Българският герой от "Коста Конкордия" Петър Петров предложен за европеец на годината

Евродепутатът Кристиан Вигенин номинира Петър Петров - първи механик на кораба"Коста Конкордия", спасил над 500 души, за европеец на годината.

"Наградата за европейски гражданин" се присъжда веднъж годишно от Европарламента на граждани, групи, сдружения или организации, проявили изключителна ангажираност за насърчаване на по-доброто взаимно разбирателство и интеграция между гражданите на държавите членки, или дейности, свързани с трансграничното сътрудничество в ЕС.

Според Вигенин призът трябва да бъде присъден за гражданско поведение, което си струва да бъде отличено. "Достатъчно сме номинирали политици и администратори за подобни награди", смята българският евродепутат.

"Действията на Петър Петров могат да бъдат пример за подражание и са показателни за висок морал и професионализъм", смята Кристиан Вигенин.

Петър Петров е първи механик на "Коста Конкордия" и участва лично в спасяването на повече от 500 пътници с риск за живота си.

На 13 януари 2012 г. пътническият кораб засяда на скали край италианския остров Джилио. На борда има над 4200 души. След удара в скалите лайнерът започва бързо да се пълни с вода и се налага спешна евакуация на пътниците със спасителните лодки.
В тази изключително сложна ситуация първият механик Петров, като рискува живота си, успява да направи 6 курса с една от спасителните лодки и по този начин помага за спасяването на над 500 човека.

Той е сред последните трима моряци, които напускат кораба едва когато получават сигнал от бреговата охрана, че е поела пълен контрол върху операцията.
Отличието "Награда за европейски гражданин" е под формата на почетен медал и има символична стойност. Носителите на наградата се определят от комисия, която може да избере до 50 лауреата общо от всички 27 държави членки.

Вижте новия сайт на "24 часа".

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Имотният данък срина “Нова демокрация”

Имотният данък, въведен през 2011 г. под натиска на международните кредитори на Гърция като спешна мярка за увеличаване на приходите в хазната, унищожи предишното правителство на Гърция.

Над 300 оцелели в “Аушвиц” минаха в поход на мълчанието

Над 300 оцелели от “Аушвиц” поляци и евреи участваха в честването на 70-годишнината от освобождението на концентрационния лагер край Освиенцим. Церемонията започна вчера сутринта пред “Стената на

Новата премиерша в Атина мрази да пазарува

Алексис Ципрас, 40-годишният нов премиер на Гърция, е наричан гръцкият Че Гевара, но мнозина са убедени, че Бети – жената, с която живее без брак от близо 20 г.

Радикали, професори и сляп в кабинета в Атина

Алексис Ципрас обяви вчера състава на новия гръцки кабинет, в който влизат радикали, професори и за първи път един незрящ, предадоха световните агенции.

Йонко Грозев е избран за съдия в Европейския съд по правата на човека

Съветът на Парламентарната асамблея на Европа избра Йонко Грозев за съдия в Европейския съд по правата на човека /ЕСПЧ/, предаде БГНЕС. Грозев е избран за мандат от 9 години,

Япония: Освободете заложника ни!

Японският премиер Шинзо Абе призова в реч пред парламента бойците от “Ислямска държава” да освободят японския заложник, след като един беше убит. Той обаче заяви,

Българи от Одеса на бунт срещу войната и насилствената им мобилизация

Около 500 души бесарабски българи от село Кулевча в Одеска област се вдигнаха на граждански бунт срещу насилствената им мобилизация от киевските власти. Toва съобщи преди дни timer.od.ua.