Голямото пролетно чистене на холестерола

Снимка: Ройтерс

Холестерол!

Бррр !Дори само като комбинация от звуци думата създава неприятно усещане. А за мнозина е свързана и с основателни страхове, особено след дългата студена зима, в която май всички прекалихме с мазното.

С изключение на малък брой генетични късметлии повечето хора трябва да следят нивото на холестерол в кръвта си, за да намалят риска от сърдечносъдови заболявания. Здравословният начин на живот е задължителен за тези, които имат фамилна обремененост, но след дългата и студена зима за всички е добре да се ориентират към щадящо меню.

Един-единствен полезен навик не върши работа, постоянният ни стил на живот е този, който до голяма степен определя колко сме здрави. Затова природосъобразният хранителен режим трябва да се спазва постоянно, наложително е още всеки ден да се правят физически упражнения, както и да се живее без тютюнев дим. Разбира се, тези условия не са пълна гаранция за здраве, но може да го подобрят.

Холестеролът е необходим на човешкия организъм, но големите количества лош холестерол се свързват с атеросклерозата - стесняване и блокиране на артериалните кръвоносни пътища. Американската кардиологична асоциация препоръчва след 20-годишна възраст през 5 г. да се правят изследвания на общия, лошия и добрия холестерол и на триглицеридите. Профилактичните измервяния са много важни, защото няма външни симптоми, по които да разберем, че сме с висок холестерол

Той обаче може да се повлияе с подходящ хранителен режим. Дневният прием на холестерол не бива да надвишава 300 мг. Лимитът за наситените мазнини не бива да надхвърля 7% от дневния прием, а за трансмазнините - 1%. Ако обаче човек има фамилна обремененост или вече е развил коронарна болест, тези нива трябва още да се понижат. Тези норми и бързи съвети за намаляване на нивата на холестерол още през първите пролетни дни дава американското сп. "Хърб къмпениън" .

Първите четири продукта, с които трябва да се сприятелите, ако имате съмнение за висок холестерол, са чесън, джинджифил, лютият червен пипер кайен и рейши - малка дървесна гъба, наричана още ключ към безсмъртието, китайска гъба, гъба фантом.

Чесънът е полезен за контролиране и превенция на атеросклерозата и намаляване на холестерола. За 3 месеца скилидките сваляли общия холестерол от 6 до 12%, лошия от 12 до 15%, като в същото време увеличавали добрия, твърди изданието.

Джинджифилът също намалява холестерола. Ако ви е екзотично хрумване и се чудите под каква форма да го включите, опитайте да си правите от него освежаващ чай. Не е подходящ обаче късно вечер заради тонизиращия си ефект и апетитостимулиращи свойства.

Кайенът има силно изразен вкус и си е извоювал авторитет на стимулант за кръвообращението. Проучвания сочат, че той намалява холестерола и триглицеридите в плазмата, а освен това подобрява съотношението между добрия и лошия холестерол. Върху кръвта имал ефект, подобен на аспирина, но използва други механизми.

Рейши, които са широко използвани в китайската кухня, могат да предпазят организма от акумулиране на мастни киселини и холестерол, понижават липидите в кръвта и мастните депа в черния дроб за два месеца, обсяснява пред изданието Тери Уилърд, президент на асоциация на фитотерапеви в Америка. Препоръчва и лесни трикове за избягване на скрития в готови продукти холестерол. Например да използваме масло вместо маргарин. За да не прекаляваме с количеството, което мажем на филията пък, да го смесим с пресни или сушени билки в големи количества.

Друг здравословен съвет е да заменим майонезите с алтернативен сос от 1/2 чаша кисело мляко, 1 ч. л. горчица, 1 ч. л. счукан чесън и 1/2 ч. л. лимонов сок.

Животинските стероли и преди всичко холестеролът имат важно значение за човешкия организъм. Той участва в изграждането на клетъчните мембрани, предшественик е на редица хормони, на витамин D, свързва някои токсични продукти в храносмилателния тракт, улеснява абсорбцията на мастните киселини и транспорта им в кръвта, обясни гл. асистент в Медицински университет - София, д-р Мария Николова.

Хранителните източници на холестерол са: тлъстите меса, някои вътрешни органи - черен дроб, мозък, бъбреци; яйчният жълтък, млечните мазнини. Ежедневно с храната приемаме между 200 и 700 мг. Многократно по-висока е вътрешната, ендогенна синтеза на холестерол, която се осъществява от наситени мастни киселини.

Ето защо е от голямо значение, освен да ограничаваме външния (с храната) прием на холестерол, да намалим и приема на наситените мастни киселини (не повече от 10% от приеманата ежедневно енергия трябва да идва от тях, а при повишен холестерол и до 7%). За българина е характерен високият прием на мазнини като цяло.

 При норма от 15 до 30% от енергийния прием за деня у нас се поглъщат по 38-40%. Прекалява се и с трансмастни киселини, които хем покачват лошия холестерол, хем понижават нивата на добрия и затова имат още по-неблагоприятен ефект.

"Освен храната влияние върху нивата на холестерола оказват и наследствените фактори. Това обяснява защо и при вегетарианска диета може да се установи повишен холестерол

Тогава освен хранителна терапия трябва да се прилага и медикаментозна - казва д-р Николава. - Най-добър ефект за понижаване на лошия холестерол имат приемът на растителни стероли и станоли и намаляване на консумацията на наситените мастни киселини, които се съдържат в най-големи количества в храните от животински произход: тлъсти меса - свинско, говеждо, агнешко, пълномаслени млечни продукти и пълномаслени млека, а така също и в растителните палмово и кокосово масло и съответно в храните, в които се влагат или ако се използват и като мазнини за пържене.

Фитостеролите се намират естествено в растителните, нерафинирани масла, ядките, бобовите и пълнозърнести храни, плодовеи зеленчуци, но в много малки количества - в милиграми.

А ефективните дози с цел понижаване на холестерола са поне 1,5 - 2 грама дневно, обръща внимание специалистката. И дава пример, че 2 г растителни стероли се съдържат в 150 малки ябълки,в 83 портокала, в 210 средни моркова, в 425 домата, в 11 чаши фъстъци, в 70 филии пълнозърнест хляб, в 2 и 1/2 ч.л. маргарин, обогатен с фитостероли, в 1 и 1/2 ч.л. масло, обогатено с фитостероли, в 3 и 1/2 таблетки хранителна добавка.

Други фактори, които понижават лошия холестерол, са наситените мастни киселини, екзогенният холестерол, разтворимите фибри, соевият протеин, намаляване на наднорменото тегло.

Освен това се препоръчва ограничаване на алкохола и цигарите. И поне по 30 минути на ден ходене пеш.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

-10
Един начин за пасивен доход - не изисква повече от 5 минути време. Нов интернет портал - търсачка ще дели 50% от приходите си с регистрираните потребители. Регистрирайте се с поканата в края на този пост, поканете приятели и печелете от 9-ти април 2012! Уникална възможност, не се изискват никакви вложения или даунлоад. Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, увеличава факторът, по който ще се изплащат парите ви! Всеки месец, като заплата! Лесно е, става за минута! Успех! Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=5439798f Важно!!! След като направите регистрацията, трябва да я активирате от пощата, с която се регистрирате, защото иначе все едно нищо не сте направили!!!

Добави коментар

Добави коментар

Изследват безплатно за диабет и хепатит

Безплатни изследвания за диабет и хепатит ще се проведат в пловдивския панаир от 22 до 25 октомври в рамките на международната изложба за медицина, стоматология и фармация

Лечебни сокове, сиропи и отвари

Сок от тиква Препоръчва се при болен стомах. Има общоукрепващо действие след дълго боледуване. Една тиква се измива. Изрязва се отгоре капаче. Изчиства се от семките.

1000 души чакат присаждане на орган, по 200 не дочакват

Поне 1000 българи чакат в момента за присаждане на орган, защото медицината е изчерпала всички други средства да им помогне. Всяка година се прибавят нови 300 души,

Проф. Паскалев: Около 5% по-малка е успеваемостта на бъбречните трансплантации в България спрямо средната за Европа

Около 5% по-малка е успеваемостта на бъбречните трансплантации в България спрямо средната за Европа, съобщи председателят на Българското нефрологично дружество проф. Емил Паскалев пред БНР.

Пластика на тъпанчето нормализира ли слуха?

Невинаги. Тъпанчето е част от система за провеждане на звуковите вълни до нервните клетки на ухото. Ако то е здраво, предпазва средното ухо от нахлуване на инфекция при къпане, плуване, гмуркане и...

Лечебни сокове, сиропи и отвари

Сок от тиква Препоръчва се при болен стомах. Има общоукрепващо действие след дълго боледуване. Една тиква се измива. Изрязва се отгоре капаче. Изчиства се от семките.

Ръцете ми са винаги студени

Заболяването представлява смущение в кръвоносната система, при което кръвоносните съдове стават свръхчуствителни към студ и се свиват. Не доставят необходимото количество кръв в крайниците.