Българският герой от "Коста Конкордия" Петър Петров предложен за европеец на годината

Евродепутатът Кристиан Вигенин номинира Петър Петров - първи механик на кораба"Коста Конкордия", спасил над 500 души, за европеец на годината.

"Наградата за европейски гражданин" се присъжда веднъж годишно от Европарламента на граждани, групи, сдружения или организации, проявили изключителна ангажираност за насърчаване на по-доброто взаимно разбирателство и интеграция между гражданите на държавите членки, или дейности, свързани с трансграничното сътрудничество в ЕС.

Според Вигенин призът трябва да бъде присъден за гражданско поведение, което си струва да бъде отличено. "Достатъчно сме номинирали политици и администратори за подобни награди", смята българският евродепутат.

"Действията на Петър Петров могат да бъдат пример за подражание и са показателни за висок морал и професионализъм", смята Кристиан Вигенин.

Петър Петров е първи механик на "Коста Конкордия" и участва лично в спасяването на повече от 500 пътници с риск за живота си.

На 13 януари 2012 г. пътническият кораб засяда на скали край италианския остров Джилио. На борда има над 4200 души. След удара в скалите лайнерът започва бързо да се пълни с вода и се налага спешна евакуация на пътниците със спасителните лодки.
В тази изключително сложна ситуация първият механик Петров, като рискува живота си, успява да направи 6 курса с една от спасителните лодки и по този начин помага за спасяването на над 500 човека.

Той е сред последните трима моряци, които напускат кораба едва когато получават сигнал от бреговата охрана, че е поела пълен контрол върху операцията.
Отличието "Награда за европейски гражданин" е под формата на почетен медал и има символична стойност. Носителите на наградата се определят от комисия, която може да избере до 50 лауреата общо от всички 27 държави членки.

Вижте новия сайт на "24 часа".

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

НАСА планира да изпрати хора на Марс

НАСА планира да изпрати хора на Марс през следващите десетилетия, съобщава британският в. „Индипендънт”. Създаването на „земни колонии” на Червената планета ще бъде крайната точка на години

253-ма са загиналите в Гватемала, 374 в неизвестност (галерия)

Свлачище уби 253 души, а други 374 са в неизвестност в Гватемала, съобщи Ройтерс. На 1 октомври, след проливни дъждове, кални маси от близката планина се срутиха върху Санта Катарина Пинула,

Икономиката на Русия ще остане с отрицателни темпове на растеж

Централната банка на Русия очаква, че темповете на растеж на икономиката на страната ще останат отрицателни- на ниво минус 1%, съобщава Россия 24. „Икономиката ще навлезе в положителната област,

Проучване: Студенти предпочитат електрически шокове пред самотен размисъл

Проучване на психолози от Вирджинския и Харвардския университети в САЩ се фокусира върху въпроса защо за повечето от нас е толкова трудно да не правим нищо, съобщава британският вестник The Guardian.

Ново чудо! Св. Паисий лекува безплодие и наркомания от благовонен гроб

Хиляди богомолци се стичат край портите на манастира "Св. Йоан Теолога" Хиляди коли и автобуси от цяла Гърция се стичат край портите на манастира “Свети Йоан Теолога”,

На Марс имало древни езера, подходящи да се зароди живот

НАСА праща първите хора през 2030 г. В древността на повърхността на Марс е имало големи езера, твърдят учени от НАСА. Това означава, че някога на Червената планета климатът е бил достатъчно влажен

Сини изгреви и залези на Плутон

Не само Марс, но и Плутон има общи черти със Земята. Докато на Червената планета някога е имало изобилие от вода, на Плутон небето е синьо. Освен това на отделни места има замръзнала вода,