КНСБ поиска еднократна компенсация за пенсионерите заради скъпия ток

Еднократна добавка от 30 до 50 лева да получат през октомври възрастните хора с пенсии под 400 лева, поискаха от КНСБ по време на работна среща на ръководството на синдиката в гръцкия град Кавала. Добавката трябва да компенсира за поскъпването на тока в началото на отоплителния сезон.

75 на сто от пенсионерите в страната биха получили подобна компенсация при започването на новия отоплителен сезон, обясниха от синдиката.Увеличение на пенсиите ще струва на държавата около 60 млн. лева, изчисли Асия Гонева, изпълнителен секретар на конфедерацията, цитирана от "Дарик".

Предлага се още увеличаване с половин процент на вноската във фонд "Безработица", като така щяло да се даде възможност за вдигане на минималното дневно обезщетение за безработица от 7,20 на 9 лева.

Синдикатите припомниха исканията си за началото на 2013 година - минималната работна заплата да стане 330 лева, а бюджетните заплати и пенсиите да се увеличат с поне 10%.

От КНСБ ще преговарят също за промяна в периода за изчисляване на обезщетенията за безработица при сезонните работници. Предлагат два варианта - шест месеца сезонна работа да носят право на четири месеца право на обезщетение, или ако човек е работил 12 месеца общо за последните 36, също да има право на компенсация.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Извънредно: Военен самолет кацна без колесник на летище Граф Игнатиево

Днес на летище Граф Игнатиево при изпълнение на заход за кацане на самолет РС 12 от авиационно-транспортна група Враждебна е възникнал инцидент. Самолетът е кацнал без колесник.

Бивш пожарникар прегазил младия футболист в Селановци

Момче на 17 години от оряховското село Селановци загина при нелеп инцидент в понеделник вечерта в селото. Кристофър Петров излязъл, за да се види със свой приятел на по кафе.

Змия стресна хората в центъра на Русе

Змия стресна излезналите да се разходят снощи в центъра русенци. Влечугото е било видяно на площад „Свобода“ малко след 9:30 ч. Изплашени хора са се обадили в полицията,

Петър Танчев към Левчев: Хей, поетче нищожно! Аз ще те унищожа

По време на визита в Сирия поетът пише епиграма за земеделския вожд - Моята книга със спомени “Подир изгубеното време” е като роман. Който иска - да вярва на написаното,

Д-р Дончо Етугов, дерматолог: В горещините се пазете от насекоми

Д-р Дончо Етугов е главен асистент към Катедрата по дерматология и венерология на Медицинския университет - София. Консултант на НЗОК по кожни и венерически болести.

Борисов: Благодаря на всички, подкрепили пенсионната реформа

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин за одобрената от Народното събрание пенсионна реформа.

Майката на пребитият Христо: Благодарна съм на институциите, те проявяват разбиране

Цигуларката Невена Велинска, чийто тригодишен син Христо беше пребит от две 18-годишни момчета, се обърна към всички, които я подкрепят в социалната мрежа.