КНСБ поиска еднократна компенсация за пенсионерите заради скъпия ток

Еднократна добавка от 30 до 50 лева да получат през октомври възрастните хора с пенсии под 400 лева, поискаха от КНСБ по време на работна среща на ръководството на синдиката в гръцкия град Кавала. Добавката трябва да компенсира за поскъпването на тока в началото на отоплителния сезон.

75 на сто от пенсионерите в страната биха получили подобна компенсация при започването на новия отоплителен сезон, обясниха от синдиката.Увеличение на пенсиите ще струва на държавата около 60 млн. лева, изчисли Асия Гонева, изпълнителен секретар на конфедерацията, цитирана от "Дарик".

Предлага се още увеличаване с половин процент на вноската във фонд "Безработица", като така щяло да се даде възможност за вдигане на минималното дневно обезщетение за безработица от 7,20 на 9 лева.

Синдикатите припомниха исканията си за началото на 2013 година - минималната работна заплата да стане 330 лева, а бюджетните заплати и пенсиите да се увеличат с поне 10%.

От КНСБ ще преговарят също за промяна в периода за изчисляване на обезщетенията за безработица при сезонните работници. Предлагат два варианта - шест месеца сезонна работа да носят право на четири месеца право на обезщетение, или ако човек е работил 12 месеца общо за последните 36, също да има право на компенсация.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Миков от Горни Лом: Около 15 души са били в предприятието по време на взрива

"Аз съм в Горни Лом, точно пред кметството. Дано информацията за 30 загинали да не е вярна. Около 15 са били в предприятието. Имало е проверки, които са констатирали нередности,

И двете сгради на цеха са сринати, отломки има на 500 м, няма признаци на живот

Пожарникарите и полицаите пристигнали веднага след сигнала за взрива във фабриката в Горни Лом заварват отломки от разрушенията в периметър повече от 500 метра от взривилия се цех.

Няма признаци на живот в завода в Горни Лом, около 16 са вероятно загиналите

Около 16 човека са вероятно загиналите в Горни Лом. Няма признаци за живот около цеха, съобщи Нова тв. Утре в 7 ще е известен точния брой на мъртвите. Работниците са утилизирали гръцки мини.

Вдовицата на Луканов: Людмила ценеше Андрей, защо тази омраза днес от децата й

"И до днес от тв екрана се лее голяма омраза към Андрей от семейството на Живков. А тези деца не знаят, че Людмила ценеше Андрей и го харесваше като личност", заяви в последната част от интервюто си в