11 май - ден за почит на Св. Св. Кирил и Методий

Снимка: Архив

11 май се утвърждава като важен ден от празничната система на българите. Денят за почит на светите братя Кирил и Методий бележи началото си през Възраждането.

Светският празник се свързва с училищните тържества, организирани на 11 май, когато Църковният календар отбелязва празника на светите братя.

Първите данни за празнуването на Св. Св. Крил и Методий на 11 май във възрожденската ни книжнина се намират в „Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски.

През 1857 г. в църквата „Св. Стефан" в Цариград е почетен празника на светите братя заедно със служба и за Св. Иван Рилски.

От 1863 г. 11 май се утвърждава като църковен празник на Св. Св. Кирил и Методий, а след Освобождението - става общоучилищен празник на славянските първоучители.

Идеята за химн се заражда именно тогава. „Върви народе възродени" е написан през 1892 г. в Русе от учителя в Мъжката гимназия Стоян Михайловски. През май 1901 г. Панайот Пипков пък, който по това време също учителства в Петокласното Ловчанско училище, написва музиката към стихотворението.

През 1916 г., с въвеждането на Григорянския календар, празникът вече се отбелязва от държавата и църквата на един ден - само на 24 май.

След 1969 г. се провежда изкуствена секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар. Заради това днес честваме два празника - църковен (11 май) и светски (24 май).

В годините на преоткриване на важни моменти, свързани с периоди на възход на българската държава, нашите възрожденци отделят достойно място на светите братя като едни от най-големите наши просветители. След повече от един век, през 1980 год. папа Йоан Павел II ги обявява за покровители на Европа. С това те получават безспорното признание за просветници за културно-историческото развитие на Източна Европа.

11 май е и патронен празник на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". В библиотеката днес ще бъде Ден на отворените врати.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

0
Колко е 111 х 4 = ?? Ако мислиш че отговорът е лесен - тествай се на: test.zalata.net и провери колко е IQ то ти!

Добави коментар

Добави коментар

На 1 октомври рожден ден имат

Бисер Христов, бизнесмен Владимир Уручев, евродепутат Дончо Барбалов, зам.-кмет на София Проф. Иван Козовски, лекар, създател на Центъра по асистирана репродукция във Варна, бивш депутат

Религиозен календар за 1 октомври

Покров на Пресвета Богородица. Св. ап. Анания. Преп. Роман Сладкопевец. Преп. Йоан Кукузел Днешният църковен празник възникнал през X в. след явяването на св. Богородица в църквата във Влахерна въ

Ето къде спира водата в София този четвъртък

На 2 октомври 2014 г. (четвъртък) се налага спиране на водоподаването на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: от 10:00 до 12:00 часа кв. „Димитър Миленков” от 10:00 до 22:00 часа: по ул.

Честит рожден ден на Борислав Зюмбюлев

Днес рожден ден празнува главният редактор на вестник "24 часа" Борислав Зюмбюлев. Той има перфектен усет за интересното в новините, талант да вижда важните тенденции и безпогрешно да улавя

ОвенТелецБлизнациРакЛъвДеваВезниСкорпионСтрелецКозирогВодолейРиби