25 април 2005 г.: Сакскобургготски подписва договора за членството ни в ЕС

Преди 7 години, на 25 април 2005 г., Велики понеделник, в 18,35 ч., България подписа един от най-важните документи от най-новата си история - договора за присъединяването ни към Европейския съюз. По силата на който на 1 януари 2007 г. България стана член на Евросъюза.

Залата в Наймюнстерското абатство в Люксембург още помни думите на тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски, който сложи подписа си под договора, че го посвещава на българската младеж. "Тя ще е, която в действителност ще продължи европейската интеграция, ще развива идеалите на обединението и ще допринесе за триумфа на единството, на мира и на развитието на Европа XXI", каза премиерът.

Той каза още, че "България се завръща политически в семейството на европейските
народи, към което винаги е принадлежала.   Със своята хилядолетна история, със самобитната си култура и с дълбоко европейските си ценности моята страна ще даде своя принос за укрепване на общото благополучие, културното разнообразие и развитие на съюза".

Тогавашният ни премиер подписа договора с писалка, дадена му от домакините от Люксембург. Преди това надпис "Добре дошли" на български посрещаше делегациите на входа на 9-вековното абатство. Струва си да си припомним това събитие, защото в крайна сметка огромно значение има членството ни в клуба на богатите европейски държави. Независимо от факта, че в последните години дълговата криза подложи на ред изпитания Евросъюза.

Както е факт, че голямата тежест по присъединяването ни в ЕС бе изнесена от правителството на Симеон Сакскобургготски. След като през 1999 г. Брюксел взе решение за преговори с България за членство, оставаше да се свърши огромна работа по затваряне на преговорни глави и присъединителните преговори.

Преговорния процес завършва през 2004 г. "Преди изборите през 2001 г. на европейския съвет в Гьотеборг се каза, че 10 страни ще се присъединят. На следващия съвет изведнъж те бяха изброени. Страшно забързахме нещата. Имаше изключително силна политическа воля. Но това беше една много трудна, много неравна и предрешена борба, защото България бе посочила още в началото на преговорите 2007 г. за присъединяване и 2004 г. за приключване на преговорите. Но се оказа много полезно упражнение, защото иначе нямаше да завършим 2004 г. в средата", казва през 2005 г. Меглена Кунева. Тя бе главен преговарящ за България по присъединяването към ЕС от август 2001 г., а през 2002 г. стана министър по европейските въпроси.

Всъщност по време на преговорния процес  е имало реална заплаха България и Румъния да бъдат отложени  за присъединяване след 2009-а или даже след 2013 г. Двата най-критични момента според Кунева са били в края на 2002 г., когато трябваше да получим дата за приключване на преговорите и през 2003 г. на Солунския съвет, и при получаването на финансовата рамка тогава. Там е имало много важно изречение, че България ще се присъедини при същата финансова рамка, без новия бюджет.
Така през 2005 г. България стига до подписа в Люксембург.

Както е известно, успехите имат много "бащи". Покрай приемането ни в ЕС мнозина изтъкваха приноса си за историческия акт.

Но година след подписването на договора според едно представително проучване на "Алфа Рисърч" се оказа, че  за най-много българи -  41 на сто, правителството на Симеон Сакскобургготски е положило най-много усилия за приемането на България в ЕС.

Виж новия сайт на "24 часа"

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 45

Сортирай по:

0
Янко май беше партизанското име на Тодор Живков.

0
То си е негова работа,но сега,като го гледм на снимката, дето носи тази брада има изглед ,който напомня за гледката на мъжко куче как е обрасло между задните си крака.

0
Не одавна BBC направи един коментар за господин Оплеан, че не е много излизал от Франция ,а даже изобяо не е излизал в чужбина,заради тази пречина да спечели изборите били малки ."Как е великия цар ,кой страни на истока е посетил,май меговото трасе е Мадрид София и некой европейски градове." Личи че титлата му цар е асолютен прякор и имайки предвид своята личнос ,че е далеч от прякора си винаги да смята ,че това е оплюване ,а не напомняне на бивша слава .

0
Драги "Мони", България е обявена за република след „гласуване“, проведено в присъствието на съветската армия, обявила война на България. Референдум, проведен в присъствие на чужди окупационни войски, е незаконен. Така че, Вие, Мони, нарушавате Търновската конституция на България. И не само Вие.

0
Бих направил такава тройка-някоя от снахите му да ми направи свирка и след това да му се изпразня на тъпата гола глава.

0
Предлагам форумецът IQ 146 да попита Бойко какви емоции е изпитал като прибра няколкостотин милиона от продажбата на СИБанк и какво е изпитал като реши да купи нова банка на Цветелина. Нали народът, който го обича, трябва да е "съпричастен" към радостите в живота му. Стига сте му вменявали на Царя вина заради гузната съвест на сега властващия премиер.

0
Йордане,я си пий хапчето .Стига си лизал з.....е части на този безобразен Симо.Къде са му дипломите бре,лакейче?Мишките ли ги изядоха?Той ебез морал,лъже итова видяхме и чухме в интервюто му с Кеворкян.Симо няма държава и Родина.Неговото кредо е парата,лъжата и бля-бля.Говори български език като дебилени чалнат.

0
Цар не разговаря с лакей ! Дори този лакей да си приписва зашеметяващо висок IQ . Царят на България наистина има свръхвисока интелигентност, но има и свръхвисок морал и любов към Родината си. Затова обича народа си, както велик патриарх-паството ! А, мишките нека гризят. За историята Царят ще остане. Мишките-не !

0
Aман от измишльотини, които разни писачи ни натрапват развинтената си фантазия.

0
А каква емоция изпитахте, г-н Сакскобурготски, при преговорите на 4 очи с шефа на ОТП за продажбата на ДСК? Повтори ли се същата емоция, когато подписаха договора за продажба и най-вече когато комисионната постъпи в предоставената от Вас сметка? Бихте ли описали естеството на тези емоции, народът, който Ви обича, иска да е съпричастен…

0
О,Мария,Николов,няма защо даизмисляте цар на България,Това е нарушение на Конституцията на България.Българската преса изнесе за агентурното миналона Симо-комарджията и това е известно в цялсвят.Има генерали които пишат за него.Бриго Аспарухов и Тилев го доведоха в България,той цял живот е получавалпариот комунистите.Та за нарушениена Българската Конституция сеходи на съд.А,вие докажете, че Симо--паразита не е агентТа днес си на смяна ма Марийке.

0
Не знам колко говори френски и що за полиглот е,но със сигурност мога да кажа,че и немски говори много лошо с акцент и срича. При разговор прави дълги паузи,толкова дълги,че чак забравяш за какво става въпрос. Губиш търпение да го слушаш! Жалко за един германец,който не може да си говори езика на вода.

0
"Мони", Вие наистина сте "цунами", отвсякъде ни заливате с негативните си коментари като си сменяте псевдонимите минимум по 20 пъти на форум. За мен е изненада, обаче, че вече ползвате и женски имена, макар "нена" да не е най-изисканото име. Симеон II не е "агент на ДС и КГБ" и точно там Ви е проблемът, точно затова повтаряте тази клевета по хиляда пъти.

0
Симо комарджията говори чуждите езици по-злеот българския език.Цял свят знае резила му ,че е агент на ДС и КГБ.Всички знаят какъв е произхода му.Полиглоти били и децата му, какво ни пукана нас българите Той не е българин и децата му също,те даже незнаят български език.Май вие Николов сте от род ба доган и ето защо говорите за роми и цигани.,

0
Симеон Втори е коректен и като чавек ,и като политик .Много различен от цирка , който наблюдаваме на родната ни политическа сцена .Новите ни съюзници обаче, не му простиха политиката за силна българска енергетика и сближаване с Русия .Очернящата кампания срещу него беше срамна и нечистоплътна .Е , Царя падна да се радваме на ...

0
До евромонархист; Ще дочакате единствено Царство Циганория...

0
Пенче,много си интелигентна.Дали е пърче или парче, дали е умраза или омраза това е истинита. А ти просто си напиши мнението а не да четеш и да редактираш..Явно си позастаряла комунистка .

0
Не знам защо лъжеш, Нена, че Царят е говорил на лош френски. Това може да каже този, който познава езиците. Царят е полиглот говори свободно 5 езика и се ползва от други вкл.арабски. Полиглоти са и децата му. Започнах с това, че не знам защо лъжеш, но сега ще се поправя. Когато се вгледам в стила и правописа ти, то най-вероятно си от ромски произход. А, при вас лъжата е в кръвта и в живота.

2
Европа е с НЕПРИГОДНО за евро финансово управление, поради което се развива стопанска криза и тази непълноценна управленска практика се отразява на нашата страна. При ползване на евро, успешното противодействие срещу стопанска криза е възможно само при финансово управление, което е ГОДНО за стопанство с евро.

0
Симеон имаше записано интервю намного слаб френски език,говори го като циганин,итервюира го Фр.Митеран-върло и известно педе /сега министър на културата/Нагодено интервю,Симо говори като човек дебилен.Никога във Франция не са обичали Симои интервюто му не беше зашеметяващо защото той говори лошо езика ,а франсетата не обичат крале царе.Свалянето на Бастий го доказа.А,във Франция знаят за агентурното минало на Симо,авторитет нула е и в света.

0
Стратегическа игра копие на реалния живот с много приятен социален модул. Регистрирайте се http://www.erepublik.com/en/referrer/SStoilkov

0
Не е човешко да се кълне. Всяко мнение трябва да се уважава. Тук всеки има право да изложи мнението си по темата, а не да се занимава и критикува изложените вече рецензии.

0
Симеон II издигна България. Никога Западът не е гледал на България с по-голямо доверие както по времето, когато той беше нейн министър-председател. Дни преди влизането на България в ЕС, Симеон даде интервю по френската телевизияи говори на френски, питаха го за предците му, които са били крале на Франция ( Шарл X и Луи Филип), успехът му сред французите беше зашеметяващ, никога не съм изпитвал по-голяма гордост, че съм българин! Представяте ли си какиъв щеше да бъде ефектът ако вместо Симеон, Бойко си беше показал балканската физиономия в Париж ?

0
Няма нищо положително от идването на цар Симеон в БГ. Само собственна облага. И съвместната му работа с ДПС и комунистите не даде положителен резултат. Че къде се е чуло и видяло такава комбинация в коалиция, цар - турци - комунисти.Аз лично бях негов фен,но много скоро разбрах,че всичко е много фалшиво и несправедливо.

0
SOTSIALIZAM I HRISTIYANSTVO , IDI SE PREGLEDAY NA PSIHIATAR,SIMPTOMITE TI SA ZA KARLUKOVO !

0
Къмцаристите,който кълне всичко отива на него.Има стара българска поговорка "волътрие ивсичко пада на гърба му"За кражби,лъжииизменничество се влизавзатвора.България няма цър,имаРепублика.Да е живи здрав Борисов.

0
Защо скъпа Sara пишеш Цар с главна буква ?! Може би нещо подсъзнателно те кара да се страхуваш!? Може би усещаш или знаеш, че Бог и Цар са в по-висша връзка и не искаш да подложиш душата си и тази на близките на опасност. Може би тайно схващаш, че негласно ще поругаеш Бог, ругаейки неговия посланик. Ако е така-добре. Замълчи и остави ,който иска да потъва !

0
Приносът на така нареченият Цар, /за присъединяване на БГ към Европа/ е равен на нула. Както и на екскомисарката Кунева,която също нищо не направи за БГ и нейният принос е нулев.Единственното нещо което често споделяше е,че се срамува да се нарече българка!А известността и финансовото благополучие на кого ги дължи? На тези от които се срамува! И сега тръгнала пак да прави партийка и да дава съвети...Всички комунисти да стоят там тихо в ъгъла и да мируват, защото още влачим последиците от управлението на тройната коалиция към което и Царя и Кунева принадлежаха.

0
Тези дето хулите Цар Симеон Трети да пукнете от бавна смърт идиоти неедни примитивни!

0
Най-великия и единствения политик от висока класа на България е Цар Симеон. Бог да го благослови него и многолюдното му семейство. Чакаме Царство България.

0
За тази Кунева ли става на въпрос, която подкрепя ACTA и ни затвори 2 реактора в АЕЦ "Козлодуй"? По времето на тази жена ни спряха и еврофондовете. Не знам какво я хвалите, като виждаме какво е направила.

0
По времето на царя и Кунева бяхме най-лъгани и най-зле. Спиране на еврофондове, затваряне на АЕЦ Козлодуй почти изцяло и най-вече взимане на много много комисонни на гърба на народа и за негова сметка за Кунева, която днес излиза с чист морал и позиции, сякаш е пила светена вода всичките тия години. Не знам с кои очи го направи това тя...

0
Кунева е единственият еврокомисар, който напуска партията, която го е издигнала. Това определено не се приема положително в европейските партийни централи и в политическите групи. Кунева е разполагала с 13 500 застъпници, като възнагражденията им са били платени изцяло от държавната субсидия на НДСВ. Значи Кунева е лъгала, обявявайки, че кампанията й е била финансирана само с дарения на симпатизанти.

0
Стига сте нарушавали Конституциятана България.Няма цар , Кобурга е цар на комарджиите.Бил Първи министър и е длъжен да си сложи подписа.Инче е нула в света му знаят резилите и агентурният му живот ДС и КГБ.

0
симеон не бил цар а бил КРАЛ, защото повече е КРАЛ отколкото е цар.

0
Кунева докато беше на власт, нищо особено не направи. Бяха ни спрени еврофондовете заради корупция, Европа гледаше с пренебрежение към това правителство. С какво си мисли тогава, че ще заслужи доверието на българите?

0
На днешния ден 2005г Царя подписа присъединяването ни към ЕС .След това беше оплют по същия поръчков начин , по който сега върви акцията срещу Първанов и Русия .

0
Niama strana koiato da e vliazla v EU i da e po-dobre. Shweizaria i Norvegia ne sa glupavi. nali iskate evtin benzin? ha da vi e chestito s tozi evropeiski sajuz

0
Борисе, идва от това, че неграмотници, които пишат "умраза", "пърче" и прочие простотии поддържат т.н. "български царе"

0
По-важното е че царя ни оправи за има-няма 700 дни.

0
http://kjelqzkov.log.bg/article.php?article_id=18154

0
Да съживим социализма. Християнството! Маркс се е сетил за комунизъм и социализъм от евангелизма на дядо си. В една евангелска- протестантска общност всички са могли да пишат - обществено образование, всички деца са били на общноста, пълна солидарност и колективизъм. Ето защо западът е богат. Заради колективизма там. Ние тук сме индивидуалисти и егоисти. Бъдете социалисти, по сърце. БКП бяха буржоазия по сърце, сега са олигархия - капиталисти - експлоататори. Бягайте от лъжите на сегашните ДеСни, дясното е от дявола. Гражданин е ляво понятие. Гражданското общество - също! Държавата е дясно нещо. Лявото иска повече общество и по- малко държава. Не е вярно че десните искат по-малко държава, това е лукава приказка. Дясното произлиза от роялизма. То е за елит, не e за демокрация. Ето защо сте бедни и нещастни. Дясното не е за справедливост, справедливостта е ляво - където е сърцето. Не вярвайте на ТРИКстерите - деснит - дяволите!

0
Откъде идва тази умраза и атака срещу Българските царе които дойдоха с парите си със знанията си с аристократичният си произход и извадиха България от блатото на Робството,Пърче по пърче събираха останките от една почти загинала държава опълчвайки се на Великите сили,в това число и Русия.Батенберг фердинанд,Борис Трети и Н.В.Симеон втори винаги са мислили само за благото на България. Ако не беще Комунистическата напаст,избила българската интелигенция и съсипала страната ни сега щяхме да бъдем по доходи равни на Германия и Франция.Управляващите трябва да се засрамят от отнощението си към законният ни цар Симеон Втори, защото той си е законно избран като такъв а комунистите поругаха гроба на баща му и принц Кирил и сега искат да заробят България с тази АЕЦ Белене за да оправдаят принадлежността си на агенти на КГБ..

0
Вече е време да напуснем този съюз. Той е вреден за държавата и българите.

0
Няма нормално мислещ човек в тази държава, който да не признава, че огромна роля за влизането ни в Евросъюза имаше забележителния авторитет на Царя,сред всички държавни глави и монархии. Не ние го нарекохме- Мистър Европа. Друг въпрос, обаче е дали това беше необходимо.

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Фекализация от Лозенец до Хавай

Най-актуалният морски виц гласи следното: - Къде бяхте на море? - В Лозенец. Насрахме се от кеф! - Да, бе, вярно, казаха по новините! Актуално, но всъщност колко да е актуално?

Каролев: Няма да има значителна финансова зараза извън Китай

Съветникът на икономическия министър Божидар Лукарски и финансист Владимир Каролев направи кратък анализ на срива на борсите в Китай. Ето какво публикува той във фейсбук профила си:  Ключът към

Росен Плевнелиев: Истински значимото са децата, семейството, Родината, свободата

Уважаема г-жо кмет, Уважаеми г-н заместник-председател на Народното събрание, Уважаеми народни представители, Уважаеми областни управители, Ваши превъзходителства, Скъпи сънародници,

Кисинджър: Западът и Русия да си подадат ръка

Дългосрочната цел на САЩ трябва да бъде интегрирането на Русия. Тази препоръка отправя бившият държавен секретар в Хенри Кисинджър в интервю за сп. “Нешънал интерестс”.

Лют спор да върне ли Крисия наградата

Лют спор се разгоря в социалните мрежи по повод второто място на малката Крисия Тодорова в конкурса “Детска нова вълна 2015”, който се проведе в международния детски център “Артек” в Ялта.

Данък “вредни” храни - добре, ама как?

Големите критики на идеята са или от страх от нероден Петко, или от лобита ЕДНА идея на здравното министерство, без да е облечена още в конкретика, има вече насреща си сериозен отпор.

Епохата на Великите открития

Няма нещо, което българският историк да не може да намери. Освен парите ни, които изчезнаха преди 25 години Живеем в епохата на Великите открития! Горе-долу на всяко пълнолуние историците у нас се

  • Подкупите за лекари - по-добре легални

    Румънският опит, с който правителството там подготвя схема, с която ще узакони рушветите и подаръците, давани на лекарите, може да бъде използван и в България. (Виж 75-а стр.) Това, което се случва в Румъния - да се дават пари в плик или подаръци на медицинските екипи, които са ви лекували, е добре позната практика и в България.
  • Самотен остров насред преселението

    Да се радваме ли, че бежанският поток ни заобикаля СВЕТЪТ се променя непрекъснато. Това не е тъпа клиширана констатация, надживяла ери в развитието на човечеството. Пред очите ни довчерашният уж уседнал свят се превръща във върволица от хора, напуснали обичайната си от векове територия и устремени с цената на всичко към нови за тях земи.