Гоним пушача от вътре. От вън - също

КАЛИНА ВЛАЙКОВА

ШУМНО парти в апартамент №6 посред нощ. Музиката кънти, гостите са от приятно развеселени до безпаметно пияни. Всички се надвикват с тонколоните. Смях, танци, тропане. Цигарен дим се стеле на талази от първия до последния етаж. На съседа отдолу/дясно/ляво му писва и вика полиция. Ченгетата пристигат със строг вид, викат собственика, пишат му предупреждение съгласно общинските наредби за реда и спокойствието, музиката стихва и партито се разсъхва.

Случвало се е на всеки да е в положението на някого от описаните по-горе герои. При тази ситуация обичайният ход е цялата развеселена компания да се грабне към нощно заведение, където купонът да продължи с пълна сила.

Да пренесем тази случка след 1 юни, когато забраната за пушене на закрито трябва да е факт. Да приемем, че депутатите са я гласували на второ четене в сегашния вид - тоест цигарите са абсолютно табу във всички заведения. Да приемем и че тя се спазва, контролът е ефективен и вече сме европейци по това направление.

Пристига агитката от апартамент №6 в дискотеката на центъра. След първоначалната суетня се изнася за по цигара-две-три навън, където вече е половината клиентела. Стълпотворението е по-голямо от това вътре.

В този момент пристигат същите ченгета със строг вид, викат собственика и го предупреждават, че клиентите му безпокоят с приповдигнатия си шум живеещите наоколо.

Трябва да се приберат.
Да, но вътре не се пуши.
Да, но смущавате спокойствието, тук е жилищен район.
Да, но къде да ги дяна, за да спазя закона?
Ами където си искате, тук имаме общински наредби, съседите се оплакват...

Ако шефът на заведението се опъва, следва глоба до 10 000 лв. При повторно нарушение дейността на обекта може да бъде прекратена за време от месец до 2 години. А повторното нарушение ще е още на следващата нощ.

Това е записано например в столичната наредба за обществения ред. А тази за търговската дейност задължава собствениците на такива заведения да предоставят документ, че не надвишават допустимите нива на шум. Тоест от 1 юни те вече няма да отговарят на това условие. Кметът има право да им забрани нощна дейност, което на практика означава затваряне.

Дори това да не се случи, ако клиентите не искат да им се мотаят полицаи из купона постоянно, просто няма да се върнат в това нощно заведение. И в нито едно друго в жилищен район.

Такива сигурно са половината от наличните, без да претендирам за представително проучване. Едни от най-оборотните барове, клубове, дискотеки и нощни заведения за бързо хранене се намират в разни подземия главно из централните части на градовете. Там изискването да се пуши навън няма как да бъде спазено - никой съсед няма да търпи пълчища пияни гарги с цигари под прозорците си по цяла нощ.

Късметлиите ще са тези, чиито заведения са в ненаселени зони. Останалите просто няма да имат полезен ход. Клиентите им също, освен ако не искат за всяка цигара да трамбоват до парка. Аз лично, като пушач, не бих се навила. Просто ще предложа на приятелите си (пушачи и непушачи) да отидем другаде, където, стриктно спазвайки закона, ще имам условия да упражнявам вредния си навик.

Затова имаше резон в първоначалната идея на депутати от ГЕРБ нощните заведения да се изключат от забраната за пушене. Не е късно това да се направи въпреки заканите на новия здравен министър Десислава Атанасова за нулев толеранс. Тук не става въпрос нито за икономическите изгоди на държавата и бизнеса от пушенето или непушенето, нито за "здравето на нацията". А за чиста невъзможност едно правило да бъде спазено от всички, които засяга.

Изключението няма да бъде прецедент. Има го в много европейски държави. Например в т.нар. сърце на Европа - Белгия. Там в определени нощни заведения се пуши.

Да им предвидят по-високи такси, да ги задължат да си сложат добра вентилация (повечето впрочем вече я имат), да им напишат изискване за минимална квадратура и да им оставят правото на избор. В противен случай хващаме обратната посока - към Турция. Там непосредствено след въвеждането на пълната забрана в нощно заведение ми севираха празна чинийка. Уж за отпадъци, но всъщност - пепелник. Ако дойдат контрольорите, да глобят само мен, а шефът на заведението да вдига рамене и да цъка с език заради клиента си хулиган. На всички маси имаше чинийки, които се подменяха след всеки фас.

Предвид традиционната българска изобретателност за всякакви зулуми, убедена съм, че тук бихме измислили къде по-ефективни методи да не спазваме закона. Затова е добре държавата да не дава воля на това вредно въображение.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 50

Сортирай по:

0
Като толкова много им пречат цигарите да се спрат. Да не се продават и толкова, но не нали трябва да пълним държавният бюджет а с глоби от тютюнев дим я с акцис от цигарите.А коментарите по доло... нямам думи толкова промити мозъци Вие сте в умствен затвор бе хора!! Нали избираме правителство да работи за народа а не против народа.Къде са ни пътищата от винетките ? Къде отиват парите от еко-таксите ? Къде ще отидат парите от глобите за пушачи ? къде правителството е помогнало на Перничани за срутените къщи,апартаменти,училища и детски градини ? айде малко си отворете очите коне с капаци такива.

0
Един приятел има ресторант с прилична градина! За лятото е решил въпроса-всички маси в градината са с табелка "запазено". Идват пушачи-заповядайте на запазена маса. Идва непушач с деца -сори всичко в градината е заето-заповядайте ВЪТРЕ Е ЧИСТО И ПРОВЕТЛИВО!!!

0
Аз не пуша, но винаги когато пушачите излизат да пушат спирам работа и излизам и аз! Те 10 мин. не работят и аз не ги работя тия 10 мин.

1
Щом ще забраняват пушенето - нека забранят и автомобилите . Един автомобил изхвърля във въздуха много повече отрови от една цигара. Какво количество вредни за здравето газове дава това?! Много по наситено от дима на някой пушач. Всички пушачи да се съберат по на цигара в купом , ще замърсят въздуха по-малко от всички шофьори каращи колите си по улиците. Те не тровят ли пешеходците наоколо?! Тровят ги. Тровят и живеещите в блокове наоколо.Тровят цялата приорода....Да не говорим, че често отнемат и човешки живот при катастрофа! Забраната на пученето ще бъде ДИСКРИМИНАЦИЯ до момента в който не забранят карането на коли с бензин, дизел или гас. Не съм пушач за сведение. Не карам и кола.

0
Грешката е много по-мащабна. В чужбина заведенията са разположени далеч от жилищните територии. В центъра на населените места има само офиси /които не работят след 17:00/, магазини и заведения. Няма на кого да пречиш с дим и шум.Я излез под прозореца на нечия спалня - па си пуши и приказвай "тихичко" - където и да застанеш ще има хора да ти гълтат дима и да ти слушат приказките щат не щат. Ако си вътре в заведението - дим и шум пак ще са налице когато отворят прозорците или пуснат вентилацията. У нас жилищни блокове и кръчми са гъз до гъз - няма покой и надежда, драги форумци.

0
Дереджето ни е такова НЕ заради цигарите,друже. Причината е другаде. В тази държава какво друго ни остава, освен да мрем по-скоро. Пгледни образованието, икономиката,финансовата политика, социалната система, здравеопазването, транспорта - да изреждам ли още! Рибата се вмирисва от към главата - не от към цигарата.

4
Прочетох статията и изпитах съжаление към авторката. Жалбата й за спокойствието на гражданите е смешна. Ние сме дива и проста нация. Ние сме на първо място в Европа по смъртност от инфаркт. В топ 3 сме по смъртност от инсулт и рак. В топ 3 сме по брой на пушещите жени и младежи. На първо място сме по смъртност при катастрофи и пияни водачи. Пушим, пием, ядем и караме като диваци. Или ще се цивилизоваме или ще загинем. До тук сме стигнали.

3
Цялата статия е една глупост! Кой е казал, че като пушиш навън трябва да вдигаш врява?!? Излизаш, пушиш си, разговаряш спокойно и се прибираш пак вътре.Като вървиш по улицата, на път към вас от нощното заведение, и викаш нощем, дали полицейските патрули ще те отминат без да те питат кой си, откъде си!? А авторката е една кисела пушачка, на която ще й се вкисне още повече, когато я цапнат от 300 до 500 лева за първо нарушение. Ако едно заведение има добра вентилация и ОТДЕЛНИ помещения за пушачи и непушави, аз като наскоро отказал цигарите, с удоволствие ще го посещавам и бившите ми "колеги" няма да ми правят никакво впечатление. Но идеята е не да се угажда на непушачите и да се прави мръсно на пушачите, а да спазим всички изисквания, за да станем част от Шенгенското пространство и евентуално, ако имаме голямо желание, от Еврозоната.

-2
Много си тъп Иване !Защо не си е....маменцето,а?Като не си съгласен да се пуши заминавай за Белгия бе цървул.

1
Прекалено много фантазии.....!!!!!! ами да има си ред и закони.Вътре не се пуши а навън не се вика...ии какво от това?Другите държаши по прости ли са от Българската държава та даже и са ограничили заведенията да работят до 1 ам.?? По пиянска държава въобще от България има ли? Затова да...точно така-вътре да не се пуши а навън да не се вика.Щото Българина като патне 4-5 чашки става невероятно леке! И тук разни пушачи и пияндета си дават мнението че:дребни душици "ги управлявали....А иначе ако ги питаш и те ще ти кажат "колко скапана държава"е България/но без да се замислят че ТЕ я правят такава! И аз така казвам-даи боже да дочакаме ВИДОВ ден и следващия след Борисов да е още по голям противник на ПИЯНДЕТАТА в тази държава!Ииии.....ПУШАЧИТЕ навън моля ,навън!!!!

0
Какво да коменираме - ДРЕБНИ ДУШИЦИ ни управляват. И решенията са им такива - дребни, недомислени. Един държавник е ДЛЪЖЕН за търси баланс, защото хората не са еднородна маса. Е, ДАЙ БОЖЕ ДА ДОЧАКАМЕ ВИДОВДЕН И БОРИСОВ ПОСЛЕДЕН ДЕН...

2
Поредната КИФЛА с мнение........,Работягите нямат време да се наспят ,тая за нощен живот ми говори.Или е дебела и пуши за дане прилича на Пиги, или лапа цигарата на някой пушач, дето и плаща за прашките!

3
Не съм изобщо привърженик на правителството и на ГЕРБ, но ако устискат на натиска на пушачите и гласуват проекта и ако забраната стане факт от 1 юли, ще получат моя глас. Само тоталната забрана може да промени настоящето положение, което се равнява на забраната на плувците да пикаят в лявата част на басейна за да не се мърси водата в басейна.

3
Няма нищо ново! БГ няма да бъде единственната държава със забранено пушене. Това е практика в Европа. В Германия напр. дори ако съседа пуши на терасата и на другите им пречи това, могат да се оплачат и съседа пушач е длъжен да се съобрази със закона и да престане да пуши на терасата. Има здрави закони за всичко. Или се подчиняваш, или си вземаш "шапката" и си заминаваш. Но компромис не се прави, независимо кой си и какъв си.

1
Тотална забрана е може би по-добре. В противен случай ще стане пренатоварване в заведения където се пуши и ще бъде голям хаос там. За това, тоталната забрана е по-справедлива. В противен случай пак ще има "наши" и "ваши". При "нашите" ще се пуши,а при "вашите" не, и ще бъде голям ужас.

6
Do poslednia komentar: Kogato i zaplatite ni stanat kato tehnite,a ne samo iziskvaniata,balak tap!!!

4
Не selCor, a СЕЛЧО си ти, който не си излизат от село.От 15 години живея на вън. Когато забраниха пушенето в U.S.A. всички безропотно изпълниха заповедта. Сега живея в Лондон също безропотно се изпълнява. Само ние искаме да заобиколим закона. Кога ще станем съвестни и дисциплинирани граждани? Кога ще станем като другите държави?

4
МЯКАТЕ НЕ МЯКАТЕ ТОВА Е ОТ 1ви ЮЛИ ФИНИТО аз живея от 15години в UK Забраниха и това е вярно много затрудниха пушачите но те свикнаха Пред заведенията има места за пушене Охраната в всяко едно заведение е задължителна и тя Калинче се грижи тези дето пушат отвън да не крещят а ако крещят аут от заведението и и естествено няма влизане след това никога. Закона е справедлив не става затова че пушиш да тровиш другите. Ще има проблеми но както на всякъде така и при нас ще стане. А пък и много от оушачите се отказаха от порока си. Другото важно нещо е че преди 15години цигарите в Uk струваха м/у £3/5 сега са £6 до £8 така че скоро и в Bg ще е лукс да се пуши....

4
Впрочем жал ми е за авторката- такова хубаво момиче, пък седнало да се тормози за пияните и безделниците....То даже статията не е толкова за пушачите, колкото за допийващите си компании. Жалка работа!

0
Никога не бих наела човек-пушач да ми работи. Редовната им практика за 8-часов работен ден включва по поне 5-6 цигари на ден минимум. Тоест поне 1 час вместо да работят , пушачите висят навън и пушат и си приказват. В цивилизованите страни непушачите са с предимство дори при търсене на работа, а в България, нали е 3-ия свят непушачите са принудени да търпят до дупка.Това е несправедливо и трябва да се промени!

3
Къде ги отделиха пушачите бе? На съседна маса ли? Я кажи една дискотека, където пушачите са отделени? Говорите пълни глупости. Наредбите и до сега не се спазват, заведенията, които имат зали за пушачи и непушачи са единици. Но в крайна сметка е вярно, че наредбите, които се приемат не се спазват изобщо.

2
Бивш пушач съм. Не всеки може да откаже цигарите. Много съм подразнен от унизителната кампания против пушачите, която клони към садизъм. Има правило: не издавай заповеди, които няма да се изпълнявват. И тази кампания ще завърши безславно, някои ще намажат, други ще плащат, трети - ядат бой. Това не е решение, предостатъчно беше, че отделиха пушачите в заведенията.

5
Никой не желае да отнеме правото на избор на хората, решили да пушат, стига те да не тровят пасивно непушачите. Ето това на Вас Ви убягва, да пушачите имат права, но непушачите също - плюс това непушачите по никакъв начин не застрашават пушачите, докато обратното в никакъв случай не може да се каже. Трябват спешни мерки, по-строги закони и много много здрави глоби за нарушителите на забраната, особено в заведенията тя изобщо не се спазва.

2
Много добре знаете, че забраната за пушене на работното място е формална, както и местата в заведение за пушачи и за непушачи. В едно заведение масите са една до друга или сред няколко маси за непушачи се мъдри маса с пепелник - какъв е смисъла? За това хората Ви казват, че като идат на заведение няма как да не попушат пасивно. Същото се отнася и за работното място - в моята работа общата стая за почивка е и определена като стая за пушене и така непушачите страдаме заради пушачите. Колко скандали, колко разправии, но да отнемеш правото на пушача да пуши е все едно да се опитваш да вземеш на наркоман дозата. Трябва да има някакъв ред, така че тези, които са избрали да не пушат, да не страдат поради липса на избор.

3
Pu6a4 sqm ,no ne sqm protiv zabranata da se pu6i na ob6testveni mesta! kolkoto po skoro ja vavedat tolkova po dobre.v4era se varnah ot Tyrkia-totalna zabrana v vsi4ki zatvoreni pome6tenia,izliza 4e turcite sa mnogo po civilizovani ot nas evropeicite ?!da ne govorim za Norway kadeto jiveja-pravitelstvoto obmislq zakon s koito pu6eneto 6te bade kriminalizirano do 2020 god.!4udq se kak Ferdinand e opitpomil ili pone se e opital da kultivira toz div narod.pozdrav ot Norway!

3
Не ми харесва да се противим срещу забрана да се пуши на обществени места. В другите напреднали държави отдавна не се пуши. И ние трябва безропотно да ги последваме, защото е за добро. Искам да дам пример, в семейното ни заведение не се пуши от две години и клиентите си останаха.

8
Към всеки мога да изпитам съчувстие и да му помогна с каквото зависи от мен,само не и към пушач-да мрат!

6
do P.M. Te ne se grijat za zdraveto ti. Tam ti e greshkata. Tezi zakoni sa da opazqt horata koito ne pushat. Tova che ti si reshil da pushish si e tvoi problem i imash pulnoto pravo da go pravish! No kogato doidesh v moito prostranstvo i zapochvash da me trovish men tova veche e nedopustimo! Ne sum dlujen da ti disham pusheka i da se trovq! Da ne govorim za prinera koito davate na mladoto pokolenie. Tova e tochka po vuprosa! Kolkoto i da hlenchte tova e zakona shte si vleze v sila a 1 den nashite detza shte ni se chudqt na akula kolko kusno sme go prieli tozi zakon!

7
Кандидат за РАК Пуши си вкъщи колкото искаш!Защото аз не бях кандидат за РАК, но поради това,че работих две години в среда на пушачи, се разболях.

7
Qvno si lichi che avtorkata e pushachka. I stiga ste hlenchili che vi zabranili da pushite gorkite pushachi milite.......malko vi e. Napravo pobesnqvam kato vidq roditel s malki detza kak spokoino si pushi v kolata naprimer a malkite gorkite nali nqma drug izbor pushat i te! Tova sushto trabva da se zabrani! SHto se otnasq do klubove i discoteki te ne bi trqbvalo izobshto da sa v jilishtni rayoni. Vinagi trqbva da ima bufer trqbva da sa v rayoni s office sgradi ili magazini, molove, i taka nqma da budat pritesnqvani grajdanite. She sednem sega da leem sulzi za gorkata kompania koqto nqmalo kude da si dopie i da se napushi Gorkite!!! Horata edvam svurzvat 2ta kraq i se chudqt kak da slojat neshto na masata i da nahranqt detzata si , a nashta "avtorka" sednala da oplakva 1 piana kompania! Sram i pozor! Problemat e che ima mnogo oshte kato neq...............no da se nadqvame che pravitelstvoto i parlamenta shte si svurshat rabotata!

2
Аз пък искам в София да се забрани употребата на лични автомобили - същите да се ползват само извън София.В София да се ползва само обществен транспорт - има метро, таксита, автобуси, тролеи, маршрутки.Много повече се трови и замърсява въздуха от автомобили, отколкото от пушачи.

3
чиба! трябва да се забрани тотално!

0
Да си пушат в къщи колкото искат. В заведенията- само с електронни цигари !

-5
Аз искам да се разболея от рак. Искам и всички около мен всички да се разболеят от рак, защото е супер яко да си болен от рак. Обаче ме дискриминират и ми забраняват да пуша,

-6
A ти 681 от какво точно се дразниш? Заведенията са разделени на помещения на пушачи и непушачи - никой не те кара да влизаш в това за пушачи. В офисите е забранено пушенето, освен в обособени помещения със точно определена вентилация - където също никой не те бие да ходиш. Как така си се умирисал на тютюн? А? Кво те трови - собствената ти малка душица ли? Ти просто не искаш изобщо да съществуват пушачите, дразни те идеята за тях, не трябва дори да има шанс да ги срещнеш някъде, не искаш да знаеш че биха могли да имат права пред теб - който си избрал великия път на непушенето. Подобен род изказвания граничат със ксенофобия и изобщо не защитават твоите "права", а само си ровиш собствената градинка, така че да се размирише тя...е, не на тютюн, а на друго....

0
Много едностранчива статия. А нещата са много прости. Заведения в които се вдига шум трябва да са изолирани така, че извън помещението да не се чува нищо. За пушене не може да става дума където има непушачи. Дори само от персонала. Дори на пушачите не им се пуши еднакво - една цигара или една кутия. Ако описаните от Калинка обстоятелства - силен шум, гъст дим и надвикване и допадат, то тя първо сериозно трябва да се замисли за психическото си здраве, а после за останалото.

6
Але, моме Калино, защо не напишеш нещо за правата на непушачите? Ами аз като не искам да седна на кафе и да замириша на пепелник права нямам ли? Ами в офиса като има 2 урода, които тровят 10 непушачи, къде са моите права? Или пушачите почнахте като циганите вечно и за всичко да се чувстват дискриминирани? Пушете си у вас, не тровете невинни хора, не им вземайте здравето насила, не им омирисвайте дрехите и косите с гадния си тютюн!

-7
Защо непушачите считат, че правата им се нарушават, ако има заведения за пушачи? Никой не пречи на непушачите да посещават заведения, където не се пуши, но не, те не искат да ходят в заведенията, където се събират пушачи, но заради тях да не пушат. Аз като пушач не се бъркам в живота на хората, не се интересувам дали са гейове, дали са алкохолици и т.н., стига да не принуждават мен и децата ми да станем такива. защо тогава непушачите искат да влезнат в кафенето, където се събирам с приятели пушачи, и да ми налагат собственото си мнение, при това под измисления предлог, че се грижат за здравето ми? Хайде стига, ако са загрижени за здравето на нацията-да се борят за по-добро здравеопазване, отказ от ГМО, правосъдие и т.н.

0
Аз си реших проблема с електронна цигара от 7 месеца съм на такава преди думках по 2 кутии на ден сега по 3-4 пълнителя препоръчвам Joytech EGO-C модела

3
До "Do Dico" и останалите, загрижени за комфорта и правата на пушачите- защо никой не говори за правата на непушачите? Да се запази тяхното здраве-това е целта! А пушачите - да си пушат... при децата си! Отговорността е тяхна! Ясно е, че разделянето на помещенията и вентилациите не вършат работа - просто пушачите са активните, а непушачите се примиряват в името на общата компания и стоят в помещението за пушачи, колкото и да им е неприятно. Примерът с Турция не е удачен, т.к. ако някой пуши, просто ще вдигна телефона и ще повикам полиция - нека го глобят 100-200 лв и изгонят от заведението, а пък той нека да си пуши в чинийка!

4
Твоите измислени права погазват моите конституционни. На такива като теб мястото им е в тоалетната.

0
ВЕЧЕ ЗНАМ КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ

0
Нищо не може да направи полицията, защото сме си изначало проста нация. Живея в центъра, на кръстопът между няколко денонощни заведения. Шум от тях не чувам, но за сметка на това клиентите им, след като напуснат заведенията, обикновено точно под моите прозорци се развилняват, в т.ч. чучват на кашпите и пушат, смеят се, дораздуват истории и т.н. Това се случва всяка нощ, всяка нощ моят сън е тотално разбит. Защото като ме събудят с крясъците си, ако стана да викам полиция, трябва да седя будна докато тя дойде и ги разгони, и това пак под моите прозорци. Та пушенето ми е най-малкия проблем.

0
До " АНТИДОТ" - Аз предлагам полицията да следи зорко за това дали хората се грижат адекватно за здравето си и в домашни условия- и то не дамо да ги глобяват- пушат не пушат, ами правят ли здравословен секс, съобразно възрастта, дъвчат ли храната правилно, редовно ли се изхождат, мият ли си редовно зъбите и ходят ли пеша- който норушава тези правила за здравословен начин на живод, ДА БЪДЕ ГЛОБЕН И ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАН!!!

-5
Въпросната забрана възприемам като посегателство над правата ми! Това напомня старата българска приказка:"Видяла жабата,че подковават коня и..." Всичко Мара втасала! Иначе си ядем отромните зеленчуци, дошли незнайно от къде ГМО живатински и всякакви други продукти, но цигарите ще ни оправят здравето! Живея в най-замърсения град в Европа- Пловдив. Тук живеят и десетки хиляди непушачи- е, И??? По този въпрос - нищо, но да ме гонят да си пия кафето на улицата- МОООЖЕ!Както всичко- и срещу това няма да въстанем, ами дано по стара българска традиция да си го побългарим. Както казва "до Dico$-кофти, защото това вече е култура в България, ама кота управниците се занимивит само с неща, които вдигат пушилка, а нямат достатъчен смисъл- ХАК НИ Е!!!

7
Не се горещете! Решението е от просто по-просто. Да се забрани пушенето и на всички обществени места - на закрито, и на открито. Така под прозорците няма да има кой да ви пуши и да шуми. Контрола там да се осъществява от МВР, като на полицаите им се дадат правомощия да налагат глоби на нарушителите. Така вместо да предупрежадават направо ще глобяват и тогава на който му стиска нека си пуши...............

-4
Истина е, че в България често пренаписваме закони, без да си даваме сметка, че в този им вид същите противоречат на предходни, също преписани дословно.... Освен проблема посочен в статията имам още: Според Закона всички имаме равни права, но спрямо пушачите се провежда дискриминация, уж от грижа за здравето им. Всъщност чрез тоталната забрана за нещо, което не е инкриминирано, се отнема човешкото право на избор, което пряко нарушава конституцията. Защо се нарочва пушенето за фактор, който допринася за голяма смъртност? В България всекидневно умират хиляди хора поради глад, лошо здравеопазване, лоши пътища, стрес, убийства и т.н. фактори, които могат да бъдат променени от управляващите и от създаващите закони, но вместо това те отново пренаписват закони.

-6
Да си пушат навън, ама като клецнат нощно време пред твойте прозорци да си пушат и друга песен ще запееш! Подкрепям съдържанието на статията!

-3
От глупав човек-глупав коментар.Заради такива "непушачи" никой не спазва и няма да спазва наредбата.Ще се превърнем в Турция, където уж има същата наредба, но не се спазва.А неспазвайки една наредба, хората претръпват и с лека ръка не спазват и други наредби-например да не паркират по тротоарите, да не почистват след кучетата си, да не пикаят пред асансьорите, да не си тупат покривките през прозорците......Защото още от казармата знам, че няма нищо по-вредно за дисциплината от това командирът да издаде заповед, която още преди издаването и се знае, че няма да се спазва.И доколкото в казармата можеш да принудиш човек да я спазва, в обществото такава принуда не може да се окаже.Аз не съм пушач, но ако бях - никога нямаше да спазвам тази наредба - най-малкото заради това, че съм свободен човек и никой не може да ми вменява как да се грижа за собственото си здраве !

7
Глупава статия, прочетох до половината и ми стана ясно, пореден опит за лобиране за отменяне на забраната. Писна ми от тия пушачи. да си пушат у дома или навън.

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Разберете всичко за това, как ще ни лекуват, с “24 часа”

Какво следва от новите правила в здравеопазването?Кои пациенти ще са спешни?Какво ще покрива здравната каса?За отговори на всички въпроси, свързани със здравната реформа,

Лекарите, на които вярваме за трите най-спешни проблема в здравеопазването

Какви са най-спешните проблеми в българското здравеопазване? Ще ги реши ли здравната реформа, която предстои? “24 часа” поддържа постоянна дискусия по въпроса как здравната система да си върне

Да се мрази и хленчи у нас, е признак на нормалност

  Имаме голям проблем, приятели. Мога да предполагам неговите причини, но те са без значение. Затруднявам се във формулировката му. Да речем "Разглеждане на службата или професията като възможност

Читателски идеи за мерките срещу шофьорите нарушители

Какъв закон ни трябва, за да сме сигурни, че когато тръгнем на път, ще стигнем живи - такъв дебат на политици, полицаи, шофьори и пострадали от катастрофи организира утре в. “24 часа”.

Читатели: Докато не се плати яка глоба, номерата на колата да не се връщат, независимо на кого е собственост

Дебат на политици, полицаи, шофьори и пострадали от катастрофи какъв закон ни трябва, за да сме сигурни, че когато тръгнем на път, ще стигнем живи, организира още следващата седмица в. “24 часа”.

Читатели: И за скорост, и за алкохол да се отнема колата

ДИСКУСИЯ Дебат на политици, полицаи, шофьори и пострадали от катастрофи какъв закон ни трябва, за да сме сигурни, че когато тръгнем на път, ще стигнем живи, организира още следващата седмица в.

Коментарите на седмицата, №1: Вече ни управляват децата на ДС и БКП, утре идват внуците

Публикуваме отново най-четените коментари през тази седмица, защото явно това са темите, които ви вълнуват. Това е най-четеният коментар тази седмица - 104 хиляди души са го видели.

  • Искаме в Шенген

    Шефът на съвета на вътрешните министри в ЕС благодари на България за охраната на външните граници на съюза, въпреки че страната ни не е в Шенген. Благодари, но не даде рамо България да влезе в Шенген. Пропуснал е вероятно да забележи колко много усилия и средства са вложени, за да гарантираме именно сигурността на Евросъюза.
  • Опитва ли Путин да даде урок на Запада в Сирия?

    МИНАЛАТА седмица, след като руски самолети бомбардираха антиправителствените сили край сирийския град Хомс, висш американски представител ми се оплака: “Това, което Русия прави в Сирия, не е опит за борба с “Ислямска държава”, не е и старомодната “реалполитик”. Дори не е циничен опит да ни накара да забравим за Украйна.