Здравните работници най-сетне с увеличение на заплатите

Споразумението за колективния трудов договор в здравеопазването ще влезе в сила със задна дата от 1 юли 2012 г.

60% от здравните заведения ще успеят да изпълнят изискванията на колективния трудов договор. 30% са под въпрос, а 10% от здравните заведения няма да успеят да се справят. Това стана ясно на пресконференцията в Здравното министерство.

Сагата завърши с „хепи енд". Пренебрегнахме личните амбиции, в интерес на здравните работници и на хората, каза Иван Кокалов от КНСБ, цитиран от "Фокус".

Спорният текст от договора, който сега е променен, гласи: „Лечебните заведения, които нямат възможност за увеличение на месечните работни заплати, се обръщат към отрасловия съвет". Нищо друг не е променено, освен това, което имахме възможността да подпишем тогава. Що се касае повече средства, ние ще копаем възможно най-много в тази посока. Също така трябва да има и качествени индикатори за лечебните заведения и да се увеличи прозрачността по отношение на разходваните средства.

Ако искаме да подобрим качеството и да запазим персонала, споразуменията, които се сключват, трябва да предхождат разпределянето на бюджета.

В стойността на клиничните пътеки влизат всички разходи на болничните заведения и трябва да се имат предвид. Методиката за изразходването на средствата трябва да бъде по-добра.

Ще действаме гъвкаво, в зависимост от информацията, която ни предоставят здравните заведения. Ако една болница не може да се справи с увеличението на заплатите, тя ще ги увеличи не с 20, а с 10%. Нашата цел не е здравните заведения да навлизат в допълнителни дългове, само и само да увеличат заплатите, каза още Иван Кокалов.

Министърът на здравеопазването, представителите на работодателите и синдикалистите изразиха готовност да намерят най-добрия вариант, който да е удобен за всички страни.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Пристигна кортежът с тленните останки на Желю Желев

В храма „Свети Александър Невски“ пристигнаха тленните останки на президента Желю Желев. Започна траурната церемония и поклонение с държавни почети пред първия демократично избран президент на

Магазини под водата в Бургас, търговци: Фалирахме! (Снимки)

Близо метър и половина е стигнала водата,заляла подлеза край ОУ "Св.Кл.Охридски" в Бургас, в който се намира базар с магазини. "Беше нещо страшно, водата дойде с такава сила,

Пътнически влак излезе от релсите

Локомотив и два вагона от пътническия влак от София за Карлово са дерайлирали на гара Стряма около 9, 15 ч. Няма пострадали пътници и железничари, съобщиха от БДЖ.

Мартеницата влезе в календар на ПЕС (Снимки)

Българският обичай на 1 март да се завързват мартеници за здраве и благополучие намери място в календара на ПЕС. Всеки месец е илюстриран с черно-бяла снимка на дете, с червен акцент в нея.

Вижте храма Александър Невски преди поклонението пред Желю Желев (Видео)

                                                                                                                                                      

Купете си вестник 24 часа - вече и със sms

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца

Порой пак удави Бургас, евакуираха 20 души от кв. Долно Езерово

Порой удави Бургас тази нощ, в пожарната са получени над 150 сигнала за наводнени помещения, съобщи за 24 часа шефът на областната служба за пожарна безопасност Васил Василев.