11 май - ден за почит на Св. Св. Кирил и Методий

Снимка: Архив

11 май се утвърждава като важен ден от празничната система на българите. Денят за почит на светите братя Кирил и Методий бележи началото си през Възраждането.

Светският празник се свързва с училищните тържества, организирани на 11 май, когато Църковният календар отбелязва празника на светите братя.

Първите данни за празнуването на Св. Св. Крил и Методий на 11 май във възрожденската ни книжнина се намират в „Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски.

През 1857 г. в църквата „Св. Стефан" в Цариград е почетен празника на светите братя заедно със служба и за Св. Иван Рилски.

От 1863 г. 11 май се утвърждава като църковен празник на Св. Св. Кирил и Методий, а след Освобождението - става общоучилищен празник на славянските първоучители.

Идеята за химн се заражда именно тогава. „Върви народе възродени" е написан през 1892 г. в Русе от учителя в Мъжката гимназия Стоян Михайловски. През май 1901 г. Панайот Пипков пък, който по това време също учителства в Петокласното Ловчанско училище, написва музиката към стихотворението.

През 1916 г., с въвеждането на Григорянския календар, празникът вече се отбелязва от държавата и църквата на един ден - само на 24 май.

След 1969 г. се провежда изкуствена секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар. Заради това днес честваме два празника - църковен (11 май) и светски (24 май).

В годините на преоткриване на важни моменти, свързани с периоди на възход на българската държава, нашите възрожденци отделят достойно място на светите братя като едни от най-големите наши просветители. След повече от един век, през 1980 год. папа Йоан Павел II ги обявява за покровители на Европа. С това те получават безспорното признание за просветници за културно-историческото развитие на Източна Европа.

11 май е и патронен празник на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". В библиотеката днес ще бъде Ден на отворените врати.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

0
Колко е 111 х 4 = ?? Ако мислиш че отговорът е лесен - тествай се на: test.zalata.net и провери колко е IQ то ти!

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Къде обича да е латинката, за да цъфти

Цветовете на латинката са прости или гъсти, с приятен аромат, жълти, оранжеви, яркочервени, червенокафяви, розови, с жълта или с оранжева чашка. Латинката е пренесена от Перу,

Честит рожден ден на Юри Велев

Днес рожден ден празнува първият зам.-главен редактор на вестника Юри Велев. Той е сред журналистите, напълно отдадени на каузата “24 часа” да е винаги №1 с интересни и актуални публикации.

На 4 август рожден ден имат

Веселин Маринов, естраден певец Владимир Тотев-Валди, музикант от “Щурците”   Васил Петров, член на ВСС Георги Табаков, председател на Български икономически форум Маргарита Златарева, зам.

Религиозен календар

Св. седем отроци в Ефес. Св. преп. мчца Евдокия В Ефес живеели седем младежи, вярващи силно в Христа. За да се спасят от гоненията, се скрили в пещера,

“БНТ такси” тръгва из Европа, “Референдум” излъчва от Брюксел

Три предавания на БНТ тръгват в по-голям евроформат, съобщиха от обществената медия вчера. Популярното предаване “БНТ Такси” ще напусне за първи път България и ще пропътува около 6000 км в 8 страни,

27 проекта одобрени за следващия етап на кампанията на Нова тв “Промяната”

27 са проектите, които ще се борят за участие в кампанията на Нова тв “Промяната”. Всеки от тях беше разглеждан от трима независими експерти, като в оценяването се включиха 28 специалисти от водещи

Вкусни пуешки котлети

Продукти: Пилешки (пуешки) гърди, зеле, лук, сол и подправки по ваш вкус, олио за пържене Как да приготвите тази рецепта вижте

хороскопОвенТелецБлизнациРакЛъвДеваВезниСкорпионСтрелецКозирогВодолейРиби