Проф. Бойко Рангелов: Това земетресение бе странно, идва от сляп разлом

ПРОФ. БОЙКО РАНГЕЛОВ Снимка: Гергана Вутова

 С проф. Бойко Рангелов разговаря ЯРОСЛАВА ПРОХАЗКОВА

- Проф. Рангелов, какво точно се случи в София от научна гледна точка миналата нощ?

- Уплах, най-меко казано, за хората. Иначе стана земетресение, каквото в този район досега не се е случвало. Досега няма данни за подобен трус в този район. Отмести се един земен блок надолу и предизвика това земетресение. Там не са известни разломи, които да генерират толкова силни земетресения. Прояви се нещо, което в нашата наука се нарича “сляп разлом”.

Неговата изява не е върху земната повърхност, както са видими повечето разломи, а под някаква седиментна покривка. По тази причина са неизвестни. Затова казвам, че се случи нещо странно. Казват: преди 100 години е имало подобно земетресение. Преди 150 години е имало още по-силно. Само че те нямат нищо общо по своя генезис, по своето местоположение на огнището с това, което се случи сега.

- Каква е разликата?

- Онези земетресения са били реализирани по ясния Витошки разлом, който се простира в подножието на Витоша - точно на границата между издигнатата част и там, където е софийската котловина. Докато това е разлом извън тези територии. Той се намира в района на Радомир, Батановци, Рударци. Перник, разбира се, пострада най-много, защото е близо. Движенията на отместване на земните блокове се случват само в геодинамична обстановка, която е на разтягане, т.е. нещо е опънало земната кора в посока североизток-югозапад и скъсването е станало в перпендикулярната посока- северозапад-югоизток.

Усещането на повечето хора беше за хоризонтално люлеене. Но едно земетресение генерира първични, вторични, повърхностни вълни. Първичните са по-слаби, те се усещат вертикално. Някои хора казаха: подхвърли ме в леглото. Усетихме по-продължителната част от вторичните вълни, които ни създават усещането за хоризонтално движение. Аз успях да преброя време на колебание на нашия блок на 11-ия етаж от порядъка на 10-11 секунди.

- Ще има ли последствия от това странно явление?

- Последствията вече ги виждаме. Следва силна афтършокова поредица. Може да има два сценария на развитие - оптимистичен и песимистичен.
Оптимистичният
е в рамките на месец - месец и половина да ни стресират все по-слаби затихващи трусове и всичко да се размине с това. Според песимистичния до 2 седмици да се случи по-силно земетресение. Вероятността да се случи първият сценарий е по-голяма.

- Дано!

- Така се молим всички.

- Колко бяха афтършоковете след силния трус?

- Над 20. Земетресението по различни оценки има два заявени магнитуда. Един по обемни вълни, който е 5,8, и втори, по т.нар. моментен магнитуд, който е 5,6.

- Колко се е усетило по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник?

- По интензивностната скала за София бих дал 5-а/6-а степен, а за района на епицентъра - 6-а/7-а от максимум 12.

- Има ли връзка нашето земетресение с италианското отпреди 2-3 дни?

- Земетресението там беше малко по-силно и с малко по-тежки последици. Връзка няма. Те са достатъчно далече, за да си прехвърлят енергия. А и да има такова прехвърляне, то става много продължително във времето.

- Софиянци не си спомнят подобен трус.

- За последен път подобно земетресение е имало през 1917 г. То е било с магнитуд, приблизително равен на този и с малко по-големи интензивности за София, защото е било местно и по-плитко.

- А Вранчанското?

- Вранча е много далече, но предизвика подобни интензивности в София. Тогава, на 4 март, 19 77 г., имаше евакуирани блокове, спомням си го като очевидец.

- Вие и семейството ви уплашихте ли се?

- Аз нямам усещането за страх от земетресения. Моето семейство, да, поуплаши се. Излязохме навън. Изчакахме около час. Това е правилният подход при близко и толкова силно земетресение - да се изчака известно време какво ще се случи след първичния трус.

Слязохме пеша по стълбите. Като се прибирахме обаче, се качихме с асансьора, спестихме си качването. Не е най-правилното, но вече ни беше разминало от стреса.

- Може ли това земетресение да събуди заспалия вулкан Витоша?

- Не, това не е възможно. Витоша е била активен вулкан преди повече от 30 милиона години. Сега е така "запечатан", че никакви земетръси не могат да го разбудят.

- А разломът?

- Божа работа, но по принцип не би трябвало. Тъй като са сравнително близко, но са от различни разломни системи, никой не знае.

- Възможно ли е птиците и другите животни да са станали по-агресивни в деня след труса?

- Това, което ми направи впечатление през нощта на земетресението, беше, че гарваните грачеха и това беше единственият звук, който се чуваше. Беше куриозно и за мен защо само тези птици се вълнуват. Всички други мълчаха.

- А може ли влияние за земетресението да оказват тунелите от мините в Перник?

- Не, абсолютно е изключено. Галериите в Перник са на няколкостотин метра дълбочина, докато трусът е с дълбочина над 10 километра, което изключва връзка между тях.

- А слънчевото затъмнение?

- Подредбата на Земята, Луната и Слънцето на една линия предизвиква т.нар. земни приливи. Тези движения обаче са толкова бавни, че са от порядъка на няколко милиметра за час и не могат да окажат влияние, защото иначе, ако не беше така, тези земетресения щяха да стават заедно с тези приливни изменения.

- Земетресенията ускоряват ли други физични процеси в атмосферата, като дъжда например?

- Няма нищо общо с дъжда, но силните земетресения като това в Япония могат да променят в незначителна степен оста на въртене на Земята.

- В близките нощи може ли софиянци и перничани спокойно да си легнат в леглата?

- Ами... могат да си легнат, без да давам гаранция за спокойно.

- Това не звучи много оптимистично.

- Просто знам, че ще продължи да ни люлее по-слабичко, но вече сме с изострена чувствителност.

- Какво е необходимо да направим?

- Горещо бих препоръчал на всички да си подготвят чанта с малко храна, малко вода, документи, пари, които да са подръка при бързо напускане на дома. Най-важното нещо е да няма паника - тя е най-големият ни враг в подобни ситуации.

- А друго важно?

- Другото важно е да се помолим на Господ пак да е българин. И да ни пази. Не знам с какво сме го заслужили, но досега все така става… дано продължи и занапред - иначе това е по-малкият дявол, дано не дочакаме по-големия!

- Може ли да направим нещо сами?

- Да, може! Преди година издадох книга - “Природни бедствия - нелинейности иоценка”. Изпратих по един екземпляр на премиера, нашия министър, еврокомисаря ни! Получих коректна, положителна оценка само от кабинета на г-жа Кристалина Георгиева. А вътре в книгата има много рецепти за това как да се пазим от природните бедствия и техните пакости. Нашата помощ за Господа е да правим това, което зависи от нас, за да се запазим.

БОЙКО РАНГЕЛОВ - ВИЗИТКА

Професор в Минно-геоложкия университет

Сеизмолог, геофизик

Работи повече от 30 години в БАН по въпросите на природните бедствия - земетресения, цунами, вулкани

Експерт в 52 проекта - национални и международни

Има 14 книги, над 250 научни публикации, множество популярни изяви.

Гост-професор в Университета в Болоня и в Научния център на Европейската комисия в Испра, Италия

Вижте новия сайт на "24 часа"

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 45

Сортирай по:

-52
Спомням си също, един бивш веф на Боенна медицинска болница в София, който компетентно плющеше откровени глупости, че снарядите с обеднен уран използвани в Югослявия не били опасни за човешкото здраве. Сега, като чета отричанията на днешните ни сеизмолози, как нямали връзка случващите се земетресения и че всички те били "автър шокове"... се сещам за откачения ни финансов министър Дянков, който нарече нашите възрасни учени "старчета". Днес е 30.05.2012 и е достатъчно човек да хвърли един поглед на картата със земетресения, quakes.globalincidentmap.com за да види веднага, че случващото се е резултат от едно цяло, продължено във обозримо кратко време тектонично събитие.

1
Факт е също, че нашите учени са обикновени регистратори и нямат цялостен модел за поведението на земята под нас за района на България. Това лесно може да се провери, като се прочетат смешно отричащите им коментари, че връзка между земетресенията в Италия и България няма. Към днешна дата, френски и немски учени вече, открито споделят все повече потвърждаваща се теория, че случващите се земетресения са свързани.

0
Днес вече е 30.05.2012, факт е че земетресенията продължават и в Италия и в България, днес имаше само до 9 часа 234 земетресения, от които повече от 20 в района Гърция-Македония-България-Италия. Факт е, че няколко минути след последното силно земетресение в Италия, в Мкедония стана земетръс 2.3, след още 2-3 часа стана земетръс в западна Гърция с 3.3, после отново удари в България между Брезник и Перник с 3.3.

-1
Професоре, за HAARP не сте ли чували?

0
Колко е 111 х 4 = ?? Ако мислиш че отговорът е лесен - тествай се на: test.zalata.net и провери колко е IQ то ти!

1
AМа вие какво искате, всички знаят, че земетресението е нещо, което не може да се предвиди! ей, човека иска да контролира и природата....и мен ме е страх, но нито американците са ви виновни нито евреите...ако можехме да предвиждаме земетресения, колко жертви щеше да си спести света....този учен ме издразни с това че ме изплаши още повече. няма активност преди земетресение, има след за съжаление

-16
• Поради три неща се тресе земята, Да! поради четири тя не може да търпи: • Поради слуга, когато стане цар, И безумен, когато се насити с хляб; • Поради омразна жена, когато се омъжи, И слугиня, която измества господарката си.

3
Аре престанете бе журналя гадни, стига сте експлоатирали страха и безпомощността на хората!!!! Няма уважаващ себе си учен, който да ви лъже с прогнози, то не бе натискане "ама кога, ама да спят хората спокойно" по тъпи тивита и вестници!!! Човекът все още- и слава Богу, не може да контролира всичко, дано това го направи по-смирен и добър, и да се научи да живее пълноценно, щото утре може да го няма и това е. Напинят ли напинят, журналята му тъпи, де кого ли не изровиха да питат, още малко и студентите първи курс геодезия и геофизика ще подхванат, кретени. Млъкнете бе!!! Давайте само точна информация ,без обичайните ви преувеличения и лъжи, какво става тук и сега. А за утре нали имахте оная лудата дето я болеше гъза кога има земетресение на Мавриций. Що не я пускате и сега, а, като опря ножа до кокала? Парцали!

2
Не мога да разбера журналистите, как не им писна да задава въпроса, дали хората могат спокойно да се приберат по домовете си. Журналисти, който си помисли, че някой в момента, може да му отговори на този въпрос е толкова неуграмотен, че няма на къде и няма никакъв смисъл да му търсите верния отговор. Няма човек, който в момента да може да каже подобно нещо. Не днес, не утре, ами цяла година да го задавате този въпрос, отговор няма да получите. Нима миналата седмица ако бяхте питали някой, щеше да ви отговори. Поне веднъж помислете трезво. Честит Празник!

0
Трябва да коригирам геофизика Б. Рангелов за твърдението му, че Витошкият палеовулкан е заспал преди 30 млн.години. Магматичната дейност на Витошкия плутон и на Витошките вулкански скали е приключила преди около 80 млн. години и не би могла по никакъв начин наистина да има някакво отношение към сегашната сеизмична дейност.

1
Леко съм удовлетворен, че не избързах с негативна оценка след първият вариант. Наистина този човек е специалист, а не гадател / Царят би казал гадач /. Все пак професорът можеше да е по-категоричен. Статистиката е показала, че почти няма последващ трус с по-силен интензитет.

0
Учените се сетиха, че има господ! А иначе, не виждам защо някои плюха професора. Може би е заради непълното интервю, което тези неграмотници публикуваха.

0
Сунтринта, когато писах мнението си не бяха публикували цялото интервю и бяха лепнали някакво тъпо заглавие.По тази причина се извинявам на провесора.Човека добре си го е казал, ама в тия вестници работят големи говеда.Ноирмално е, когато някой пише за икономика да разбира поне малко от икономика, когато някой пише за сеизмология да разбира поне малко от тая професия.В България май, които не става за друго и го мързи да работи производство, ходи да става журналист.

0
Pokaite se i gospod shte pribere dushite vi v raia tam zemetresenia niama.. zemetreseniata sa bojie nakazania na greshnite chelovezi...molitva post i pokainie tva e edinstvenia put...ide vtoroto prishestvie .. Amin

0
Американската машина ХААРП може да предизвика цунамита и земетресения. Японците изпитаха яроста на ХААРП с цунамито. Хаитяните станаха на прах. При нас се придизвикват земетресения и наводнения. Засега в малки мащаби. Но това е само началото със всяка изминала година ще става все по-зле. Докато не ни заличат напълно. А за мръсните очилатковци - журналистите това земетресение беше добре дошло, сега ще паникьосват хората допълнително поне до края на седмицата.

0
Не се ли осъмнихте защо никой от БАН, никой сеизмолог не каза поне ден преди земетресението, че има активност и че трябва да очакваме това, което се случи. Защото това беше организирано от американо-юдейската мафия по плана Ран Ът.

0
Гледам,че заглавието е сменено и е публикувано цялото интервю на професора! 24 часа,не знам точно какво целяхте с предишното заглавие?!.Явно да продадете колкото се може повече броя на днешния вестник! А иначе човекът много добре е обяснил за евентуалните последствия,ама българина нали е прост и злобен дай му само да плюе,преди да е разбрал,за какво точно става дума.

1
И когато тозе учен мъж казва че е по-малко вероятно да последва втори силен удар, ТРЯБВА ДА КАЖЕ : МНОГО ПО-МАЛКО ВЕРОЯТНО. И много по-вероятно е да няма такъв удар. Примерно, 99 % да затихне и само 1 % да се повтори. Защото да се говори едно към гьотора е много по-лесно. И защото хората ще продължат да спят в колите си по улиците.

0
"Онези земетресения са били реализирани по ясния Витошки разлом, който се простира в подножието на Витоша - точно на границата между издигнатата част и там, където е софийската котловина. Докато това е разлом извън тези територии. Той се намира в района на Радомир, Батановци, Рударци." Други учени личности казаха , че това е разлом от южната страна на Витоша и той се намира от Рударци, през Драгичево, през Дивотино та до Мещица. Кое е вярното? Или и вие не знаете?

0
За сведение на КРАТУНИТЕ: През XX в. най-силното земетресение в София е станало на 17 октомври 1917 г. То е имало интензивност VII-VIII степен и магнитуд М = 5,2. Земетресението нанесло значителни повреди върху сградите в София - напуквания в зидарията и мазилката, съборени комини и стени. Най-пострадалата част на София от това земетресение е кварталът между улиците „Цар Освободител", „Граф Игнатиев", „Левски" и бившата Зоологическа градина. Специалистите приемат, че разрушителният ефект на земетресението е засилен от лошите инженерно-геоложки условия за строителството в тази част на града. В резултат от земетресението се променил и дебитът на някои от минералните извори в Софийската зона. Земетресението от 17 октомври 1917 г. е последвано от по-слаби сеизмични трусове, продължили повече от година.

0
Защо не излизате да критикувате и обиждате с истинските си имена, а се криете зад такива идиотски псевдоними.

2
Тоя шебек го гледах вчера при Милен Цветков. Много е смотан горкия, въртеше се като фурнаджийска лопата. Каза че били предвидили това земетресение по поръчка на Столична община, а точно 10 мин. по-късно каза че няма нищо такова. Даже Милен му пусна записа да се чуе какво е казал. Поредния смотаняк дето иска да се види по телевизията.

0
Доста коментатори се нахвърлят върху проф. Рангелов, но дали е казал или е искал да каже точно това. Не вярвам по такъв примитивен начин да всява страх в хората. Все пак той е учен, а не онзи Лещански. Вярвам, че това по-скоро е измислица, съчинение или тълкуване на журналиста. Ще прочета и печатното издание за да се ориентирам.

0
abe tq edna prognozaa:-))..-kazal che ili 6te stane, ili...nqma da stane:-)))))))))

0
Ебати и тъпанара.Защо давате трибуна на подобни недоклатляци.Прогнози ...........всеки спрял часовник дава точно време два пъти в денонощието.Изчезни буклук

-6
Ide kraia na sveta chetete svetoto pisani i se pokaite greshnizi ada vi zove....

0
ei putki shibani sprete da pla6ite horata s nevqrna informaciq!!! :@:@:@:@:@:@:@

0
LELE..TOQ MI SKUSA NERVITE. NE STIGA 4E TOLKOVA HORA I DO SEGA SA IZPLA6ENI TOQ PRIODULJAVA DA NALIVA. EI RAZKARAI SE OT TUKA . ZA TOVA 6TE IMA HORA PO BOLNICITE ZA6TOTO IM VNU6AT GLUPOSTI. TVA E PRIRODA GOSPODIN RANGELOV A VIE STE IDIOT

1
Причините за земетресенията могат да бъдат различни. Но има опасност през последните години да са свързани със съмяната на магнитните полюси. Този процес е започнал отдавна и всички сегашни катаклизми са резултат от него. Подробна концепция за процесите на трансформация и предстоящите катаклизми давам в книгата си "Апокалипсисът идва". Зная че хората се страхуват и не искат да знаят подробности. Но като си заравяме главата и не искаме да видим и чуем истината това не означава че тя не съществува. Преди години учените предвидиха смяната на полюсите за 2080 год. но тя става про-бързо и отдавна полюсите не са на своите географски места. От това кога ще стигнат новото си местоположение зависи бъдещето на земята. В моята книга това ще стане този около 2016 година.

-40
TAZI MAYKA ILI BASHTA, PRIRODA E TAZI VELIKA I NEOBESNIMA SILA , KOYATO DVIJI VSICHKO V KOSMOSA I ZEMATA,SAZDALA E GRAVITATSIYATA I MAGNITNITE POLETA I BEZBROY NEBESNI TELA , KOITO SE DVOIJAT V HARMONIYA I SE PODCHINAVAT NA ZAKONI,NEPONATNI ZA NAS , A NA ZEMATA VSICHKO KAKVOTO SE SLUCHVA KATO PRIRODNI KATAKLIZMI E ZARADI CHOVESHKOTO POVEDENIE : MORAL,BEZVERIE,ZAVIST,ZLOBA I BEZTSELNO IZJIVAVANE NA ZEMNITE DNI ! IMA RELIGIYA,KOYATO OBESNAVA VSICHKO TOVA ! TARSI YA,ZA DA IMA SMISAL NA JIVOTA ZA KRATKO VREME NA ZEMATA I ZAVINAGI V OTVADNOTO ! BLAJENNI SA VARVASHTITE - BESHE SE PROVIKNAL PREDI SMARTTA SI EDIN FILOSOF! USPEH V TARSENETO !

-1
AMAN OT TEZI TAPI "UCHENI", KOITO ZNAYAT MNOGO, NESHTO KATO SE SLUCHI , NO NE MOGAT DA PREDREKAT KOGA SHTE SE SLUCHI ! SEGASHNOTO BEZNADEJDNO SASTOYANIE IKONOMICHESKI,FINANSOVO I POLITICHESKI W BLAGODARENIE NA UCHENI I SLUGITE NA DAVOLA -POLITITSITE I V KRAYNA SMETKA SME VINOVNI N I E , RAYATA,KOYATO IM VARVA I GI PODARJA !

0
Че този "професор" е готов за "академик". Как са пропуснали да го направят такъв? Може би не са му стигнали връзките...

0
Нешева, на 47години съм. И аз помня тези дивотии. Лошото беше, че не само ни учеха, но и се опитваха да го направят. И не само социалистите.

3
Този Г-н да не си прави PR плашейки хората, защото на всички е пределно ясно, че все още няма как да се предвиждат земетресения. Въпросният "Професор" защо не вземе да си подплати думите с малко доказателства. Поредния неудачник търсещ 15мин. слава!!!

7
Знае се,че дрейфа на континенталните плочи предизвиква земетресенията.Абсолютно неясни са причините, които пораждат това движение.Така, че всякакви "предсказания" са нещо като стрелба в тъмно помещение.Принципа е прост-ако случайно уцелиш ставаш известен,почват да те търсят за "акъл", пък може и некой лев да падне от тая работа.Доколкото знам през последните години се правят опити да се следи движението на конт.плочи, чрез GPS.Като се има предвид, че самите измервания са натоварени с огромни грешки, както и неизяснената природа на конт.дрейф, напрактика подобни прогнози са с точност +-10г, което всъщност ги обезмисля.Общо зето наште сеизмолози са нещо като статистици по отношение на земетресенията.В Нормите се ползват спектри заимствани от чужди държави, а пък сеизмичното райониране си е меко казано "мижи да те лажем".

3
Нещастни драскачи търсещи сензации.Хубаво е , че спряхме да ги купуваме.Дано фалират и да останат гладни.Кому е нужна тая глупава статия....

0
az ne znam drugo, tozi Rangelov ne e profesor - tozi e ot NBU, taka che da hodi da si kopa domatite.

0
всичко може да се очаква!

0
хората и без това са изплашени

0
До Ветев - незнам на колко години сте, но ако сте около моя набор, няма начин да не помните от соц. учителите, как ни учеха. Девизът беше - човекът ше победи природата. И аз веднъж наивно и "тъпо" попитах, кога и учителката ме изгони, на другият ден , естествено да дойда с родител. Ние сме нищожество, в сравнение с Майката-природа.

1
Ниско ниво, ама за пореден път си ги четеш!!!

0
24 chasa s tazi statiya za poreden put dokazva niskoto si nivo na zhurnalistika.

2
СТИГА СТЕ ПУБЛИКУВАЛИ ГЛУПОСТИ ! ХОРАТА И БЕЗ ТОВА СА УПЛАШЕНИ ! РАЗБЕРЕТЕ...НАУКАТА НЕ Е ОТКРИЛА СПОСОБ С КОЙТО ДА ПРЕДВИЖДА ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА !!! ЕДИНСТВЕНОТО ЩО ГОДЕ СИГУРНО Е , ЧЕ АКО СИЛНИЯ ТРУС Е ПОСЛЕДВАН ОТ ПО-СЛАБИ С МНОГО ПО-ГОЛЯМА ВЕРОЯТНОСТ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕДПОЛАГА , ЧЕ ОПАСНОСТТА Е ОТМИНАЛА / МАКАР И ТОВА ДА НЕ Е АБСОЛЮТНО СИГУРНО /. ПОМИСЛЕТЕ И ЛОГИЧЕСКИ: ПЪРВИЯТ НАЙ-СИЛЕН ТРУС Е БИЛ НА 10 КМ. ДЪЛБОЧИНА, СЛЕДВАЩИТЕ НАМАЛЯВАЩИ ПО СИЛА НА 7 И 4 КМ. ДЪЛБОЧИНА. Т.Е. СЛЕД КАТО НЕЩО НА ДЪЛБОКО Е ПРОПАДНАЛО, СЛЕД НЕГО ПРОПАДАТ И ПО-ГРНИТЕ СЛОЕВЕ.

6
Няма нищо по-велико от ПРИРОДАТА! Колкото по-рано го разберем, толкова по добре. Никой не е по велик от НЕЯ, нито Обама, нито Клинтън, Путин, Медведев, камо ли Боко, Цецо и Кунева!

1
tc tc tc,не плашете хората,бре лумпени!Какво се правите на интересни?

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Ген. о.з. Чавдар Червенков: В Сирия вече има школи за обучение на бежанци

Ситуацията изисква армията да помага на МВР срещу заплахите от тероризъм - Г-н генерал, как оценявате последното развитие на събитията в Сирия? Мирише ли ви на война?

Михаил Миков: Защо на президентския вот да сме с АБВ - за повече власт ли?

Когато подкрепяш ултрадесен бюджет и участваш в неговата реализация, трудно можеш да имаш претенция, че си част от левицата Фалшиво е да подавам оставка като жест.

Защо Турция свали руския бомбардировач?

Има опасност от “балтизация” на южния фланг на НАТО “ДОЙЧЕ ВЕЛЕ” Джан Касапоглу е експерт в Центъра за изследвания на икономиката и международната политика EDAM в Истанбул.

Десислава Николова: В Сливен и Пазарджик всеки трети е беден

Във Варна строителният балон беше най-силно надут, затова и там толкова бавно се възстановяват след кризата - Има ли изненади в регионалните профили на страната,

Проф. Божидар Димитров: “Хан Тервел” е добро име за военна операция срещу ИДИЛ

CV Роден на 3 декември 1945 г.През 1974 г. завършва специалност Българска история в СУ “Св. Климент Охридски” Бивш министър без портфейл на Държавната агенция за българите в чужбина Директор на

Мартин Димитров: Малкият бизнес няма уикенд, затова - без данък “уикенд”

С депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров разговаря Румяна Денчева И този данък, и облагането на хорските градинки няма да донесат особени приходи,

Антоан Николов: В България има две сериозни партии - ГЕРБ и ДПС

Още акценти от интервюто: У нас гражданското общество боледува от платените клакьори Питайте Костов къде набута духа на десницата Искам, като чуя президента,

  • Свалете малко напрежението

    След тежкия инцидент, при който турските военни свалиха руски боен самолет до границата със Сирия, ще има ескалация на напрежението между Москва и Анкара. Путин вече изригна и обвини Турция, че купува петрол от терористите на “Ислямска държава”. Последва логично и спешно заседание в НАТО. Засега не е ясно дали Кремъл ще се ограничи само с
  • Образованието е граждански ангажимент

    То не може да бъде затворено в рамките на маниакални подозрения, користно нагнетявани страхове и колективни обсесии ДНЕШНОТО българско образование е оставено почти изцяло под опекунството на държавата. Тя формулира целите и задачите, тя се проверява сама, тя се хвали със свършеното. Трябва да сме пределно наясно,