Падна козирка на сграда в центъра на София (галерия)

Част от козирка на жилищна кооперация се стовари върху сладкарница в центъра на София тази сутрин. За щастие няма пострадали при инцидента, тъй като по време на срутването заведението не е било отворено.

Сградата се намира на ъгъла на бул. "Дондуков" и бул. "Васил Левски". Районът бе отцепен от полицията.

На собствениците на сградата е издадено предписание, съобщи за Дарик столичният кмет Йорданка Фандъкова, която бе на мястото. Тя обяви, че ще бъдат налагани максимални глоби на собственици, които не поддържат своите сгради.

Глобата за неизпълнение на преписанието е между 100 лв. и 5 хил. лв., а при сградите - паметници на културата - санкциите стигат и до 100 хил. лв. Процедурата е предписанието да се връчи на домоуправителите, а там, където няма такива - то отговорността и глобата се плащат от всеки един от собствениците на апартаменти в сградата.

Виенската сладкарница на ъгъла на булевардите „Дондуков" и „Васил Левски" отваря врати в 7 сутринта. 15 минути преди това управителят на заведението заварил порутената фасада на сградата, стоварила се върху козирката на заведението. Нанесени са щети върху масите и столове за клиентите, които стоят отвън. 

"Идвам от Сточна гара нагоре, виждам, че полицията е оградила, не очаквах нещо такова да е станало, мислих дали не е обир, нещо по-сериозно. Дойдох и видях, че се е срутила фасадата отгоре, където е козирката на блока, паднала е върху козирката с рекламата на обекта. Най-важното е, че няма жертви", разказа пред Дарик управителят на сладкарницата.

Столичният кмет обясни, че отговорност за сградата носят собствениците. Ако има инцидент с пострадали хора, собствениците носят отговорността. Първата стъпка при проблем със сградата е незабавното обезопасяване, обясни тя: „Ако се види, че има някакъв проблем, да се сложи ограда, да се сложи лента, така че да не поемаме излишен риск към хората".

Според Фандъкова, ако инцидентът е станал в по-късен час, е можело да има пострадали, тъй като козирката се намира непосредствено над заведение с външни маси и столове: „За това казвам, Слава на Бога, че няма пострадали хора и това е най-важното. Сградата е частна собственост. Това е голяма сграда".

Йорданка Фандъкова припомни, че към районните администрации с нейна заповед са създадени комисии, които извършват огледи на опасни елементи от фасадите и комините. 115 предписания са издали кметовете на петте централни райони в София - Триадица, Средец, Сердика, Възраждане и Оборище, от началото на годината досега, каза още Фандъкова.

„Те са предимно за опасни елементи по сгради, но също така и за опасни сгради, които подлежат на събаряне. От миналата година досега са премахнати 16 опасни сгради, частна собственост. Ние от своя страна сме премахнали 27 опасни сгради общинска собственост. Предстои премахването на 12 сгради общинска собственост това лято. Районните кметове са издали заповед на шест опасни сгради за премахване", каза кметицата.

Собствениците, чиито сгради се нуждаят от ремонт, ще получат предписание за извършване на строителните дейности. След изтичане на законовия срок, те ще бъдат глобявани.

Това е поредният случай на инцидент със стара сграда в София. Преди година балкон на стара кооперация се срути и уби един човек, а ранените бяха двама.

Пет години по-рано, на ул. "Алабин" в София, няколкоетажна сграда се срути и затрупа две момичета в автомобила им.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Ромите от Гърмен: Никой не може да докаже, че нашите хора крадат

Никой не може да докаже, че нашите хора крадат, има българи да крадат, има и цигани, но дайте доказателство. Това казаха пред репортер на Нова телевизия човек от ромската махала в гърменското село

Фандъкова: Щом празнуваме просветата и духовността, сме на правилния път (обновена)

Лично за мен Денят на славянската писмености култура е много любим и обичан празник, предполагам и за всички българи, където и да се намират. Това каза пред Фокус Йорданка Фандъкова,

Издирват 29-годишен мъж с шизофрения в района на Бургас

Отчаян баща се опитва да открие 29-годишния си син, който страда от шизофрения. Мъжът е пуснал снимка на сина си във фейсбук и съобщение с молба към всички да помогнат в издирването.

Блокират пътя Огняново-Гърмен заради снощните сблъсъци в 11 часа днес

За 11 часа днес е насрочен протест с блокада на пътя Огняново-Гърмен заради безчинствата на ромите от квартала в общинския център, съобщи БГНЕС. Към 17.

Около 20 полицаи дежурят в Гърмен

Около 20 полицаи дежурят в гърменското село Марчево, където вчера българи и роми се сбиха, заради силна музика. Това съобщи дежурният в Областна дирекция на МВР-Благоевград пред Фокус.

Еврокомисарят по регионална политика пристига в България

Европейският комисар по регионална политика Корина Крецу ще посети България на 28 и 29 май, съобщиха за БГНЕС правителствени източници. Във връзка с очакваната визита е ускорена работата по

Започна работата на мобилните камери за контрол на скоростта

Началникът на „Пътна Полиция“ в ГДНП комисар Бойко Рановски ще обяви и резултатите от първия ден работа на мобилните системи за контрол, съобщиха от пресцентъра на МВР.