Само ръцете на убитата на зебра пианистка не били строшени

Пешеходната пътека на бул. "Евлоги Георгиев", на която бяха прегазени двете жени. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ И АРХИВ НА СЕМЕЙСТВОТО

"Само ръцете на майка - фините й ръце, изпълнявали творбите на най-известните композитори, само те не бяха натрошени. Иначе по тялото й нямаше здраво място", с огромна тъга казва Рада Ненова, дъщерята на 71-годишната Илиана Батембергска. Известната пианистка загина нелепо заедно със своята приятелка Мария Павлова, пометени на пешеходна пътека в събота вечерта от 25-годишният таксиметров шофьор Димитър Юлчев. Водачът има над 50 нарушения на пътя, съобщиха от Пътна полиция. Катаджиите са писали актове на рецидивиста по всички членове на Закона за движение по пътищата, включително и отнемане на книжката заради взети точки, допълниха от Пътна полиция. Освен това мъжът е регистриран за кражба и за измама и е осъждан, защото карал такси без лиценз. Колата на Димитър Юлчев изобщо не е оставила спирачен път след катастрофата. Шофьорът е тестван за алкохол, пробата му е отрицателна.

"Мама отиде с приятелки на гости. И не се върна... Били са шест жени. Малко преди да пресекат, са се разделили. Иначе щеше да има още жертви. Загубата за нас е неописуема. Имаше приятели, ученици, внуци, много живот пред нея", разказва Рада, самата тя контрабасистка и преподавателка в Националното музикално училище "Л. Пипков".

Илиана Батембергска-Ненова има дълга творческа кариера, била е доцент по музикален съпровод в Държавната консерватория. Съпругът й е професор по физикохимия в БАН, изключително уважаван учен и демократ. Тя е човекът, учил пианистите как да съпровождат други музиканти. "Работеше в деликатната сфера на камерното музициране, което е далеч по-сложно от соловото - все едно да направиш идеално семейство. Истинска аристократка. Сред знаковите имена в музикалната академия", сподели нейният колега, известният пианист проф. Йовчо Крушев, творец с над 3000 концерта зад гърба си.

"Потресен съм!", едва успя да каже нейният ученик, известният композитор Хайгашод Агасян.

"Истински демократ, много свестен и почтен човек", допълни и Люлина Абрашева - съпругата на бившия министър на културата. А Елисавета Вълчинова - музиколог от БАН, работила с Батембергска, си спомня нейната всеотдайност като педагог, винаги готова да подкрепи с мъдрост своите ученици.

"Доц. Батембергска беше била поканена да участва в откриването на международния конкурс "Млади виртуози", който е започна в музикалното училище. Тя е известно име в музикалните среди. Концертирала е по цял свят", не скри скръбта си директорката на училището Милка Митева. Тя и нейните колеги бяха неотменно до дъщерята на пианистката Рада, която е тяхна колежка.

Според познати на загиналата жена въпреки таланта й пианистката не е могла да направи кариера в тоталитарно време заради произхода си - нейният баща е бил убит от Народния съд. Тя е участвала в доста инициативни комитети срещу посегателствата върху демокрацията у нас като този "Да защитим обществените медии от цензурата". Била е и в инициативния комитет за подкрепа на кандидатпрезидентската двойка Неделчо Беронов - Юлиана Николова.

В социалната мрежа фейсбук се появи и текст, написан от един от нейните многобройни ученици - певеца Етиен Леви. В него той казва: "Трудно е да си представим по-нелеп край на жизнения път на тази високоинтелигентна, фина и одухотворена жена, давала дълги години своя безценен опит на едва начеващите в трудното изкуство на акомпанимента. Пианист от висок ранг, владеещ майсторството както на соловото свирене, така и на клавирния съпровод, Илиана Батембергска беше за нас пример на всеотдаен музикант, дълбок професионалист, лъчезарен човек и близък и незаменим съветник, в не само музикални, но и житейски въпроси.

Във времената, в които живеем, когато грубостта, злобата и агресивността владеят изцяло пространството, което ни заобикаля, нейното спокойствие и толерантност бяха за повечето от нас пример на житейско поведение. Трудно можехме да си представим на какъв тормоз е била подложена в годините на тоталитаризма. Тези факти научавахме от нейни близки, но никога достолепното и аристократично нейно излъчване не е допускало и най-малкия намек за съжаление.

Макар и късно, Илиана Батембергска получи признание и зае полагащото й се място на един от най-търсените педагози по съпровод в НМА "П. Владигеров". Благодарните й студенти не са един, или двама. Във всички тях тя е оставила частица от изключителния си финес - музикантски и човешки, пример за подражание на следващите поколения.

Появата й като слушател на концертите на студенти и ученици вдъхваше истинска увереност и спокойствие на участниците и сигурността, че ще получат най-вярната и компетентна оценка. Жестоката българска действителност, за съжаление, отне на българските музиканти личност, с която всяка европейска страна би се гордяла".

"Мир на праха й! Поклон пред светлата й памет!", пише на края Етиен Леви.

"Мама вече я няма. Отиде си. Но ви моля, призовавам ви, пишете, настоявайте законът спешно да се промени. Иначе този човек ще излезе след някой и друг месец, ако въобще се стигне до затвор, и ще убие отново. Малко ли деца загинаха точно на пешеходни пътеки? Те се превърнаха в капани за наивници! Трагедията е страхотна. Трябва да има наказани", призовава дъщерята Рада Ненова.

Семейството все още провежда разговори с погребална агенция, но най-вероятно опелото ще е в четвъртък.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 22

Сортирай по:

10
ИМИГРАНТ Е АБСОЛЮТНО ПРАВ!!! ТОКУ- ЩО СЕ ВРЪЩАМ ОТ ПОГРЕБЕНИЕТО НА ГОСПОЖА БАТЕМБЕРГСКА- ДЪЩЕРЯ Й РАДА Е БЛИЗКА МОЯ ПРИЯТЕЛКА. ПОРЕДНИЯТ КОШМАР, ЗАРАДИ КОЙТО СЕ ВЪРНАХ ЗА НЯКОЛКО ДНИ!!! ПОТРЕСЕНА СЪМ! МАЛКО Е ДА КАЖА, ЧЕ СЪМ В ШОК!!! ТОЗИ ЧОВЕК, КОЙТО НИ ЛИШИ ОТ ТАЗИ ФИНА, СЛЪНЧЕВА, ПРЕКРАСНА, ВЪЗХИТИТЕЛНА ЖЕНА НЕ ЗАСЛУЖАВА ДА ЖИВЕЕ!!!! ЗАЛАГАМ СИ ГЛАВАТА, ЧЕ ЩЕ ГО " ОСЪДЯТ" УСЛОВНО!!! АКО ГО ОСЪДЯТ ВЪОБЩЕ!!! А ЛЕЛЯ ИЛИАНА ВЕЧЕ НЕ Е С НАС!!!! ИЗРОДИ. ЕТО ТАКИВА СА ОСТАНАЛИ В БГ. ЖАЛКИ ИЗРОДИ.

-2
Имигранта - хайде по-кротко със съветите! Само преди дни 22 годишна надарена българска балерина беше убита на пешеходна пътека в Щатите от подобен изрод - има ги такива навсякъде...

1
ГОСПОДА БЯГАЙТЕ ОТ ТАЗИ ДЪРЖАВА ТЯ Е ОЛИЦЕТВОРЕНИЕ НА ЛОШОТО. АЗ Я НАПУСНАХ ПРЕДИ 16 ГОДИНИ И ЩЕ ВИ КАЖА ЧЕ НАИСТИНА СЪМ ЩАСТЛИВ ЧЕ НЕ СЪМ ЧАСТ ОТ ТЕЗИ ИДИОТЩИНИ КОИТО СЕ СЛУЧВАТ.... НАИСТИНА НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА В СВЕТА. 50 нарушения отнета книжка за точки и кога това копеленце на 25 години му взеха книжката та му е върнали та и станал таксиметров шофьор.... ВЕРНО БЯГАЙТЕ ОТ ТАМ ТАМ В БЪЛГАРИЯ УБИВАТ ПОКАЗНО ПО УЛИЦИТЕ ОТВЛИЧАТ УБИВАТ НА ПЕШЕХОДНАТА ПЪТЕКА РЪГАТ СЕ С НОЖОВЕ КАТО КАНИБАЛИ И НЕ ИСКАМ ДА ПРОДЪЛЖАВАМ....ТОВА БСИСТИНА Е КЕНЕФ ЖАЛКО ЗА ИНАЧЕ КРАСИВАТА СТРАНА БЪЛГАРИЯ

13
50 акта и е на свобода, даже кара такси????? СТИГА де, закривайте я тази държава

0
Ето докъде стига безотговорността и безнаказаността в България - Водачът има над 50 нарушения на пътя,,Катаджиите са писали актове на рецидивиста по всички членове на Закона за движение по пътищата, включително и отнемане на книжката, Мъжът е регистриран за кражба и за измама и е осъждан, защото карал такси без лиценз. НЯМА НАКАЗАНИЕ, НЯМА ЗАТВОР ЗА ТОЗИ УБИЕЦ, А ЗАЩО НЯМА НАКАЗАНИЕ ЗА СЪДИИТЕ. Докога те ще съдят само за да пълнят джоба си???

1
Абсолютно показателен случай на това какво дебне и малкото останало свястно в нашето тотално сбъркано общество. Причините са много дълбоки и много отдалече - отпреди 65 години поне.

2
МИЛИ ХОРА, ВСЕКИ ПРЕКАРАН ДЕН В ТАЯ ПОМИЙНА ЯМА НАРЕЧЕНА БЪЛГАРИЯ Е ОГРОМЕН РИСК ЗА ЗДРАВЕТО И ЖИВОТА НА ЕДИН НОРМАЛЕН ЧОВЕК. АЗ ПРИ ДОБРА ВЪЗМОЖНОСТ СЕ ИЗНАСЯМ И МИСЛЯ ДА ЗАБРАВЯ КЪДЕ СЕ НАМИРА ТОЯ КЕНЕФ И ГАДТА, КОЯТО ГО НАСЕЛЯВА ! ЖАЛКО ЗА КРАСИВАТА ТЕРИТОРИЯ И МАЛКОТО СВЕСТНИ ХОРА !!!!

1
Ей на такива трябва да им се дава доживотна присъда....

10
Дори не се е опитал да спре...Това е жалката истина..... А погуби прекрасни хора....

0
Искам да попитам тези пътници, които са се возили, защо не са направили забележка, че кара с превишена скорост????

0
Има едно много просто решение-водачите на автомобили трябва да бъдат задължени да спират много по далече от зебрата, така пешеходците ще бъдат сигорни че им се осигурява предимство (така е в Германия). Има нещо също много важно-къде да се поставят пешеходните пътеки, има места като кръговото на Руски паметник е истинска корида има пътека дори напреко на кръстовището. Е редно е г-жа Фандъкова да немисли само за рокерите, а и за пешеходците.

0
Г-н зам.гл.прокурор Ситнилски, няколко думи по този въпрос? Нали затворите са били препълнени, а този таксиметраджия уби 2 жени и то на зебрата? Вие, магистратите, вкл. и тези на върха, усещате ли колко сте жалки? И такива като вас диреци ли ще крепят държавата? Пълна скръб...

6
СМЪРТ, САМО СМЪРТ ЗА ТОВА ГАДНО КОПЕЛЕ--УБИЕЦ!!!

9
Този трагичен инцидент е пълен със символика. Нека всеки помисли кое явление кое друго явление уби, унищожи - помислете какво от българщината олицетворява убиеца и какво олицетворява жената на изкуството, на духа. Много, много тъжно......защото това се случва постоянно....

0
И в момента при подготовката за водач на превозно средство и изпита се набляга на три неща- червен светофар, знак Стоп и пешеходна пътека с човек на платното или канещ се да стъпи. На изпита и най-малкото съмнение завършва със скъсване. Но след това всеки си кара както му скимне. В Бг има преклонение пред неспазването на правилата и законите и погазването на закона за движение по пътищата е огледало на цялата ни държава и култура! И действително - пешеходците отдавна е трябевало да разберат, че грижата за живота им е първо тяхна лична отговорност. Аз като пресичам гледам шофьорите в очите, следя поведението на автомобила им. В джунглата нямам доверие на закони, а на инстинта си за самосъхранение. За нещастие малките деца и възрастните са уязавими и затова точно те стават най-често жерти на пешеходните пътеки. :(

0
транспортно престъпление....журналистите трябва така да транспортно престъпление е определението за много птп или пътни инциденти, както им казват за по-маловажно журналистите, за безотговорните джигити на пътя

0
това не е нито нелеп, нито малоумен инцидент драги. Това си е чиста проба предумишлено убийство, извършено от човек който не за първи път кара с бясна скорост и извършва закононарушения. Предумишлено убийство !.

0
да ти повторя пак - дано по-скоро изродът пукне и изгние като куче, барабар с цялата си фамилия. Ако си мъж, ще ме подкрепиш, ама ако си мъж и ти стиска. А разум и емоции няма и не може да има при отмъщение и възмездие спрумо изроди. Дано по-скоро пукне изродът !

0
Искрено съжалявам за случилото се. Нелеп и малоумен инцидент, който може да се случи на всеки от нас, загиват и доста деца. Не съвсем по темата, но , 123, ако си мъж, се надявам да ме разбереш - странно впечатление прави мъж, който отправя клетви, характерно е за жените. Нормалното е да разсъждаваш с разум и при отсъствие на емоции! Естествено е да очакваме прилагането на закона с пълната му строгост, лошото е, че това няма да върне двата човешки живота. А вероятно ще се повтори многократно - лятото чука на вратата...

0
В България човешкия живот не струва НИЩО! Каквато ни държавата ,такава ни оправията

0
Главният виновник за тази трагедия е КАТ , които досега по тяхните думи САМО са му съставяли актове за нарушения .За подобни престъпления има следствие , прокуратура и съд , но това става в страни , където правото е в услуга живота и здравето на хората .Това трябва добре да помним ! И да не приемаме с лекота обяснения че на нарушителите се пишат актове . А в същото време престъпници като Юлчев пишат некролози !

0
дано пукне и изгние като куче този мръсник, таксиметровият шофьор. Дано му се върне тъпкано на него и на семейството му, изрод долен. Дано по-скоро пукнат и той и цялата му фамилия !

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Агенцията по храните да прати наблюдател, предлага наследник на Ботев, задържан заради супа за бедните

Агенцията по храните да прати наблюдател-доброволец да гледа как правим супата, предложи по Би Ти Ви Боян Ботьов, прапраплеменик на Христо Ботев. Той бе задържан от полицията,

Петкова: Имаме два плана, ако настъпи промяна в доставките на газ

Имаме два различни плана, които могат да бъдат въведен в действие, в случай че настъпи промяна в доставките на газ към България. Това каза министър Теменужка Петкова по повод това възможна ли е нова

Ексдепутат: Васил Илиев бил убит, защото искал да прави банка

С Васил Илиев се познавахме още от спортното училище в "Олимпийски надежди", аз бях щангист, той беше борец, разказа пред Би Ти Ви Христо Марков, който беше депутат във Великото народно събрание от

Радан Кънев: Ченалова брани мафиотския интерес в съдебната система

Главният прокурор може да започне операция "Чисти ръце", смята лидерът на ДСБ Румяна Ченалова брани мафиотски интерес, не е толкова смела да говори тези неща без огромен гръб зад себе си,

Бъчварова: Борбата с контрабандата с акцизни стоки е сред главните приоритети

Противодействието на контрабандата с акцизни стоки е един от главните приоритети на правителството – мотивите за това са както фискални, така и принципни.

Мая Манолова ще се срещне със студенти от Пловдивския университет

По покана на студенти от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с учащите в учебното заведение от 13,00 часа.

Ангелкова: Случващото се на геополитическата сцена дава положителен тласък на туризма ни

"Това, което се случва на геополитическата сцена в момента дава положителен тласък на българския туризъм", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в предаването „Събуди се” по Нова телевизия.