Читателите: Тук няма бъдеще за младите

Около 60 000 младежи завършват средното си образование тази година. Абитуриентите сега са в еуфория, но след седмица, когато минат матурите, ще се изправят пред въпроса: "А сега накъде?".

Някои от тях ще продължат да учат. Други ще започнат да си търсят работа.
Имат ли младите добро бъдеще у нас, обсъждахме с читателите си тази седмица в рубриката "Референдум". Тези, които ни отговориха утвърдително, се броят на пръсти. Масовият отговор е: Нищо добро не ги чака у нас.

Положителните отговори на малцината оптимисти са от типа "жалба по младост" и не визират реалните проблеми, с които зрелостниците предстои да се сблъскат. Пример за такъв коментар е постингът на читателка, подписала се като Гинка: "Когато си абитуриент, всичко хубаво в живота ти предстои - да се влюбваш, да се ожениш, да ти се родят деца. Трудностите лесно се преодоляват, когато си млад. А най-хубавото е, че много не се тревожиш за бъдещето, защото си зает да се наслаждаваш на настоящето."

Някой си Милчо й отговаря: "Защо си мислите, че не се тревожим за бъдещето? Колко семейства могат да си позволят да издържат децата си, та да си отживеят, докато са млади? Повечето абитуриенти вече са стресирани от това, че им предстоят месеци и даже години безработица. Или учене, с което по-скоро отлагат този проблем, отколкото да си постилат добре за бъдещето."

По друг начин поставя нещата инж. Гарин: "Доброто бъдеще няма сам да се появи. Хората трябва да си го създадат. А за младите такова би било възможно едва след като се напънат малко. Защото само със седене по пейките и оплакване колко сме зле нищо не се променя. Имаме поля, имаме ферми, имаме повече, отколкото ползваме. Но то не може да се работи от офиса в София. Трябва кураж и организация. И с много учене пак не става. Качеството на живот не се постига само със знания, трябва и желание. Който го има, ще придобие и умения. Хората трябва първо да си изяснят какво им трябва, за да живеят добре."

Ето и няколко мнения на песимисти (огромното мнозинство сред участниците в "Референдум"), които смятат, че за младите тук няма бъдеще.

Анонимен: "Трябва да си луд, за да мислиш, че в България има бъдеще за когото и да било, особено ако е честен. Кой както може да помага на децата си да се махат от това място. Тук бъдеще за тях няма!".

Стоян Александров: "Какво бъдеще в циганската ни държава!? И двете ми деца (братя са) си стягат куфарите - заедно, за да се подкрепят. Да се махат, тук живот няма!

Заклевам ги дори и на погребението ми да не се връщат и да помнят, че обратен път за тях няма. Тук за тях държавата е мащеха. Да обикват Австралия и да работят за нея, тя ще им е новата родина. Господ да ги пази!"

Ангелов: "Аз съм на 37 години. Имам син на 11 г. и дъщеря на 6. Ще направя всичко по силите си те да не останат в България."

Една: "И аз като Ангелов съм на 37 г., имам две деца - на 12 и 2 години. И аз силно се надявам да се махнат от скапаната държава, управлявана вече 70 години от шайка нагли и алчни неграмотни селяни. Като останат тук сами с пенсионерите и циганите, да ги видим какво ще правят."

"Да бягат, че тук ще става още по-лошо! Няма бъдеще за младите хора в тази наша обрулена държава, дано се спасят, докле е време", пише анонимен.

"Сега завършвам техникум. Тумба-лумба около абитуриентския бал, но купонът свършва. И честно да ви кажа, страх ме е.

Въобще не се чувствам готов да започна работа по специалността си, хем 4 г. съм я учил. Дори да ме вземат някъде, дори да се справям, повече от 300-400 лв. заплата няма кой да ми даде. Как се живее с такива пари? Искам да съм самостоятелен - да изляза на квартира, да не завися от нашите, но си давам сметка, че няма да оцелея. Ще трябва да се гъчкам с тях в панелката, а освен баща ми и майка ми там са и сестра ми, и баба ми. Гадже не мога да си доведа. Минаваше ми през ум да пробвам с висше, но каква полза? Учиш още 4-5 г. и пак започваш със същите мизерни пари."

Негов връстник пише: Изтрезнявам след бала и се махам накъдето ми видят очите. Остана ли тук, аз ще ги лъжа, че им работя, те ще ме лъжат, че ми плащат, и една сутрин ще се събудя остарял. Длъжен съм поне да опитам да постигна нещо. Но не тук, няма смисъл. Ако се проваля в чужбина, родната кочинка си ме чака."

Ето и малко факти за размисъл.

По данни на Агенцията по заетостта младите (до 29 г.) безработни у нас са 1/5 от всички регистрирани на борсата. Това прави към 75 хил. души. Броят им е нараснал спрямо предишния наблюдаван период.

Кризата е една от причините за трудното намиране на първа работа. Друга много важна причина е, че половината от регистрираните в бюрата по труда младежи са с основно и по-ниско образование. Към две трети нямат никаква квалификация или специалност. Безработните от над година са повече от 15 хиляди.

По данни на Европейската фондация за подобряване на качеството на живот нашата страна води класацията по брой на младежи, които едновременно са безработни, не учат и нямат образование 21,8% от българите на възраст между 15 и 24 г. отговарят на този профил. У нас делът на такива млади хора, които на практика нямат никаква перспектива, е почти 2 пъти по-висок, отколкото средният за ЕС.

На този фон е добра новината, че повече от 13 000 души до 29 г. ще бъдат наети на заплати между 290 и 1000 лв. по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Целта е намаляване на младежката безработица, предвидени са 118 млн. лв. Младежите ще се обучават и работят едновременно.

Тези, които са избрали да учат, вместо да започнат работа веднага след гимназията, невинаги могат да финансират обучението си само със средствата на семейството. Откакто през 2010 г. тръгна системата за студентско кредитиране, учещите висше у нас са теглили заеми за обучение и издръжка за общо 35,960 млн. лв., съобщи неотдавна просветното министерство. За 2011 г. са отпуснати 3975 кредита на обща стойност над 17,410 млн. лв.

Ипотечните кредити, изтеглени от хора на възраст 18-25 г., са 7,8% от всички. Като се има предвид възрастта на кредитополучателите, вероятно може да се допусне, че и тези пари са предназначени за финансиране на образованието.

Неотдавна правителството одобри нова тарифа на таксите, които студентите ще плащат на вузовете. От тази есен таксите ще са между 300 и 1500 лв. в зависимост от професионалното направление и университета. Някои висши училища са ги увеличили спрямо миналата година, но с до 100 лв.

Неотдавна в рубриката "Референдум" дискутирахме с читателите дали високото образование помага за по-добър живот у нас. Тогава публиката беше категорична, че то не само не гарантира по-добра заплата и по-висок социален статус, ами дори не повишава шансовете за постигането им. Читателите се обединиха около мнението, че у нас дипломата малко помага, при това само ако е за "правилната" специалност. Но трябва да е подкрепена и със стаж, защото само на документа никой работодател не се доверява. Но това обрича току-що завършилите, които нямат опит. Вкарва ги в порочен кръг - не получаваш работата, защото нямаш стаж, а нямаш, защото никой не те наема, та да го натрупаш.

Анкетата на "24 часа" в 13 областни града (без претенции за представителност) тогава показа, че според 48% доброто образование не дава никакви предимства за по-добър живот.

Едва 1/4 от анкетираните заявиха, че то е гаранция. За всеки пети образованието има значение само ако си учил нещо, което се търси в момента. 6% казаха, че дипломата за висше тежи само в чужбина, не и у нас.

Социолози отчитат категорична връзка между нагласите за емиграция и възрастта - колкото по-млад е човек, толкова е по-склонен да си търси късмета в чужбина. Делът на действително заминалите е най-голям сред младите до 35 г. По данни на НСИ и Евростат в момента средногодишно страната напускат около 20-25 хил. души, основно на възраст 25-39 г. В последните 3 г. се наблюдавало увеличение на емиграцията близо 10 пъти в сравнение с предхождащия ги 4-годишен период.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 20

Сортирай по:

1
i vidqh neshto drugo v chujbina kogato im pusnah oblache lebqlo ediniq filipinec me popita "tazi pesen e mnogo tujna i s mnogo istina no za kakvo se pee?" dori toi q razbra... ei Mladi hora molq vi ne otivaite v chujbina da tyrsite lesnite pari kazvate che dyrjavata e pylna s tarikati i mutri i vruskari i t.n. no posreshtnete istinata bqgate v chujbina da tursite po golemite pari po uredeniq jivot nima tova ne e tarikatlyk nima kato vi uredi nqkoi poznat ili priqtel ili rodnina tova e vruzkarstvo? horata tam sa se borili i sa si stoqli na gyzy da napravqt dyrjavata si skupa stoka neka go napravim i nie... MOLQ NAPRAVETE SI IZVODITE!!!

0
rabota nqmalo ami vzemi posadi edni domati, vzemi otgledai edna krava... to i tova e specialnost v universtiteta... nemoje vsichkite da sme advokati,arhitektim aktiori,injineri i t.n. kogato se vyrnah na 26 april tazi godina v rodniq mi grad pyrvo celunah zemqta posle otidoh do rodnoto selo na bashta mi koeto beshe obezliudqlo i pomirisah dyrvetata i cvetqta i znaete li kakvo? istinata e che i nai skupiq parfium na zemqta ne mirishe tolkova hubavo i nai milite dumi na ispanski,angliiski,frenski,nemski i t,n, ne sa tolkova blagozvuchni kato Zdravei BABE ili kato cqlo bykgarskata rech...

0
dekari neobrabotvaema zemq koqto e na pradetite vi stoi ei taka burenqsala i zabravena a vie pylnite gushite na himikalnite maistori ot zapada i istoka...

0
cheta komentari i ne vqrvam na ochite si... Vie hora chuvate li se kvi gi drunkate? bqh v chujbina za 6 meseca i se vyrnah(imah hubava rabota i to kakvato iskah, nabor 90 sym ) az nemoga da vi razbera vie sys indiicite i sys filipincite i pakistancite i livancite i kazakstancite i afrikancite li se sravnihte bre sram me e ot vas da me sravnqvate s tiq hora... te nqmat zemq, nqmat obrazovanie, nqmat kultura, nqmat elementarno vyspitanie i normalna obshta kultura... rabotim kato tqh po chujbina kato robi i za kvo? dyrjavi kato emirstvata koito na godini sa po malki ot maika mi da se mislqt za vishi syshtestva? i kvo nqma rabota v bg li? rabota ima momcheta i momicheta i myje i jeni... rabota ima kolkoto si iskash! zahvyrlihte raloto,motikata,teslata i t,n, stanahte zavisimi ot parite shtoto sami nemojete da si proizvedete i pochnahte da se oplakvate qdem himiii ili gladni sme... i vi trqbvat pari da si kupite glezliofci takiva...

3
За съжаление бъдеще тук НЯМА! Даже в бившите соц. страни е по-добре и по-спокойно от чалгария!

3
Бягайте от тази държава и никога не се връщайте,дори и като туристи.Гледайте да не правите грешката иди-ми-додими за едната фукария,а работете за някаква смислена цел.

-10
Пенчо, ами то никъде не е лесно да успееш, ама тук се коментират възможностите за реализация и добър живот в Б-я, както и дали усилията и образованието могат да ти ги гаранатират.Все пак в Щатите не си само ти предполагам с такъв проблем. Там поне ако работиш, живееш прилично, а тук работата и образованието гарантрат общо - взето мизерия. Ама то винаги е така - кой както си го направи.И все пак - нека да не мрънкаме, а да се опитаме да работим така, все едно, че ни плащат добре, и да се стремим към знания и успехи, пък тогава нещата полека -полека може и да вземат да се случват...

-2
V chuzhbina ima ogromna diskriminacia kam bulgarite.Az imam amarikansko grazhdanstvo i nikoi ne iska da me naema na rabota imam kvalifikacia i stazh mnogo godini,po sam dobar ot tiah po krasiv,po umen ,no diskriminaciata e strashno neshto,po zakon e prestaplenie,no njama kak,koi i tn. da dokazhe che ja ima.i pari za advokati njamam.ebati svinshtinata,kochina.

1
Lele, pi4, ti ako imash obrazovanie i znaesh 2 ezika, stom 500 E te ustroivat, zna4i si mnogo zle :) 4e i se hvalish...

1
В Б-я средната работна заплата е около 700 лева, или чисто по-малко от 600. За четиричленно семейство според официалната статистика са необходими поне 2200 лева месечно за издръжка, и то ако живее в собствено жилище. Е, при 600 лева чиста средна заплата може ли да се издържа семейство с две деца? Не, разбира се. Но лошото е , че ще става все по -лошо - циганите ще станат мнозинство, образованието е под всякаква критика, управляващите са алчни и неграмотни, даже наскоро имаше изследване , според което 90% от работодателите са със средно и по-ниско образование. Е как ще просперира една държава и ще има икономика с такива работодатели и управляващи- мутри и калинки?

-1
Ами теб щом заплата над 1000 лева те устройва... какво да кажа - най -вероятно живееш на издръжка на мама и тати и това ти е само за джобни. Аз пък мога да ти кажа, че и аз, и съпругът ми работим за над 2000 лева на месец и парите ни стигат за ипотечен кредит, сметки, храна, две деца и общо взето - това е. Отвреме -навреме даваме и по някой лев на родителите, че с тези пенсии...И двамата сме с образование и квалификация, и двамата работим доста, на средна възраст сме. Имаме всичко на всичко един апартамент, който докато го изплатим, ще се амортизира. не мисля, че при тези цени и стандарт на живот 1000 -2000 лева е добра заплата за човек с образование и квалификация.

0
A IA DA POPITAM I AZ NA SVOI RED--TEZI KOITO IMAT DOBRO OBRAZOVANIE I SPECIALNOST,IMAT JELANIE DA U4AT,NO NIAMAT FINANSOVATA VAZMOJNOST,VE4E SA MALKO NAD 29 GODISHNA VAZRAST I RABOTIAT KAKVOTO IZLEZE--TE KOLKO PROCENTA SA?KOGATO PREDI 10-15 GODINI POVE4ETO MLADEJI POLU4AVAH DOBRO OBRAZOVANIE,DADE LI IM NIAKOI SHANSA DA RABOTIAT?AZ SHTE VI KAJA-NE,NIKOI?ZASHTO?ZASHTO NI IZGONIHTE OT DARJAVATA NI,UVAJAEMI UPRAVLIAVASHTI?ZASHTO DA ISKAME DA SE VARNEM I DA NE MOJEM?ZASHTO OSHTE TOGAVA NI OTRIAZAHTE KRILETE I SEGA SE VAIKATE?ISKAM DA SE VARNA V BALGARIA,ISKAM DA JIVEIA V MALKOTO MI GRAD4E,ISKAM DA ZAVARSHA VISHE OBRAZOVANIE,ISKAM DA JIVEIA A NE DA SE OGRANI4AVAM,ZA DA PALNIA DJOBOVETE NA MONOPOLITE.IA MI KAJETE DRAGI UPRAVLIAVASHTI,NASTOIASHTI,MINALI I BADESHTI--KAK DA STANE TOVA?O4AKVAM OTGOVORITE VI,OSVEN AKO NE VI E STRAH ILI PROSTO NIAMA DA IMATE KAKVO DA MI KAJETE.BLAGODARIA.

2
КАТО СИ БЪЛГАРИН ТУК --ПИШИ КОЯ Е ТАЗИ ЗАПАДНА ФИРМА.... И ДРУГИ ХОРА ДА РАБОТЯТ ТАМ!!!!! НО ЩОМ НЕ ПИШЕШ ИМЕТО ЗНАЧИ СИ СЕ УРЕДИЛ С ВРЪЗКИ...!!!!!!!!!!!!!!!! ТО И ШИШЕ --ДЖАМ ДАВАХА ОТНАЧАЛО В ТЪРГОВИЩЕ ПО 800-900ЛВ ЗАПЛАТА НО ПОСЛЕ Я НАМАЛИХА ДВОЙНО!!!!!!!!!!!1 И СЕГА ВОЗЯТ РАБОТНИЦИ ОТ 70--80 КМ ЗА ПО 350-400ЛВ

0
firmata e na chichoto, ama toi si trae

2
И аз ползвам два езика, компютърно грамотна съм, правя обучения на англ. език и какво от това? Къде ги намирате тези фирми с придобивки и добри заплати?

-11
Чак пък толкова. Който иска, свободно нека да ходи където му видях очите. Наистина стоях безработен година и половина, но сега съм зает в международна компания с цялата и пренесена тук фирмена организация и получавам над 1000 лв заплата без да се смятат социалните придобивки. Но знам два езика, компютърно грамотен съм, и най-важно, ходя на обучения, усъвершенствам се. Разбира най-лесно е да плюе по държавата още преди да си опитал, за да оправдаеш собствената си неспособност. Впрочем колкото повече такива инертни и мрънкащи българи се махат, толкова по-лесно ще си намираме ние по-добре платени работни места. Поздрав от първи клас 1 офис до всички тоалетни чистачи. Ха-ха.

2
ТУК НЯМА БЪДЕЩЕ ЗА НИКОГО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ИМА САМО ЗА МОШЕНИЦИ...ТАРИКАТИ--ДАЛАВЕРАДЖИИ--КРАДЦИ--ЦИГАНИ--МУТРИ И ДРУГИ ПРОСТАЦИ!!!!!!!!!!!!!1 ЗА НОРМАЛНИТЕ ХОРА В БГ НЯМА ЖИВОТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

-17
ЗА съжаление образованието в БГ силно изостава. Освен това-нашите ученици не учат и са го ударили на чалгарщина. Ако си мислят: Вземаме някяква диплома и д-вата е длъжна да ни даде работа силно се лъжат. Ама то и каквито децата такива и родителите. Ако не можете да мотивирате детето ВИ да учи това за което има работа то !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Учудвам се на сегашните ученици ,че не знаят чужди езици,а това е първия стълб в намиране на работа сега. При нас ,в реномирана фирма в БГ с добри заплати, не могат да се намерят квалифицирани специалисти за две места с висше образование .Но се изисква добровладеене на английски и техническа специалност.От вузовете и те така -доста 1лови дипломи. За да ми говори ,колега да му препоръчам специалис с висше ,но да не е звършил през1990-2012г. а преди. Това за какво ви говори???

0
Бих препоръчал на онези млади, които желаят да учат, още след завършване на средното образование да бягат в чужбина. В Ирландия и някои скандинавски страни таксите са ниски и учението макар и трудно, става, но безпроблемно обучение - с изпити със среден (3) и слаб (4) без да те изпитват - има само в БГ и може би в някои африкански страни. Затова БГ-студентите имат време да се колят като онези пернишки младежи... И след завършване на висшето образование не бързайте да се върнете в бГ. Поработете в чужбина поне 4-5 години и тогава премислете струва ли си да се върнете в родината. Според мен - поне засега и в близките 10-ина години - не си струва.... Нали знаете БГ-вица: човек с висше образование - висшист, със средно образование - среднист , с НАЧАЛНО образование - НАЧАЛНИК. В България за съжаление повечето началници са с начално и средно образование.

3
Тази информация да се залепи на вратата на "народното събрание", та всеки път мошенниците и национални предатели, да го четът, като влизат да "работят" в него!?!

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Плевнелиев: Срещу атаките - повече Европа

Отговорът срещу тероризма трябва да бъде глобален, за което се налага обединението на Европа, Америка, Русия, Китай “Отговорът на атентатите трябва да бъде повече, а не по-малко Европа.

На кого му пука какво мислят Миков, Сидеров и Местан за конфликта Москва - Анкара?

Турските изтребители свалиха руския Су-24 в далечна Сирия, на над 1000 километра от България, но от политическите реакции в София имам усещането, че стратегическият бомбардировач е паднал директно на

Абсурдният парламент в 10 точки

Светът гори, нашите депутати се замерят с декларации Абсурд първи – конфликтът е между опозицията – БСП и ДПС. Управляващият Цветанов, като Помирителя, бащински ги успокоява.

Кои са туркмените и защо се превърнаха във фактор

Добре въоръжени от Турция и опасно близо до руската база в Латакия Туркмените в Сирия още от началото на кризата се включват във войната срещу правителството на Башар Асад, като получават финансова,

Защо Даеш се използва все по- често вместо “Ислямска държава”

НА ЕЗИКОВ ПОСТ Говорейки за атентатите в Париж, френският президент Франсоа Оланд каза “Вината е на Даеш”. Западни медии обясняват защо “Даеш” все по-често се използва вместо “Ислямска държава”.

На лов за вреден дивеч

Безименни герои дебнат в храстите, как пък едно “мерси” не им казаха Оживление цари в редовете на ловните дружинки, форумите гъмжат от коментари, стрелците са приповдигнати от трепетното очакване

Коментари на седмицата. №3: Защо Путин обвини толкова късно "Ислямска държава" за самолета?

Публикуваме от ново най-четените коментари през седмицата, защото явно това са темите, които ви вълнуват. Този е трети поред - почти 34 хиляди души са го прочели.

  • И защо брулиха “гнилите ябълки” с вувузели - за да им се услади днес компотът от тях?

    Странна коалиция “Всички срещу Цацаров” се оформи тия дни. От една страна, е “гнилата ябълка” Румяна Ченалова, която бе махната от съда след демарш на група посланици, улични протести с надуване на вувузели и всеобща погнуса към продажната съдебна власт. Днес обаче към нея се присъединиха тези, които брулеха “гнилите ябълки” - министърът Христо
  • Образованието е граждански ангажимент

    То не може да бъде затворено в рамките на маниакални подозрения, користно нагнетявани страхове и колективни обсесии ДНЕШНОТО българско образование е оставено почти изцяло под опекунството на държавата. Тя формулира целите и задачите, тя се проверява сама, тя се хвали със свършеното. Трябва да сме пределно наясно,