Утре е "Черешова задушница"

Снимка: Архив

Утре е втората по големина задушница за годината, наречена „Черешова задушница". Това е съботният ден преди Петдесетница.

Този ден в памет на всички починали православни християни е наричан още Спасовска задушница. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

След Възнесението на Господ входът на рая - царството небесно - е отворен. Затова в този ден църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра. На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота.

На задушница камбаната бие траурно - с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите.

В митрополитската катедрала на София "Света Неделя" днес ще бъде отслужена обща панихида след Вечернята, която започва в 17 часа. Утре сутринта в храма след Светата Литургия отново ще бъде отслужен общ помен.

В източното православие в една календарна година има 4 задушници - преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден. На тези поминални дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души".

Вижте новия сайт на "24 часа"

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

0
И да не влизате да се къпете във водоеми: на този ден водата взема курбан!

Добави коментар

Добави коментар

На 18 септември рожден ден имат

Проф. д-р Аксиния Джурова, изкуствовед Павел Поппандов, актьор Руси Чанев, актьор Елена Кирчева, юрист и дипломат, бивш депутат О.р.ген. Богомил Бонев, адвокат,

На 17 септември рожден ден имат

Михаил Вешим, писател, гл. редактор на в.“Стършел” Проф. Петър Киров, двукратен олимпийски шампион по класическа борба Румяна Сидерова, юрист, член на ЦИК Симеон,

Валежите спират, но температурите остават ниски до 23°

Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще бъде малко над средното за месеца. Днес валежите ще са в процес на спиране, ще са по-слаби и на по-малко места.

Религиозен календар за 17 септември

Св. мчци София, Вяра, Надежда и Любов Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов загинали в страшни мъчения за Христовата вяра. Телата на сестрите били предадени на майка им и тя ги погребала с по

ОвенТелецБлизнациРакЛъвДеваВезниСкорпионСтрелецКозирогВодолейРиби