Здравните работници най-сетне с увеличение на заплатите

Споразумението за колективния трудов договор в здравеопазването ще влезе в сила със задна дата от 1 юли 2012 г.

60% от здравните заведения ще успеят да изпълнят изискванията на колективния трудов договор. 30% са под въпрос, а 10% от здравните заведения няма да успеят да се справят. Това стана ясно на пресконференцията в Здравното министерство.

Сагата завърши с „хепи енд". Пренебрегнахме личните амбиции, в интерес на здравните работници и на хората, каза Иван Кокалов от КНСБ, цитиран от "Фокус".

Спорният текст от договора, който сега е променен, гласи: „Лечебните заведения, които нямат възможност за увеличение на месечните работни заплати, се обръщат към отрасловия съвет". Нищо друг не е променено, освен това, което имахме възможността да подпишем тогава. Що се касае повече средства, ние ще копаем възможно най-много в тази посока. Също така трябва да има и качествени индикатори за лечебните заведения и да се увеличи прозрачността по отношение на разходваните средства.

Ако искаме да подобрим качеството и да запазим персонала, споразуменията, които се сключват, трябва да предхождат разпределянето на бюджета.

В стойността на клиничните пътеки влизат всички разходи на болничните заведения и трябва да се имат предвид. Методиката за изразходването на средствата трябва да бъде по-добра.

Ще действаме гъвкаво, в зависимост от информацията, която ни предоставят здравните заведения. Ако една болница не може да се справи с увеличението на заплатите, тя ще ги увеличи не с 20, а с 10%. Нашата цел не е здравните заведения да навлизат в допълнителни дългове, само и само да увеличат заплатите, каза още Иван Кокалов.

Министърът на здравеопазването, представителите на работодателите и синдикалистите изразиха готовност да намерят най-добрия вариант, който да е удобен за всички страни.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Първо в 24 часа: Извадиха от реката тялото на Вероника и го откараха за аутопсия

Току-що линейка натовари тялото на 23-годишната Вероника Здравкова и го откара за аутопсия. Автомобилът първо затъна в калта и затова извозването на трупа се забави.

Андрей Слабаков: Учебниците по история са написани от психопати

Психопати и предатели пишат учебниците по история. Това заяви пред bTV режисьорът Андрей Слабаков. Той е категоричен, че трябва да учим децата си да обичат България.

Герои от Шипка и Шейново впрегнати във файтона на княза

Грозно национално унижение устройват управниците на Русе. През 1881 г. тамошните първенци препасват гърдите на български опълченци с каишите на княжеския файтон.

Американски полковник: До края на лятото ще има батальони и команден център в България и Румъния

Следващите четири месеца САЩ ще разширят своя ангажимент към ученията "Атлантическа твърдост" като разположат бригада в Румъния и България. Това заяви командващият 173-та въздушно-преносима бригада,

Първо в 24 часа: Намериха тялото на изчезналата студентка в Янтра, била по бельо (всичко по темата)

Тялото на изчезналата 23-годишна Вероника Здравкова току-що бе намерено в река Янтра близо до гарата, където тя е била видяна за последен път. 70-годишен рибар отишъл да хвърля въдици и забелязал в

Търсят виновник за натровените деца в Асеновград

Стабилизира се състоянието на натровените деца от социалния дом в Асеновград. Това съобщиха пред Нова телевизия дежурните лекари от инфекциозната болница в Пловдив.

Тодор Калоянов е от последните оцелели опълченци

Тодор Калоянов е от последните оцелели опълченци. Заедно с още неколцина другари той доживява дълбоки старини в спомени за героичното минало. Роден е през 1854 г. в Панагюрище.