Силно земетресение разтърси София в 02:58 часа (снимки)

Пострадали столичани в "Пирогов"

Силен трус с магнитуд 5,8 по Рихтер разтърси почти цяла България тази нощ. Земетресението бе усетено в 02:58 часа в София. Епицентърът му е на 24 км в югозападна посока от столицата и на 10 км в посока запад - югозапад от Перник, в района на Батановци. Дълбочината на първия трус е 10 км в земната кора.

Второ силно земетресение с магнитуд 3,1 по Рихтер бе регистрирано в 3:20 часа, а в 4:30 последва трети трус със сила малко над 4 по Рихтер.

Вторичните трусове са над 21 и ще продължат и се очаква да продължат и през следващите часове, но с по-малка сила и интензитет, прогнозират сеизмолозите от БАН.

Първият, най-силен трус, е бил усетен в Казанлък, Стара Загора, Благоевград, Пловдив, Хасково, Казанлък, Кърджали, Пазарджик, в цяла Северна България и много други градове. Най-силно той е бил усетен в Перник. Много от жителите прекараха нощта пред домовете си. Засега няма сведения за пострадали. Щетите се описват.

Виж тук карта с епицентъра на земетресението.

Виж по-долу коментарите за земетресението на хора от цялата страна

Вижте тук подробни указания какво да правите по време на и след земетресение

Към 06:00 часа в "Пирогов" са постъпили пострадали от травми, 19 човека, съобщи Стоян Узунов от пресцентъра на болничното заведение. Те са предимно с луксации на раменни стави и много порезни рани. Във вътрешен кабинет са постъпили 17 човека, в неврохирургия - 12 човека. Всички екипи са на мястото си, вече се извършват и операции.

През нощта беше получена информация, че живеещите в блокове 51 и 52 в „Студентски град" са евакуирани. По първоначални данни студентите били навън и не ги пускали да се върнат обратно в апартаментите. Кметът на София Йорданка Фандъкова обаче категорично отрече, че блоковете са били евакуирани.

Най-силна бе паниката в Перник - заради язовирната стена

Най-силна бе паниката в Перник - градът, който е най-близко до епицентъра на силното земетресение тази нощ. Много коли се движиха по улиците през цялата нощ. Движението б е силно натоварено, целият град бе буден.

Основна причина за паниката в града е информацията, според която язовир "Студена" е с напукана стена. По-късно стана ясно, че няма опасност стената на язовира да поддаде.

"Стената на язовир "Студена" не е напукана, каквато информация излезе по-рано." Това съобщи зам.- кметът по сигурността на града Станислав Владимиров. Останалите язовирни стени в пернишко също са стабилни до момента.

Въпреки това перничани масово останаха пред блоковете до разсъмване. Изплашиха ги и разрушените мазилки на сградите, напуканите апартаменти, падналия комин на ТЕЦ Перник, както и комини в кв. "Твърди ливади". За гледката в града разказа журналистката Снежана Димитрова, живееща в 15-етажните блокове в кв. "Твърди ливади".

В пернишкия квартал Рудничар има разрушена къща. Над автогарата има паднали покриви на домове, информира zapernik.com.

В целия град има засилено полицейско присъствие и екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението".

Църквата „Свети Йоан Рилски" в Перник е сред най-пострадалите сгради от земетресението, съобщи агенция „Фокус".

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова провери лично състоянието на храмове в Перник. „Това, което говорихме с викаря на Софийски митрополит е, че те сега ще направят оглед, за да направят комисия в допълнение на нашата. Те ще помогнат за финансирането на възстановяването", каза Павлова.

Викарят ще отслужи молитва, защото хората са притеснени.

Прави се опис на щетите. Имаме готовност чрез междуведомствената комисия да съдействаме, каза още министър Лиляна Павлова.

Трусът бе последван от по-слаби вторични трусове.

Според Американския геологически институт, трусът е бил с магнитут 5,8 по скалата на Рихтер с дълбочина 9,1 км. Епицентърът е бил на 9 км от Перник.

Гражданска защита извършва огледи за нанесени материални щети. Екипи на пожарната обследват Перник и Рударци.

Земният трус е бил с магнитуд от 5,9 - 6 степен, с епицентър между Перник и Рударци, това е информацията, постъпила в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", съобщи за "Фокус" главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН.

Постъпили са сигнали за повредени стени, комини, мазилки, счупени прозорци. Има паднали цели стени на къщи в центъра на Перник. "Всички екипи на Пожарната са на терен, съставът на пожарната е събран целият и е по улиците на София", каза комисар Николов.

Има изпопадала техника, на места са падали цели шкафове от земетресението. Няма проблеми с електричеството.

БАН: Земетресението е плитко в активен сеизмичен район, няма данни за пострадали хора

Земетресението, което стресна България около 03:00 ч. тази сутрин, е плитко в активен сеизмичен район. Това каза пред „Фокус" Николай Милошев от Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките.

„Имаше много афтършокове след него - надявам се това да е показател, че второ с подобна сила не би трябвало да се случи, дано да е така, не мога да се закълна, но ми се иска.  Възможно е да има някакви разрушения на паянтови къщи в центъра на земетресението, защото при такава сила - това е нещо нормално", каза Милошев.

Според сайта на Национален институт по геофизика, геодезия и география, след първия трус са регистрирани 7 вторични трусове, като най-силното е било с магнитут 4,7 по Рихтер.

Сеизмолозите определят земетресенията със сила до 5,9 по Рихтер като средни по сила, а тези над 6 като силни.

Министър Цветан Цветанов: Няма пострадали и загинали хора

Най-засегнати са районите около Перник и София. Това каза пред Агенция "Фокус" Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи.

В момента колегите от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) проверяват инфраструктурата.

При БДЖ в момента всичко е в изправност, няма нарушения на линиите. Летищният комплекс е в нормално състояние.

Електропреносната мрежа е в нормално състояние.

Има много обаждания на телефон 112. Има паднали мазилки, комини. По-задълбочени огледи ще може да се направят в светлата част на деня, каза министър Цветан Цветанов.
Към настоящия момент няма пострадали и загинали, което е най-доброто като новина, посочи Цветанов.

Областният управител на Перник е свикал кризисен щаб, поддържа се връзка с него. Всички полицейски патрули и екипи на Пожарната са по кварталите, за да окажат помощ на хората, ако е необходимо.

БЧК има готовност там, където е необходимо, да се доставят топли напитки, ако има такива необходимост - каза министър Цветанов.

Премиерът е информиран за всичко, което се предприема от колегите ГДПБЗН, каза министър Цветан Цветанов.

Целият ресурс на МВР е ангажиран с посрещането на последиците от серията земетресения в България. Лично главният секретар на ведомството Калин Георгиев е разпоредил улиците на София да бъдат пълни с готови за съдействие полицаи.

В същото време премиерът Бойко Борисов е събрал група сеизмолози в Министерски съвет. На извънредното съвещание той изслушва горещите доклади на учените, преди да бъдат взети следващите мерки за защита на населението.

От БАН са предупредили за очаквано земетресение още на 4 май

„БАН чака 7 по Рихтер в София". Тази информация е съобщена от сеизмолози на 4 май. „Земетресение с магнитуд към 7 по Рихтер заплашва София, сочи анализ на геолозите от БАН, поръчано от Софийска община. Учените обаче не могат да кажат кога ще бъде. „Краткосрочната прогноза е нерешена задача към момента", казва пред в „Република" сеизмологът доц. Бойко Рангелов. Трусът ще е в разлома, простиращ се от Нови хан до с. Петърч, прогнозират на 4 май спецовете.

Подобно земетресение край София имало и преди - 1818 г. и 1858 г. Ефектите от второто били публикувани в тогавашните вестници. Земята се разцепила между Симеоново и Драгалевци с дължина „ден път с волска кола, а в дупката хората хвърляли камъни, даващи екот до 1 мин. Нито една постройка не останала незасегната, а минаретата на всички джамии паднали, пише тогавашната преса.

Земетресението е усетено в Турция и Гърция

Земетресението е усетено в Турция и Гърция. Земният трус с епицентър 25 км западно от София и на 6 км северозападно от Перник на дълбочина 10 километра и с магнитуд 5,7 по Скалата на Рихтер, който беше регистриан от Европейския-Средиземноморски сеизмологичен център в 03.00 часа беше усетен и в съседните на България страни - Турция и Гърция.

В Одрин десетки студенти от общежитията на Тракийския университет, които са били будни заради матурите, панически напуснаха сградата.
Трусът беше усетен и в градовете Текирдаг и Чорлу, каза журналистът Гьокхан Тузладан от Одрин.

В северна Гърция също имаше паника. В Комотини, в квартал "Ифестос"
(Калканджа) чрез високоговорители обявиха никой да не влиза в домовете си, защото се очакват вторични трусове. Хората се страхуват, съобщи журналистът Ахмет Давут от Комотини.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 125

Сортирай по:

0
Колко е 111 х 4 = ?? Ако мислиш че отговорът е лесен - тествай се на: test.zalata.net и провери колко е IQ то ти!

1
И хора,всичко е до строителството.У нас снощи стените,когато се събудих на втория етаж,давах 10-см амплитуда на движение.Добре,че спря 5 секунди след като скочих шокиран от леглото,та успях да се изнеса навън преди вторичните трусове.А в магазина,в който работя и който е на 100м от нас и който е в 3 етажна нова къща,която е построена преди 5 години и която е с много колони и мощна противоземетръсна бетонна "зона"/вид широка и дълга около 2 метра в средата на сградата колона от масивен железобетон/,рафтовете си стояха непокътнати и стоката си беше на мястото.Така че всичко си е до строителството.У нас колони няма и беше страшно,люш-люш,жив късмет,че беше само 5.8,т.е. в Божурище около 5-5.3,а не 8-ма степен,а в магазина никакви щети.Това е цялата истина.Ако строим качествено ще си спим спокойно при 6-та,7-ма степен като японците,ако ли не...жална ни майка...в тази силно сеизмична българска земя!!!

0
Някой да излезе и да обясни как точно са се разместили пластовете и няма ли опасност наместените пластове в Пернишко да освободят "дупка" за наместване в следващите часове в близките 50 км в околовръст на епицентъра,примерно в Софийско.А иначе от вчера ни подкара първо смерч/торнадо/ в Шуменско вчера,земетресение в Пернишко снощи,днес мощна градушка и буря в Софийско,сега очаквам Витоша/според някои източници угаснал вулкан/ да изригне и да завърши процеса...!!!

1
Бъдете по-тактични. Това, че снощи в 3:00 съм правил малко по-бурен секс не е повод сега всички да го коментирате. Това все пак си е лично!

0
"в дупката хората хвърляли камъни, даващи екот до 1 мин." по мои сметки дупката е била дълбока 35 километра :)

0
Много сте прости половината и доста неграмотни!!! Причина за заметресението е ядрото на земята, не Гърците , не Перник !!!! София е "земетръсна" зона така или иначе... !!! А относно политиците ни , те какво да направят освен да вдигнат малко заплатите на хората от БАН , че да се опитат да си вършат работата, поне що се отнася до СЕРИОЗНИ И ЗАСТРАШИТЕЛНИ природни бетствия !!!

2
Ужас е да го преживееш това.Всеки път като си лягам в леглото, / бях буден/, ще очаквам страхотния грохот, идващ отдолу и като че ли мина през прозореца нагоре. Като забуча, като затресе, като задрънча , прозорецът се люлееше наляво-надясно и очаквах всеки миг тавана да падне върху мен. Само се чудех как прозорецът издържа на това усукване, а то се оказа, че цялата къща се люлее със страшна амплитуда. Не пожелавам на никого да изживее това чудо. После имаше още трусове, но те бяха нищо в сравнение с първия. Комини изпопадали, мазилки паднали. Това, върху което сме стъпили и изградили къщите си, се люлееше от невидима хала като детска играчка. И разбираш, че няма нищо сигурно в тоя свят и че сме една играчка в ръцете на природата, която уж побеждаваме всеки ден. Да благодарим на Господ, че останахме живи и това никога да не се повтаря.

1
Milite bezdomni kuchenca kak li sa se chuvstvali po vreme na zemetresenieto....

0
Че ви ебем пичката майчина на земляните. Утре пак ще направим земетръс :-)

0
Току що разбрах за земетресението от коментариите ви.Не съм в България.Ще се върна в началото на юни.Дано никъде да няма по-сериозно пострадали сгради.(Успокоена вече,че няма човешки жертви.)От София съм и апартаментът ми е на осмия етаж.Желая на всички ви здраве.Поздрави от Оман.

0
Току що разбрах за земетресението от коментариите ви.Не съм в България.Ще се върна в началото на юни.Дано никъде да няма по-сериозно пострадали сгради.(Успокоена вече,че няма човешки жертви.)От София съм и апартаментът ми е на осмия етаж.Желая на всички ви здраве.Поздрави от Оман.

0
nerazbah kak svarza zemetresenie s agent goce. no stom taka pljuesh "червени софийски боклуци " i az da kaja che napalno te podkrepiam, zatova i bate boko tikvata netriabva da mu se dava vlast, vse pak stom toi e bil shofiorcheto na Tato znachi i toi e mrasen cherven bokluk; Tato niama da e razreshil niakoi demokratichen da go vozi.

0
А вие защо не сигнализирахте като сте видяли нещо. Или гледате само сеир?

2
Простичък въпрос и тъжна констатация.В София, и цялата страна, накичиха по покривите високоговорители за известяване на населението при бедствия и авараии.Е.Защо тази система снощи не мецна? Не мецнаха нито телевизиите, нито интернет страниците на вестниците? А иначе, коя от коя по-водеща, по-гледана, по-четена.Е.Право куме в очите - ГОЛА ВОДА СТЕ !! И гражданска защита и всички разновидности на медии.

2
Поздравления за бързата реакция на екипа на в. 24 часа. Малко медии реагираха веднага.

1
Беше страшно,много силно земетресение,наистина дано Бог е с нас. Относно най-адекватните мерки,аз въртях с колата насам-натам,както и много други,не видях нито една полицейска кола,говоря за центъра на София,само две линейки профучаха.Адекватните мерки,може да си ги набутате в гъза,както вие ,така и всички предишни.Информация имаше единствено в интернет

0
Мръсни, долни червени софийски боклуци не избрахте агент Гоце за лидер и вижте сега какво се случи.Но жалкото е, че покрай сухото гори и суровото. Злобни са комунистите и затова никога власт не трябва да им се дава. Седефчов от с. Сирищник го поръча и то май епицентара е там.

0
Да,и аз го усетих събуди ме силния трус,живея във къща на първия етаж в Кърджали и беше страшно.Една приятелка живее на 14 етаж и ми каза че целия блок се е люлял.Господ да пази България.

0
Абре НАИВНИЦИ, рзберете най-после, че статията, публикувана уж в Република на 4/5/2012 е ТАРИКАТСКА ФАЛШИФИКАЦИЯ на сайт РЕПУБЛИКА ! Публикувана е малко след земетресението, това установихме от записите (logs) на GOOGLE. Предприемаме съдебно разследване и ще ги съдим !!! ГДБОП.

0
И в Кърджали го усетихме доста силно.Господ да ни е на помощ ако нещо се случи със стената на язовир" Кърджали"

0
Да се надяваме тази вечер да не ни разлюлее отново, при това по-силно около 7-ма степен по същата скала...Ако има дори и малка вероятност това да се случи, то компетентните институции могат поне да предупредят хората....

0
Аз бях в Пловдив на 9-тия етаж, като удари това нещо целия блок вибрираше поне с 50 сантиметра дължина на вълната, блока се наклони целия с около 5 градуса, имах чувството, че ще се мре... Важното е че сме живи здрави, да пием по едно за здраве и толкоз.

0
Гърците са виновни, те са предизвикали заметресението, злорадстват на нас понеже живеем далече по-добре от тях! Дайте новини за гърция, не ме интересува какво става в България, искам да знам кога ще има разрушително заметресение в Гърция, а какво е мнението на БАН по-въпроса?

-2
Разчу се, че земетресението е резултата от бой в пернишка дикотека. . . "винкелите" да кажат така ли е:))))

-4
И НА МАЙКА ВИ УДАРИ В П.....А.СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ ЩЕ УДАРИ КОЗЛОДУЙ 10 ПО РИХТЕР.ДАНО ДА ИЗМРАТ ВСИЧКИ.

0
Apocalypse began. The end of the history

0
усети се в с.Галата тетевенско

0
ТРЪГНА ПЕРНИШКИЯТ РАЗЛОМ И СЕ РАЗПИСКАХТЕ.Ь ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО ЩЕ СТАНЕ,АКО ТРЪГНЕ ВИТОШКИЯТ РАЗЛОМ?А ОНАЗИ ,ДЕТО ТУ ЗАДНИКЪТ Я БОЛИ,ТУ ПРЕДНИТЕ КРАКА(КОГАТО ЩЕ ИМА ТРУС) СЕГА ЗАЩО МЪЛЧА?

0
Ех,няма как без да сложите снимка на някой нещастник дето му се е счупила колата...

0
Аз ако бях на мястото на кмета или управата на Перник бих се замислил и най малкото бих дал един курбан за здраве. Нещо всяка втора крими новина е с адрес Перник.

0
А В ШУМЕН НИЩО НЕ УСЕТИХ, МОЖЕ ДА Е БИЛ ПО СЛАБ.

0
Тая госпожа дето предсказва земетресения редовно присъства по страниците на "България днес" който е на същите, които издават 24 часа. Три пъти от началото на годината тя каканиже, че в България няма да има силно земетресение, и тия и пускат брътвежите. Сега като друсна явно напълниха гащите, та така скапано отразиха силното земетресение. Вижте БЛИЦ как го направи http://www.blitz.bg/

0
Хайде http://www.world-earthquakes.com

0
Виновна е тройната коалиция. Ако не беше управлявала днес, 3 години по-късно нямаше да има земетресение!

-1
Това е божието наказание за онези курви от Миньор-Перник, които легнаха пред ордата на Домуз паша с юношеския си отбор, а сетне играха като тъпи и подли граовци с ЦСКА. Защо когато ви раздруса, не бягахте към Делиормана, а се скрихте в София, пернишки курви?! Нали на Домуза легнахте, не на ЦСКА! Гиди пернишки винкели: като ви разлюля, цели 3 часа не си сменихте гащите , а тичахте напикани и осрани!Хайде догодина пак клекнете пред Киро Домуза!

0
Ужас,сега ще осъзнаят ли политици колко са важни спешните служби?Полиция и пожарна били там а ако беше с друга част на българия толкова силно спешна помощ имат по една линейка само-да не дава Господ да има много пострадали кой ще помага на тези хора?Ей политици сега разбирате ли че трябва двойно увеличение на заплатите на спешна помощ за да има повече екипи и при едно по голямо бедствие да могат да помогнат на хората,защото вие и болниците затворихте!!!Дано няма повече такива големи бедствия

0
Като се събудих в 3:00 си казах е не това е краят!После заспах точно тогава се ококорих и гледам:всичко на пода!

1
И 9 по Рихтер да удари жълтите павета е малко , а иначе жалко за бедните дето нямат.Господ да им помага и да ги пази!

0
Беше много гадно!Аз съм на 20-тия етаж и Ви казвам беше много ужасно!Най-хубавото е че няма пострадали и че СМЕ здрави!

0
Живи сме, здрави сме....... НАЗДРАВЕ !

0
abe hora mai komentarite ni 6e gi poblikuvat v 24 4asa

0
В Казанлък нищо не усетих.

0
добрече моя блок е издражлив строен е 89

0
аз също съм от софия първия в 3 часа направо ме стресна аз се събудих в ужас а и съм на 7 етаж а когато пак се опитах да заспя се се стрясках аз направо неможах да мигна

1
Като дойде сатаниската Хилари Клинтън стана наводнение,а като президента отиде в Америка ни удари земетресение.Замислете се !

1
ослушайте елена иванова тя казва истината днешно време светът е много отъпял и тия оправляващите да се всемат малко в ръце ако някои види бойко да му каже повече да не е зависим от нищо и да оправи държавата с други

1
абе как бойко да е виновен той не контролира природните бедствия аз съм само на 12 години и расъждавам по добре от вас

0
От БСП казаха, че Бойко бил виновен за земетресението.

1
Леле, няма ли да спре? В 5.13 нов трус. Да съмва по-скоро.

0
То вече разни глупаци по долу взеха вече да пишат глупости за управляващите ама то толкова им е акъла-иначе и в Пловдив си беше якичко и страшничко,и този в 4,33ч. се усети ама за кратко и слабо.

1
Едно ще ви кажа братя и сестри ПОКАЙТЕ СЕ и то по-скоро. Не се смейте,Бог чака всеки от нас да го стори.

0
До момента няма информация по ТВ. В Димитровград водата в 10 литрова мин . вода се разлюля на 2 см. височина на 8-я етаж. Жалко че информацията по ТВ няма.

0
2 pati se useti zemetresenieto

0
V Srbiq v Vranje se oseti prvio okolu 2h po srbsko vreme, a vtorio bese posle 10 min. I sega okolu 3 i 30 ima edin udar. Neka pomaga Bog na Pernicani, deto az sam grazdanin na Pernik.

0
Сега предполагам, че по някое време разни кретени ще поискат Борисов и Фандъкова да подадат оставка :)

0
лелее, станаха вече 6 поредни

0
Пак раздруса в 04,31

0
В Русе също се усети силно. Дано не се повтори.

0
И в Добрич друсна силно.

0
това не е случайно, тъй като почти съвпадна с слънчево затъмнение. планетата е жива. отивам да си лягам какво-то има да става

1
Слава на Бога живи сме! Беше много страшно на 16 етаж в София.Няма време за реакция.Невъзможно е спасение .Само Бог може ...Амин

0
Тук в Драгалевци се усети много силно къщата е на два етажа и здраво друса, но ревът от планината беше най страшното нещо. Такова нещо не съм чувала . На три пъти люля падаха предмети от секциите. До скоро имаше леки трусове и то се усещаха главно и само за това че планината реве. Ако има други усетили рева да кажат. Знаете ли не трусовете ме изплашиха мен а рева много мощен рев нещо страшно. Нещо докато съм жива няма да забравя сега седя и слушам ще реве ли пак

0
ууу как бучеше само

0
без паника моля !имало е и по силни!

0
Земетресенията имат лош навик да удрят точно през нощта.Когато хората спят и не са подговени да избягат.

0
Sofia centur- 2ri etaj Beshe strashno! Gospod da ni pazi, hora! Dano tova da beshe vsichko! Skoro mai nqma da zaspim.

1
Да благодарим на Бога, че ни пожали, засега! Защото и СМС-известяване да получим и да гръмнат медиите от инфо, ако Господ не ни пожали тещко ни и горко! Иначе труса в Младост, София бе бая мощен. Не помня да е имало подобен и то хоризонтален. Благодаря Ти Господи, че сме живи! Пази България!

0
И в Габрово ни люля.

0
Госпожата се казва Мая..вчера отново присъстваше със изявления в един от жълтите вестници и уверяваше, че Българи не я очаква силно земетресение

0
И В БУРГАС ГО УСЕТИХМЕ,НО НЕ БЕШЕ МНОГО СИЛНО.

0
как беше името на госпожата дето по всички телевизии я даваха, че предусеща земетресения.. има и сайт, ама не помня как се казва

0
http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/map/ Има ли от Варна? Как е усетено там?

0
Аз съм в София и да ви кага такова нвщо не бях преживявал.Много силен трус.На вън се уживи все едно е сутринта в 08:00 и всеки барза за работа.Коли по булевардите хора навън ужас.

0
В Пазарджик също люля здраво. След трите труса (първият среден и вторият най-силен) определих (по усет) като 5 по Рихтер. Сега по новините чета, че е било 5,6. Явно навсякъде в България е усетено.

0
леле ...явно толкова съм се изплашила и сега забравих да напиша по долу в коментара си че става дума за Пловдив и живеем на 5 тия етаж в кооперация. Слава богу че не сме като в Италия..

1
Продължаваме да си живееме в тъпа държава с още по тъпи управляващиВече час и нито дума!Да пази господ ако трябваше мерки да се взимат!Но от утре,ще има Бойко направи щаб,пак той говори с господ!Плюс останалите циркаджии!Боже пази България!

1
Точно в 03:00 ме разлюля много силно, леглото направо се движеше напред назад, а вратичките на гардероба се удряха ужасно беше за две-три минути, скочих от леглото но не излезнах от апт. усетих още два вторични труса...и Чакам да видя някъде някакви новини, то добре че е нета да прочета тук, по тв-то още никъде нищо.

0
В Кюстендил също го усетихме доста силно, събуди ни... Имаше включени аларми на автомобили и хора на улиците...

1
http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/recenteqsww/Quakes/usb0009uyx.php Magnitude 5.8 Date-Time Tuesday, May 22, 2012 at 00:00:33 UTC Tuesday, May 22, 2012 at 03:00:33 AM at epicenter Location 42.683°N, 23.017°E Depth 9.1 km (5.7 miles) Region BULGARIA Distances 23 km (14 miles) W (274°) from SOFIA, Bulgaria 116 km (72 miles) SE (128°) from Nis, Yugoslavia 148 km (92 miles) ENE (59°) from SKOPJE, F.Y.R. of Macedonia Location Uncertainty horizontal +/- 11 km (6.8 miles); depth +/- 4 km (2.5 miles) Parameters NST=514, Nph=514, Dmin=18.9 km, Rmss=0.86 sec, Gp= 25°, M-type=regional moment magnitude (Mw), Version=8

1
az sum vuv Vraca i tuk 6te6e da padne bloka .. az si pomislih 4e ne6to se zabode v bloka i to produlji da se lulee no po-slabo . .:X

0
И в Горна Оряховица се усети

0
http://geofon.gfz-potsdam.de/eqinfo/event.php?id=gfz2012jzll

1
...... хайде да питам сега къде ми е SMS изветяването ????? Нали обещаха, ако има природно бедствие да ни предупредят......А гражданска защита нещо ... Това- Онова... ...ДА не говирим за щетите .....така като гледам май в цяла България ни е тресло...

2
В София на горните етажи направо ме събуди, доста силно се разлюляхме. Благодаря, че сме живи!

0
В Дупница се усети доста силно, блокът като млада върба се люлееше :)

0
и в Скопие

0
И във Видин се усети, но не толкова силно!

0
V Plovdiv sashto se useti silno

0
Трус имаше и в Чавдарци общ.Ловеч

0
В Момчилград беше ужас.

0
И във Видин се усети, но не толкова силно!

1
В София на третият етаж ме залюля много стабилно...

0
5,6 по рихтер -баси мамата......

0
И в Свищов се усети....

0
 тук в София, Люлин, труса освен че се усети, а имаше и някакви падащи предмети от горните етажи, саксии и незнам още какво...сега е пълно с хора отпред. Такъв трус аз не си спомням..трябва да са доста наблизо и доста мащабни реалните щети..дано да няма жертви..

0
В София, в люлин на 2-ри етаж се усети много силно

0
И в Борово Русенско

0
И в Пазарджик си разтресе... Чакаме новини

0
И в Благоевград го усетихме. ...

0
пловдив-поне 1 мин се люлях-

0
и в Ботевград ни тресе 2 пъти!

0
В Свищов също го усетихме.Живеем на осми етаж- беше страшно

0
и в Шумен доста ни разлюля.. и прочетох за София, значи е било доста силно :Х

0
В Момчилград беше силно.

0
5,6 до Перник

0
slet 5 min 6e ima povtoren trus

0
i v petri4

0
и плевен друсна яко

0
В София се усети много много силно

0
В Благоевград си имаше и страшен звук, блока се разлюля като по филмите, алармите на колите се включиха...

0
в Хасково май е епицентара :D

0
ЩЕ има ли още трусове “““““““““““““““““““ ???????

0
mnogo silen trus... v kardjali prodalji okolo 10 sekunda...nqkoi znae li kade e epicentara na zemetresenieto?????

0
В цяла България е усетено доста мощно. Дори на ниските етажи е тресло доста стабилно. Мисля че става въпрос за два отделни труса с висока продължителност.

0
I v Sofiq na 6tiq etaj dosta silno se oseti

0
И в пиринския край здраво разлюля ! хах.....наближава края ! :))))))))

0
i v Plovdiv

0
И в Кюстендил

0
И в Пловдив

0
neshtata imat software and hardware

0
И в Пловдив-на 4 етаж...как тресна майко мила....

0
Във Враца също.

0
И в Дупница се усети силно земетресение.

0
Стигна и до Велико Търново. Явно още няма данни за епицентъра

1
И в Димитровград , Хасково ...

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Вежди Рашидов и Клаудия Кардинале: “Засмяхме се, като й казах, че Филипополис е по-стар от Рим”

Още преди да пристигне в София, Клаудия Кардинале получава лична покана от министъра на културата Вежди Рашидов да разгледа с него разкопките при Ларгото в София.

Виж как изглежда задръстване по китайски (снимки +видео)

Макар задръстванията вече да са нормална част от живота в големите градове в Китай, нищо не може да се сравнява със струпването на коли по време на ежегодните празници за "Златната седмица".

Тодор Славков се снима с дядо си (галерия)

Тодор Славков посети Ретро музея във Варна, където се потопи в "златното време" на неговата фамилия. Малък Тошко публикува част от фотосите в профила му в социалната мрежа Фейсбук.

Затварят италиански ресторант в София за Клаудия Кардинале

Звездата е в главната роля на българския филм “Имало едно време един уестърн”, идва за премиерата му За пръв и може би единствен път Клаудия Кардинале ще гледа на голям екран именно в София

Клаудия Кардинале с майсторски клас в НАТФИЗ

Четири дни ще остане в България голямата италианска актриса Клаудия Кардинале. Освен че ще получи почетната научна степен от НАТФИЗ “доктор хонорис кауза”,

Десислава Кулелиева вдига поглед нагоре

Точно това е направила фоторепортерката на в. “24 часа” Десислава Кулелиева, която откри изложбата си “Детайлите на София” пред Музея за история на София.

Цветовете на есента (галерия)