Здравните работници най-сетне с увеличение на заплатите

Споразумението за колективния трудов договор в здравеопазването ще влезе в сила със задна дата от 1 юли 2012 г.

60% от здравните заведения ще успеят да изпълнят изискванията на колективния трудов договор. 30% са под въпрос, а 10% от здравните заведения няма да успеят да се справят. Това стана ясно на пресконференцията в Здравното министерство.

Сагата завърши с „хепи енд". Пренебрегнахме личните амбиции, в интерес на здравните работници и на хората, каза Иван Кокалов от КНСБ, цитиран от "Фокус".

Спорният текст от договора, който сега е променен, гласи: „Лечебните заведения, които нямат възможност за увеличение на месечните работни заплати, се обръщат към отрасловия съвет". Нищо друг не е променено, освен това, което имахме възможността да подпишем тогава. Що се касае повече средства, ние ще копаем възможно най-много в тази посока. Също така трябва да има и качествени индикатори за лечебните заведения и да се увеличи прозрачността по отношение на разходваните средства.

Ако искаме да подобрим качеството и да запазим персонала, споразуменията, които се сключват, трябва да предхождат разпределянето на бюджета.

В стойността на клиничните пътеки влизат всички разходи на болничните заведения и трябва да се имат предвид. Методиката за изразходването на средствата трябва да бъде по-добра.

Ще действаме гъвкаво, в зависимост от информацията, която ни предоставят здравните заведения. Ако една болница не може да се справи с увеличението на заплатите, тя ще ги увеличи не с 20, а с 10%. Нашата цел не е здравните заведения да навлизат в допълнителни дългове, само и само да увеличат заплатите, каза още Иван Кокалов.

Министърът на здравеопазването, представителите на работодателите и синдикалистите изразиха готовност да намерят най-добрия вариант, който да е удобен за всички страни.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

РБ иска оставката на шефа на ДАНС, и Цветанов недоволен (ОБЗОР)

Оставката на шефа на ДАНС Владимир Писанчев поискаха от Реформаторския блок вчера. Това стана на закрито заседание на парламента, на което Писанчев бе изслушан във връзка с акцията на ДАНС срещу

Свлачището край Траката - знак за "Евксиноград"

Една може би непрофесионална работа на няколко квадратни метра предвещава поредния свлачищен катаклизъм край Варна. След като рухнаха скалата над Кабакум, на пътя край Трифон Зарезан, на нос Галата.

Третокласници в зверски бой над съученик във Войводино: Убий го, убий го! (Видео)

Над 6-минутно видео с детски бой в класна стая е заснето в училище "Св. св. Кирил и Методий" в пловдивското село Войводиново, съобщи "Марица". Хлапета от 3-4 клас в отсъствието на учителката започват

Красимир Каракачанов пред 24 часа: С избора на Пенев за областен на София може и да ни провокират

Възможно е с назначаването на зам.-шефа на партията на Корман Исмаилов НПСД Веселин Пенев за областен управител на София-град да се цели провокация на правителството към Патриотичния фронт.

Симеонов: Най-вероятно няма да подкрепим кабинета, но това ще стане ясно във вторник

Ръководният орган на коалицията ще вземе решение относно подкрепата на кабинета „Борисов“. Това каза Валери Симеонов – съпредседател на „Патриотичен фронт“ пред БНТ.

168 часа: Андреа и Свева Миструци ди Фризинга са живите наследници на цар Самуил

Андреа и Свева Миструци ди Фризинга са живите наследници на цар Самуил, това показва генеалогическо проучване на българския владетел, направено в Италия.

Откриха труп на сирийски бежанец край Звездец

Труп на сирийски бежанец е открит край малкотърновското село Звездец. Тялото било забелязано от служител на Горското стопанство в гората край селото. Мъжът бил на видима възраст около 30 години и по