КНСБ поиска еднократна компенсация за пенсионерите заради скъпия ток

Еднократна добавка от 30 до 50 лева да получат през октомври възрастните хора с пенсии под 400 лева, поискаха от КНСБ по време на работна среща на ръководството на синдиката в гръцкия град Кавала. Добавката трябва да компенсира за поскъпването на тока в началото на отоплителния сезон.

75 на сто от пенсионерите в страната биха получили подобна компенсация при започването на новия отоплителен сезон, обясниха от синдиката.Увеличение на пенсиите ще струва на държавата около 60 млн. лева, изчисли Асия Гонева, изпълнителен секретар на конфедерацията, цитирана от "Дарик".

Предлага се още увеличаване с половин процент на вноската във фонд "Безработица", като така щяло да се даде възможност за вдигане на минималното дневно обезщетение за безработица от 7,20 на 9 лева.

Синдикатите припомниха исканията си за началото на 2013 година - минималната работна заплата да стане 330 лева, а бюджетните заплати и пенсиите да се увеличат с поне 10%.

От КНСБ ще преговарят също за промяна в периода за изчисляване на обезщетенията за безработица при сезонните работници. Предлагат два варианта - шест месеца сезонна работа да носят право на четири месеца право на обезщетение, или ако човек е работил 12 месеца общо за последните 36, също да има право на компенсация.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Изпратиха заедно загиналите в катастрофата до Сърнево приятели Елена и Николай

Изпратиха заедно в бели ковчези Елена и Николай Специални стойки бяха поставени в ритуалната зала на бургаските гробища, за да бъдат положени един до друг двата бели ковчега на жертвите от жестоката

Асоциацията на собствениците на аптеки: Предстои криза с лекарствата след 15 септември

"Кризата с лекарства наистина предстои след 15 септември". Това каза пред  „Фокус” председателят на Асоциация на собствениците на аптеки Николай Костов.

Две коли се удариха челно на Е-79, жертви няма

Две коли се удариха челно на главен път Е-79 край Благоевград. За щастие, няма пострадали и тежко ранени, съобщава БГНЕС.Инцидентът е станал на разклона за село Бараково, причините още се изясняват.

Борисов: Преди година разправяха, че асфалт не се яде. Сега взимаме 10 милиарда лева и няма какво да покажат

"Преди година разправяха, че асфалт не се яде. Сега взимаме 10 милиарда лева и няма какво да покажат – само спрени проекти". Това заяви пред журналисти председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов,