Ричард Темпест: Имате добри политици, но само Борисов е харизматичен водач

Ричард Темпест е роден през 1956 г. в Лондон в семейството на българската журналистка Бригита Йосифова и английския журналист Питър Темпест. От 30 г. живее в Урбана, Илинойс. От 2007 г. е директор на руския, източноевропейски и евразийски център в Илинойския университет, преподава руска литература и политология. Автор на аналитични статии за Източна Европа и на сатиричния роман "Золотая кость" (2005), публикуван под псевдонима Роланд Харингтон. В момента завършва книга за Солженицин.

- Кажете няколко думи за себе си, проф. Темпест?

- Майка ми е българка, баща ми - англичанин, роден съм в Лондон. Когато бях на 7-8 г., се преместихме в Москва, защото баща ми бе кореспондент на "Морнинг стар", а майка ми - на "Работническо дело". 7 г. учих в руска гимназия, после следвах 7 г. в Оксфорд - френски, руски и философия, а след това - съвременна история. През 1982 г. се преместих в САЩ.

- Никога ли не сте живели в България?

- Като дете прекарвах летата при баба и дядо в София, продължавам да идвам в България и сега. Планирам да дойда пак това лято.

- Имате наблюдения върху България и други източноевропейски страни и преди, и след 1989 г. Завърши ли преходът у нас?

- В някои страни, като Естония и Словения, преходът е завършил. Но според мен в България преходът в икономиката и политиката още продължава. Положението е като мозайка - що се отнася до манталитета, преходът е напреднал. Като пътувам из страната и говоря с хората, виждам, че онези 45 г. са изчезнали като дим, издухан от мелницата на историята. Събитията отпреди 40 г. са на нивото на мита. Не е така в политиката и икономиката. Партии като БСП още са силно свързани с комунистическия период.

- Следите ли текущата политика?

- Българите по природа са скептичен народ. Това е добра черта, защото разглеждат аналитично хората на власт. Ако вземем цели партии и кабинети, избирани след 10 ноември, не виждам разлика между царистите, деснолибералните партии, БСП, та дори и ГЕРБ. От една страна, е добре, че векторът на българската вътрешна и външна политика е сравнително постоянен - може би защото политическият елит в България е произлязъл от комунистическа среда.

От друга страна, това не е много добре, защото няма алтернативи нито в икономиката, нито в политиката. Когато преподавам на студентите и стане дума за България и други страни, които вече са извън сферата на руско-съветското влияние, им казвам, че е важно да се види дали тези страни имат възможности - това ще са страните, които ще бъдат успешни през XXI в. България е такава страна - тя има опции заради географското си положение, заради отношенията и икономическите връзки с Русия, САЩ, с европейските страни, Турция. Но елитите, управлявали досега, донякъде не са успели да наложат и да докажат на съседите и на партньорите, че България притежава опции и има право и възможност да изисква отстъпки и разбиране от по-големите и по-силните държави.

- Как да се промени това?

- Не съм ангажиран с нито една от партиите и традициите, но България има професионалисти тип технократи във всички партии - като Станишев и Първанов при социалистите, донякъде Симеон Сакскобургготски в царската партия, Иван Костов, Меглена Кунева, Кристалина Георгиева. Става дума за политически мениджъри.

Те спадат към същата категория като Ангела Меркел, Дейвид Камерън, Франсоа Оланд. Но на България й липсват харизматични вдъхновени водачи. Единственият, който донякъде съответства на този тип, е Бойко Борисов. Той е много интересен като политик и културно явление От една страна, продължава линията в икономиката, вътрешната и външната политика, но е много различен от предишните премиери, защото успява да установи по-жива връзка с гласоподавателите. В България се говори, че донякъде напомня на Т. Живков в стила на ръководство, не в идеологията. Другото, от което България се нуждае, е една политическа алтернатива. Партиите, били на власт в последните 20 г., са водили десноцентристка политика. Впечатлението ми е, че българският електорат спада предимно към левия център, а няма партия, която съответства на тази ориентация. Докато не се появи такава, динамиката на българския политически живот ще е в доста предсказуем курс. Трябва да има по-живо обсъждане на алтернативи.

- Не намирате ли, че ГЕРБ и новата партия на Кунева са алтернативи?

- ГЕРБ продължава да задържа относително висок рейтинг. Борисов е голям плюс за тази партия, защото привлича внимание и придава тежест. Той е впечатляващ фактор и във външната, и във вътрешната политика. Но неговата партия и тази на Кунева са част от приоритетите, свързани с ЕС и следването на този курс и в икономиката, и в политиката към Русия и САЩ. Но страна като България има предимството, а не всяка страна го има, да развива нови възможности - напр. да култивира контакти с Русия или Турция, да си създава пространство за външнополитически маневри.

- В последните години в зависимост кой е на власт страната се люшка ту към САЩ, ту към Русия...

- България трябва да е привързана предимно към себе си, да отглежда последователно отношенията си и с Русия, и със САЩ. Така ще се превърне в по-значим фактор за ЕС и мнението и интересите й ще се зачитат повече. Люшкането между Русия и САЩ е привидно. След 1989 г. генералният курс е ориентация към Запада. Това е положително, но е важно малка страна като България да бъде наясно с икономическите и политическите си интереси и да ги следва. Британският политик Лорд Палмерстоун е казал, че няма вечни врагове и  съюзници, а само вечни интереси.

Това важи за всички страни, но за малките, зависими от волята на големите държави, е по-валидно. България не е най-силната държава в Европа или на Балканите и затова трябва да упражнява дипломатическо жиу-жицу - да ползва слабостите и уязвимостите си в своя полза, както е правил Стамболов преди 100 г.

- Следите ли дискусията за АЕЦ "Белене"?

- Въпросът е доколко "Белене" е в интерес на България. Има сериозни икономически аргументи "за", и също толкова "против". Важно е да надделее икономическият интерес. В XXI в. страните с енергийни ресурси ще са по-независими, ще могат да налагат или да следват икономическите си интереси поне в региона, където са. Понеже България няма енергийни ресурси в изобилие, дискусията трябва да се води в тази посока, и на второ място - отношенията с ЕС.

- С една дума вие "за" или "против" "Белене" сте?

- "За".

- Шистовият газ не е ли е енергийна алтернатива?

- Той се добива с нова технология. В страни като Канада става важен енергиен ресурс. Но България е малка страна. Възможните екопоследици са твърде сериозни, за да бъде въпросът прибързано решен и да се дава възможност на западни фирми да налагат решение. Има задържащи процеси в ЕС, което дава възможност на България за сериозно обсъждане. Инстинктът ми е срещу добива на шистов газ в България. Може би защото проектите за "Белене" са готови, а тези за шистовия газ не са анализирани от всички гледни точки.

- Някой може да каже, че сте антиамерикански и проруски настроен...

- Не се възприемам така - живея и преподавам в САЩ, познавам страната, всичките й положителни и негативни качества, опитвам по спокоен и реалистичен начин да преценя плюсовете и минусите и особеноинтересите на България.

Възможно е да съществуват и други мнения. Важното е да има спокойна информирана дискусия и да не се предполага, че политик или експерт, защитаващ едната или другата теза, е проруски или проамерикански. Може да е пробългарски, нали?

- Какви хора в САЩ търсят експертното мнение на вашия център?

- Първо, Държавният департамент, от който получаваме грантове. Илинойският университет има една от най-големите библиотеки в САЩ и архиви за търсене на информация в района. Поддържаме ги и благодарение на субсидията на департамента и даваме възможност на експертите да получават точна информация за Русия, Източна Европа, Балканите, Кавказ, Централна Азия, Афганистан, Турция. Имаме магистърска програма, където готвим специалисти по Източна Европа за федерални агенции във Вашингтон и частни фирми. Информираме света за невероятното културно наследство в България.

- Пред Държавния департамент казвали ли сте мнението си за шистовия газ?

- Директно не, защото не са ме питали, но ако ме попитат, ще дам същия отговор.

- Въпреки че може да ви спрат парите?

- Американците са толерантни и отворени към дискусия. В САЩ има лоби, което защитава добива на шистов газ, но и друго, което се противопоставя.

- Колко центъра като вашия има в САЩ?

- Около 10-12. Ние сме учени, а не политици. Независимо че дейността ни има политически аспект, ние се подчиняваме на университетските академични принципи.

- Мнението ви за "Белене" и шистовия газ на центъра ли е, или лично?

- Лично. Мой колега в съседния кабинет може да мисли различно.

- Кое становище отива в Държавния департамент?

- Зависи от контекста. Департаментът има възможност да чуе много мнения. Организираме семинари и каним специалисти по региона. Тяхното мнение може да съвпада или да е различно от политическите приоритети на САЩ, но даваме възможност за дискусия. Предоставя се суров материал, контекст, алтернативи, а те могат да изберат най-удачния вариант. Политиката ни е да уважаваме чуждото мнение и то да бъде анализирано в определен контекст.

- Как виждате ЕС в бъдеще?

- Оптимист съм по няколко причини. Това е едно грандиозно начинание, започнало след II световна война предимно като културнодипломатически проект за предотвратяване на нова световна война. Това винаги е бил проект на елитите в Европа - френския, германския, северноевропейския. Сега икономическото развитие на ЕС е в криза, има дефицит на демокрация. Това предизвика, особено в страните в периферията на ЕС като Финландия, Дания и Англия, ксенофобско отричане. Но този проект ще продължава да се утвърждава. Час по-скоро обаче трябва да бъде намален дефицитът на демокрация.

- Смятате, че заради общия интерес елитите ще сключат договор за оцеляването на ЕС?

- В момента те наистина решават тези въпроси. Понякога по един верен начин, но понякога не вземат най-добрите решения.

- Има явни различия между страните членки. Това не противоречи ли на оптимизма ви?

- Това наистина е проблем, но независимо от противоречията има консенсус, че Гърция трябва да е в ЕС. Всичко е въпрос на спокойно и информирано обсъждане, при което да се обяснят всички аспекти от настоящи и бъдещи възможни проблеми.

- В световната и европейска криза има ли рискове за нас?

- Разбира се. Една относително малка икономика винаги е подложена на по-големи рискове. От друга страна, България е благословена от Бог. Географското ни положение е такова, че страната винаги е оцелявала. Това е станало и благодарение на духовната сила на българския народ, успял да издържи не един мощен културен и религиозен натиск. Проблемите са големи, потенциалните рискове също, но те не могат да се сравнят с големите катаклизми през последните 700 г. и трите национални катастрофи през XX век. Учудва ме, че България не култивира своя човешки потенциал. Интелектуалци, професори, хора с влияние из Европа и Северна Америка могат да са от голяма полза на страната и са готови да помогнат. Трябва държавна политика, която да интегрира съюзници на България в Англия, САЩ и Русия.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 10

Сортирай по:

0
Божеееее....... Поредния идиот дошъл да ни "отваря очите" с пълни глупости!!! :(((((((((((((((((( Тоя Ричард Темпест май си е паднал по "харизматичния" Борисов!!! :((((((( Аман от гейове на отговорни постове, бееееее!!!!!!!!!!!............. Този зализан, не знае ли, че работа се върши със знания, опит и практика, а не - със "харизма"???!!! :(((((((((((((( За какво ми е "харизматичен" "премиер", но говорещ завършени глупости /като факта, че ТОЙ е казал, че сме били обявявали война на съседни страни, на СССР и САЩ!/ или нямащ спирка на глупостите които ръси ежесекундно - че щом пушим в заведенията, значи сме били "простаци", или пък коментар на един от неговите послушковци, който явно го цитира, че пушещите сме били с "болни" мозъци и какви ли не още диващини!!!!!!!!!! :(((((((((((((((((((((((( Искам да имам за премиер възпитан, умен, интелигентен, знаещ, практик, начетен и държащ си езика зад зъбите когато трябва!!! Всичко това НЕ Е БОЙКО БОРИСОВ и не желая ТОЙ да ми се рови в личния живот, забранявайки ми елементарното - да пуша с кафето си в собственото ми заведение!!!!!!! :(((((((((((((((((((((((((((((((((((((

-1
"Мутрата" Борисов е с IQ123. Средното IQ на тези около него е над 130... А ако подложим Кунева на този американски тест, какъв ли ще е резИлтатът??? Но да предположим, че IQ-то на Кунева е дори над 150... Остава да виси със страшна сила въпросът, полезен ли е за обществото високото IQ на един КРАДЕЦ! И ако някой КРАДЕЦ е във властта(за българите ВСИЧКИ във властта са КРАДЦИ), КОЕ Е ПО ПОЛЕЗНО ЗА ОБЩЕСТВОТО - ДА БЪДЕ УМЕН ИЛИ ГЛУПАВ! Аз бих предпочел, след като всички са КРАДЦИ, във властта да са глупаци - по-малко ще КРАДАТ и някога по-лесно ще ги хванем!507503

2
Family background на г-н професора Темпест Баща - кореспондент на "Морнинг стар" (органа на английската компартия) в Москва. Майка - корепсондент на "Работническо дело" в Москва. Вероятно и двамата свързани и с други служби, докато отрочето им се възпитава в съветско училище. Кариера - неясно как емигрирал в САЩ, но явно мислещ и действащ като съветски възпитаник от 60-те - 70-те години на ХХ в. Благодаря ви, "24 часа", задето ни показахте, че по света все още има подобни "архивни единици".

0
Лустросва КОМ.ПРЕСТЪПНИЦИ,главите на шайките- и ги изчиства и етикира като мениджъри и прочие лафоризми???!! ПЪЛЕН ИДИОТ,но ГАВРЕЩ СЕ С БЪЛГАРСКИЯ НАРОД и ТЕЖКОТО МУ БИТИЕ!! Суратът му виж -и е ясен,лилипута жалък!! Имал българска жилка,ок..знаем забележителния разказ на Алеко “Пази Боже сляпо да прогледа”..точно пасва в случая!Но тоя професорски профан е “по-висш” от оня Ристу в разказа-оня там поне бутнал една шепа жълтици,а тоя тук е по-модерен и циция- пуска само словесните си розови балонни лафоризми!Не ти ща нито доларите,нито розовите балончета,българско-американски Ричу !!Но че българският народ избира и търпи ПРЕСТЪПНИЦИТЕ си висши-виж,за това е за як ,силен бой!! И той си го получава..ОТ ТЯХ! ТРАГЕДИЯ!!(но за професорчето така няма..за него има технократи,харизми,мениджъри!?)

1
Професорският ПРОФАН е изтропал ИСТИНАТА и СЪЩИНАТА без да сиска,с клизма и набързо:"..може би защото политическият елит в България е произлязъл от комунистическа среда." Но казано само ей тъй,просто споменато,мимоходом,във връзка с някакви балони редовни за външни и вътрешни политики,хаха! Какви политики,бе,галфон,антистандарта на живот на българите е на ниво 1989г.,същата мизерия..като се съотнесат заплати и цени,тогава и сега- се вижда че е точно така!! Няма мърдане като покупателна способност и стандарт,като живот! Казва за миг истината ГАДНА и ИДИОТСКА че “сите са КОМУНИСТИ",ама не вижда нещо страшно,не се гнуси,реди си под нос с лекота и кеф-нали си живурка чак у САЩ!! И ми изрежда главите на престъпните полит. мафиотски банди- но не казва че са ПРЕСТЪПНИЦИ(има си хас,ще си загуби съня,пък и е нечестен,страхлив!),а ми каканиже лигавите западни ГЛУПОСТИ за технократи,полит.мениджъри..за тия същите,полит.ПРЕСТЪПНИЦИ дето казва че било от ком.потекло,демек тия КОМУНЯГИ ГАНЬОВСКИ изродени?!?

0
НЕ ПРОФЕСОР,А ПРОФАН!! ДА ТИ ИЗВАДЯ ЛИ СТАТИСТИКИТЕ,ПСЕВДОСПЕЦО,ДЕТО И КУЧЕТАТ ГИ ЗНАЯТ?? ПОЛИТИЦИ...ХАРИЗМИ,ТОЯ..ОНЯ?! ТИЯ ВСИЧКИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ СА ВИНОВНИ ЗА ГЕНОЦИДА В БГ-ВСИЧКИ! СЪГЛАСНО КОЙТО ГЕНОЦИД-А СМЕ В ЕВРОПА УЖ(?!)- БЪЛГАРИЯ Е ПЪРВЕНЕЦ ПО ИНФАРКТИ,ИНСУЛТИ И ТЮТЮНОПУШЕНЕ,ПЪРВЕНЕЦ И ПО ДЕМОГРАФСКИ СРИВ!! 2 МЛН. ПРОКУДЕНИ!! КУЧЕТА ЯДАТ ХОРА! ГЕНОЦИД,СЪГЛАСНО КОЙТО ПЕНСИИТЕ СА ПО 100 ЕВРО,А МИН.ЗАПЛАТА Е КУЧЕШКИТЕ 150 ЕВРО, ИДИОТЕ- ПРИ ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕНИ!! ХА ГОВОРИ МИ СЕГА ЗА ХАРИЗМИ И..ЗА ТЪПИЗМИ- НА ТОЯ ФАКТОЛОГИЧЕН СТРАШЕН ФОН!! БОКЛУКЪТ СИ Е БОКЛУК- АКО ЩЕ И НА ЮПИТЕР ДА ИДЕ..ПАК ЩЕ ТРОПА,ОТТАМ,ОТ ЮПИТЕР СВОИТЕ ФЪШКИИ!!

0
ТОЙ СИ ЛАПКА ХУБАВИЯ ,СЛАДЪК ,ДОЛАРОВ ЗАЛЪК ВЪВ ВИСОКОРАЗВИТИ И МЕЧТАНИ ОТ СУМА ТИ НАРОД САЩ- НЕ НЕ ПРОСТО КАЗВА ГОЛЯМА ДУМА,СЛЕД КАТО Е ЛАПНАЛ ГОЛЕМИЯ ЗАЛЪК- А Е И ИЗСРАЛ ЕДНО ГОЛЯМО МИРИЗЛИВО ЛАЙНО! ТОВА Е ИСТИНАТА!!ИСТИНАТА НЕ ЦЕПИ БАСМА НА ПРОФЕСОР,ПРОФАН ИЛИ ИМПЕРАТОР..ИСТИНАТА КРЕЩЯЩА И УЖАСНА ЗА БГ Е ЯСНА!! ТОВА,КОЕТО СИ ИЗТРОПАЛ ПРОФЕСРОРСКИ ЗАДОВОЛЕН ЛУСТРОСАН ЛИЛИПУТЕ-ТОВА Е ГАВРА!!! И ЕДНО ЛАЙНО!!

0
Не знам защо са толкова негативни коментарите. Прочетох много внимателно казаното от този човек и мисля, че е умно, точно и коректно. Без натрапващи поучения, каквито чуваме от Уорлик. Като се изключи задълбаването по темата за АЕЦ Белене и шистовия газ / излишно според мен / останалите му тези са подбрани и умерено казани.

-1
tozi pak niama nikakva predstava za kakvo stava na dyma .... iavno ne e zapoznat s "potnzialnite vazmojnosti" na taka narechenite na6i polititsi .......... kakto se kazva GOLIAM ZALAK LAPNI - GOLIAMA DYMA NE KAZVAI

0
Проф.Боклук !! ТЪПАНАР,РАЗНИ МУТРИ ПРЕСТЪПНИ,ДОКАРАЛИ И КАРАЩИ БГ ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ДО ЕДНА КЛОАКА ВЗЕЛ ДА ХВАЛИ,ДА ДАВА АКЪЛ!! КЕФ,ГОТ Е ОТ АМЕРИКА ИЛИ ДРУГАДЕ ДА СЕ ПОГАВРИШ И ПОИГРАЕШ С ТУЗЕМЦИТЕ..ДА ИМ КАЖЕШ ЛЪСКАВИ ЛАФЧЕТА(ИЛИ ЛЪСКАВИ ДРЪНКУЛКИ)- ХЕМ МОЖЕ ДА ТИ ПОВЯРВАТ,ХЕМ НА ТЕБ ТИ Е ГОТ И СЕ КЕФИШ,ГАВРЕЙККИ СЕ!! ГЛУПАК,ЛАПАЙ БУБИТЕ НА БГ МУТРИТЕ ДЕТО ХВАЛИШ ,АНАЛИЗИРАШ И Т.Н.!! МНОГО ГОТ БИЛИ ,ИЛИ ПОЛУ-ГОТ,АМА НЕ ИДВА ДА ЛАПА ХУБОСТТА ИМ..СЕДИ СИ В АМЕРИКАТА И ПЪЛНИ КЕСИЯТА! ВИЖ СЕ НА КАКВО ПРИЛИЧАШ БЕ ЛУСТРОСАНО ЧУЧУЛО ТАКОВА..ТАКИВА КАТО ТЕБ ДА СЕ ГРЪМНАЛИ И СЛЕД НЯКОЛКО МЕСЕЦА "ЖИВОТ" В БГ КЕНЕФА!! АМА НЯМА ДА ПРИЗНАЕШ..АМА СИ ПРИЗНАВАШ ДЕ ФАКТО-ЗАЩОТО СИ ИМЕННО ТАМ,В АМЕРИКА,А НЕ В БГ КЕНЕФА ,НАЛИ?? ЕЛА ТУКА ЗА 300-400 ЕВРО ПРОФЕСОРСКА ЗАПЛАТКА,ПРОФАНЕ,ЕЛА В ТАЯ МИЗЕРИЯ И ПРОСТОТИЯ,ДЕ!! АМА НА МУК!! ЛАЙНЦЕ !! ОТ АМЕРИКА ЩЯЛ ДА ДАВА АКЪЛ И ХАРАКТЕРИСТИКА НА БГ ВИСШАТА ПРЕСТЪПНА СГАН,КОЯТО ОТ 1944Г. Е ФАКТ!!

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Михаела Лашова: Азиатски инвеститори влизат на имотния пазар у нас - от Китай, Корея, Турция

Михаела Лашова е изпълнителен директор на Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония. Forton е част от AG Capital, водеща група от компании в сектор недвижими имоти.

Кристалина Георгиева: Не бива да загубим свободата на движение на хора в ЕС

Имам работа за вършене, настоящето е толкова напрегнато, че не ми е до планове за бъдещето Още акценти: Страшно е, че терористите пътуват, но по-лошо е,

Георги Мишев: Необузданият егоизъм, изтърваната каруца на чувствата ни смъква в пропастта на алчността и ламтежа за власт

Писах за неща видени, преживени и надживени донякъде. Съжалявам, че някои от персонажите са още между нас и може да им стане криво, но това е правото на мемоариста, казва писателят - Г-н Мишев,

Соломон Паси: Неизбежен е съюзът на Русия със Запада срещу “Ислямска държава”

Още акценти: Европейският съюз е големият отсъстващ в геополитическия хаос в Близкия изток Брюксел заедно с НАТО трябва да катализира борбата срещу общия враг - “Ислямска държава” Спешно да

Ген. о.з. Чавдар Червенков: В Сирия вече има школи за обучение на бежанци

Ситуацията изисква армията да помага на МВР срещу заплахите от тероризъм - Г-н генерал, как оценявате последното развитие на събитията в Сирия? Мирише ли ви на война?

Михаил Миков: Защо на президентския вот да сме с АБВ - за повече власт ли?

Когато подкрепяш ултрадесен бюджет и участваш в неговата реализация, трудно можеш да имаш претенция, че си част от левицата Фалшиво е да подавам оставка като жест.

Защо Турция свали руския бомбардировач?

Има опасност от “балтизация” на южния фланг на НАТО “ДОЙЧЕ ВЕЛЕ” Джан Касапоглу е експерт в Центъра за изследвания на икономиката и международната политика EDAM в Истанбул.

  • Спасете медиците

    Здравните власти преди година се заканиха, че ако продължават нападенията над лекарски екипи, ще се наложи те да отиват на адреси само когато са придружени от полицаи. Продължават обаче и нападенията над здравни работници в болниците. Поредният случай е с пребита санитарка в спешното отделение на болницата в Благоевград. (Виж 7-а стр.
  • Кой печели и кой губи от “черните петъци”

    Глобалните дефлационни фактори няма да позволят увеличеното търсене да повиши цените ОТМИНАЛИЯТ “черен петък” отново отвори дискусия за ефекта от намаленията върху потреблението, и оттам – върху общата икономическа динамика. Доколкото в България все по-директно навлизат глобалните модели на търговия на дребно,