Падна козирка на сграда в центъра на София (галерия)

Част от козирка на жилищна кооперация се стовари върху сладкарница в центъра на София тази сутрин. За щастие няма пострадали при инцидента, тъй като по време на срутването заведението не е било отворено.

Сградата се намира на ъгъла на бул. "Дондуков" и бул. "Васил Левски". Районът бе отцепен от полицията.

На собствениците на сградата е издадено предписание, съобщи за Дарик столичният кмет Йорданка Фандъкова, която бе на мястото. Тя обяви, че ще бъдат налагани максимални глоби на собственици, които не поддържат своите сгради.

Глобата за неизпълнение на преписанието е между 100 лв. и 5 хил. лв., а при сградите - паметници на културата - санкциите стигат и до 100 хил. лв. Процедурата е предписанието да се връчи на домоуправителите, а там, където няма такива - то отговорността и глобата се плащат от всеки един от собствениците на апартаменти в сградата.

Виенската сладкарница на ъгъла на булевардите „Дондуков" и „Васил Левски" отваря врати в 7 сутринта. 15 минути преди това управителят на заведението заварил порутената фасада на сградата, стоварила се върху козирката на заведението. Нанесени са щети върху масите и столове за клиентите, които стоят отвън. 

"Идвам от Сточна гара нагоре, виждам, че полицията е оградила, не очаквах нещо такова да е станало, мислих дали не е обир, нещо по-сериозно. Дойдох и видях, че се е срутила фасадата отгоре, където е козирката на блока, паднала е върху козирката с рекламата на обекта. Най-важното е, че няма жертви", разказа пред Дарик управителят на сладкарницата.

Столичният кмет обясни, че отговорност за сградата носят собствениците. Ако има инцидент с пострадали хора, собствениците носят отговорността. Първата стъпка при проблем със сградата е незабавното обезопасяване, обясни тя: „Ако се види, че има някакъв проблем, да се сложи ограда, да се сложи лента, така че да не поемаме излишен риск към хората".

Според Фандъкова, ако инцидентът е станал в по-късен час, е можело да има пострадали, тъй като козирката се намира непосредствено над заведение с външни маси и столове: „За това казвам, Слава на Бога, че няма пострадали хора и това е най-важното. Сградата е частна собственост. Това е голяма сграда".

Йорданка Фандъкова припомни, че към районните администрации с нейна заповед са създадени комисии, които извършват огледи на опасни елементи от фасадите и комините. 115 предписания са издали кметовете на петте централни райони в София - Триадица, Средец, Сердика, Възраждане и Оборище, от началото на годината досега, каза още Фандъкова.

„Те са предимно за опасни елементи по сгради, но също така и за опасни сгради, които подлежат на събаряне. От миналата година досега са премахнати 16 опасни сгради, частна собственост. Ние от своя страна сме премахнали 27 опасни сгради общинска собственост. Предстои премахването на 12 сгради общинска собственост това лято. Районните кметове са издали заповед на шест опасни сгради за премахване", каза кметицата.

Собствениците, чиито сгради се нуждаят от ремонт, ще получат предписание за извършване на строителните дейности. След изтичане на законовия срок, те ще бъдат глобявани.

Това е поредният случай на инцидент със стара сграда в София. Преди година балкон на стара кооперация се срути и уби един човек, а ранените бяха двама.

Пет години по-рано, на ул. "Алабин" в София, няколкоетажна сграда се срути и затрупа две момичета в автомобила им.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Румяна Бъчварова: Сигналът за бебето е подаден от болница Токуда

Сигналът е дошъл от болница „Токуда”. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в предаването „Неделя 150” по БНР във връзка с драмата с акушерката,

Янаки Стоилов: БСП предлага преминаването към прогресивно облагане

„За нас водещо ще бъде предложението за промяна в данъчната система и ще предложим вариант на законопроекта за преминаване от пропорционално към прогресивно облагане.

Бившият главен прокурор Филчев: Президенти и премиери искаха ходатайства от мен

Основният двигател на съдебната реформа трябва да е Министерство на правосъдието, каза бившият главен прокурор Никола Филчев в интервю за “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ.

Борисов: Харчим много за бежанците, ще ударим каналджиите тежко

Харчим много пари за бежанците. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриване на пречиствателна станция в Свиленград, съобщи „Фокус”. По проекта е реконструирана и модернизирана и

Първа в света магистърска програма по Тайдзи разкриват в Търново

Университетът във Велико Търново ще обучава магистри по китайското бойно изкуство Тайдзи, съобщиха от ректората. Ректорът на Великотърновски университет проф.

Гeорги Първанов отново лидер на АБВ с 93,57 процента от гласовете

Очаквано Георги Първанов отново е лидер на АБВ. Той е получил подкрепата на 93,57 процента от членовете на партията, участвали във вътрешното гласуване за лидер и на 92,24 от симпатизантите.

Проф. Михаил Константинов: Агресията срещу бебето е чудовищна

"Агресията срещу бебето е чудовищна, още не мога да го проумея. Призивът ми е медиите да не отразяват такива инциденти". Това обяви пред Нова телевизия проф. Михаил Константинов.