Българският герой от "Коста Конкордия" Петър Петров предложен за европеец на годината

Евродепутатът Кристиан Вигенин номинира Петър Петров - първи механик на кораба"Коста Конкордия", спасил над 500 души, за европеец на годината.

"Наградата за европейски гражданин" се присъжда веднъж годишно от Европарламента на граждани, групи, сдружения или организации, проявили изключителна ангажираност за насърчаване на по-доброто взаимно разбирателство и интеграция между гражданите на държавите членки, или дейности, свързани с трансграничното сътрудничество в ЕС.

Според Вигенин призът трябва да бъде присъден за гражданско поведение, което си струва да бъде отличено. "Достатъчно сме номинирали политици и администратори за подобни награди", смята българският евродепутат.

"Действията на Петър Петров могат да бъдат пример за подражание и са показателни за висок морал и професионализъм", смята Кристиан Вигенин.

Петър Петров е първи механик на "Коста Конкордия" и участва лично в спасяването на повече от 500 пътници с риск за живота си.

На 13 януари 2012 г. пътническият кораб засяда на скали край италианския остров Джилио. На борда има над 4200 души. След удара в скалите лайнерът започва бързо да се пълни с вода и се налага спешна евакуация на пътниците със спасителните лодки.
В тази изключително сложна ситуация първият механик Петров, като рискува живота си, успява да направи 6 курса с една от спасителните лодки и по този начин помага за спасяването на над 500 човека.

Той е сред последните трима моряци, които напускат кораба едва когато получават сигнал от бреговата охрана, че е поела пълен контрол върху операцията.
Отличието "Награда за европейски гражданин" е под формата на почетен медал и има символична стойност. Носителите на наградата се определят от комисия, която може да избере до 50 лауреата общо от всички 27 държави членки.

Вижте новия сайт на "24 часа".

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

"Ислямска държава" е екзекутирала над 3 500 души

Обвинени в магьосничество, хомосексуализъм или предателство: от юни 2014 г., когато беше обявен халифатът им, терористичната милиция "Ислямска държава" е екзекутирала повече от 3,5 хил.

Откриват конференцията на ООН за климата в Париж

Френският президент Франсоа Оланд ще открие официално в понеделник в 11,00 часа местно време (12,00 българско) Световната конференция на ООН по изменението на климата, предаде ТАСС,

Детонаторите от атаките в Париж били купени от магазин за фойерверки

Организаторът на терористичните атаки в Париж е купил електрически детонатори от магазин за фойерверки, които може да са били използвани от атентаторите самоубийци, извършили клането на 13 ноември,

Али Хаменей: За разлика от Запада, ислямският свят отдавна е жертва на тероризма

Това зло, с което парижани се сблъскаха по време на терористичните атаки във френската столица, редица държави в Близкия изток го изпитват от повече от една година и в много по-голям мащаб.

Турски самолети вече не навлизат в Гърция

След инцидента със сваления руски самолет на границата със Сирия турската авиация рязко е намалила нарушаването на гръцкото въздушно пространство над Егейско море,

Анкара: Санкциите на Русия само задълбочават проблемите

Икономическите санкции, наложени от Русия на Турция, само задълбочават проблемите между двете държави, обявиха властите в Анкара, цитиран от Ройтерс.

Брюксел губи 208 млн. евро заради терора

Икономическите загуби от въвеждането на максимално ниво от терористична заплаха в Брюксел тази седмица са поне 208 млн. евро, изчисляват медиите в Белгия.