Българският герой от "Коста Конкордия" Петър Петров предложен за европеец на годината

Евродепутатът Кристиан Вигенин номинира Петър Петров - първи механик на кораба"Коста Конкордия", спасил над 500 души, за европеец на годината.

"Наградата за европейски гражданин" се присъжда веднъж годишно от Европарламента на граждани, групи, сдружения или организации, проявили изключителна ангажираност за насърчаване на по-доброто взаимно разбирателство и интеграция между гражданите на държавите членки, или дейности, свързани с трансграничното сътрудничество в ЕС.

Според Вигенин призът трябва да бъде присъден за гражданско поведение, което си струва да бъде отличено. "Достатъчно сме номинирали политици и администратори за подобни награди", смята българският евродепутат.

"Действията на Петър Петров могат да бъдат пример за подражание и са показателни за висок морал и професионализъм", смята Кристиан Вигенин.

Петър Петров е първи механик на "Коста Конкордия" и участва лично в спасяването на повече от 500 пътници с риск за живота си.

На 13 януари 2012 г. пътническият кораб засяда на скали край италианския остров Джилио. На борда има над 4200 души. След удара в скалите лайнерът започва бързо да се пълни с вода и се налага спешна евакуация на пътниците със спасителните лодки.
В тази изключително сложна ситуация първият механик Петров, като рискува живота си, успява да направи 6 курса с една от спасителните лодки и по този начин помага за спасяването на над 500 човека.

Той е сред последните трима моряци, които напускат кораба едва когато получават сигнал от бреговата охрана, че е поела пълен контрол върху операцията.
Отличието "Награда за европейски гражданин" е под формата на почетен медал и има символична стойност. Носителите на наградата се определят от комисия, която може да избере до 50 лауреата общо от всички 27 държави членки.

Вижте новия сайт на "24 часа".

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Севернокорейчета 3 години ще учат цитати от Ким Чен Ун

Учениците в Северна Корея ще учат 3 години за живота на лидера си Ким Чен Ун, съобщи Би Би Си. Новият предмет е въведен в учебната програма от тази година.

Чернокожи в САЩ зоват за бойкот на Черния петък

Холивудски и артдейци, водени от чернокожи режисьори и продуценти, призоваха хората да бойкотират Черния петък на пазаруването с огромни намаления в САЩ.

Жан-Клод Юнкер оцеля при вота на недоверие (Обзор)

Европейската комисия оцеля във вот на недоверие само 27 дни след встъпването си в длъжност. Европейският парламент даде доверие на председателя й Жан-Клод Юнкер, като 471 депутати го подкрепиха,

Украйна се бои от втори сепаратистки фронт в Одеса

Киев се страхува, че в украинската Одеска област може да се появи нов сепаратистки фронт след този в Източна Украйна, пише в. “Независимая газета”. През пролетта южните региони на Украйна може би ще

Възможно ли е мюсюлмани да са открили Америка?

Mиналата седмица турският президент Реджеп Ердоган смая световната общественост с твърдението си, че мюсюлманите са открили Америка далеч преди Колумб.

Елизабет II уволни готвача си, напил се и се сбил

Английската кралица уволни любимия си готвач, защото се напил и се сбил с колега, пише в. “Дейли мейл”. На празненство в Бъкингамския дворец 28-годишният Адам Стийл изпил 10 бири и 4 чаши твърд

Имигрантите докарват милиарди на Германия

Германската държава печели повече от имигрантите в страната, отколкото се е предполагало досега. 6,6 милиона души без германски паспорт живеят в страната и приносът им в държавната хазна е от голямо