КНСБ поиска еднократна компенсация за пенсионерите заради скъпия ток

Еднократна добавка от 30 до 50 лева да получат през октомври възрастните хора с пенсии под 400 лева, поискаха от КНСБ по време на работна среща на ръководството на синдиката в гръцкия град Кавала. Добавката трябва да компенсира за поскъпването на тока в началото на отоплителния сезон.

75 на сто от пенсионерите в страната биха получили подобна компенсация при започването на новия отоплителен сезон, обясниха от синдиката.Увеличение на пенсиите ще струва на държавата около 60 млн. лева, изчисли Асия Гонева, изпълнителен секретар на конфедерацията, цитирана от "Дарик".

Предлага се още увеличаване с половин процент на вноската във фонд "Безработица", като така щяло да се даде възможност за вдигане на минималното дневно обезщетение за безработица от 7,20 на 9 лева.

Синдикатите припомниха исканията си за началото на 2013 година - минималната работна заплата да стане 330 лева, а бюджетните заплати и пенсиите да се увеличат с поне 10%.

От КНСБ ще преговарят също за промяна в периода за изчисляване на обезщетенията за безработица при сезонните работници. Предлагат два варианта - шест месеца сезонна работа да носят право на четири месеца право на обезщетение, или ако човек е работил 12 месеца общо за последните 36, също да има право на компенсация.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Отново отложиха делото за Боскос, назначават нова медицинска експертиза на Кари

Пловдивският районен съд отложи за пореден път делото срещу гръцкия студент Христос Боскос, който блъсна на автобусна спирка 16-годишната ученичка Катерина Матеева на 19 май миналата година,

Фандъкова: Твърде рано е да кажа дали ще се кандидатирам за кмет

Твърде рано е да кажа дали ще се кандидатирам за кмет, защото тепърва започва строителният сезон. За мен това е важно. Имаме много ясни планове и графици.

Въвеждат електронното наблюдение и в затворнически общежития от открит тип

Разширяване на обсега на електронния мониторинг върху осъдени лица, предлага министерството на правосъдието в проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 15 от 4 декември 2009 г.

49% от младежите вярват, че могат да повлияят върху политиката

49% от младите хора в България вярват, че могат да повлияят и променят политиката за младежта в страната. 58% от младежите в 10 общини поставят образованието като основен фактор за успех,

Двама починаха и двама ранени при инциденти в София тази сутрин

Двама души са загинали при тежки инциденти в столицата тази сутрин. Възрастен човек е скочил от петия етаж на бл. 10 в жк "Славия". На място са пристигнали патрулка и екип на Спешна помощ.

Метрото до Бизнес парка тръгва на 8 май

Метрото до Бизнес парка тръгва на 8 май. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНР. "Вече на 99% е готов и другият участък, който се изграждаше заедно с този до летище София Това е

Правосъдното министерство за съкращенията: Бюджетът ни е ограничен

Бюджетът на Министерството на правосъдието за 2015 г. е чувствително ограничен и се налага оптимизация на цялостната структура на министерството и на звената към него.