Рокери сложиха кръст на храма в Батак

Митрополит Николай

Лидерът на пловдивското мотобратство Малено и рокерът Тапата поставиха 12-килограмов месингов кръст на покрива на православната църква "Св. Неделя" в Батак.

Той е дарение от клуб "Вагабондс" и бе донесен в героичното градче от стотина мотористи. Сред които на 1800-кубиковата си хонда бе и областният управител Здравко Димитров със съпругата си.

Митрополит Николай освети тържествено кръста в храма, в който миналия май съхраняваните там кости на мъчениците бяха провъзгласени за мощи. Батачани обаче бяха разделени на 2 лагера.

"Имаме си 2 църкви, достатъчни са ни. Това е отново борба за кокала, интереси. Храмът костница да си остане музей", каза пенсионерът Ангел Зайков.

"Никой не пита в Батак къде е музеят, а къде е старата черква. Построена е за църква, социализмът я замрази и затова няма кръст. Свещите нищо не могат да повредят, няма стенописи", смята Борис Гарабитов.

Според кмета Петър Паунов общественото мнение натежава в полза на това костницата да бъде и действащ храм. Църквата е собственост на Пловдивската митрополия, но местните искат да има референдум за статута. Митрополит Николай е категоричен, че "Света Неделя" трябва да е действащ храм и не пречи да се съчетава с музей. "Още повече след канонизацията на светите баташки мъченици е грях да остане само музей.

Грях е да се нарича костница, защото техните кости вече са мощи", добави дядо Николай. Той още няма официално становище от министъра на културата Вежди Рашидов. Според владиката няма проблем храмът да работи, въпреки че е културен паметник.

"Министърът да си гледа джамиите. В Пловдив на Джумаята мюсюлманският храм е културен паметник и музей, защо пеят вътре ходжите", разпали се Малено. По думите му решението за даряване на кръста се родило спонтанно. "Батак е наша епархия, а ние сме християни", каза той. Между пловдивските рокери и столичните им събратя кипи идеологическа битка. Софийските мотористи от "Велика България" искат храмът да остане музей. Двете братства ще се срещнат в Батак на 12 май.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 5

Сортирай по:

0
А бе интернет мишоци, дето не си дигате главата от монитора, много знаете тук, но утре ако опре да защитавате нещо Българско срещу 'сичката измет- била еврейска, циганска или мюсюлманска, дето се опитва да обезличи тая древна държава, няма да сте вие дето ще излезете по улиците...така че стойте си по дупките!

0
Не ги е срам тези рокери! Сигурно повечето от тях са турци!!!

0
ЗАКОНЪТ ЗА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО ТОЛЕРИРА ЗАПАЗВАНЕ НА АВТЕНТИЧНИЯ ВИД ! ЧЕТИ ДОБРЕ !! А И МОРАЛА ГО ИЗИСКВА !!! УВАЖАВАШ ЛИ ПАМЕТТА НА ПРЕДЦИТЕ?

0
Днес няма защо да спазваме изискванията на никакъв паша нали ? Щом е църква защо да няма кръст ?!

0
Навремето, 1813-1876г. църквата,, Св.Неделя,,-Батак е била без кръст, защото това е било изискването на пазарджишкия паша. ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА/ по исторически документи от епохата/: Батачани измолили да си построят своя църква. Пазарджишкият паша приел, като поставил следните условия: 1.Да построят църквата за 75 денонощия и нито ден повече. 2.Да не се виждат куполи. 3.Да няма кръст. 4.Да не е по-висока от човек яхнал кон, мерено до стрехата. Всички условия били спазени. Построена за 75 денонощия с труда на всички батачани, църква-костница ,,Св.Неделя,,гр.Батак стои и днес в Автентичния си вид- -без купол, -без кръст и -полувкопана в земята, за да не прави впечатление отвън. . Поставянето на кръст разрушава Автентичния й вид!!! От Поколенията се иска ДА Я ОПАЗЯТ !!!!

Добави коментар

Добави коментар

Три четвърти от софиянци искат премахването на паметника пред НДК

Над три четвърти от населението на София подкрепя възстановяването на войнишкия мемориал и премахването на „1300 години България“ според проведено социологическо проучване.

Писанчев: ДАНС не може да носи политическата отговорност за случая с КТБ

Нито една политическа сила не е поискала от ДАНС анализ какво е свършила агенцията през 2014 година. ДАНС не е виновна за случая с КТБ и не може да носи политическата отговорност за този случай.

Микробус катастрофира в къща в София

Сигнал за катастрофирал микробус е постъпил в 11:50 часа на ул. „Никола Минев”, съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирани от Фокус. Микробусът се е ударил първо в ограда,

Циганин от размирната махала в Дебелт вади брадва на полицай

Поредният инцидент с цигани от гетото в Дебелт е станал тази нощ, съобщават от полицията. След като на 5 декември т.г. 14-годишно ромче брутално насили 12-годишно българче в училищната тоалетна,

Прокуратурата коригира обвинението срещу Веселин Пенгезов

Прокуратурата коригира обвинението срещу бившия председател на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов. Това съобщи самият той пред журналисти, след като се яви в сградата на ДАНС,

Потвърдиха: Кметът на сливенското с. Ковачите е убил човек с колата си пиян, отива в затвора

Апелативен съд Бургас потвърди ефективната присъда на Атанас Гурков - 3 години и 4 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за

Въвеждат срок за записване в ясли и градини в София

Семействата, които са с постоянен адрес в София ще получават 3 точки при кандидатстване за детска градина на децата им. А тези с настоящ адрес ще получават 2 точки.