Утре е "Черешова задушница"

Снимка: Архив

Утре е втората по големина задушница за годината, наречена „Черешова задушница". Това е съботният ден преди Петдесетница.

Този ден в памет на всички починали православни християни е наричан още Спасовска задушница. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

След Възнесението на Господ входът на рая - царството небесно - е отворен. Затова в този ден църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра. На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота.

На задушница камбаната бие траурно - с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите.

В митрополитската катедрала на София "Света Неделя" днес ще бъде отслужена обща панихида след Вечернята, която започва в 17 часа. Утре сутринта в храма след Светата Литургия отново ще бъде отслужен общ помен.

В източното православие в една календарна година има 4 задушници - преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден. На тези поминални дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души".

Вижте новия сайт на "24 часа"

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

0
И да не влизате да се къпете във водоеми: на този ден водата взема курбан!

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Религиозен календар за 28 юли

Св. апли и дякони Прохор, Никанор, Тимон и Пармен От 70-те свети апостоли тези били избрани за дякони в Ерусалим. Било им поверено да раздават помощи на нуждаещите се. Св. Прохор придружавал ап.

На 28 юли рожден ден имат

Елена Лафазанова, актриса Йордан Скорчев, член на НС на Първа инвестиционна банка Иван Такев, журналист, шеф на пресцентъра на МОН Александър Христов, треньор по бокс,

На 27 юли рожден ден имат

Анелия Крушкова, бивш председател на Държавната агенция по туризъм Борислав Дионисиев, бизнесмен, почетен консул на Малдивите Венелин Узунов, бивш кмет на Разград и бивш депутат Георги Стоев, зам.

Религиозен календар за 26 юли

Св. свщмчк Ермолай и другарите му. Св. прпмчца Параскева Света Параскева се родила в петък (от гръцки). Приела монашеството и жестоко пострадала за вярата си.

На 26 юли рожден ден имат

Александър Урумов, писател и шеф на връзки с обществеността на БНБГеорги Дичев, председател на КС на Камарата на частните съдебни изпълнителиДиана Дафова, поппевицаД-р Иван Йорданов,

Религиозен календар

Успение на св. Анна. Св. дякониса Олимпиада и Евпраксия девица Днес православната църква почита успението на света Анна - майката на света Дева Мария, покровителка на бременността,

На 25 юли рожден ден имат

Боян Магдалинчев, зам.-председател на ВАС Боян Чуков, международен анализатор Георги Атанасов, министър-председател (1986 -1990) Никола Филчев, бивш главен прокурор и посланик в Казахстан Ангел

хороскопОвенТелецБлизнациРакЛъвДеваВезниСкорпионСтрелецКозирогВодолейРиби