Соленки с кашкавал за бира

Bашата любима рецепта може да спечели 50 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес gdelchev@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 33.

Кой готви

Людмила Димитрова е работила като коректор. Рецептата за соленките е изпробвана многократно и винаги е имала голям успех сред нейните гости, придружена от чаша бира.

Продукти

1/2 пакетче масло
3 яйца
1 ч.л. сол
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. настърган кашкавал

За сервирането най-малко 2 литра бира

Начин на приготвяне

Сложете водата да заври. Прибавете солта и маслото. Изсипете брашното наведнъж и бъркайте, докато започне да се отделя от стените на съда. Свалете го от огъня и го оставете на поизстине.


Добавете едно по едно яйцага, бъркайки енергично (малко е трудничко). Накрая изсипете и кашкавала и пак разбъркайте до получаване на хомогенна смес.


С мазни ръце направете топчета колкото орех, които наредете съвсем плътно в намазана тава.


Печете на 200-220° до зачервяване. Оставене ги за малко да постоят във фурната, след като се изпекат. Вадете бирата от хладилника.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 4

Сортирай по:

1
Аз я имам тази рецепта от 1993г,под името "Еклерови соленки ",защото тестото е парено и от него се правят и сладките еклери.Аз ги направих 1994г. за бала на сина ми.Наистина са страхотни, а и видях и по FIESTA TV- ,че ги правиха Жак Пепен и дъщеря му Клодин.Той каза,че във всяка френска къща в Прованс пекат по цели тави и винаги имат готови от тях-за да почерпят гостите си.

0
Благодаря!Поздрави

0
Не не се слага набухвател, но трябват здрави ръце, защотото за бъркането си изисква определено усилие. Тази рецепта е вариант на френският Гужер “Gougère”, което всъчност е печено “Choux” тесто със кашкавал или друго жълто сирене. Ако те интересува повече информация, виж тези връзки: http://www.google.com.au/search?q=gougeres&hl=en&rlz=1R2ADFA_enNZ480&prmd=imvnse&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=ZJXGT9GPFeq8iAfli_3FBQ&sqi=2&ved=0CGUQsAQ&biw=1274&bih=703 http://www.kulinarno-joana.com/2008/09/gougere/ http://farrahsfood.blogspot.co.nz/2010/12/lemon-parsley-gougeres.html

0
Здравейте, Соленките изглеждат чудесно!Има ли набухвател в сместа?

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Дидо Мачев чете само съдържанието на кулинарните книги

Дидо Мачев яде яйцата така, както са ги яли във Франция през XVIII век. Научил рецептата от мадам Гаскон, когато бил на екскурзия в град Дин, Южна Франция. Става дума за яйца по гасконски.

Лаврак на фурна

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Какаов сладкиш

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Уханни чалмички

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Пастички "Тирамису" с вишни и канела

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Плодов сладолед “Експрес”

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Рогчета

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,