделска земя или за кръчмата в гаража.

Пулът трябва да е на солидарен принцип, което ще се постигне само ако има елемент на задължителност, смята Богоев. Според него така ще се постигне висок обхват и ниска цена. Той не се ангажира каква би трябвало да е тя, но уточни, че база за изчислението може да е данъчната оценка.

От асоциацията на застрахователните брокери обясниха, че тя трябва да е достъпна. Голямо проникване може да се очаква при цена от 10 лв. например, смята Кольо Делев от асоциацията. Той даде пример с доброволните имуществени застраховки. Последните месеци дружества пуснали пакетни полици по 10-15 лв. и бил отчетен ръст от 3 пъти в сключването.

Ясен Христов от SDI препоръча въвеждането на задължителната застраховка да не е от 1 януари на съответната година, когато хората са се охарчили по Коледа и за "Гражданска отговорност".

Депутатите от ГЕРБ Лили Боянова и Диан Червенкондев също се обявиха в подкрепа на катастрофичния пул, защото ще е полезен и за държавата, и за хората. Експерти от БАН пък разказаха за големия риск от земетресения и наводнения у нас.

Раду Попески, главен консултант на румънския катастрофичен пул, обясни, че при тях той не е много успешен. Едва 8% от жилищните сгради били включени. Санкции за незастрахованите не се налагали.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 3

Сортирай по:

0
Този Богоев е пълен профан. Хал хабер си няма от икономика а са му подарили добре платено местенце да си дрема на топла сянка до старини. Абе аланкоолу-направи си сметка колко милиарда трябва да доплаща държавата на застрохователите за всеки един от милионите недвижими имоти. От къде? На този хал. Прост, глупав и нахаленама на държавна службица....поредния глупак, захапал кокала...

0
Малко е.Дайте да въведем и задължителна застраховка на бъдещите ни памерсит,тъй като едва ли ще можем да си ги позволим като остарем.

0
Айде пак хиените поведоха хорото. Стига бе ,стига ограбвахте хората със закони. Аман от тези хищници. Ще ни изгоните всички от България.

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Кабинетът отпусна 15 млн. лв. за разширението на метрото до кв. Хладилника

Правителството одобри допълнителен трансфер по бюджета на Столична община за 2015 г. в размер на 15 000 000 лева, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Откриват лот 2 Димитровград – Харманли от автомагистрала „Марица“ на 28 май

Лот 2 Димитровград – Харманли (от км 36+400 до км 70+620) от автомагистрала „Марица“ ще бъде открит на 28 май. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Непредсказуема година за зърнопроизводството

Заради кап­ризите на времето зър­ноп­роиз­водителите никога не са били категорични в прог­нозите си за рекол­тата. За първи път тази година обаче те пред­виж­дат спад в доходите си,

Десислава Танева: Превозвачите на дървесина ще са с GPS- устройства

На днешното си заседание правителството прие Законопроект за изменение и допълнение на Закона за горите, който е част от мерките , които предприехме от началото на нашия мандат за опазването на

Изследване: България остава сред най- неконкурентоспособните държави

България заема 55-о място от 61 икономики, сочат данните в Годишника на световната конкурентоспособност 2015 на Института за развитие на управлението,

Фандъкова: 50 блока в София са готови за саниране

50 блока в София са готови за саниране по програмата на кабинета за повишаване на енергийната ефективност на жилищните сгради. Те имат сключени договори с Българската банка за развитие или със

Настилки с естествени извивки

Поканете природата с Bolefloor и "Паркетсенс" За първи път в България бутикът за паркет "Паркетсенс" представя уникалните паркети на Bolefloor. Базираният в Естония производител ви предлага неочакван