Дъждове в началото на юни, после до 36˚

Снимка: Архив

През юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 18 и 21˚, по долината на р. Струма - около 22˚, за високите полета - между 16 и 18˚, а за планините - между 7 и 12˚. Най-ниските температури през месеца ще са между 10 и 15˚, а най-високите - между 31 и 36˚. Това е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Средно за месеца валежите в равнините ще са между 60 и 90 mm, по Черноморието и долината на р. Струма - между 40 и 60 mm, а в планинските райони - от 90 до 140 mm. Валежите ще са близко до нормата, но ще бъдат разпределени неравномерно.

През по-голямата част от месеца ще се запазят условията за чести превалявания, главно през втората половина от деня и първата половина от нощта, от типа на краткотрайните, съпроводени от гръмотевична дейност, на места и градушки.

Повече слънце ще има в сутрешните часове. През повечето дни от първото десетдневие ще има следобедни превалявания и гръмотевици. По-малка е вероятността за валеж около 3-4-ти и към края на периода. В началото температурите бързо ще се повишат и ще достигат и надхвърлят на места 30 градуса, а в средата на десетдневието ще има захлаждане.

В началото на второто десетдневие времето ще се задържи относително по-стабилно, с по-малка вероятност за валежи. Превалявания се очакват около 13-15-ти, последвани от захлаждане. През втората половина от периода в часовете около и след обяд ще се развива купеста облачност, но преваляванията ще бъдат петнисти.

През третото десетдневие тенденция към постепенно намаляване на динамиката на атмосферата и повече спокойни дни, без валежи, с по-високи температури има към края на месеца.

Вижте новия сайт на "24 часа"

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Дъжд и по-ниски температури в началото на седмицата

През следващото денонощие времето ще бъде доста динамично. През нощта и утре облачността над страната ще бъде променлива. Преваляванията ще са на отделни места,

В неделя – значителна облачност, но от запад ще се разкъса и намалее

Днес облачността над страната ще бъде значителна, но от запад временно ще се разкъса и намалее. Ще има превалявания, на повече места в Западна и Централна България.

Облачно и до 27° в неделя

През следващото денонощие облачността над страната ще бъде по-често значителна. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, предаде Фокус.

Слънчева и топла събота, температурите до 27°

Днес почти през целия ден над Източна България ще бъде слънчево. Преди обяд и над Западна ще е слънчево, но облачността, отначало висока, от запад ще започне да се увеличава и до вечерта ще обхване

ОвенТелецБлизнациРакЛъвДеваВезниСкорпионСтрелецКозирогВодолейРиби