КНСБ поиска еднократна компенсация за пенсионерите заради скъпия ток

Еднократна добавка от 30 до 50 лева да получат през октомври възрастните хора с пенсии под 400 лева, поискаха от КНСБ по време на работна среща на ръководството на синдиката в гръцкия град Кавала. Добавката трябва да компенсира за поскъпването на тока в началото на отоплителния сезон.

75 на сто от пенсионерите в страната биха получили подобна компенсация при започването на новия отоплителен сезон, обясниха от синдиката.Увеличение на пенсиите ще струва на държавата около 60 млн. лева, изчисли Асия Гонева, изпълнителен секретар на конфедерацията, цитирана от "Дарик".

Предлага се още увеличаване с половин процент на вноската във фонд "Безработица", като така щяло да се даде възможност за вдигане на минималното дневно обезщетение за безработица от 7,20 на 9 лева.

Синдикатите припомниха исканията си за началото на 2013 година - минималната работна заплата да стане 330 лева, а бюджетните заплати и пенсиите да се увеличат с поне 10%.

От КНСБ ще преговарят също за промяна в периода за изчисляване на обезщетенията за безработица при сезонните работници. Предлагат два варианта - шест месеца сезонна работа да носят право на четири месеца право на обезщетение, или ако човек е работил 12 месеца общо за последните 36, също да има право на компенсация.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Местан: Правата и свободите да не се противопоставят на националната сигурност

“Не битката за права и свободи, не политиката на отстояването на правата и свободите генерира етническо напрежение, а обратното - политиката на дискриминация и неспазване на правата и свободите.

Йордан Лечков: Ще се кандидатирам отново за кмет

Живот и здраве, ако не ми повдигнат някое и друго обвинение и ако не ме осъдят от телевизора някои от управляващите, ще се кандидатирам отново за кмет”,

Цацаров: Ще разпитам Цветан Василев, когато бъде екстрадиран у нас

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви пред Нова телевизия, че веднага щом Цветан Василев бъде екстрадиран у нас, той ще го разпита. "Ще разпитам Цветан Василев веднага, когато бъде екстрадиран у нас",

Бареков: Мария Календерска беше част от Протестна мрежа

"Няма да коментирам анонимници. Никой не е напуснал. Това лице (Янко Янков - б. р.) беше овободен още преди няколко седмици, предпочел е да отиде на заплата при Ковачки.

3000 българи получват инфаркт всеки месец

3000 българи получават инфаркт всеки месец, 250 от тях са млади хора. Над 60% от смъртните случаи у нас са заради сърдечно-съдови заболявания, съобщи TV7.

4-годишната Теодора, прегърната от Борисов: Пита ме кой е тати и ме гушна

Бащата на 4-годишната Теодора, която стана сензация в интернет, след като попадна в прегръдките на премиера Бойко Борисов, е разочарован от негативните коментари по адрес на дъщеря си.

Под 1% са младите учители в България

По-малко от 1% са младите учители в България. Това каза пред ''Фокус'' Елена Налбантова, представител на синдикат ''Образование'' към КТ ''Подкрепа'' и директор на учебно заведение в Пловдив.