Домати с ориз ала Фатмагюл

Домати с ориз, пропити с много любов сервира Фатмагюл на Керим. Любимият страстно поиска гозбата, а съпругата му доста пъргаво и с усмивка на лице му я приготви. Това видяха зрителите тази вечер в 111 епизод от сериaла "Пепел от рози".

Във връзка с това предлагаме приготвянето на вегетариантското изкушение да е в два варианта: или с пресни домати, или с доматено пюре.

За двама:

половин глава голям стар лук или две малки глави

чаена чаша дългозърнест ориз, по възможност не бланширан

100 - 150 грама домати

2 броя прясна люта чушка

девисил 

пресен магданоз

шарен пипер

допълнително и черен пипер

сол на вкус

слънчогледово олио

Нарязаният лук се запържва, като се внимава да не добие тъмен златист цвят. Колкото е по-светъл, толкова повече вкус ще предаде на манджата. В тигана се хвърля приготвеният ориз. Леко се запържва. Да се внимава с мазнината - тя може да даде тежък вкус, който е непоносим за жегите.

След това се добавя чаша топла вода за сваряване на ориза. Разбърква се, за да не загори. Добавят се доматите в предпочитаното от вас състояние. Бърка се с дървена лъжица. Долива се още една чаша вода. 

След извиране на водата проверете дали се е сварил оризът. Ако е необходимо, долейте още вода до желаната мекота на ястието. Малко преди изключване на котлона добавете девисила. Ако го сложите по-рано, ще се изгуби миризмата му.

Поръсва се с магданоз. За декорация може и люта чушка. Пожелание - пипер.

Поднася се на масата с много любов и за любим човек. 

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Пилешко в сач под капак

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кул

Чеснова пърленка с кашкавал

КОЙ ГОТВИ Маргарита Димитрова предлага комбинация между чеснова и кашкавалена пърленка. ПРОДУКТИ 130 г брашно 5 г мая 80 мл хладка вода 1 с.л. олио 1 к.л. сол 1 к.л. захар 1 с.л. олио 1 по-

Кристина Димитрова пие по литър чай всеки ден и яде лъжица ленено семе

Кристина Димитрова може и да не готви много често, но събира рецепти от 5-6 г. И от колеги, приятели, изрезки от списания. Натрупала е вече цяла папка. Но още не ги е изпробвала, защото няма много сво

Мазанец - чешки великденски хляб

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кул