Българският герой от "Коста Конкордия" Петър Петров предложен за европеец на годината

Евродепутатът Кристиан Вигенин номинира Петър Петров - първи механик на кораба"Коста Конкордия", спасил над 500 души, за европеец на годината.

"Наградата за европейски гражданин" се присъжда веднъж годишно от Европарламента на граждани, групи, сдружения или организации, проявили изключителна ангажираност за насърчаване на по-доброто взаимно разбирателство и интеграция между гражданите на държавите членки, или дейности, свързани с трансграничното сътрудничество в ЕС.

Според Вигенин призът трябва да бъде присъден за гражданско поведение, което си струва да бъде отличено. "Достатъчно сме номинирали политици и администратори за подобни награди", смята българският евродепутат.

"Действията на Петър Петров могат да бъдат пример за подражание и са показателни за висок морал и професионализъм", смята Кристиан Вигенин.

Петър Петров е първи механик на "Коста Конкордия" и участва лично в спасяването на повече от 500 пътници с риск за живота си.

На 13 януари 2012 г. пътническият кораб засяда на скали край италианския остров Джилио. На борда има над 4200 души. След удара в скалите лайнерът започва бързо да се пълни с вода и се налага спешна евакуация на пътниците със спасителните лодки.
В тази изключително сложна ситуация първият механик Петров, като рискува живота си, успява да направи 6 курса с една от спасителните лодки и по този начин помага за спасяването на над 500 човека.

Той е сред последните трима моряци, които напускат кораба едва когато получават сигнал от бреговата охрана, че е поела пълен контрол върху операцията.
Отличието "Награда за европейски гражданин" е под формата на почетен медал и има символична стойност. Носителите на наградата се определят от комисия, която може да избере до 50 лауреата общо от всички 27 държави членки.

Вижте новия сайт на "24 часа".

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Елинор Белмонт: “Коледа не е долари, а любов”

От близо 100 години едно тайно общество се бори срещу традицията на Коледа да се подаряват ненужни подаръци. Преди 100 години американката Елинор Белмонт обявява,

Един от 500 души по света няма националност (инфографика)

Един от 500 души по света няма националност, предаде "Ройтерс". По данни на ООН е много трудно да се определи точният им брой, тъй като в половината свят няма как да бъде проведено такова преброяване.

Бахрейн е загубила над 261 милиона долара заради спада в цената на петрола

Бахрейн е загубила повече от 261 милиона щатски долара за последните 45 дни поради рязкото понижаване на цените на петрола, съобщи РИА Новости, позовавайки се на информация от официалния сайт на

Путин: Никой няма да успее да уплаши и да изолира Русия

Президентът на Руската Федерация Владимир Путин заяви, че на никого няма да му се получат опитите за заплашване и изолиране на Русия, съобщи ИТАР-ТАСС.

Ислямска държава е елиминирала 100 свои бойци от чуждестранен произход

Терористичната групировка „Ислямска държава” е елиминирала сто бойци от други държави, които са воювали на нейна страна, предаде "Финаншъл Таймс". Актът на насилие е бил извършен,

Австрийската полиция арестува двама души, пренасящи картечница в самолет за Истанбул

Полицията в Австрия е арестувала мъж и жена, в чийто багаж е намерена картечница, съобщи АФП. Задържаните са австриец и гражданка на Турция. Двамата вече са били на борда на самолета за Истанбул,

Без безумно харчене ще сме непрекъснато в криза

Църквата се противопоставя все по-остро на изместения акцент в празнуването на Рождество Христово. Свещениците не одобряват заместването на религиозния празник с тържество на консумирането.