Домати с ориз ала Фатмагюл

Домати с ориз, пропити с много любов сервира Фатмагюл на Керим. Любимият страстно поиска гозбата, а съпругата му доста пъргаво и с усмивка на лице му я приготви. Това видяха зрителите тази вечер в 111 епизод от сериaла "Пепел от рози".

Във връзка с това предлагаме приготвянето на вегетариантското изкушение да е в два варианта: или с пресни домати, или с доматено пюре.

За двама:

половин глава голям стар лук или две малки глави

чаена чаша дългозърнест ориз, по възможност не бланширан

100 - 150 грама домати

2 броя прясна люта чушка

девисил 

пресен магданоз

шарен пипер

допълнително и черен пипер

сол на вкус

слънчогледово олио

Нарязаният лук се запържва, като се внимава да не добие тъмен златист цвят. Колкото е по-светъл, толкова повече вкус ще предаде на манджата. В тигана се хвърля приготвеният ориз. Леко се запържва. Да се внимава с мазнината - тя може да даде тежък вкус, който е непоносим за жегите.

След това се добавя чаша топла вода за сваряване на ориза. Разбърква се, за да не загори. Добавят се доматите в предпочитаното от вас състояние. Бърка се с дървена лъжица. Долива се още една чаша вода. 

След извиране на водата проверете дали се е сварил оризът. Ако е необходимо, долейте още вода до желаната мекота на ястието. Малко преди изключване на котлона добавете девисила. Ако го сложите по-рано, ще се изгуби миризмата му.

Поръсва се с магданоз. За декорация може и люта чушка. Пожелание - пипер.

Поднася се на масата с много любов и за любим човек. 

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Биляна Гавазова започнала да закусва, откакто води сутрешния блок

Биляна Гавазова пропускала първото ядене за деня, преди да започне да води “Тази сутрин” по Би Ти Ви. Журналистката карала на празен стомах до обяд. Но откакто започнала да става в 4-4,30 сутринта,

Тирамису

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър к

Есенен десерт

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър к

Пиле тика масала

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър

Гювеч за табиетлии

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър

Диана Любенова готви по две различни вечери

Диана Любенова готви по два пъти в седмицата. Старае се поне в два дни да осигури домашно меню за вечеря. Като го прави по две. Приготвя една храна за себе си и съпруга си и друга за тригодишната им

Кюфтенца от кускус

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,