11 май - ден за почит на Св. Св. Кирил и Методий

Снимка: Архив

11 май се утвърждава като важен ден от празничната система на българите. Денят за почит на светите братя Кирил и Методий бележи началото си през Възраждането.

Светският празник се свързва с училищните тържества, организирани на 11 май, когато Църковният календар отбелязва празника на светите братя.

Първите данни за празнуването на Св. Св. Крил и Методий на 11 май във възрожденската ни книжнина се намират в „Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски.

През 1857 г. в църквата „Св. Стефан" в Цариград е почетен празника на светите братя заедно със служба и за Св. Иван Рилски.

От 1863 г. 11 май се утвърждава като църковен празник на Св. Св. Кирил и Методий, а след Освобождението - става общоучилищен празник на славянските първоучители.

Идеята за химн се заражда именно тогава. „Върви народе възродени" е написан през 1892 г. в Русе от учителя в Мъжката гимназия Стоян Михайловски. През май 1901 г. Панайот Пипков пък, който по това време също учителства в Петокласното Ловчанско училище, написва музиката към стихотворението.

През 1916 г., с въвеждането на Григорянския календар, празникът вече се отбелязва от държавата и църквата на един ден - само на 24 май.

След 1969 г. се провежда изкуствена секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар. Заради това днес честваме два празника - църковен (11 май) и светски (24 май).

В годините на преоткриване на важни моменти, свързани с периоди на възход на българската държава, нашите възрожденци отделят достойно място на светите братя като едни от най-големите наши просветители. След повече от един век, през 1980 год. папа Йоан Павел II ги обявява за покровители на Европа. С това те получават безспорното признание за просветници за културно-историческото развитие на Източна Европа.

11 май е и патронен празник на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". В библиотеката днес ще бъде Ден на отворените врати.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

0
Колко е 111 х 4 = ?? Ако мислиш че отговорът е лесен - тествай се на: test.zalata.net и провери колко е IQ то ти!

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Как да спасим прасковата

Овощарите в районите, където прасковите още не са цъфнали, могат да направят предцъфтежно пръскане срещу болестта къдравост по прасковата. Как да спасим дръвчетата виж тук.

Предстоящи събития в НДК от 6 до 12 април 2015 г.

Страстната седмица на Великденските празници (6 - 12 април 2015 г.) ще започне с музикален спектакъл на световноизвестната арфистка проф. Сузана Клинчарова, преподавател в Парижката консерватория.

Мързелив кекс с кайсии

Продукти: 25 г желатин, 2 оп. извара, 1 кутия кондензирано мляко, пресни или консервирани кайсии (можете да ги замените с каквито искате плодове) Приготвяне: Желатинът се разтваря в чаена чаша

Религиозен календар

Преп. Мария Египетска. Св. мчк Аврамий Български Мария Египетска живяла в Александрия и била известна проститутка. Един ден пожелала да влезе в църквата на Божи гроб, но невидима сила не я допуснала.

На 1 април рожден ден имат

Андон Андонов, изпълнителен директор на “Мини Марица-изток”, бивш депутат Арх. Асен Дикански, предприемач Васил Велев, председетел на УС на АИКБ Владимир Шопов, политолог Магдалена Малеева,

Би Ти Ви пак събира лафовете на Емил Чолаков

Дали защото знае, че Би Ти Ви ще прави класация от лафовете му, или наистина толкова много приказки му идват отвътре, но забавният синоптик на телевизията Емил Чолаков не спира да използва цветния си

Нова тв и фондация Reach for Change дават 30 хиляди лв. за бизнес идеи, които подобряват живота на деца и юноши

150 бъдещи компютърни специалисти се обучават в момента във Враца в информационните технологии. Това се случва за първи път в тази част на страната благодарение на двама младежи,

хороскопОвенТелецБлизнациРакЛъвДеваВезниСкорпионСтрелецКозирогВодолейРиби