Българският герой от "Коста Конкордия" Петър Петров предложен за европеец на годината

Евродепутатът Кристиан Вигенин номинира Петър Петров - първи механик на кораба"Коста Конкордия", спасил над 500 души, за европеец на годината.

"Наградата за европейски гражданин" се присъжда веднъж годишно от Европарламента на граждани, групи, сдружения или организации, проявили изключителна ангажираност за насърчаване на по-доброто взаимно разбирателство и интеграция между гражданите на държавите членки, или дейности, свързани с трансграничното сътрудничество в ЕС.

Според Вигенин призът трябва да бъде присъден за гражданско поведение, което си струва да бъде отличено. "Достатъчно сме номинирали политици и администратори за подобни награди", смята българският евродепутат.

"Действията на Петър Петров могат да бъдат пример за подражание и са показателни за висок морал и професионализъм", смята Кристиан Вигенин.

Петър Петров е първи механик на "Коста Конкордия" и участва лично в спасяването на повече от 500 пътници с риск за живота си.

На 13 януари 2012 г. пътническият кораб засяда на скали край италианския остров Джилио. На борда има над 4200 души. След удара в скалите лайнерът започва бързо да се пълни с вода и се налага спешна евакуация на пътниците със спасителните лодки.
В тази изключително сложна ситуация първият механик Петров, като рискува живота си, успява да направи 6 курса с една от спасителните лодки и по този начин помага за спасяването на над 500 човека.

Той е сред последните трима моряци, които напускат кораба едва когато получават сигнал от бреговата охрана, че е поела пълен контрол върху операцията.
Отличието "Награда за европейски гражданин" е под формата на почетен медал и има символична стойност. Носителите на наградата се определят от комисия, която може да избере до 50 лауреата общо от всички 27 държави членки.

Вижте новия сайт на "24 часа".

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Ройтерс: КТБ няма да плати по облигациите на 8 август

Корпоративна търговска банка (КТБ) няма да извърши плащане по падежиращата на 8 август облигационна емисия заради специалния надзор, под който е поставена финансовата институция от Българска народна

Терористи обстрелват жилищен блок в Луганск (видео)

Терористи обстрелваха жилищен блок в Луганск в неделя, вероятно погрешка заради непосредствената близост на зданието на Службата за безопасност на Украйна.

Над 26 000 велосипеда откраднати за година в Берлин

Средно на ден 70 велосипеда сменят собственика си в Берлин. През миналата година 26 513 колела са били откраднати в германската столица. Това прави 786 кражби на сто хиляди души население и поставя

Голям пожар на остров Закинтос

Голям пожар бушува от снощи на гръцкия остров Закинтос в Йонийско море. Според противопожарната служба огнената стихия досега е унищожила десетки хектари висока и нискостеблена растителност,