Здравните работници най-сетне с увеличение на заплатите

Споразумението за колективния трудов договор в здравеопазването ще влезе в сила със задна дата от 1 юли 2012 г.

60% от здравните заведения ще успеят да изпълнят изискванията на колективния трудов договор. 30% са под въпрос, а 10% от здравните заведения няма да успеят да се справят. Това стана ясно на пресконференцията в Здравното министерство.

Сагата завърши с „хепи енд". Пренебрегнахме личните амбиции, в интерес на здравните работници и на хората, каза Иван Кокалов от КНСБ, цитиран от "Фокус".

Спорният текст от договора, който сега е променен, гласи: „Лечебните заведения, които нямат възможност за увеличение на месечните работни заплати, се обръщат към отрасловия съвет". Нищо друг не е променено, освен това, което имахме възможността да подпишем тогава. Що се касае повече средства, ние ще копаем възможно най-много в тази посока. Също така трябва да има и качествени индикатори за лечебните заведения и да се увеличи прозрачността по отношение на разходваните средства.

Ако искаме да подобрим качеството и да запазим персонала, споразуменията, които се сключват, трябва да предхождат разпределянето на бюджета.

В стойността на клиничните пътеки влизат всички разходи на болничните заведения и трябва да се имат предвид. Методиката за изразходването на средствата трябва да бъде по-добра.

Ще действаме гъвкаво, в зависимост от информацията, която ни предоставят здравните заведения. Ако една болница не може да се справи с увеличението на заплатите, тя ще ги увеличи не с 20, а с 10%. Нашата цел не е здравните заведения да навлизат в допълнителни дългове, само и само да увеличат заплатите, каза още Иван Кокалов.

Министърът на здравеопазването, представителите на работодателите и синдикалистите изразиха готовност да намерят най-добрия вариант, който да е удобен за всички страни.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Органи за трансплантация бяха дарени от семейството на починал мъж в Бургас

Семейството на 61-годишен мъж в мозъчна смърт дари органите му за трансплантация, съобщиха от МБАЛ-Бургас. Починалият е българин, който живее в Австрия. Бил е на почивка в Бургас със съпругата си.

Повече от 36 000 младежи са започнали работа през 2014 г.

Над 36 000 младежи до 29 години са започнали работа през периода януари-юли. Около 9 000 от тях са наети по програми за субсидирана заетост, финансирани със евросредства или с пари от националния

Извършват проверка по сигнал за бомба в НДК

Снощи малко след 18.00 часа е подаден сигнал за бомба в НДК, съобщиха за  от пресцентъра на СДВР за Фокус. В момента се извършва проверка по сигнала и сградата на НДК ще остане затворена до

Крадци системно обират пенсиониран офицер от армията пред очите му

Нагли крадци системно обират трудноподвижен човек и то почти пред очите му. Ужасяващата история е от станалото нарицателно за битовите кражби врачанско село Малорад, съобщи Нова ТВ.