Каролев: Ще има ново убийствено поскъпване на тока

Снимка: Архив

Няма убийствен скок на цените, но ще има нов скок на тока, заради сгрешена компонента, прогнозира икономистът Владимир Каролев по БТВ.

Цената на зърнените храни скача, защото все повече китайци и индийци започват да ядат освен ориз и зърнени храни, което щяло да се случи и с месото, коментира скока на цените на световните борси финансистът Емил Хърсев.

След 3 месеца ще има рязко намаляване на износа на Китай, което пък ще даде възможност за страни като България, които произвеждат, поясни той.

Ще наблюдаваме постоянно поскъпване на цените на основните стоки, обясни Хърсев.

Постоянно повишение на цените на основните стоки и горивата е световна тенденция, която се наблюдава заради редица международни фактори - конфликти в регионите на петролните държави, увеличаването на населенията на Китай и Индия, които започват да се хранят и с все повече тестени изделия, вместо основно с ориз. Факт е и урбанизацията на Китай, при която хората масово напускат селата и спират да произвеждат селскостопанска продукция и се отправят към градовете.

Всичко това създава голямо глобално търсене на храни и други видове стоки, обясниха растящите цени у нас икономистите Владимир Каролев и Емил Хърсев. Те се обединиха около становището, че страна като България няма как да влияе на тези тенденции, а трябва да се адаптира и възползва от тях.

През последните три години натрупаната инфлация е 7,3%. За сметка на това има 25% увеличение на доходите извън пенсионния сектор. През последната година юни - юли 2012 инфлацията е 2,6%, като ръстът се дължи на високите цени на горивата", коментира поскъпването на тока и храните от своя страна икономистът Владимир Каролев.

Според него убийствени са били скоковета на цените през 1996 - 1997 година, а в последните три години е имало около 25% увеличение на доходите. През последната година единствено през юли има някакъв ръст на инфлацията, а това е заради цените на тока и горивата, обясни той.

Каролев прогнозира и драстично повишение на цените на електричеството до края на тази година заради сгрешената зелена компонента.

"С последното увеличение няма да се стигне до покриването на преференциалните цени за зелена енергия", прогнозира финансистът.

"Драстичният скок от 13% е заради забавянето на актуализацията на цените. Последното увеличение беше направено през 2008 година", припомни Каролев.

Той определи замразяването на цените за три месеца като "див популизъм".

Според финансиста Емил Хърсев ще има допълнително повишение на цените на стоките заради резкия спад на износа от Китай. Това ще се случи след три месеца, прогнозира още Хърсев.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

0
Това въобще не е новина. 24 часа са пропуснали май пресконференцията на Любо Дилов и гергьовци преди повече от месец, на която ясно дадоха да се разбере, ще увеличението ще е с минимум 10 % до края на мандата на ГЕРБ и то не само заради АЕЦ Белене.

Добави коментар

Добави коментар

България участва за първи път на туристическо изложение в Цюрих

България участва за първи път на най-голямото туристическо изложение в Швейцария-FESPO, което се откри днес и ще продължи до неделя в панаирното градче в Цюрих.

ГЕРБ не подкрепя реформаторите да променят закони заради Искров и Мавродиев

Управителят на БНБ Иван Искров и шефът на Комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев няма да подават предсрочни оставки. Вчера лидерът на РБ Радан Кънев поиска в парламента те да бъдат освобод

Бизнесът иска продажба на 25% от атрактивни компании

Продажбата на миноритарни дялове в най-атрактивните държавни компании да осигури свежи пари и да намали бюджетния дефицит. Това предлагат пет бизнес организации и Българската фондова борса в писмо д

168 часа: Рекламите продължават да вдигат шум от екрана въпреки наредбата

Bниманието на зрителите пред малкия екран продължава да бъде провокирано от по-гръмкия звук на някои реклами в сравнение с останалото програмно съдържание в телевизионния ефир.

24 часа позна: Искров предложи Димитър Костов за шеф на банковия надзор на БНБ

Управителят на БНБ Иван Искров внесе в деловодството на парламента предложение Димитър Костов да седне на мястото на освободения от длъжност Цветан Гунев, съобщиха от БНБ.

Зам.-председателят на КФН: Доходността на пенсионните дружества е отрицателна

Реалната доходност на пенсионно-осигурителните дружества за последните десет години е минус 0.7%. Това заяви на заседанието на Комисията по бюджет и финанси заместник-председателят на Комисията за

Виж кои са схемите, даващи право на субсидии за тази година

За производителите ще действат следните схеми за директна подкрепа, по които могат да работят през 2015 година: Схема за единно плащане на площ /СЕПП/ Зелени плащания - това е схемата,