По колко сок от червено цвекло е полезен?

За кого е полезен сокът от червено цвекло и в какви количества? Започнах да си правя сок и да го пия сутрин на гладно по препоръка на джипито ми, но ми прилошава бързо след това и си мисля, че е от сока. Опитах и след хранене - ефектът е почти същият. На какво може да се дължи това? Кои са препоръчителните дози, дали ако комбинирам - с друг зеленчук или плод, или ако разреждам с вода ще е по-добре? Има ли смисъл да упорствам, или да се откажа?

Петя, на 52 г.

"24 часа" предоставя мнението на популярни специалисти.

Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословното тегло.

Можете да ги задавате на телефон 02 942 25 62 или чрез имейл 24zivot@24chasa.bg

Д-р Людмила Емилова

За вълшебното въздействие на червеното цвекло върху човешкия организъм се разказват легенди още от древността. В същото време той е един от най-пренебрегваните от българите зеленчук. Най-силен положителен ефект притежава прясно изцеденият сок от червено цвекло.Той прочиства токсините от черния дроб, жлъчния мехур и далака и ако започнем лечението си с големи дози изведнъж, имаме и страничните ефекти от бурната дезинтоксикация - гадене, световъртеж и обща слабост. Затова винаги започваме приема му в малка доза, примерно 50 мл в комбинация със сок от моркови 250 мл и постепенно увеличаваме количеството на цвеклото до 50%.

В последните години научни изследвания потвърдиха изключително добрия му ефект върху кръвоносните съдове и кръвното налягане. Съдържащите се в него нитрати (не от почвата, в която расте) се преобразуват в тялото ни в азотен окис, който поддържа разширени кръвоносните ни съдове и това води до по-добро кръвоснабдяване на органите и до понижаване и нормализиране на високото кръвно налягане. В помощ са и:

- магнезият - регулира състоянието на кръвоносните съдове и не позволява образуването на тромби

- витамин U - изключително полезен за заздравяване на язви на стомаха и дуоденума

- хлорът - противоалергично и прочистващо бъбреците, жлъчния мехур и лимфата действие

- сапонините - намаляват ''лошия" холестерол

- бетаинът - подпомага усвояването на белтъчините и подобрява работата на черния дроб

- флавоноидите - укрепват стените на капилярите, премахват спазмите им, стимулират образуването на червени кръвни телца

- йодът - подпомага лечението на пациенти с понижена функция на щитовидната жлеза

- цинкът - от него при диабетици инсулинът действа по-продължително

- ниското ниво на калций (5%) и високото на натрий ( 50%) разтваря камъните в бъбреците и жлъчката и плаките в артериите.

Червеното цвекло подобрява паметта и съня, има добър ефект при подагра, при дисменорея, климакс, изключително полезено е за подобряване на имунитета и оттам - за предпазване от рак. Най-силен ефект има при тумори на дебелото черво, мозъка, белия дроб.

Каква е дозата ? Според Д-р Норман Уокър, корифея на лечението със зеленчукови сокове (живял 106 години!) - 100 до 250 мл червено цвекло с добавяне на сок от моркови и краставици два пъти на ден има силен лечебен ефект при тежки болести. Но до тази доза се стига постепенно. Профилактично 50-100 мл два пъти седмично е достатъчно. Може да се консумира и на пара или сурово настъргано заедно с една кисела ябълка, овкусено с лимон,зехтин и чесън (моята любима рецепта).

Не трябва да се притесняваме, от червено цвекло урината ни добие такъв цвят. Причината не е в бъбреците, а в тънките ни черва, увредени най-вероятно от доста антибиотици. Можем да си помогнем, ако всеки ден приемаме лактобацилус булгарикус сутрин преди ядене.

Д-р Георги Гайдурков

Червеното цвекло е изключителният по своите качества зеленчук, ползван още от Хипократ, а по късно и от Парацелз за лечение на редица заболявания и често незаслужено пренебрегван на българската трапеза.

Употребява се в разнообразни рецепти, една от които е приемът на сок от червено цвекло.

Тъкмо поради богатия си състав, включващ освен друго и пигментните флавоноиди антоцианини, както и много вещества със силно детоксикиращо действие, този сок може да проявява и своите дразнещи свойства.

Всъщност самото прочистване на организма е акт на провокация и дразнене, за да може тялото ни да отдели натрупаните отрови. И това е причината "желаното" и "нежеланото" диалектично да се преплитат. В случая имаме един от безбройните примери, в които "дозата прави "отровата".

Трябва най-напред да е ясно, че сокът от червено цвекло не е червено цвекло. То е концентрат от червено цвекло с всички предвидими последици от това.

Ако ние консумираме настъргано червено цвекло например като салата, дразнещият ефект не се проявява особено в смес с други зеленчуци. Явно природата е предвидила да го употребяваме в цялостната му, интегрална форма, а не самостоятелно.

И все пак, ако желаем да ползваме сок от червено цвекло, има няколко възможности:

1. Най-добре е този концентрат да бъде смесен със сока на други зеленчуци и предимно със сок от моркови. При това сокът от червено цвекло следва да е около 10% от общото количество, което ще изпием.

2. Да се започне с малки количества, които постепенно може да се увеличават. Например с 1-2 супени лъжици на прием, като бавно се достигне до по-висока доза. Когато вече сме свикнали, може да се приемат по 100 милилитра 3 пъти дневно, най - добре смесен с друг зеленчуков сок.

3. Сокът от червено цвекло може да се остави да престои в хладилник поне два часа. В този случай дразнещите вещества са значително намалени. Но сокът също така губи и част от лечебните си качества.

Д-р Енджи Касабие

Освен че е полезно, червеното цвекло е и много диетично - в 100 г зеленчук само 44 калории. В червеното цвекло има 88% вода, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли, малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12.

Червеното цвекло се препоръчва за ускоряване процесите на обмяна на веществата в организма. И въпреки наличието на захари, то е полезно за консумация дори от диабетици.

За вас е препоръчително да пиете изцедения сок (от 100 до 300 мл на ден) за общо подобряване състоянието на организма, както ви е препоръчал личният ви лекар. Ако ви се гади, когато го пиете, пробвайте да го направите като коктейл от сок от червено цвекло, ябълки и изцедени лимони. Съдържащата се в цвеклото целулоза, ябълчена, лимонена и други киселини усилват перисталтиката, съдействат за разграждането и усвояването на белтъците, повишават дейността на черния дроб и затова е възможно да получавате състояния на гадене.

Препоръчам няколко варианта как да приемата сока на цвеклото с други продукти. Изпробвайте как ще ви се отрази, ако направите сок от 1 част цвекло, 1 част моркови и 1 част ряпа. Също така опитайте да смесите с мед сока от цвекло - ще усетите по-различен и сипкав вкус.

Високото съдържание на йод и магнезий в цвеклото го правят подходяща храна за хора, които навлизат в по-зряла възраст и за болни от атеросклероза.

В заключение ще ви препоръчам, когато изцедите сока от цвеклото, да го оставите да "подиша" около 40-50 минути, преди да го смесите с останалите сокове, които сте избрали. Пробвайте да приемате коктейла преди хранене, като преди това изпиете една чаша вода.Тъй като сокът от цвекло има много силно очистващо действие за организма, наистина е възможно да получите гадене, затова намалете дозата. При често приемане на сок от цвекло е възможно урината ви да има по-червен цвят, но това да не ви притеснява.

Желая ви успех и ще очаквам да разбера дали "коктейлите", които ви препоръчах с червеното цвекло, са дали ефект.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 10

Сортирай по:

6
Moje, li na 9mesechno bebe da dadem sok ot cherveno cveklo i kakva e dozata? Blagodarq!

-2
Синът ми е на 3 години и започнах да му давам сок от червено цвекло. За една седмица съм му дала 3-ч пъти и то по около 100мл. Грешно ли е ? И въобще как трябва да се дава на малки деца?

10
Днес ми е трети ден сутрин изцеждам 300мл сок от червено цвекло 150мл сок от моркови и 150мл сок от зелени ябълки изпивам цялата смес мигновенно и не усещам абсолютно никаква промяна в нищо.....освен че пишкаш отровно червено.....

48
Румяна, говорите глупости. Всеки прясно изжеден сок от какъвто и да е зеленчук или плод се пие прясно изцеден до 15 минути най много (по-принцип и 5 са му много, но да кажем 15). След това време не е полезно да се пият фрешове. Ако на някой му става лошо от сока на червеното цвекло просто се започва с малки дози и постепенно се увеличават.

0
Рум

-10
Може ли такова невежество,а уж са доктори ? Сокът от червено цвекло никога не се пие веднага след изцеждане-трябва да престои 2 часа на тъмно и хладно и едва след това да се смеси с прясно изцеден сок от моркови или др,зеленчуци .В противен случай рискувате да се натровите,От това е и замайването.Четете повече д-р Емилова,не заблуждавайте хората! И между другото Норман Уокър умира на 99 год.,не на 106

21
Пробвах сок от моркови, цвекло и целина, отношение 4-1-1 и е чудесен. Пробвайте!

25
А на деца може ли да се дава и ако да от каква възраст можеме да го даваме на децата си?

51
Nqmam medicinsko obrazovanie,no poznavam 2 du6i s razli4ni onkologi4ni zabolqvaniq / levkimiq i rak na stomaha/,koito se izlekuvaha ot bolestta,blagodarenie na tsvekloto. Veroyatno zavisi ot stadiq i vida na bolestta, no tova sa fakti ot jivota.

11
- В никакъв случай не трябва да се пие току-що изцеден сок, защото съдържа летливи вещества, които действат като отрова, която може да предизвика гадене, повръщане, обща слабост. - Преди употребата сокът трябва да престои най-малко два часа в хладилника. Червеното цвекло подобрява паметта при атеросклероза, използва се при лечението на неврози и безсъние, анемия и високо кръвно налягане, премахва от тялото токсините и тежките метали. стимулират образуването на червени кръвни клетки. Кореноплодите на цвеклото съдържат захари, органични киселини - лимонена, ябълчна, оксалова, протеин, пектин, каротин, витамини С, В1 и В2, Е и РР, както и минерални соли на калий, магнезий, желязо, мед, цинк, кобалт, молибден, манган , флуор, бор, ванадий, йод, цезиум и рубидий. По съдържание на йод цвеклото е лидер сред зеленчуците и затова се използва широко за профилактика и лечение на хипотиреоидозата - заболяване на щитовидната жлеза, причинено от дефицит на йод и рак.

Добави коментар

Добави коментар

Д-р Николай Шарков: Човек без зъби е инвалид, трабва да има право на безплатни протези

Д-р Николай Шарков е главен секретар на Българския зъболекарски съюз. Главен асистент в катедра "Детска дентална медицина" във Факултета по дентална медицина на МУ - София. Председател на Комитета за

Първият час след травма е решаващ за живота

Първите 60 минути след травма са решаващи за спасяването на живота и затова са наречени “златният час”. Това е и стандартът в спешната медицина при травми, който е важно да постигнем и в България,

Проф. Марин Маринов: Умен компютър в неврохирургията следи всичко – от микроба до разреза

Проф. Марин Маринов е началник на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Ив. Рилски", декан на Медицинския факултет на МУ - София. Председател е на Българското дружество по неврохирургия.

Нов неинвазивен тест открива аномалии в плода с 99,6% сигурност

Нов, неинвазивен, кръвен тест за бременни открива генетични аномалии в плода с 99,6% сигурност. Тестът Harmony се предлага на българските пациенти от Медицинския комплекс “Д-р Щерев” в партньорство

Само 3 000 от 110 000 знаят, че са болни от хепатит C, и се лекуват

Около 110 хил. българи са болни от хепатит С, но само 3000 от тях знаят и се лекуват. Причината - от една страна, заболяването дълго може да протича безсимптомно, от друга, повечето хора нямат достатъ

Болни от псориазис молят докторите за документ, че не са заразни

Един от разпространените митове за псориазиса е, че той е заразен. Затова се стига до абсурдната ситуация болни да молят лекарите да им издадат документ, че са безопасни за околните. Носят го за всеки

70% от случаите на диабет може да бъдат избегнати

Диабетът се превръща в пандемия, но добрата новина е, че над 70% от случаите на тип 2 може да бъдат предотвратени или отложени. Дори да имат генетично предразположение, хората, които са в риск да