Дъждове в началото на юни, после до 36˚

Снимка: Архив

През юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 18 и 21˚, по долината на р. Струма - около 22˚, за високите полета - между 16 и 18˚, а за планините - между 7 и 12˚. Най-ниските температури през месеца ще са между 10 и 15˚, а най-високите - между 31 и 36˚. Това е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Средно за месеца валежите в равнините ще са между 60 и 90 mm, по Черноморието и долината на р. Струма - между 40 и 60 mm, а в планинските райони - от 90 до 140 mm. Валежите ще са близко до нормата, но ще бъдат разпределени неравномерно.

През по-голямата част от месеца ще се запазят условията за чести превалявания, главно през втората половина от деня и първата половина от нощта, от типа на краткотрайните, съпроводени от гръмотевична дейност, на места и градушки.

Повече слънце ще има в сутрешните часове. През повечето дни от първото десетдневие ще има следобедни превалявания и гръмотевици. По-малка е вероятността за валеж около 3-4-ти и към края на периода. В началото температурите бързо ще се повишат и ще достигат и надхвърлят на места 30 градуса, а в средата на десетдневието ще има захлаждане.

В началото на второто десетдневие времето ще се задържи относително по-стабилно, с по-малка вероятност за валежи. Превалявания се очакват около 13-15-ти, последвани от захлаждане. През втората половина от периода в часовете около и след обяд ще се развива купеста облачност, но преваляванията ще бъдат петнисти.

През третото десетдневие тенденция към постепенно намаляване на динамиката на атмосферата и повече спокойни дни, без валежи, с по-високи температури има към края на месеца.

Вижте новия сайт на "24 часа"

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

В петък валежите обхващат и Източна България, затопля се от събота

През нощта валежите ще обхванат и Източна България. Утре времето ще се задържи облачно и дъждовно. Минималните температури ще са между 3° и 8°, по Черноморието до 10°,

Хладно и дъждовно време днес

Валежите днес, макар и с прекъсвания, ще продължат. По-значителни ще са в северозападните райони. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН, съобщи "Фокус".

Валежите намаляват чак в неделя, температурите се повишават

През следващото денонощие с прекъсвания валежите ще продължат. По-значителни ще са в нощните часове в Централна България, а утре през деня - в северозападните райони.

Днес ще е облачно, на места с валежи от дъжд и сняг

Днес времето ще бъде предимно облачно, с валежи от дъжд, главно в Западна и Централна България. В сутрешните часове по високите западни полета е възможно дъждът да се примесва със сняг.

ОвенТелецБлизнациРакЛъвДеваВезниСкорпионСтрелецКозирогВодолейРиби