„Нов регион" за "Белене”: България гони Москва от Балканите

Снимка: Архив

България гони Москва от Балканския полуостров. София се отказа от строителството на АЕЦ „Белене", а преди това и от „Бургас-Александруполис". Следва „Южен поток", коментира руското издание „Нов регион" след отказа на страната ни от строителството на АЕЦ "Белене".

Мнозина експерти обясняват излизането на България от руските проекти с идването на власт през 2009 година на „прозападното правителство" на Бойко Борисов, който веднага обяви намерението си да преразгледа всички договори с Москва, сключени от проруските му предшественици.

Засега България остава сред участниците в още един мащабен проект - „Южен поток". Но преговорите по него не са приключили напълно. Един от основните въпроси, от който зависи всичко, е намаляването на цената на руския природен газ за София.

България реши да не строи АЕЦ „Белене", официално ще информира Русия за отказа си в четвъртък, предаде Интерфакс, позовавайки се на изказване на заместник-финансовия министър Владислав Горанов.

Вместо атомна централа в Белене ще се построи газова електростанция. Вече построеният реактор за „АЕЦ „Белене" ще бъде монтиран в нов блок на „АЕЦ „Козлодуй".
Официалният отказ от проекта ще бъде съобщен от новия министър на икономиката, енергетиката и туризма на България - Делян Добрев, който ще пристигне в Москва в четвъртък.

България реши да не строи АЕЦ „Белене" и официално ще съобщи на Русия своя отказ в четвъртък. Вместо атомната електроцентрала в град Белене ще бъде построена газова електроцентрала. Реакторът, който вече е построен за АЕЦ „Белене", ще бъде поставен в нов блок на действащата АЕЦ „Козлодуй", предаде агенция Росбалт.

През декември 2011 година българското правителство вече се отказа от проекта за съвместен петролопровод с Русия и Гърция - „Бургас-Александруполис". Тогава София посочи, че проектът е икономически неизгоден.

Ръководителят на „Росатом" Сергей Кириенко не смята, че възможният отказ на българските власти от строителството на АЕЦ „Белене" ще донесе съществени загуби за корпорацията, но призна, че за проекта са били изгубени време и сили.

„При общия обем на поръчките на „Росатом" отказът от една атомна електроцентрала е незначителна загуба. Но за централата в Белене бяха изразходвани немалко време и сили. Разбира се, би било жалко, ако проектът не се реализира", заявява Кириенко пред ИТАР-ТАСС.

Сергей Кириенко отбелязва, че позицията на Русия по въпроса е строго прагматична.
„Ако България реши да строи АЕЦ „Белене", ние ще строим. Ако на България не е нужен този проект, то няма да го реализираме", посочва ръководителят на „Росатом".

България се отказа от плановете си да изгради атомна електроцентрала в Белене на брега на река Дунав. Место това ще бъде построена газова електроцентрала, предаде агенция Ройтерс.

През последните три години проектът АЕЦ „Белене" не успя да привлече сериозни чуждестранни инвеститори, след като германската компания RWE се оттегли през 2009 година заради проблеми с финансирането. Премиерът Бойко Борисов нееднократно заяви, че проектът на стойност 8 милиарда евро няма да продължи, ако не бъдат намерени западни инвеститори.

До момента България е похарчила около 1,4 милиарда лева по проекта.
Решението за отказ от строителството е в съответствие с позицията на дясноцентристкото правителство след 2009 година, когато обяви, че преразглежда големите съвместни енергийни проекти с Русия. Тогава кабинетът посочи, че ще се откаже от проектите, ако те не са икономически изгодни и не отговарят на националните интереси.

Брюксел и Вашингтон отдавна изразяваха опасения, че новата руска атомна електроцентрала ще увеличи зависимостта на България от Русия, която може да използва силата си в енергетиката, за да увеличи политическото си влияние.

България реши да се откаже от сделката с руската компания „Атомстройекспорт" за строителството на нова 2000-мегаватова ядрена централа на р. Дунав, предаде АФП.
„България се отказва от АЕЦ „Белене", съобщи заместник-финансовият министър Владислав Горанов.

Според Горанов България ще плати на „Атомстройекспорт" за готовия реактор и ще го инсталира в АЕЦ „Козлодуй". Това ще струва около един милиард евро, а на площадката в Белене ще бъде построена газова електрическа централа.

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев ще пътува до Москва, за да се опита да убеди руската страна да не съди България за отказа й от проекта за атомна централа.

България е най-големият износител на електричество на Балканите и в момента има два 1000-ватови реактора в АЕЦ „Козлодуй". Страната се опитва да построи нова централа, с която да компенсира изгубения капацитет от затварянето на по-малките реактори в атомната централа при влизането на страната в ЕС през 2007 г., коментира АФП.

България се отказа от пановете си за изграждане на втора атомна електроцентрала на брега на река Дунав, съобщава „Вашингтон пост".

След среща на кабинета заместник-министърът на финансите на България Владислав Горанов заяви, че в град Белене няма да се строи АЕЦ, а газова централа. Той не разкри повече подробности за плана.

Горанов посочи, че реакторът, който вече е събран от „Росатом" за АЕЦ „Белене", ще бъде поставен в единствената атомна електроцентрала на страната в Козлодуй.
В четвъртък новият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев ще замине за Москва, за да информира руските власти за решението.

Информацията е на Агенция „Фокус"

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 30

Сортирай по:

0
В общи линии нещата се развиват прекрасно. За газовата централа в Белене ще видим... за Козлодуй 7 блок ще видим... Добре, че има време. Русофилите в България ще понамалеят. Все пак полека-лека ще отпаднат от учебниците Здраствуйте братушки и Кат Русия няма втора и т. н. Така образованието ни ще почне да учи български граждани, а няма да произвежда русофили. След 10-ина години може и да се строи неруски реактор, ще се добива шистов газ (за радост без руснаци). Пък и Украйна може да стане свободна държава, а не колония. Москва ще се отдалечи. И да обобщим - още 10-на години трябва да се удържат руснаците по-далеч, доколкото е възможно в една русофилска държава с която се подиграва цяла Европа.

0
Росатом има произведени 20 реактора, технология от 80-те години със слаба и средна мощност от 180 -1000MW, които са предназначени за страни със слаба инфраструктура. Продават се в Иран, Турция и други страни от 3-тия свят. АЕЦ Белене, не можеше да се построи от 1981 година до 2012, през цялото време ни е вътрешно изключително неизгодно. Трябваше да теглим заем от 20 млр.лева, за построяване на централата, която щеше да се строи още 5-6 години. За тези години трябва да се плащат лихви на 10-12%. това са около минус -2 млр.лева всяка година само лихви.Ядреното гориво също не е евтино. Колко ще ни струват всъщност 1000MW в сметките за ток?

0
Nuclear power plants: Kozloduy - 3,760 MW · Thermal power plants: Maritsa Iztok 2 - 1,470 MW · Varna - 1,260 MW · Maritsa Iztok 3 - 900 MW · Bobov Dol - 630 MW · Ruse Iztok - 600 MW · Maritsa Iztok 1 - 500 MW · Maritsa 3 - 240 MW · Republika - 180 MW · Sofia - 130 MW · Sofia Iztok - 100 MW/ - Hydro power plants: Chaira - 840 MW · Dospat-Vacha - 670 MW · Belmeken - 375 MW · Sestrimo - 240MW · Batashki Vodnosilov Pat - 230 MW · Kardzhali - 170 MW · Gorna Arda - 160 MW · Orphey - 160 MW · Peshtera - 128MW · Momina Klisura - 120 MW · Sredna Vacha - 120 MW · Ivailovgrad - 110 MW ВЕП - Добрин 70 MW • Мургаш 100 MW • Свети Никола 156MW • Суворово 60 MW ФВП - Самоводене • Златарица • Блатец • Остър камък • Крушево ...

0
rusia vinagi si e gledala interesa, ne e nujno da zastavame v g-e poza

0
ako niama da prodavame tok na turcite za kakvo ni e skapa centrala, nali ste stroiat tri centrali,

0
Владо, това също е начин да се покрият следите, къде са похарчени тези 1,4млрд., кой ги е похарчил, и колко си е отклонил към джоба !?! Според мен отказът от АЕЦ "Белене", е поредната национална катастрофа, което ще се разбере, обаче след 15-20години !?! Всеки народ си заслужава правителството, тези който днес викат ура, след десетина години също ще ревЪт !!!

0
Хм, 1,4 млрд. лева, това са 1 милиард долара. Ехх за тези парички изхарчени какви изтребителчета щяхме да вземем. 20 броя на приблизителна цена от 50 млн$ за брой

0
Glupatsi , samo trabva da sledat turskata politika i da ya posledvat ! Patat prez "Bosfora" kam Evropa vse oshte e otvoren pone za sega ! Pustiyat mu Dogan - profesionalista si e profisionalist !

0
NIE UMNITE BULGARI SE OTKAZVAME OT RUSIYA , A GLUPAVITE TURTSI SE SBLIJAVAT S TAH ! ISTORIYATA ZA KOY LI PAT SHTE POKAJE GRESHNATA NEDALNOVIDNA POLITIKA NA BULGARSKITE UPRAVNITSI , NO KAKTO VINAGI OTNOVO NARODA SHTE PLASHTA ! DOKOGA ! VSEKI NAROD SI ZASLUJAVA SADBATA SI I UPRAVNITSITE SI !

0
Булгаристан гони Русия - няма да строи руски АЕЦ. В същото време Турция ще строи цели три Руски АЕЦ. Освен това Булгаристан ще изгради газова връзка с Турция под невинния предлог за независимост от руския газ. А Турция какъв точно газ ще препродава на Булгаристан? Американски или от космоса? Кой ли е в ролята на глупака питам се аз?

0
Има израз "лъже, като влашки циганин" и ти nasko 4445 си точно такъв ! Какви виетнамци са те яли при строежа на АЕЦ "Козлодуй" когато те току що бяха излезли от война? Колко кубинци? Такива имаше вече при строежа на АЕЦ-2, но ти разчиташ на късата памет и на по-младичките и глупави да ти повярват. Ако искаш да си убедителен лъжи по-малко. А иначе познавам ядреното строителство, защото съм участвал, познавам на средно ниво и основите на ядрената енергетика, защото съм я изучавал и мога смело да ти кажа, че повечето коментатори искащи забраната й, разбират колкото магаре от музика.

0
Не атомна централа а газова-не хуй а кур .Ми нали газа ще дойде от Москва бре джанъм какво сте се завайкали по-долу.

0
след това "мъдро" решение името на "б.б. и родата му" ще бъде споменавано десетилетия наред от Българския народ............. това е най глупавото решение до момента...... лошото е , че страда НАРОДА - непосилните сметки за газ те първа ще ги поеме НАРОДА а не "нинджата б.б".-той определено си е взел "допълнителното материалн стимулиране"//.... очаквам драстичен скок в цената на газта, горивота и всичко свързано с тях.......но мутрите това не ги интересува........

0
И кой сега печели най-много – вятърните генератори на Цветелина Бориславова и енергията от слонска трева, с която банкерката зася Северозападна България. Така слонската алчност на Цветелина се маскира с национални интереси от ликвидирането на атомната ни енергетика. Абе, вие помните ли интервюто на Цвети Бориславова за “Труд” преди година, в което тя каза, че е смъртен враг на АЕЦ “Белене”. А помните ли, че преди десетина дни Ахмед Доган каза, че Белене не ни требе. Само не каза, че и на Турция не й трябва конкурент на Балканите в ядрената сфера. Браво, Цвети! Аферим, Доган!

0
колкото пъти сме били с братята руснаци толкова пъти сме спечелили

0
И в тоя случай се пролича глупостта на българина!Тичат журналисти да правят интервюта , че региона щял да остане без работа!И показват един мургав...какво може тоя да работи в АЕЦ? който е работил в строежа на Козлодуй ,знае , че 95 % от работещите - изпълнителските кадри бяха от цяла България, докато на края власята се понаучиха на работа с техниката!Да споменавам ли , че там работиха 2000 виетнамци, към 500 кубинци, поляци сърби... България в момента - няма тоя потенциал....тъй , че докато си обучим хора...не ни трябва АЕЦ! А Р. Овч и компания , като са взели пари от Москва за обещания...да си търсят дръвник за главите...

0
Тези престъпници вече прогониха по-голямата част от българския народ. Сега благодарение на националното предателство и окончателната ликвидация на здравеопазване, енергетика, наука и образование от герберските Бойко.Цветановси-Дянковски мутрокапиталисти ще прогонят и останалите. На фона на престъпленията мутренския капитализъм на Борисов-Цветанов-Дянков и на дереджето, до което докараха България тези майкопродавци турското робство изглежда златен век в българската история!

0
обърнете внимание на снимката приложена към статията"Не стойте без работа" / то няма никой бре,какво да стоят без работа,няма никой,нито да стои нито да работи.Тази табела да я сложат пред Народното Събрание,Бойко,Бойко до къде ни докара

0
чета предишните коментари и не мога да разбера що за хора са ги писали...вие действително ли мислите, че имаме нужда от атомна електроцентрала и то строена от руснаци...те само се чудят как да се намърдат на балканите, че освен сирийците и иранците други съюзници не им останаха...освен това навсякъде по света хората протестират срещу ядрената енергетика....видяхте какво стана с японците дето са ЯПОНЦИ....представете си какво ще стане при една авария на ядрен реактор у нас....браво на правителството , че най-накрая показа червен картон на путиновците

0
майката ни разкатаха тез лумпени,голям ще го ядем

0
Xubavo izgonixme rusnacite ot Belene,SEGA E VREME DA IZGONIM GERB OT VLAST,I SHTE SE OPRAVIM!

0
.................и в момента има два 1000-ватови реактора в АЕЦ „Козлодуй".............. kakvi sa tezi 1000-vatovi reaktora???????????? tezi jurnalisti pak sa podpiinali v rabotno vreme

0
Вместо атомна централа в Белене ще се построи газова електростанция. Тази газова електрстанция с пръдня ли ще работи!? Този газ от къде ще го вземат от депутатските задници ли ще го извеждат!? Ааа... сигурно за това г-н борисов ходи до анадола да оправя бъдещия ни гЪзопровод та проговори от зор на тяхния език!

0
СЕРИОЗНА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ДОХОДИ !!! Нов интернет портал - търсачка ще дели 50% от приходите си с регистрираните потребители. Регистрирайте се с поканата в края на този пост, потвърдете регистрацията на Вашия и-мейл, поканете приятели и печелете от 7-ми април 2012! Уникална възможност, не се изискват никакви вложения или даунлоад. Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, увеличава факторът по който ще се изплащат парите ви! Всеки месец, като заплата! Лесно е, става за минута! Успех! Вашият линк: http://signup.wazzub.info/?lrRef=442669d5

0
Престъпната лумпендемократична шайка, начело с Филип Димитров ликвидира селското стопанство на България и сега по основните си показатели то произвежда между 3 и 10 пъти по-малко и дори чесъна идва от Китай. Престъпната антикомунистическа шайка на Иван Костов разграби и унищожи около 3000 предприятия, съставляващи индустрията на България. Престъпната герберска мутренско-капиталистическа шайка на Борисов ликвидира здравеопазването, науката и енергетиката и вече закрива България! Тези престъпници трябва да бъдат осъдени не само от историята! Трябва да бъдат осъдени от ограбения, смачкан, унищожен, унижен български народ!

0
Жалкото е, че всички ние ще понесем резултатите от пълните идиотщини на Боко Тиквата! Русия е велика и им дреме за нас! Тепърва ще разберем всички ние какво означава велика сила! Америка е далече, а Русия е в Европа!

0
glock, НЕ СИ САМО ТИ ДРУЖЕ! ВИДЯ СЕ, ЧЕ ОТ МУТРА НЕ СТАВА УПРАВЛЕНЕЦ!

0
След среща на кабинета заместник-министърът на финансите на България Владислав Горанов заяви, че в град Белене няма да се строи АЕЦ, а газова централа. Такава дивотия може да измисли някой смятащ се без покритие за специалист - напр. завършил УНСС икономист или пък някой смятащ се за гений младеж, завършил американски КОЛЕЖ. С каква мощност ще бъде газовата турбина, г-н зам.министър на финансите, колко време ще се проектира и изготвя, къде ще се монтира, колко време ще трае подготовката на плащадката, монтажа и запуска на турбината?! Хайде да си имаме уважението! Преди няколко години младата министърка Н.Чилова се изцепи, като оприличи композитор с художник; не е необходимо и вие да си показвате познанията... И вие нали сте зам.министър на МФ, а не министър или отраслов зам.министър по енергетика на МИЕТ?!

0
Ей сега вече ще го ядем голям,ама много голям

0
Гласувал съм за ГЕРБ, но след това тяхно решение изгубиха не само моят глас а гласът на хиляди българи надявайки се на проекта за да изкарват прехраната си. Господа политици защо обрекохте хиляди Българи на емингранство, тъй като сте некадърни да се грижите за народа си. Вече никога НЯМА ДА ГЛАСУВАМ.

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Десислава Танева: Китайският пазар е стратегически много важен

Безспорно китайският пазар е стратегически много важен пазар, ако той стане възможен за българските производители.Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред „Дарик ”.

Лукарски: Опитваме се да наваксаме в отношенията с китайския бизнес

министър на икономиката Божидар Лукарски даде интервю за предаването „Още от деня“ на БНТ. Водещ: “Още от деня започваме с Божидар Лукарски, министър на икономиката, направо от Китай.

Левон Хампарцумян: Тенденцията е лихвите по депозитите да намаляват

Тенденцията е лихвите по депозитите да намаляват. Това съобщи в предаването „Лице в лице” по bTV банкерът Левон Хампарцумян. „Държането на пари в кеш има други рискове – може да ги изядат мишките,

Губят се милиони левове акциз от вносните горива

1,238 млрд. лева е внесеният акциз в хазната от произведените горива в страната. Техният дял е 60%. Останалите 40% са вносни горива. Постъпилият от тях акциз е едва 380 млн. лева.

"Виваком" пуска смартфон с изцяло метален корпус

От началото на декември VIVACOM пуска в магазините си нов модел смартфон - LG Zero. Той има изцяло метален корпус с дебелина от едва 7,1 мм, комфортен дизайн и тегло от 147 грама.

Ето как пазаруват хората в “Черния петък” (снимки)

Традицията на “Черния петък” навлезе и в България. Вече хиляди хора окупират моловете и големите магазини с надежда да се сдобият с някоя намалена стока.

Фермерите планират по-малко инвестиции в техника през следващите 2 години

Предварителните резултати от проучване, проведено сред 5350 фермера, посетили Агритехника 2015 показва две главни тенденции - фермерите планират да инвестират по-малко през следващите две години и