Здравните работници най-сетне с увеличение на заплатите

Споразумението за колективния трудов договор в здравеопазването ще влезе в сила със задна дата от 1 юли 2012 г.

60% от здравните заведения ще успеят да изпълнят изискванията на колективния трудов договор. 30% са под въпрос, а 10% от здравните заведения няма да успеят да се справят. Това стана ясно на пресконференцията в Здравното министерство.

Сагата завърши с „хепи енд". Пренебрегнахме личните амбиции, в интерес на здравните работници и на хората, каза Иван Кокалов от КНСБ, цитиран от "Фокус".

Спорният текст от договора, който сега е променен, гласи: „Лечебните заведения, които нямат възможност за увеличение на месечните работни заплати, се обръщат към отрасловия съвет". Нищо друг не е променено, освен това, което имахме възможността да подпишем тогава. Що се касае повече средства, ние ще копаем възможно най-много в тази посока. Също така трябва да има и качествени индикатори за лечебните заведения и да се увеличи прозрачността по отношение на разходваните средства.

Ако искаме да подобрим качеството и да запазим персонала, споразуменията, които се сключват, трябва да предхождат разпределянето на бюджета.

В стойността на клиничните пътеки влизат всички разходи на болничните заведения и трябва да се имат предвид. Методиката за изразходването на средствата трябва да бъде по-добра.

Ще действаме гъвкаво, в зависимост от информацията, която ни предоставят здравните заведения. Ако една болница не може да се справи с увеличението на заплатите, тя ще ги увеличи не с 20, а с 10%. Нашата цел не е здравните заведения да навлизат в допълнителни дългове, само и само да увеличат заплатите, каза още Иван Кокалов.

Министърът на здравеопазването, представителите на работодателите и синдикалистите изразиха готовност да намерят най-добрия вариант, който да е удобен за всички страни.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Служители на “Позитано” 20 правят синдикат за борба срещу съкращения

Служителите на “Позитано” 20 си създават синдикат. Целта е да отстояват правата си при извършваната структурна реформа в соццентралата и при евентуални съкращения.

Само в "24 часа"! ГЕРБ с 2 варианта: нова конституция – нов ВСС. Или остава този и се дели до месец

30 дни след приемането на промените в основния закон ще бъдат дадени на всеки в съвета, за да избере в коя колегия да отиде Партията на Бойко Борисов приема само 2 предложения на Реформаторския

Завещание на седмицата: Как Ченалова облече “тогата на протестър”

В понеделник правосъдният министър Христо Иванов и председателят на ДСБ Радан Кънев ще дават пресконференция. Преди това обаче двамата поискаха обща позиция на реформаторите по темата “Ченалова”.

Заради намаления на цените до 70% “Черният петък” блокира София

Патрули на КАТ регулират движението около моловете Намаленията за “Черния петък” блокираха София. Заради отстъпки между 30 и 70% около моловете се образуваха огромни колони от автомобили.

София готова с 39 проекта за над 100 млн. лв.

Те са за ремонти на центъра, трамвайни трасета, театри и училища. Общината ще кандидатства по “Региони в растеж” София вече е готова с 39 работни проекта,

Дъждът наводни София, предизвика задръствания в центъра

Проливният дъжд в София предизвика наводняване на пътните платна и задръствания в центъра на града. Ситуацията е аварийна в района на булевардите "Драган Цанков" и "Христо и Евлоги Георгиеви",

89-годишна пешеходка убита в Бургас, издирват двама шофьори за смъртта й

89-годишна жена издъхна на път за болницата тази вечер, след като е била блъсната последователно от два автомобила, пресичайки бургаската улица "Македония",